icon

Právna poradňa

odbornicka
4. sep 2012

Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.

kaktusik007
26. mar 2013

@neznama99 myslim ze vyzivne sa so spatnym datumom neda urcit, ale v dalsom konani je mozne riesit bezdovodne obohatenie sa..... uz mi to raz bolo vysvetlovane....
zrusenie vyzivneho treba podat na sud, a sudit sa so synom.... nic prijemne, ale ina moznost nie je

kaktusik007
26. mar 2013

@petiku dala si si ziadost o vyzivne na manzelku??? ak nie, tak hned tak sprav... ohladne stretavania sa -- dieta je malicke, ak to das raz za dva tyzdne, tak dovi dopo, ze by niekedy mali normalny vztah.... a teraz je to o tom, ci sa zaradis medzi matky, co vydieraju de facto manzelov cez deti, alebo sa nad vsetky problemy povznesies s tym, ze to robis pre dobro svojho dietata... takze navrh na urpavu styku otca s malou si daj podla vlastneho svedomia

babulka025
26. mar 2013

ahojky, som rozvedena, z manzelstva mam 10r dcerku a momentalne zijem s priatelom, s ktorym mame spolocnu dcerku a on ma este tiez 10r dceru.
ja som si dala zvysenie vyzivneho a uprava styku s dcerkou a moj byvaly, vraj nezamestnany, si plati advokata. vyzivne som mala doteraz na 10r dcerku len 35e a uprava styku bola kazde dva tyzdne. teraz som si dala na zvysenie na 120, co predpokladam,ze nedaju,budu skresavat,ale snad aspon 70e dostanem
a uprava styku doteraz bolo kazde dva tyzdne,ale dcerka tam nebola uz skoro rok (vlastne ani nechodila k byvalemu ale k jeho rodicom). nebola tam tak dlho,lebo tam chodit vobec nechce. uz sme boli aj za koliznou opatrovn.a dcerka jej povedala,ze tam nechce chodit,lebo sa tam neciti dobre,lebo ich nema rada,lebo ju stale vydieraju...tak som dala na upravu styku, jeden den v mesiaci..im sa to nepaci,idu spisat svoj navrh a tak bude pojednavanie az v maji.
kolko stoji taky pravnik?urcite nie male peniaze,preto by som chcela info o bezplatnej pravnej pomoci..ako to funguje a tak.. alebo ako mam postupovat pri uprave styku..dcerka tam vobec nechce chodit, nechce sa o nich rozpravat, nechce nic co sa tyka ich..bolo mi na sude povedane,ze ak sa nedohodneme,bude musiet navstivit psychologa a on da posudenie..dcera nema problem ist ku psychologovi,povedala,ze ona mu povie vsetko,aj ze nechce tam chodit, aj ze sa jej vyhrazal. viem ze to bude velmi tazky sud,a nechcela som aby bola dcera do toho zatahovana,pretoze je mala a uz si toho dost vytrpela,preto som chcela vediet,akko postupovat..dakujem

petiku
26. mar 2013

@kaktusik007 Ahoj! Si veľmi zlatá, že si mi odpísala. Žiadosť o výživné na manželku som podala-predbežne-ešte pred rozvodom. Najskôr priznali 100 Eur a potom sa ešte stále "manžel" odvolal, že bývam u rodičov a tí ma živia, tak odvolací súd rozhodol, že na mňa nemusí platiť. Bola to rana pod pás.
S malou mu dovolujem stýkať sa 2x do týždňa. No on očakáva, že sa mu budem prispôsobovať-ako vravel-on je vojak-ja na materskej-tak sa mu prispôsobujem v dňoch, keď si pýta malú. Napíše mi v pondelok, kedy ju môže mať a ja mu ju dám v tie dni-ako on žiada(teda dva dni). A takto je to každý týždeň. Kedže mám aj staršiu dcéru, plánujeme dni aj s ňou, no to manžel neakceptuje. Snažím sa mu ju dávať, keď on žiada, aby nevravel na súde, že mu ju odopieram.

kaktusik007
26. mar 2013

@petiku v tomto pripade by aj mohol na sude hovorit, ze mu ju odopieras, ale by mu to nepreslo -- ty nie si povinna sa jemu podriadovat, ak ti too nevyhovuje, tak mu povedz ze vtedy nie ale vtedy ano a hotovo -- proste si urci tie dva dni v tyzdni kedy to vyhovuje teba a bodka.. toto mu na sude neprejde - pretoze ty mu dieta davas, ty nie si na spagatiku -- toto ti povie aj kazda jedna kuratorka.

