Prečo súdy pri striedavej starostlivosti nadržujú otcom?
Preco sudy v tejto krajine nadrziavaju stranu otcom? Preco ma otec len prava a okrem vyzivneho nema ziadne povinnosti? Preco ak chce zrusit zena striedavku, tak si na sude vypocuje nekonecne monology od sudcu ako skodi dietatu, ked otec nema pravidelny styk s dietatom a ked otec poziada o zrusenie striedavky, tak sudca len skonstatuje, ze otca nemozno donutit k pravidelnej starostlivosti o dieta. Co je toto za pravny stat? Matky sa musia starat o deti vzdy, otcovia len vtedy, ked sa im to hodi?
V nasom pripade chodilo dieta do skoly nonstop nepripravene, nenaucne, nenosilo si pomocky na vyucovanie, zaspavalo na hodinach, pretoze otec nedodrziaval vecierku. Triedna ucitelka, riaditelka vypovedali, ze dietatu neprospieva otcov rezim. Od sudcu som si vypocula monology, ako idem skodit dietatu zrusenim striedavky, streiedavka zostala. Ked si ex nasiel mladu pipku, ktorej nas syn nevyhovoval, ex poziadal o zrusenie striedavky - dovod bol, ze dieta si s partnerkou nerozumie, vznikaju konflikty a on nechce skodit dietatu, tak chce striedavku zrusit. Bez sudcovych monologov smerom k ex, striedavka zrusena.
Presne o iste sa stalo dcere mojej kolegyne na konci minuleho roka. Ked chcela zrusit striedavku pred 2 rokmi okna, lebo ex bol nezodpovedny, dieta do skoly nepripravene, casto na prve hodiny na vyucovanie ani neprislo, pretoze zaspali, pohoda jahoda, otec ma dolezitu funkciu pri vychove syna, striedavka zostala. Ked ju v decembri chcel chlap zrusit, pretoze udajne je jeho matka tazko chora a musi sa k nej prestahovat a starat sa o nu, sud bez akychkolvek otazok a hladania rieseni striedavku zrusil. Uz ta udajne dolezita funkcia role otca nebude chybat... Preco to tak je? Preco ked su otcovia udajne rovnako doleziti ako matky, preco sa k nim pristupuje inak? Preco im staci povedat, ze im dieta uz nepasuje do ich zivota a sudu to staci?
Ano tiež mi toto príde totalne nefér. Žena musí všetko a tatko len keď sa zachce. Tiež sme mali v rodine podobný pripad….je to choré na hlavu. Bohužiaľ je to presne tak ako píšeš, dokonca keď muž odmietne striedavku sud mu ju nenanuti a potom koľko je takých čo sú špekulanti, oficiálne majú minimálnu mzdu a podobne však
@pribinak ona nepise o otcoch, ktori sa staraju a zaujimaju... ma na mysli dvojaky meter, na ktory sa tu stazuje viacero mamiciek, ako chlapa nikto nedokaze donutit brat si deti podla rozsudku a realne sa starat... zaplatia vyzivne a cau parky...ako zena malokedy dokaze presadit striedavku, ak chlap odmieta...
Bohužiaľ nesranduje. Otec na pravo, nie povinnosť. Uznávam, že sa viac nadrziavalo ženám, ale teraz sa k otcom správajú na väčšine súdov ako k chránenému druhu. O každej požiadavke ženy sa vedú nekonečné diskusie, predkladanie dôkazov ale ak ma požiadavku tatko, tak hurá. Mam kolegyňu, otec doslova sral na svoje dieťa, nekonečné natahovacky za alimenty, večne musela vymáhať cez exekútora. Do 8 rokov ho videl tak raz za rok, keď syna zobral babke gratulovať lebo babka si to priala. Zrazu chce striedavku, samozrejme zrušenie výživného a súd sa tým zaoberá lebo hurá, tatko sa "chce starat'.
To si si len pri tomto súdnom spore všimla, že naša spoločnosť je myzogynna? Rovnosť je len na papieri, v skutočnosti ťahá žena vždy za kratší koniec.
Uff...pokiaľ to takto funguje u nás tak to je celé na hlavu
@maximiliana ale ani ženu nikto nedonuti sa starať. Veď takých prípadov je kopec že žena odišla a nestará sa. Takisto ako muž posle raz za čas výživné a koniec
Nielen pri tomto súdnom spore, ale tento jasne ukazuje aké má kto práva a povinnosti. A ako sa ku komu pristupuje.
