Prečo je potrebné mať dvoch opatrovníkov?
Dobrý deň prosím kto má stýmto skúsenosť len mi odpovedia ďakujem...ide oto ,že sestra dala svoju dcéru zbaviť svojpávnosti a súd chce aby ona bola opatrovníčka čo aj chápem ale nechápem prečo chcú ah druhu osobu...pýtala sa mňa ale ja som to odmietla a je nahnevaná teraz mi píše ,že to vzdáva lebo nikto z rodiny to nechce podpísať ale ja sa bojím tohoto ja nechcem za jej dcéru niečo vybavovať...mali ste to ah Vy tak ,že museli biť dvaja opratrovníci?ďakujem
...tak nejako @marsmykkok Neviem, čo má byť za problém v tom, moja sestra je tak môjmu ťažko postihnutému synovi , pretože som ovdovela a nemal byť kto . a úprimne neviem , ako by som vzala, keby ma poslala do .... preč
Prečo sa so sestrou jednoducho neporozprávaš a nedáš si vysvetliť, že je to viac-menej proforma záležitosť . Nikto nechce zjavne, aby si niečo vybavovala
Nech sa na to vypr...ne. Uz je to vsetko inde, ako napr.v 90.rokoch. Vtedy boli problemy napr. v nemocnici, ked mal sice svojpravny, ale rozumovo nedostatocny o niecom o sebe rozhodnut. Pride o volebne pravo, (niektori radi volia 😅) bude musiet kazdy rok davat osvedcenie okresnemu sudu, ze zvlada ulohu opatrovnicky, aky ma majetok opatrovanec a ako sa s nim naklada... Ked by ozaj "horelo" - neviem, ake ma pohnutky k zbaveniu, stihne to aj za mesiac.
vôbec nie je pravda, že príde o volebné právo, aj ľudia zbavení svojprávnosti majú volebné právo, myslím od roku 2016? 2017? Okresnému súdu každý rok prehľad spravovania majetku, avšak bez "osvedčenia", že zvláda úlohu opatrovníčky. Avšak toto bude dávať len matka dcéry, čiže tá "prvá" opatrovníčka, ktorá sa stará. Druhá opatrovníčka sa využíva naozaj len v špeciálnych prípadoch, napr. pri súde, kde stojí ako obhajca záujmov osoby s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony. A zbavenie svojprávnosti myslím že už dnes ani nie je možné, možné je už len obmedzenie spôsobilosti na právne úkony, a to určite nevybavia za mesiac.
A nechce náhodou, aby si jej dcéru zastupovala len na súde? Ja som opatrovníčka môjmu synovi a môj muž ho zastupoval na súde počas konania. To je len jednorazová záležitosť. A syn má volebné právo, videla som ho zapísaného v zozname voličov. A určite sa toto obmedzenie na právne úkony nedá vybaviť za mesiac, rátajte pol roka až rok.
@marsmykkok ale to je na dlho ja jej až moc pomáham aj pomohla a už nevládzem ja som jej dcéru mala u seba od 13 rokov viac bola umňa ako unej ,ja sa bojím toho proste, že je to predsa, že budem zaviazaná ....mám dosť svojho a dve deti ,toto je prvý x čo som niečo odmietla
@jajo1 áno rýchle to chce sudkyňa podpísať aj toho druhého opatrovníka už tento týždeň sa to ma podpísať, u mojej neteri je to vážne má schizofreniu a zistili sme ,že užívala drogy a robyla zle aj si ubližovala, je na liečení ale dlho ju tam nebudú držať chceme len na toto ju zbaviť svojprávnosti aby tam bola aspoň 3 -6mesiacov
Ale preto sa tu opýtam ako toje lebo ma to ťaží a jasne rozmýšľam nad tým či to nepôjdem sňou podpísať ,len bojím sa lebo sestra veľa vecí ohľadom nej mne dáva na krk
Ano mi to tak mame u otca mamina a aj brat su otcovi. Bolo nam to vysvtlene tak ze brat je hlavny opatrovnik a mamina pod nim cize brat moze hocikedy spravit kontrolu ci vsetko robi tak ako ma
@cacorka2704 ďakujem

Netuším, že ako je to právne, ale prakticky je to lepšie, keby sa sestre niečo stane alebo je nevládna, že ju zaskočíš. Zase ste sestry a je ti to neter. Prečo máš s tým taký problém? Asi iného blízkeho človeka nemajú a majú dosť ťažký osud. Ste rodina a ak ti nejako vážne neublížila nechápem. Dnes je fakt smutná doba, že si ani rodina nepomôže, každý je s každým rodina len ak treba dediť, inak sa nepoznajú.