Prečo testovanie otcovstva vyvoláva negatívne reakcie?
Ahojte, mam trochu kontroverznu temu.
Nedavno sa mi kamaratka postazovala, ze priatel s ktorym je 2 roky a je s nim tehotna, ziada testy dna. Ze je to pre nu no-go, je to hajzel a dieta mu v zivote neukaze.
Ja sama som mala v okoli pripad, kedy sa manzelka po 16 rokoch preriekla ze syn nieje jeho, on zacal pit a nasledne opity v 100vke nabural do stlpu.
Skuste sa nad tym zamysliet z pohladu chlapa... Dozvediet sa po takej dobe ze ste boli celu dobu zavadzany, zili ste v tom ze vychovavate, starate sa a zivite vlastne dieta..
A nie len z pohladu otca, ale aj z pohladu dietata.. Cely zivot klamat dietatu? Povedat mu to po 15/20 rokoch? Si myslite ze to bude cele bez nasledkov? Ako ma taky clovek.. ci uz otec/dieta pokracovat dalej vo svojom zivote? Mna osobne ako dieta by to zlomilo..
Preco je take hrozne tazke pochopit ze chlap toto zazit nechce?
Ludia su svine a pripad, ktory som uviedla je toho riadny dokaz, tu neplati ze staci dovera, ale doveruj ale preveruj a keby po mne chcel moj priatel testy, tak by som to len a len uvitala..
@mandzula, nepoznam toho pána a ani jeho bývalú manželku. Ak je pravda, že mu zatajila fakt, že nie je biologickým otcom dieťaťa, je to svinstvo a áno, súhlasím, malo by to byť právne ppsihnutelne, pretože je to mnoho tisícový podvod. Potiaľ ok. Lenže tá jeho história má viac dier ako ementál. Decko dodrbal on, nie jeho bývalá. Syn bohatého fotra, ktorý všetko môže. A padol na hubu. To by tiež malo byť potihnutelne. Opakované dna testy evidentne neboli nariadené súdom a nie sú ani právne relevantné. Prečo, keď sú také čisté? A mal by aj možnosť žalovať o (čiastočnú) náhradu škôd od bývalej. Namiesto toho vyplakava po médiách a sociálnych sieťach. Mne z toho vychadza skôr snaha skrachovaného fotra zbaviť sa mafiánskeho spratka než osud nešťastného otca. Sorry.
@lonely66, ďakujem za lichotku o pubertalnych kecoch, fakt, zlepšila si mi deň 😍 Môj bývalý je bývalý a prečo sa zrazu stal lichotnikom, som nepochopila, ale tiež býva odo mna 1500 km, takže neriešim. Odpovedala si na príspevok o kontrole telefónu, preto reagujem na kontrolu. Netrhame si mobily z ruky a tiež sa občas pýtame, kto nám vola a povieme, aby to ten druhý zdvihol. Ale proste nezoberiem mužov telefón do ruky, keď tam nie je alebo ma k tomu priamo nevyzve. A ani on môj. Okrem pubertalnych kecov s kamoškami a tokania si s bývalými máme na mobiloch aj prístupy k niektorým údajom našich zamestnávateľov a pracovné kontakty a konverzácie a tie skutočné nie sú niečím, čo by bolo rozumné zdieľať s ďalšími osobami. Na fotky máme spoločné úložisko na cloude, nesusíme ich v telefónoch. A tiež si neotvárame poštu, nelezieme do peňaženky či toaletnej tašky, proste rešpektujeme aj vzájomne právo na súkromie.
Že by som v nejakom (imaginárnom) vzťahu otehotnela po dvoch týždňoch, tak by som tie dna testy chápala. Ale asi by som požadovala aj IQ testy ženy, ktorá sa po dvoch týždňoch vzťahu nechráni. Tie by ma možno zaujímali aj viac než tie dna.
@lonely66, nie je mi celkom jasné, koho som akože urazila, ale smutný fakt je, že drvivá väčšina žien, ktoré otehotneju hneď na počiatku vzťahu, sa jednoducho nechránila nijako. Čo ja osobne nedokážem vidieť ako rozumné. A dokážem plne pochopiť chlapsky skepsu voči takémuto otehotneniu. V dlhodobom vzťahu považujem dôveru za základný kameň vzťahu. Kontrola a dôvera sa u mňa vylucuju. Potenciálne všetky ženy označiť za neverne štetky, ktoré treba kontrolovať dna testami je podľa mna urazajuce dostatočne. Hlavne za situácie, ked sa darcov spermie žiadne záväzky a povinnosti netýkajú (a úmyselne nehovorím o otcoch deti, manželoch ci partneroch). Ale súhlasím s tým, že to nedáva ženám právo ich podvádzať a posúvať im kukucie deti. Nevidím však ako morálne alebo udržateľné, paušálne odsúdiť všetky ženy a považovať testy za riešenie.
@mandzula, o tom ani reči. Ale toto právo zo zákona má. Zapriet otcovstvo a vymáhať škody.... Lebo ta duševná ujma tam je a je obrovská.