ten odvolaci sud -- voci tomu uz nie su orpavne prostriedky???? tak toto je sila.... co na to tvoj pravnik??? pretoze pri odvolacom sude by som uz asi pravnnika chcela mat vedla seba....

mazenka77
26. mar 2013

dobry den mozem poprosit radu mam 4r dieta a moj ex neplati aj ked ma urcene vyzivne sudom kazdy mesiac do 15.
neplati mi na cas a niekedy vobec napriklad mi neposlal uz 3 mesiace februar a marec ale povedal ze posle 14.aprila co mam robit dakujem pekne

petiku
26. mar 2013

@kaktusik007 Ďakujem veľmi pekne za povzbudivé slová, ohľadne styku s dieťaťom. --ja sa už pri ňom všetkého bojím--Ohľadom odvolacieho súdu-môj právnik, čo mi písal stanovisko k odvolaniu-bol hotový z toho, ako súd rozhodol. No rozhodol len na základe papierov, my sme neboli prítomní. A je pravda, že on si napísal všetky možné výdavky a ja nie.Teraz sa môže o tom rozhodnúť na rozvode-tam pôjde aj moja mama, ktorá chce povedať na súde, že má tri dcéri a šesť vnúčat a neni jej povinnosťou ma živiť. No uvidíme, či to prejde. No keď môj manžel nebude chcieť na mňa platiť-rozvedú nás? Bojím sa, že sa to všetko bude predlžovať. Keď nebude s ničím súhlasiť. O rozvod som podala 12.11.2012 a ešte nemáme stanovené pojednávanie. Ešte raz Ti ďakujem, že čítaš moje riadky. a reaguješ na ne. Mám pocit, že niekto stojí pri mne aj keď viem, že je mnoho žien na tom ešte horšie ako ja.

kaktusik007
26. mar 2013

@mazenka77 ak nezaplati 3 mesiace, tak neplatenie vyzivneho je tresntym cinom, cize ist na policiu a spisat podnet na zacatie trestneho stihania

@petiku toto si mylis dve veci -- vyzivne na manzelku ( to je to co ti zamietli) a vyzine na rozvedeneho partnera -- to mozes podat az ked ste pravoplatne rozvedeni a urcite si to podaj... a na tomto konani je opodstatnene aby tvoja mama vypovedala... uprimne, neviem, ci sa da v rozsudku o rozvode poriesit vyzivne na rozvedeneho manzela... asi skor nie ako ano....

predlzovanie rozvodu -- ano, mozno odrocia a poslu k psychologovi, ale ak ty uvedies ze si rozhodnuta sa rozviest a ze zijete kazdy inde tak sudy nebudu trvat na tom, aby vas nerozviedli....
k tomu ze sa pri nom vsetkeho bojis -- toto je to, na com on stavia!!!!!!!!!!!!!!! ze spravi bububu a ma ta tam kde presne chcel.... proste v tomto musis byt asertivna -- cize mila, usmiata, a jasne a zretelne si stat ze to bude takto a dovi dopo 🙂)) zjednodusene napisane....

a ano, mas pravdu -- su zeny,ktore su na tom podstatne horsie ako ty.... a je to krute, ale poviem ti, ze to je to, co aj mna drzi v podstate nad vodou, ze su este vacsi blbci....... kuk aj tu na forum, je tu kopec naozaj smutnych pripadov...
hlavu hore!!! nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byt este horsie!!! 😀 😀 😀 😝

petiku
26. mar 2013

Keby bolo na svete viac ľudí-ako si ty, čo radi pomôžu.
Rozviesť sa chcem hlavne po tom, ako mi dal facku, keď som mala malú na rukách a chodila som týždeň s monoklom. A nevládzem všetko platiť a žiť. Preto chcem, aby platil aj na mňa, kým sa nepostavím znovu na nohy. Ďakujem a prajem veľa usmiatych dní! 🙂

simonka28
28. mar 2013

ahojky,ja by som sa chcela spytat možno je to individualna otazka ale že kolko tak cca si pravnik učtuje ked zastupuje v konani mna ako navrhovatela na zvyšenie vyživneho.dakujem velmi pekne.

