icon

Prečo súdy pri striedavej starostlivosti nadržujú otcom?

11. jan 2025

Preco sudy v tejto krajine nadrziavaju stranu otcom? Preco ma otec len prava a okrem vyzivneho nema ziadne povinnosti? Preco ak chce zrusit zena striedavku, tak si na sude vypocuje nekonecne monology od sudcu ako skodi dietatu, ked otec nema pravidelny styk s dietatom a ked otec poziada o zrusenie striedavky, tak sudca len skonstatuje, ze otca nemozno donutit k pravidelnej starostlivosti o dieta. Co je toto za pravny stat? Matky sa musia starat o deti vzdy, otcovia len vtedy, ked sa im to hodi?
V nasom pripade chodilo dieta do skoly nonstop nepripravene, nenaucne, nenosilo si pomocky na vyucovanie, zaspavalo na hodinach, pretoze otec nedodrziaval vecierku. Triedna ucitelka, riaditelka vypovedali, ze dietatu neprospieva otcov rezim. Od sudcu som si vypocula monology, ako idem skodit dietatu zrusenim striedavky, streiedavka zostala. Ked si ex nasiel mladu pipku, ktorej nas syn nevyhovoval, ex poziadal o zrusenie striedavky - dovod bol, ze dieta si s partnerkou nerozumie, vznikaju konflikty a on nechce skodit dietatu, tak chce striedavku zrusit. Bez sudcovych monologov smerom k ex, striedavka zrusena.
Presne o iste sa stalo dcere mojej kolegyne na konci minuleho roka. Ked chcela zrusit striedavku pred 2 rokmi okna, lebo ex bol nezodpovedny, dieta do skoly nepripravene, casto na prve hodiny na vyucovanie ani neprislo, pretoze zaspali, pohoda jahoda, otec ma dolezitu funkciu pri vychove syna, striedavka zostala. Ked ju v decembri chcel chlap zrusit, pretoze udajne je jeho matka tazko chora a musi sa k nej prestahovat a starat sa o nu, sud bez akychkolvek otazok a hladania rieseni striedavku zrusil. Uz ta udajne dolezita funkcia role otca nebude chybat... Preco to tak je? Preco ked su otcovia udajne rovnako doleziti ako matky, preco sa k nim pristupuje inak? Preco im staci povedat, ze im dieta uz nepasuje do ich zivota a sudu to staci?

damian85
11. jan 2025

@tilonka Prístup súdu je správny. Rodiča neprinútiš výkonu rodičovských práv , ale nemôžeš ho ani o nich len tak , lebo jedna strana chce pripraviť. To hádam chápe každý ....

janage
11. jan 2025

@damian85 ale súd nevyhovel autorke ani raz. V oboch prípadoch vyhovel otcovi. Čiže nie, nedosiahla na súde ani raz to, o co žiadala. Naopak, zakaždým dosiahol jej ex to o čo žiadal on. Súd jeho požiadavkám vyhovel vždy.
A nemalo by súdu ísť o dieťa?
Tak keď raz držím prednášku, že otec je v živote dieťaťa nenahraditeľný, tak sa toho držím. Či ten druhýkrát, keď už otec má frajerku, vtedy už nie je nenahraditeľný pre dieťa?
Už ho dieťa nepotrebuje?
Keby autorka vyhlásila, že, ale aj ona ma doma mladého frajera a on nevychádza s dieťaťom, tak bude sudca apelovať už aj na otca? Či zas len na ňu, že čo je za matku, že si neuprace partnera?
Prečo sudca neapeloval na otca, že nech si uprace frajerku?

Ty fakt nechápeš ten rozdiel v prístupe sudcu k rodičovskom právam u otca a matky?