A aku ujmu zazivaju zeny, co po smrti muza zistia o jeho neverach, ked pridu jeho netusene nemanzelske dietky natahovat ruku - daj dedictsvo.
A zrazu on si spokojne uzil, doprial si v kazdej posteli a jeho hriechy ma splatit jeho zena. On zbabelo nemal ani tolko chochmesu, aby ju pripravil na bordel, co po sebe zanechava.
Takze ak chcu muzi fnukat, ze vychovali postarovu kukucku a chceli by testovat zeny, aby mali svoje absolutne istoty poistene, nech rovnako najprv vymyslia, ako zarucia partnerke, ze jej rovnako ponukaju absolutne istoty a su poistene.
A nenechaju jej po sebe len bordel a psychicku ujmu. Ked sa jednak musi vyrovanat so zistenim, ze jej bol neverny a cely zivot jej veselo klamal do tvare, mal svoje poziadavky vo vztahu na nu, nehanbil sa ich vznasat, necitil sa vinny, zahanbeny a tvaril sa ako najrovnejsi medzi rovnymi.
A jednak s tym, ako teraz narychlo vyplati jeho netusene hladne kukucky.
Myslim, ze muzi i zeny su si v tychto “prekvapeniach” kvit. A muzi si mozu nechat zajst chut na nejake povinne testovanie.
Ibaze by nam tu pan rozhorceny autor teraz predostrel svoj bojovy plan, ako zaruci svojej zene, ze ju prekvapko v podobe kukuciek od neho urcite nikdy necaka.
Okrem jeho cestneho iskrickovskeho na jeziska.
@abbey1 až ked začneš vztah brat triezvo bez ružovych okuliarov tak to možeš nazyvat vztah.. to že ti da žena heslo od telefonu a ty maš volnost jej pozret do " sukromia" je realna dovera.. na to asi ešte niesi dostatocne vyspela...Toxicky a hlavne manipulativny vztah je, ked maš niekomu slepo verit...
@moonlight1210 tu by zas ciastocne pomohlo to testovanie, kedze mnohi muzi zaseju do ineho rodinneho hniezda, kde by ofiko partner takto odhalil kukucie mlada. Su, samozrejme, aj pripady slobodnych matiek, tam je potom to riziko zistenia pri dedicstve. Nuz, uplne spravodlive to nebude nikdy.
@drago12587 Snáď v ďalších 50 rokoch života a ďalších 29 rokoch manželstva na to ešte dorastiem.
Niekomu k dôvere stačí heslo k telefónu a test DNA. 🙂
Ak je teda taký problém veriť vlastnej partnerke že nechrape s každým že by dieťa mohlo byť niekoho iného, tak by nemal byť pre chlapa problém nosiť nejaký pas cudnosti od ktorého má kľúče len žena aby mu verila že s nikým nespava, či ? 😏
@mandzula, ako by pomohlo testovanie? Áno, odhalili by, že dieťa nie je muža x. Ale či to dieťa a ďalších 18 v ulici nespôsobil muž y, to už by ostali zahalené tajomstvom. V konečnom dôsledku by sme potrestali hlavne to dieťa, matka, ktorej morálka veľa nevravím, si rýchlo najde iného utesitela. Čiže zase raz budeme trestať deti, aby sme nedajboh nezložili chudacikom mužom. A teda stále mi nie je jasné, prečo si tito úbohí riaditelia vesmíru nedajú spraviť dna po vlastnej osi a chcú kvôli svojej zlej skúsenosti či paranoju buzerovat 90% normálnych ľudí.
@vroni minimalne by sa ten chlap, ktory by zistil, ze vychovava cudzie dieta, mohol rozhodnut, co dalej. A z tohto hladiska by bolo jedno, cie to dieta realne je, to nech si poriesi autor problemu - matka. A nechapem, preco sa muzom vysmievas tym, ze ich mas za chudacikov. Akoby chlap nemal prava, len povinnosti.
@mandzula, vysmievam sa len tým, ktorý zo svojho osobného problému chcú na účet všetkých ostatných urobiť problém všetkých. Áno, stávajú sa zle veci. Ľudia bývajú sklamaní, oklamaní a investujú city a peniaze do iných, ktorí si to vôbec nezaslúžia. Ale koľko pripadá na jedného oklamaného muža oklamaných žien a hlavne deti? A to sa nerieši už roky rokúce. Ale problém možno desiatich mužov v republike, ten je závažný, to fakt treba riešiť. Okrem toho má v drvivej väčšine tento problém riešenie v súkromných dna testoch. Áno, možno pár mužov nikdy klamstvo neodhalí. Nie je to pekné a ani morálne ale deje sa to od počiatku ľudstva.
A ono je to presne naopak, chlap má len práva, žiadne povinnosti. A Boh uchovaj nejaké po ňom chcieť. To je hneď kriku.