majulkab
1. apr 2013

dobrý deň, chcela by som sa opýtať.s este manželom stavame dom, pozemok na ktorom sme zacali stavať patrí mne, keďže som ho zdedila este pred manželstvom. Ako aj stavebné povolenie je na mna. Dom už staviame spolu. A však financovanie stavby je vačšinou z manželového platu. Z druhej strany ja som sa starala o nakupovanie, varenie a iné. Este pred manželstvom sme si prerobili v mojom rodičovskom dome 2 izby, aby sme mali kde bývať kým dostaviame. Aj dotoho vrazil manžel svoje peniaze. Ako to bude pri možnom rozvode. Bude chcieť vrátiť peniaze od mojej mamy za to že investoval do podkrovia a ako by to bolo s našim domom. ďAKUJEM ZA odpoveď

kaktusik007
1. apr 2013

@majulkab aj staranie sa o domacnost je riesene ako rovnocenne - pokial ste to stavali pocas manzelstva, je irelevantne z koho platu to bolo, pretoze to bol spolocny vydavok..... takze vsetko, co nadobudnete, je spolocne...
co sa tyka s prerobenim izieb, ak ma manzel k dispozicii blocky a dokazy, ze tomu tak bolo a on to spravil zo svojich vlastnych penazi, tak ano - moze ziadat, aby ho tvoja matka vyplatila, resp. aby sa toto zohladnilo pri vasom vyporiadani majetku.
jedna rada -- skus sa s nim dohodnut ako sa rozdelite... usetrite si kopec nervov a dlhe sudne spory....

majulkab
1. apr 2013

takže mi z toho vyplýva, že pridelení majetku bude sa deliť dom a nie pozemok?je to zatial len rozostavaná stavba.

lulu89
5. apr 2013

Ahoj....mam mesacneho synceka a jeho otec somnou nekomunikuje odkedy som bola v porodnici,tym padom odmietol ist somnou na matriku a tak nie je uvedeny v rodnom liste. Chcem od neho aby platil vyzivne,ale najskor potrebujem ,aby bol zapisany v rodnom liste. Ako mam postupovat? Dakujem

lucia456
5. apr 2013

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu, ale takto je to nadlho. Máte aj nejaký mail, kde by som Vám mohla podrobne opísať svoj problém? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

odbornicka
autor
5. apr 2013

@lili1141 ano môžeš podat aj skôr, podstatne je či sa nejako zmenili okolnosti a preto je potrebná zmena súdneho rozhodnutia

odbornicka
autor
6. apr 2013

@lulu89 no ak s tebou nekumunikuje tak jedine cestou súdu, podas si návrh na určenie otcovstva. V ňom označil jeho za otca. ked sud rozhodne, tak ho Matrika zápise do RL. Následne ak ho urcia za otca a on ti nebude chciet dobrovolne platit vyzivne tak zas musis podat návrh na sud na úpravu rodicovskych práv a povinnosti. tam sa určí vyzivne a spol.

odbornicka
autor
6. apr 2013

@lucia456 ahoj, kľudne mi nápis do IP.

tinka_21
7. apr 2013

@odbornicka Ahoj, pridávam sa do kruhu slobodných mamičiek ☹ Chcem ťa poprosiť o radu. Zostala som sama s dcérkou, ktorá bude mať 4 mesiace. Je to dlhý a zložitý príbeh... najprv som si myslela že sa normálne a rozumne dohodneme na všetkom, ako dospelí ľudia, no nevyzerá to tak. Nie sme manželia. Najprv som nemala problém a nechcela som nijakým spôsobom upravovať jeho styk s malou, verila som že sa normálne dohodneme. No on to chce mať na papieri a začína si diktovať podmienky, ktoré sa mne nepáčia. Tak som chcela vedieť aké mám šance a možnosti. Podotýkam, že sa tu 3 mesiace neukázal, ale zrazu chce mať na papieri že to bude každé dva týždne (žije v ČR, takže pochybujem že by mohol chodiť tak často, ked doteraz som mu ani ja, ani malá za to nestála, aby prišiel). Plus že chce aby malá chodila k jeho rodičom, s čím ja absolutne nesuhlasim, pretože sa zachovali a správali nanajvýš nevhodne po ľudksje stránke (urážali mňa, aj moju maminu). Netaja sa tým, že raz malej všetko povedia, lebo, citujem: "má na to právo", a vobec nerozmýšľajú čo by jej to mohlo spôsobiť, a ja neviem prečo by dieťa vobec malo byť do toho zaťahované, nesúhlasím s tým skrátka... ked sa budu správať normálne, nemám problém s tým, aby sa stretávali... ale zatial to nehrozí, aspon teda, sami preto nič neurobili. Preto by som potrebovala vedieť, aké mám možnosti, čo sa týka obmedzenia styku s nimi, alebo aby to bolo s mojim suhlasom, v mojej pritomnosti a podobne...☹ ďakujem!