Prečo otec mal právo na striedavku, aj keď na dieťa mal zjavne zlý vplyv? Prečo vtedy sudca nepovedal, dávam otcovi mesiac na nápravu stavu. Ak dieťa ďalej bude mať problémy, kvôli pobytu u otca, striedačku sa prehodnotí a zruší.
To by bol správny prístup, ktorý by bral do úvahy v prvom rade záujem dieťaťa

damian85
11. jan 2025

@janage Pretože súd nemôže rodiča prinútiť starať sa o dieťa ( autorka tiež túto povinnosť nemusí využiť a môže si nájsť priateľa nie len riešiť priateľku ex , a dieťa môže ísť do ústavnej starostlivosti ) a naopak , nemôže bez skutočne vážneho dôvodu obmedzovať práva druhého rodiča len na žiadosť prvého rodiča. Je to úplne logické. To že nechápem počínanie jej ex , ešte neznamená že súd rozhodol nesprávne , respektíve že nadržiava otcom. Ide len a iba o nemožnosť vymôcť starostlivosť ( je iba možnosť vymôcť výživné ) a nemožnosť pozbaviť rodiča jeho práv bez jeho súhlasu. Je mnoho otcov , ktorý sa k svojim deťom nevedia dopracovať aj keď chcú a výživné platiť musia , aj keď dieťa nevidia , to ešte nezamená že súd nadržiava matkám. Autorka len cez svoje ubolené ego vníma situáciu trošku skreslene. Ja by som osobne nikdy v živote netlačil dieťa kde ho nechcú a je jedno či je to matka / otec , babka , dedko , či suseda. Ak má ísť o záujem dieťaťa , tak dieťa by malo tráviť čas tam kde o neho ľudia stoja , nie kde o neho nestoja. A tak aj rozhodol súd.

damian85
11. jan 2025

@janage Ak o neho stála matka aj otec , dieťa bolo pri matke aj pri otcovi . Ak o neho otec stratil záujem ostalo pri matke. Ak stratí záujem aj matka , buď si ho zoberie otec alebo dieťa pôjde do ústavnej starostlivosti. Úplne jednoduché.

janage
11. jan 2025

@damian85 ale dvojity meter sa prejavil práve v tom, že keď autorka povedala, že teda tiež zvažuje vzdať sa starostlivosti, sudca dal prednášku co je to ona za rodiča len jej. Otec akoby nejestvoval.

vroni
11. jan 2025

@damian85, autorka tým chce povedať, že súd, namiesto toho, aby rozhodol v prospech dieťaťa (a nie matky), rozhoduje v prospech muza (bez ohľadu na blaho dieťaťa). Alebo inak. Ak chce striedavku muž a žena nesúhlasí, súd spravidla vyhovie mužovi. Ak chce striedavku žena a muž nesúhlasí, tak striedavka nebude. A to jednoducho dvojitý meter je. Rodičia sú rovnaki, ale stale je otec ten, ktorý sa starať môže, kým žena sa musí. Áno, nemôžeš starostlivosť nanútiť. Ale keď odmietam starostlivosť o vlastné dieťa, prečo mám mať identické práva ako rodič, ktorý sa musí starať v plnom rozsahu?

janage
11. jan 2025

@damian85 a tu nejde len o správnosť či nespravnost rozhodnutia súdu, ale o celý kontext.
Matke dáme zakaždým prednášku, že nekoná v záujme dieťaťa a otec je nedotknuteľný, hoci práve on na záujem dieťaťa kašle

damian85
11. jan 2025

@vroni Ak odmietne starostlivosť matka sú 2 možnosti : 1.dieťa dostane otec do starostlivosti a ak ani on nechce , dieťa pôjde niekde kde o neho stoja. Takže znova píšeš tendenčne , nie na oboch rodičov je aby dieťa buď chceli ( budú mat striedavku ) chce ho len jeden ( bude osobná jedného ) nechce ho ani jeden ( pôjde do ústavnej ). Rodič ktorý nemá dieťa v osobnej starostlivosti nemá rovnaké práva a povinnosti. Musí platiť výživné , nemôže poberať DB , prídavok na dieťa a nerozhoduje o smerovaní dieťaťa.....
@janage Kontext súdu je jasný. Chcú obaja rodičia , je striedavka. Nechce jeden je osobná , nechce ani jeden je iná forma.

janage
11. jan 2025

@damian85 aha takže keď tatko x rokov o dieťa stojí a potom ma zrazu novú frajerku a už o dieťa nestojí prejdeme to taktnym mlčaním?
A vysvetľovať dieťaťu to ma samozrejme matka.

A naopak ak muž o dieťa roky nezakopol lebo sa mu nechcelo a pre dieťa je de facto cudzí ujo z ulice a zrazu sa rozmysli, že chce striedačku, tak mu vyhovieme?

