icon

Prispieť na dovolenku do Bulharska pre syna?

29. júl 2024

Čaute ženy.Prisla som sa sem poradiť.S mužom máme 2 ročnú dcéru,ja som na rodicaku, muž robí v závode na smeny.Ma 8 rocneho syna so svojou ex.Jeho ex ma uz vyse roka frajera,ziju spolu.Chlapcek ku nám chodí na víkendy ked ma súdom určené.Vychadzame vsetci tak v pohode,normalka.Ak cosi treba kúpiť alebo prispieť,nie je problem.Muz dava aj vyse výživného.( Obedy, krúžky,botasky, plavecký attd.....) Jednoducho ked cosi treba doložiť tak dá.Ani ja s tym nema problem.Minule napríklad pridiel v piatok a večer teploty dostal.Postarali sme sa,lieky pokupili vserko bolo ok.Ale to píšem,aby ste boli v obraze, že malý sa u nás cíti dobre,ze ho otec nezanedbava.Venuje sa malému,aj nasej dcérke.Sj deti spolu tak normálne vychádzajú.No a ex vcera povedala môjmu chlapovi ked šiel vrátiť malého,ze ona s tym priateľom aj s malym pôjdu na dovolenku do Bulharska all inclusive.Ale ze na chlapca teda treba prispieť,lebo ten priateľ to platiť nebude.Ze to nie je jeho syn.Jej zaplatí,ale malému nech platí otec a ona.A ona nieco da a niečo nech da môj Lenže to niečo činí 400€🤦 Ženy toto je pre nás dosť veľa...😔🙄 Máme nejaké úspory na horšie časy ale....No ja neviem.....😔Moj muz povedal ze toto je celkom dosť,ze sa poradí so mnou.A že môžu nechať celych 10 dní malého aj u nás,ze my pôjdeme na výlet a do Zoo,ze však vymyslíme nejaký program.A ona vraj povedala,ze ak nedáš peniaze,tak mu potom ty vysvetli preco nejde,bude sklamaný ze mu nedoprajes zazitok aby bol pri mori.Ze si lakomec.Co robiť?🙄 Dať,alebo nedať tych 400€( + výživné samozrejme)

Strana
z2
autor
29. júl 2024

Je tu niekto?

crazy_cat_lady
29. júl 2024

no v prvom rade gratulujem jeho byvalej partnerke k vyberu partnera .. :D ktory jej dieta ocividne berie ako zataz navyse.., ale dobre..., kazdopadne ex ocividne nie je hlupa a ide na neho citovym vydieranim, podla toho co pises, sa tvoj manzel/partner o syna stara prikladne a dopraje mu, co potrebuje. asi by som ex vysvetlila, ze Vas to mrzi, ale 400 eur je nad Vas rozpocet a nech si teda nabuduce vyberie dovolenku, ktoru si moze dovolit, alebo nech na ziadnu nejde. a ak ma manzel dobry vztah so synom, moze mu to skusit vysvetlit, pripadne ako si pisala, vziat ho pocas ich dovolenky na nejake vylety atd 🙂

nikoleta999
Autor odpoveď zmazal
nikoleta999
29. júl 2024

Nedala by som, však keď si to oni vymysleli, tak nech si to aj financujú ... Jeho povinnosť nie je prispievať na dovolenky, ale zabezpečiť dieťa, aby mu nič nechýbalo a bez dovolenky sa zaobíde ... Taktiež nerozumiem, na čo mu vešajú na nos, že pôjdu na nejakú dovolenku, keď to nemajú prebrané s manželom finančne, teraz je to už len o citovom vydieraní, že dieťa sa už teší, tak už musíš platiť ... Za ďalšie, ak by som teda predsa len dala na dovolenku, nič mimo toho a to kľudne aj dva mesiace, dokým by sa to nenaplnilo do tých 400€, To isté môže povedať aj ona o svojom partnerovi, že ho nevezme, lebo je lakomec taktiež.. Normálne by som sa hanbila za takého nového partnera, ktorý by mi povedal, že moje decko nebude živiť, tam by to pre mňa asi skončilo ... A pekne krásne by som jej spísala, čo všetko platite pomimo výživného a ešte by som jej aj vyčistila žalúdok, či po tomto všetkom sa nehanbí pýtať ešte aj na dovolenku ... Za ďalšie tuším ona potrebuje jeho súhlas na vycestovanie mimo krajiny a bez manzelovho súhlasu nezmôže nič, takže ona môže byť rada, že vôbec by ju pustil ...

ssimusska
29. júl 2024

@autorka nedala by som a ešte by som prízvukovala ex, že nech sa nejakého poradia predtým ako budú pýtať peniaze.

zalka
29. júl 2024

Autorka
Muž nech e povie ze idete do Tunisu a ze dovolenka pre malého vyjde cca 800e ze sa to vyrovná a len tak medzi rečou, deti do12 rokov majú z a sa zadarmo resp. Za nízky doplatok pobyt a určite to nie je 800e. Matka chce aby ste jej prispeli na dovolenku.

zalka
29. júl 2024

https://www.zajazdy.sk/dovolenka-kotva-slnecne-... príklad si popozeraj sama, partner mužov ej ex jej to zrejme nehradi tak ide na to cez city k cblapcovi

nikoleta999
29. júl 2024

@zalka to už nie je tak celkom pravda ... Pred pár dňami sme sa vrátili z Grécka a za 2,5 ročného sme platili 350€ ... Taktiež za každé ďalšie druhé dieťa na izbe bol poplatok +200 euro ... takže toto už vo veľa CK neplatí ... Prípadne je to spravené tak, že máte pobyt, kde si dáte 2 dospelí stoja po 800 euro a výsledna cena je 1600 € ak idete bez dieťaťa ... a potom je napísané, že dieťa je zdarmo a tá istá kalkulácia je v znení už jeden dospelí 950 dokopy 1900 euro a dieťa = 0 ... ale pekne Vám ten poplatok prirátajú k Vašej cene ... A keď som telefonovala do CK a presne ich na tomto nachytala, tak pani mi koktala v tel. a nevedela, čo na to povedať ...