@xena0 áno takto to funguje u nás . Kamarátka 4 roky striedavka ktorá relatívne fungovala , výživné nemal ani jeden , ona mala priateľa , jej exmanžel si našiel tiež priateľku s dieťaťom a nastal veľký problém keď si ju vzal za manželku . Po 4 rokoch zrušená striedavka , lebo jeho manželka nemá pozitívny vzťah k dieťaťu , dvojtýždňová prítomnosť narúša chod rodiny a nie je tam ani dostatok miesta v byte pre viac ľudí, čakajú prírastok . Striedavka napriek protestom matky zrušená , nastali problémy s jej priateľom , pretože už bola uviazaná u 10 ročného dieťaťa denno- denne a ani to ich vzťah neustál.
@som_realistka aj väčšina sudcov a politikov je chlapov, lebo však majú čas robiť kariéry,
ženy "vytvárajú teplo domova" , takže...
@subartic akoze ten vztah zeny neustal, lebo uz mala 10 rocne dieta doma nastalo? 10 rocne dieta je uz ale velke dieta nato, aby nemala priestor aj na partnera. Tak ako je divne, ze chlap si nasiel zenu a vykaslal sa na dieta, tak je divne, ze nejaky vztah zrazu neustoji dieta, ktore ma 10 rokov a inak polku mesiaca bolo pritomne len teraz je stale…
@zuza265 no neustál , nakoľko 10 ročné dieťa nenecháš samé doma a nejdeš len tak do kina alebo divadla , alebo len tak nevypadneš niekam na víkend , keď otec prestal plniť to čo mal a aj styk s dieťaťom obmedzil na minimum . A to že si chlap našiel ženu a vykašlaľ sa na dieťa nie je nič neobvyklé stáva sa to veľmi často .
@zuza265 mne to take zvláštne nepríde, proste je iné keď máš dieta doma 24/7 a keď máš dva celé týždne doma klud,kedy zregeneujes (z pohľadu toho chlapa určite), pripadne čas na romantiku, výlety a zrazu tam máš prítomné partnerove dieťa nonstop
@kristinka92 presne tak .
@kristinka92 ked idem do vztahu s niekym kto ma dieta (som v takom vztahu), tak alo pocitam aj s takou moznostou, ze toto sa udeje. A hovorime o 10 rocnom dietati a nie o 1-3 rocnom, ktore potrebuje neustalu pozornost. Za mna to bol aj zly vyber partnera, co casto vyjde na povrch kludne aj neskor. Hovorim len, ze tak ako je cudne, ze aj jeho otec upustil, tak je pre mna cudne, ze niekto v tomto pripade, kedy to velke dieta poznal, travili spolu cas atd zdupka.
@zuza265 vieš len jedna vec je povedať si to teoreticky, že áno nemal by to byt problém a mala by som na taku vec myslieť že partnerove dieta u nás môže ostať aj na stalo. lenze druha vec je realita, že zrazu toho času pre dvoch nie je, že musíš riešiť úlohy, prázdniny, choroby a ešte keď s ním začne plieskat puberta, zrazu sa aj problémy pridružia, tak veľa ľudí takeho partnera s dietatom prehodí cez palubu, lebo áno, je to aj starosť
@kristinka92 neviem ci si precitala, ale on s nou travil cas iba ked tam jej dieta nebolo. To by bol pre mna zvlastny vztah. Btw som v takom vztahu. Viem o com to je. A keby u nas to dieta chce byvat, som s tym absolutne ok a dokonca by som sa aj tesila. Fungujeme super.
@pribinak pises uplne mimo temu. Precitaj si este raz, co pisem a potom reaguj. Nepisem o otcoch, ktori sa staraju. Pisem 2 konkretne priklady, kde sa sud zachoval ako cez kopirovaci papier rovnako. Pri poziadavkach matky bolo potrebne dokazovanie - ucitelky, riaditelky, skolska psychologicka, sudna psychologicka a sud zrusenie striedavky zamietol. Pri poziadavkach otca nebolo potrebne dokazovanie nikoho a sud otcovi vyhovel. Neviem ako ty, ale vacsina realne zmyslajucich ludi v tom vidi dvojaky meter
*autorka Bohužiaľ presne viem o com píšeš, a je to totalne na hlavu a nefér voči ženám!!

Nesranduj….zeny boli dlho preferované … kedysi keď žena aj pila a zanedbávala deti, otec mal len veľmi nízke šance získať deti do starostlivosti
Dnes majú rodičia rovnaké práva a žiaľ nie všetci rodičia si zaslúžia byt rodičmi a mat deti
Na základe tvojej skúsenosti nemôžeš paušalizovať všetkých otcov
Sú otcovia ktorí sa snažia a ľúbia svoje deti