A kde tu je ten večne omieľaný záujem dieťaťa, ktorý má byť na prvom mieste?
Či si niekto vážne myslí, že takéto správanie nezanecháva na dieťati stopy?

Môj osobný názor, striedavka je vhodná len tam, kde ju vlastne od súdu nepotrebujú lebo sa vedia dohodnúť a komunikovať a robiť všetko v prospech dieťaťa.

zuza265
11. jan 2025

@damian85 suhlasim s tym co pises, nechapem, ze nevidia rozdiel. Ale klobuk dole kolko energie si do toho dal

129oveciek
11. jan 2025

Ale ty neporovnavas to iste.. keby si ty chcela zrusit striedavku na svojej strane, s tym ze dieta by bolo v starostlivosti iba u otca tak sud by tiez hned suhlasil.. a naopak ak by ex bol na tvojom mieste a on by sa snazil aby bola zrusena striedavka na tvojej strane tak tam by sud naopak len tak nevyhovel a musel by mat minimalne velmi vazne dovidy ako alkohol a pod.. ono proste pokial ten rodic javi zaujem (a je jedno ci matka alebo otec) tak sud sa bude snazit ponechat ho aj v jeho starostlivosti

zuza265
11. jan 2025

@129oveciek presne toto vysvetluje @damian85 ale nevidia rozdiel. Mozno od teba pochopia

damian85
11. jan 2025

@janage Ja som nič nečítal o tom čo chce v tomto prípade dieťa. Čítam tu iba o tom ako sa cíti autorka " nespravodlivo " ale nikde nenapísala čo vlastne dieťa chce. Zato vieme že si ex našiel priateľku a že jej to náramne vadí. Tu sa úplne nepíše o záujme dieťaťa , iba o záujme rodičov. Jedna sa cíti ukrivdená , chcela dieťa do osobnej potom nechcela , druhý pre zmenu stratil rozum v nohavičkách......Ja tu 3 strany nečítam o žiadnom záujme dieťaťa , iba o ubolenom EGU a to je 10000X horšie ako akákoľvek forma starostlivosti.....

janage
11. jan 2025

@damian85 stále nechápeš. Alebo skôr nechceš pochopiť.
Vieš mi vysvetliť, prečo súd 1.neapeloval na otca, aby zmenil prístup k synovi a zacal sa on zodpovedne starať, inak striedavku zrušia.
2. neapeloval na otca nech si uprace vzťah s frajerkou, že čo je za otca ak mu je frajerka presnejšie ako dieťa. Že vzťah s dieťaťom, o ktorý doteraz tak stál, ma byt na prvom mieste?
Prečo sa zodpovednosť vždy vzbudzuje len u ženy matky?
Ona sa má chovať tak či onak a byť taká a onaká. Od dobrej matky sa to očakáva,
Muž nemusí. Jemu nikto ani len nemá snahu dohovoriť, že halloooo máš tu dieťa, tak byt otec a staraj sa oň, uprednostni ho pred svojimi záujmami.

vroni
11. jan 2025

@damian85, odhliadnuc od často smiesnej vysky výživného a jeho pramizernej vymožiteľnosti sa snáď nemusíme baviť o tom, že človek, ktorý sa o dieťa nestara, nie je oprávnený kasírovať dávky na to dieťa, ktoré často nevidí ako je rok dlhý. Smerovanie dieťaťa ovplyvňovať môže a často aj ovplyvňuje. Musí súhlasiť so školou, škôlkou, obmedziť miesto bydliska. Na jeho práva mu nesiaha nikto, zaplatí pár supov a má voľnosť ako vták (a je úplne jedno, či to je matka či otec). Blaho dieťaťa tam nefiguruje nikde. Druhý rodič má smolu, on "musí". Pripadá mi jednoducho uchylne, aby sa zo zodpovednosti za dieťa, ktoré sa samé od seba na svet nepýtalo, smela jedna strana beztrestne "vyvinit" za smiešny mesačný poplatok na úkor druhého rodiča a aj dieťaťa. A žiaľ, na strane tých bez povinnosti stoja v drvivej väčšine muži (nie výhradne, uznávam)

janage
11. jan 2025

@damian85 necitas o záujme dieťaťa? A ten úryvok ako musela vypovedať riaditeľka, učiteľka a dieťa chodilo do školy nepripravené a unavené, si čítal?
Ci myslíš, že to bolo v záujme dieťaťa? Taký typ starostlivosti, že to s nim šlo dolu vodou?