mananenka
7. apr 2013

@odbornicka skúsim ešte raz, lebo ozaj si nevieme rady... Dobrý večer, môžem poprosiť radu pri takomto probléme? Má právo otec dieťaťa navštevovať počas týždňa svoje dieťa v škôlke aj keď má určené súdom stretávanie na každú druhú nedeľu? Nemá dať na to povolenie matka? To dieťatko ho ale odmieta,tým že ho navštevuje mu spôsobuje traumy,lebo k nemu aj tak nechce ísť. Matka s ním navštevuje aj psychológa,lebo otca odmieta, pomočuje sa, trpí nespavosťou. otec vie,že malý k nemu nechce chodiť,aj pre neho preto nebol cca 5 mesiacov v danú nedeľu keď má stanovené stretávanie..ale aj napriek tomu si podal výkon rozhodnutia o styku na súd, na základe čoho prišla matke výzva zo súdu,aby rešpektovala rozhodnutie súdu,inak bude pokutovaná...a to ako za čo? Veď on si nebol pre dieťa. On sa drží toho,že matka nepripravujem psychicky dieťa na stretávanie s otcom a preto nechce ísť,čo ale nie je pravda. Dieťa odmieta ísť už dlhú dobu,čo sa prejavuje na jeho zdravotnom stave..Bude aj pojednávanie,ako to bude prosím prebiehať? Ďakujem krásne za radu

odbornicka
autor
8. apr 2013

@mananenka dobry den, z právneho hľadiska sa môže otec domahat toho, aby mohol byt so svojim dieťaťom v čase stanovenom v súdnom rozhodnutí. V ine dni a časy nema na to právny nárok.. To mu však nebráni v tom, aby za dieťaťom išiel aj v iny den, nemôže sa však stretnutia domahat. Odporučila by som dohodnúť sa so škôlku, že nebudú otca pustat do škôlky, pretože dieťa bolo zverene do výchovy matke, ak by on robil v škôlke nátlak, tak nech volajú mestsku políciu.
Matka pokial dodrzuje súdom určený styk otca s dietatom, tj dieta je v danom čase na danej adrese a otec sa s ním môže stretnúť, tak sa nema čoho báť.
Držím palce

odbornicka
autor
8. apr 2013

@tinka_21 ahoj, nepises, či si od otca dieťaťa finančne závislá, resp. Či ti plati vyzivne, a či je napísaný ako otec v RL dieťaťa. Ake podmienky si diktuje ? Pokial nemáte nic upravené a on je ako otec dietata zapísaný v RL, tak máju obaja rodičia rovnaké rodičovske práva, no na druhej strane takto neupraveny veci majú tu výhodu, že sa nik nemôže ničoho domahat ani sa domoct. Myslím tým to, že on chce aby sa dieta stretávalo so starými rodičmi, no ty to nechces, tak sa on nema o čo opriet. Skôr mám však pocit, že viac majú o dieťa záujem jeho rodičia než on sám. Nápis mi do IP.

erika160669822
9. apr 2013

@odbornicka Dobry den.Chcela by som sa opytat,syn bude mat v maji 18 rokov ale studuje strednu skolu druhym rokom a chcela by som podat ziadost na zvysenie vyzivneho.Mozem este ja alebo to uz bude musiet syn.dakujem.

mimika4408
9. apr 2013

@erika160669822 AHOJ, uz musi syn poziadat....my sme to riesili v okt.2012 u dcery

erika160669822
9. apr 2013

@mimika4408 A ked este nema 18 ja to podam teraz k sudu budu volat jeho ci mna?