@vroni ono to s tym vychovavanim cudzich deti je o drzku, ale si predstav, ze su taki co vychovavali aj svojho vlastneho brata deti a dozvedeli sa to az potom co mu urolog povedal, ze je neplodny a chlap mal doma 3 zdrave deti, ktore sa na neho este aj podobali 😂😂😅😅😅
@vroni chlap ma len prava a ziadne povinnosti? to si kde nabrala? ako sa moze chlap vyvliect z alimentov? jedine tak ze testy otcovstva preukazu ze nieje otec.
@vroni skus sa trosku vzit do tych chlapov, ty si si svojim dietatom ista na 100 %, chlap nie, moze sa len spoliehat na svoju zenu a na doveru vo vztahu a ak nahodou vyjadri pochybnost, je za ublizeneho chudaka. Ja nikde nepisem, ze chcem testovanie celeho naroda, pisem len to, ze chlapom v tomto rozumiem a ze by som s testovanim problem nemala.
@moonlight1210 nemozes porovnavat. ta zena musela tie jeho deti vychovavat a on jej cely zivot klamal ze tie deti su jej? ona do jeho deti nemusela investovat ani Ň. Pochopte to. ONO NEJDE O NEVERU AKO TAKU. Testy DNA odhalia neveru len 9 mesiacov pred narodenim dietata, mimo tohto obdobia tu neveru absolutne nikto neodhali takymto sposobom. furt tu riesite ze co ked je neverny chlap..
Sranda je, že ak aj testy potvrdia otcovstvo, ešte to neznamená, že podvádzany nebol.
A keď sa už otázka položila takto na telo, tak mňa konkrétne a osobne by takáto požiadavka neskutočne ale že neskutočne pobúrila, nakoľko JA svojho partnera nepodvadzam a nedávam ani žiadny dôvod, aby to tak myslel. Inými slovami by mi týmto jednak dal najavo, že mi neverí a že si napríklad myslí, že som kurva. Alebo niečo podobné.
A bola by na oplátku oprávnená požiadavka ženy každý tretí mesiac žiadať od partnera kompletné testy a potvrdenia o tom, že nemá žiadnu pohlavnú chorobu? Vyžiadať si GPS trasu, či došiel domov z práce a nezastavil niekde u milenky? Cestné vyhlásenie nie staršie ako tri mesiace podpísané a overené pred notárom, že ma nepodvadza? Prípadne nejakú dohodu s penaznymi sankciami, ak sa preukáže opak? Genetické testy od detí susedy, jeho kolegyne, či nie sú to JEHO deti? Ja len že dôveruj ale preveruj. Aby som sa mohla tiež rozhodnúť.
@jozko_z_lesa keby to bolo take jednoduche, ako pises, rodili by sa len chcene deti a nemusime tu teraz riesit to, co riesime.
@jana_eyre_2 statistiky hovoria jasne. pozri sa kolko manzelstiev sa rozvedie kvoli nevere.. tam su neni ani cisla kde je nevera, ale nerozvedu sa... ti ludia tiez verili svojim partnerom, co im to bolo platne.. stale len TREBA VERIT, TREBA VERIT... fakt?? statistiky ludia.. STATISTIKY HOVORIA JASNE
@oblecenie99 dalsia co nechape ze nejde o podvadzanie samotne... dajme tomu ze mate 2 deti v rozmedzi 5 rokov.. tu by partner zistil len ci si mu bola neverna 2X a to 9 mesiacov pred narodenim deti. tu absolutne nejde o nejake prehnane kontrolovanie ako to popisujes ty... teba tvoj partner nikdy neoklame ze dieta je tvoje, pritom nieje.
@prasiatko30, áno, pamätám si na miestny prípad, keď sa rozvádzal chlap so štyrmi deťmi, lebo ženu podozrieval, že posledné nie je jeho a dal si urobiť privátny test... Nebolo. Žena sa bránila, že mal chemoterapia a tá mu zmenila dna, ale súd nariadil dna všetkým štyrom detom, že teda sa bude porovnávať. Porovnalo sa. Ani jedno nebolo jeho. A teda mňa úplne paralyzovaná, že ťa žena napriek tomu trvala na tom, že je povinný jej platiť alimenty, alebo iného otca jej deti nepoznajú (neprešlo jej to, bola odsúdená za podvod a na vrátenie nejakej dosť vysokej sumy). Deti zostali s "otcom". Neviem a nechcem si predstaviť, čo prežíval ten otec a tie deti a aká nekonečná žumpa musí byť taká žena..... Stáva sa všeličo a niektoré veci by sa fakt stavať nemali. Ale stále hovoríme o výnimkách a nie o bežných situáciách. A keď už k tej výnimke príde, neviem, či ma situácia aj víťaza alebo len porazených.
@jozko_z_lesa ja reagujem na to ako tu kazda hovori ze partnerovi treba 100% doverovat. cisla a statistiky jasne dokazuju ze doverovat partnerovi je absolutne nelogicke

@rozculena nerozporujem, len pisem, ze takych otcov plne chapem.
A v podstate by mi nevadilo ani to, keby sa automaticky testovala. Ktora nema za usami, tej to moze byt jedno.