129oveciek
11. jan 2025

@janage matka sa nemusi starat o dieta to mas odkial prosim ta? Pokial by dieta bolo v starostlivosti u otca tak to iste co si napisala plati aj opacne: Ak chce striedavku zena a muz nesúhlasí, súd spravidla vyhovie zene. Ak chce striedavku muz a zena nesúhlasí, tak striedavka nebude. Rodičia sú rovnaki, ale stale je zena ta, ktora sa starať môže, kým muz sa musí.

damian85
11. jan 2025

@janage Na tieto otázky ti neviem odpovedať , keďže rozvodov v okolí mam za sebou niekoľko a viem ako sa táto problematika " prikrášľuje ". Takže osobne som na pojednávaní nebol , nečítal zápisniu , neviem prečo sudca konal , nekonal , čo povedal , nepovedal. Ty možno áno , ja nie. Čital som vyjadrenia k súdom ktoré podávali druhé strany a často boli úplne iné ako prvá prezentovala. Každopádne znova k pohlaviu. Nie ani ženu nik nedonúti vykonávať rodičovské povinnosti , ak by áno , nemáme detské domovy , ústavnú starostlivosť , náhradných rodičov a i.....a nie školská dochádzka nemusí znamenať úplne nič. Záujem dieťaťa je jeho citová vazba k rodičom , to by si mohla vedieť a nie to či dieťa má 1 , 3 alebo 5. Vieš ty vôbec z toho čo autorka napísala aký vzťah ma ona s dieťaťom , on s dieťaťom ? Vieš ty čo chce dieťa ? Striedavku ? Osobnú ? Vieš len to že otec si našiel nové nohavičky a že niečo údajne povedala riaditeľka.......učiteľka.......čo tiež bežné nie je aby boli pozvaný svedkovia a súhlasili s tým , ale budiš , nebol som na súde , ty možno ano

vroni
11. jan 2025

@129oveciek, čítanie asi je je tvoja silná stránka, však? Autorka píše, že pri návrhu, že sa starat nechce, si vypočula na súde znosku moralistickych zvastov, keď to isté povedal otec, bolo to úplne v pohode.

damian85
11. jan 2025

@vroni Opravím ťa , ani tá " matka " to robiť nemusí. Ak sa na to necíti , má možnosť pre dieťa zvoliť " ine " miesto kde o neho budú stáť.......Ak jeden rodič berie dieťa ako príťaž je to smutné , ak obaja , je to tragické. Máš príliš ružové okuliare , ktoré možno korenia z tvojej negatívnej skúsenosti , možno rán z minulosti atď......Hold treba sa pohnúť ďalej......a zapamataj si , rodiča rodičovských práv bez súhlasu nezbavíš , no ani ho neprinútiš ho vykonávať. A je jedno či ciká po sediačky , alebo postojačky....

janage
11. jan 2025

@129oveciek tak ja to poznám v drvivej väčšine opačne. Muž sa rozhoduje či chce či nechce striedavku a súd sa väčšinou priklonil na jeho stranu.
Autorka striedavku nechcela, ale vyhovelo sa mužovi. Kázeň dostala ona.
Keď si Muž našiel frajerku, ktorej dieťa nevyhovovalo a striedavku už nechcel, súd mu opäť vyhovel. Nikto mu nedohovaral, že však dieťa. Naopak kázeň zas dostala autorka, keď namietali a podla mňa oprávnené, že pokiaľ v prvom prípade bol argument za striedavku, že vzťah otca je dôležitejší ako to, že otec syna zanedbával, tak zrazu, keď si to otecko kvôli frajerke (ktorej jeho dieta nevyhovuje) rozmysli a striedavku už teda nechce, už ten vzťah taky dôležitý nie je.
Proste raz tak, raz tak

autor
11. jan 2025

@129oveciek je to uplne naopak ako pises! Ak chce striedavku zena a muz nesuhlasi, striedavka nie je. Ak chce striedavku muz a zena nesuhlasi, striedavka je. Bolo to tak v nasom pripade a vo vsetkych pripadoch, ktore poznam. Zeny sa mohli na sude aj na hlavu postavit, ak chcel chlap striedavku, bola. Pretoze styk s otcom je nad vsetko ostatne a ked otcovi striedavka prestane vyhovovat, uz je styk s otcom najmenej dolezity

rejka7
11. jan 2025

Tak veru, keď chce muž striedačku, tak ju má, lebo je rovnaký rodič a má právo starať sa a keď žena nechce striedačku, ale osobnú tak nevie kontrolovať svoje ego.