mimika4408
9. apr 2013

@erika160669822 llenze kym vytycia pojednavanie tak uz moze mat 18 a potom ti to mozu zamietnut a povedat nech si poda on 😒 , ja som tiez chcela skor ale sesternica (robi na sude) sa mi tam informovala a poradili, ze nech si poziada dcera uz ako 18rocna a moze dat k tomu splnomocnenie pre mna aby som ju mohla zastupovat ja. tak sme to mali tak...ale v podstate to splnomocnenie bolo cele na prd lebo dceru aj tak by museli aspon 1x vypocut.....jedina vyhoda, ze tam nesedela sama na tom sude ale so mnou...

erika160669822
9. apr 2013

@mimika4408 No ved o to mi islo lebo moc sa s otcom nemusi stretat.To splnomocnenie sa ma ako spisat alebo kde?Na sude musela byt aj dcera?Ked budem pisat ziadost na zvysenie tak to uz mam pisat v synovom mene?

anina818
9. apr 2013

dobry den,chcem sa spytat,moj ex chce testy otcovstva,na tie pojdeme hned ako sa maly narodi,chcem sa spytat mam narok na to aby mi apom nieco zaplatil na vybavicku malemu?a ci potrebujem aj doklady o kupe?dakujem velmi pekne

mimi1977
10. apr 2013

Ahoj kolko si možem žiadat vyzivne na 2.roc.syna ked otec maleho zarab okolo 5000-6500€.mesačne.Dakujem za odpoved.

2aska
10. apr 2013

@odbornicka , dobrý deň, mne blízka osoba potrebuje pomoc, prosím teda o radu....fakty_je vydatá, manžel býva u rodičov v byte, pochádza z bratislavy, ona býva už na priváte v bratislave, keďže pochádza z východného slovenska. majú spolu jednu 3 ročnú dcérku a je v 7.mesiaci tehotenstva. požiadala o rozvod....súdy sa preťahujú a viac ako pol roka sa nič neriešilo...manžel požiadal o striedavú starostlivosť, keďže je z blavy a evidentne sa poznal so sudkyňou a kamoška nemá peniaze na právničku tak je zrejmé že súd vyhrá...kedykoľvek jej zoberie dieťa príp. vyzdvihne zo školky s tým, že jej nepovie kde sú a čo robia a kedy jej ju vráti...psychicky ju vydiera, lebo vie, že ona v blave nemá nikoho a je odkázaná naňho keďže je pred porodom a do porodnice si dcérku zobrať nemože, na východné slovensko kde má matku čo by jej pomohla nemože odísť, pretože v blave má prácu a keďže bola predtým doma tak musí pracovať až do porodu, lebo inak vraj nemá nárok na materskú ani na rodičovskú a nebude mať z čoho žiť..........prosím poraďte, či je dobrým toto riešenie.... poprosí gynekologičku, aby ju do porodu vypísala-tým pádom bude ďalej zamestnaná, ale može odísť na východ...počas porodu by bola jej dcéra u mňa-manžel súhlasí, máme 3-izb. byt, útulne zariadený...ale neviem čo ďalej...po príchode z porodnice by šla k mamke aj s dcérou...a aby nebol súd zaujatý tak dá sa presťahovať pojednávanie na východné slovensko?tu by jej manžel nemal dosah na súdy a možno by sa dočkala spravodlivého procesu....a ešte, je to naozaj pravda, že ak matka nepracuje tak nemá nárok na materskú a rodičovskú....?je niekto kto by jej v tejto situácii pomohol? myslím právnu pomoc...veľmi mi na tom záleží, je veľmi milá, veľa toho ako dieťa prežila /matka ju aj brata vychovávala sama, pretože otec ich opustil pre mladšiu ženu/, alebo skúste napísať ako to riešiť...aby ju rozviedli a dostala do starostlivosti dieťa....o manželovi mi napísala, že má psychické problémy /ona má skončenú VŠ-psychológiu a špec. pedagogiku takže to vie posúdiť, aj to riešili u psychológa ale že vraj tá povedala, že je už "starý na nápravu", má cez 40 rokov...viac o tom neviem.....bojí sa že jej zoberie dieťa ale bojí sa aj o to, že sa nebude vedieť postaraťo dieťa.....prosím poraďte čo má robiť, alebo ako jej možem pomocť ja...vďaka