zuza265
11. jan 2025

Ak by bolo dieta v otcovej statostlivosti a on by chcel striedavku a zena nie. Tak sud ju neda. A ak by ju v tomto prilade, ze dieta je v otcovej starostlivosti a zena o striedavku poziada, tak sud ju da.
Kolko muzov by kludne bralo starostlivost, ale nedostanu ju. Lebo matka ma prednost. Toto sa tu tiez pozabudlo. Je mnohi muzov co su vyborni otcovia. A su aj zeny, co by sa matkami ani nazyvat nemali

damian85
11. jan 2025

@rejka7 Keď chce muž osobnú ale matka nie , je toho plný internet ako dieťa kradnú matke. Keď muž povie v spoločnosti chcem dieťa do osobnej , ohrknú ho ako dieťaťu kradne matku , keď to povie žena otca mu nik nekradne.....Keď chce muž striedavku ale matka nie , je toho plný internet ako dieťa v striedavke zblbne. Keď muž nechce striedavku ani osobnú je plný MK toho ako súd nadržiava mužom.....
Čudné však ?

autor
11. jan 2025

@damian85 nemam ziaden problem s egom, ani s frajerkou mojho ex. Je to jedna z mnohych v poradi. K zaujmu syna som sa vyjadrila opakovane, dieta malo v tie tyzdne u otca vzdy vyrazne horsie znamky, na vyucovanie chodilo bez pomocok, bez domacich uloh. Striedavka nebola ani omylom v zaujme syna a sud to nezaujimalo, lebo styk otca je povyseny nad skolu, nad vsetko, Ked si otec nasiel mladu, ktorej 8 rocne dieta prekazalo, uz styk otca povyseny nebol a sud k tomu nepovedal otcovi ziadnu vytku.

damian85
11. jan 2025

Záujem dieťaťa nie je len jeho prospech , ale aj jeho citová vazba to by si ako rodič mohla vedieť. Znova tu vypisuješ o frajerke , ale nič o tom čo si želal syn...........či si žiadala znalecké dokazovanie atď.......dookola len to isté ale záujem dieťaťa nikde.....len TY , ON , TY a ON.....

autor
11. jan 2025

@zuza265 pises uplne nezmysly. Ak sa par rozvadza, rozchadza a otec chce striedavku, dostane ju aj ked zena so striedavkou nesuhlasi. Moj ex nevie varit, je totalne nezodpovedny, je abstinujuci alkoholik a bez obstrukcii striedavku sud schvalil a nezaujimali ho moje argumenty, ze sa otec dietatu nikdy nevenoval a nevenuje, ze striedavku chce len kvoli tomu, aby neplatil vyzivne. Co on prakticky medzi recou na sude aj povedal, ze on to s dietatom nejako tie dva tyzdne zmakne, ale zivit ma vyzivnym nebude. Identicke to bolo v kazdom pripade o ktorom viem. Zena so striedavkou nesuhlasila, aj ked mala spickoveho pravnika, chlap striedavku chcel, dostal ju.

subartic
11. jan 2025

@damian85 nie je len jeho prospech . To je dobrá vec, tou sa treba potom oháňať na príjímacích pohovoroch na strednú školu , ako viete otec na neho prdel aby mal lepšie známky a do školy nechodil pripravený , ale dieťa ho malo rado .

damian85
11. jan 2025

@subartic Prezradím ti niečo prepadol som z chémie na gymnáziu ( na polroku ) , zo SJ som mal 4 a vyštudoval som 3 stupeň VŠ štúdia a zamestnávam 20 ľudí. A som kto som nie preto , čo ma v škole naučili ale čo mi do života dali rodičia , otec a matka......ich láska a moja k nim....U teba je to očividne iné a všade ťa prosia nech donesieš vysvedčenie zo ZŠ.......