skusihu
29. júl 2024

V Bulharsku sú deti väčšinou do 12, niekedy do 15 rokov zadarmo. Platia sa iba letiskové poplatky. Nech bývalá pošle rozpočet. Určite to nebude 800 € za dieťa, že by manžel dal polovicu. Normálne so vytočená aj za vás. A ten jej frajer musí byť tiež prípad.

zalka
29. júl 2024

@nikoleta999 ale ide o to, ze dieťa neplatí plnú cenu. Platí menej a určite nie 800e a nie v Bulharsku.
Zvyčajne platí letenku, ta je cez cestovku cca 300e.

nikoleta999
29. júl 2024

@zalka Jááj, ahá pardon jasne ja som pozabudla na to, že vlastne to ma byť uz deleno 2 ... tak to je jasné... To chce asi + vreckove :D :D :D

zalka
29. júl 2024

@nikoleta999 co som dala link tak 2 dospelý cca 1480e,
2 dospelí a dieťa cena 1770e...
Rozdiel 290e v cene... A ide o all inclisive v Bulharsku... A nestojí dovolenka pre dieta 800e ako žiada matka dieťaťa... Teda polovicu 400e.

monnci2226
29. júl 2024

nedala by som nic... zoberte maleho na vylety muz nech sa s nim porozprava a vysvetli mu primerane veku ako sa veci maju a snad ho niekedy zoberiete na dovolenku k moru vy ked maminka a novy priatel su takyto... a dalsia vec absolutne by mi bolo proti srsti pustit moje dieta na dovolenku s niekym kto sa takto uz tetaz vyjadruje, ze to nie je jeho dieta a nebude ho financovat, si neviem predstavit ako sa frajer k malemu bude spravat tam a ako tam s nimi bude fungovat, ale rodinna idylka to asi nebude - hlavne pre chlapca. myslim ze u vas mu bude lepsie pocas tej ich dovolenky.

luccija
29. júl 2024

Nie, nedala by som iba nejaké vreckové.Ked chce ísť k moru mala si šetriť ako ostatní rodičia.O rok bude chcieť ísť do USA?Sprosto ho vydiera nemali plánovať dovolenku, keď musí pýtať od otca.Ak by ste išli vy tiež si muž od nej pýta?

ivana11155
29. júl 2024

nedala by som, ex partnerka bude vydierat znova, s niecim inym, s vyssou sumou. Si zober, ze jej terajsi partner dieta vobec neprijal tak ako ty, on ho financovat nebude. Nech manzel trva na tom, ze moze byt u vas a hotovo.

anketkarka
29. júl 2024

To bude aká vypičítavá mrcha, že chce od exmanžela zaplatiť v podstate pólku svojej dovolenky. Za dieťa určite neplatí 800€. A nie je to vôbec fér, ani keby mal platiť dieťaťu. Však on ho môže za tie peniaze zobrať na výlet inde a budú spolu otec a syn. Alebo si tie peniaze ušetria a pôjdu budúci rok k moru ako rodinka. Keď nemá na to ísť s dieťaťom k moru, tak nech mrcha sedí na zadku a nie citovo vydierať otca, ktorý sa stará.

sense
29. júl 2024

Nie nedala by som. A áno kľudne by som ako rodič povedala svojmu dieťaťu že ostane u nás a spravíme si super program lebo mama s priateľom nemajú dosť peňazí aby zaplatili aj jemu dovolenku
A ex by som povedala tiež že si narazila dobrého chrapuna
P.s som rozvedená a mám partnera a teda keby môj partner takto vraví o mojom dieťati tak by partnerom nebol nakoľko vedel od začiatku že mám dieťa

sense
29. júl 2024

Vypýtajte si od ex faktúru kde je vyčíslené že cena za dieťa je 800e keď chce od otca dieťaťa 400

januska12323
29. júl 2024

Za 8 ročné dieťa 800 eur dovolenka? Veď toľko nemám ani na dospelého. Kým nedonesie doklad nedostane nič.

melanta
29. júl 2024

Píšem ako žena, ktorej muž má syna z prvého manželstva. Nie, jeho ex nepýta peniaze, ak sa ona rozhodne ísť na výlet či dovolenku. Rovnako tak my nepýtame peniaze od nej, ak je malý 6 týždňov počas týchto aj minuloročných prázdnin na dovolenke s nami. Je v poriadku, ak prispieva na bežné či nutné výdavky mimo výživného. Ale dovolenka nie je bežný ani nutný výdavok. Čiže ak sa matka rozhodne ísť k moru, je to jej rozhodnutie a nech si toto rozhodnutie aj zafinancuje. Dieťaťu by som to odkomunikovala tak, ako píše sense.

autor
29. júl 2024

Ona vypytala 400€ doslova ze " niečo" nie ze je to polovica.... takže ja si po tychto komentároch tuná aj myslim ze to je možno aj cela suma za chlapčeka.🤷Ja som za to,aby sme nedali.S muzom to dnes preberiem večer.A ešte sa opýtam....to je ozaj tak,ze na vycestovanie potrebuje ex súhlas???Tak my deti zoberieme do Zoo,aj na kúpalisko,aj na výlety by sa dalo ísť keby bol u nas pocas toho obdobia tej ich dovolenky.No len ja mam tusaka ze z tihto ešte bude krik 🤦tak ale no čo už.....400€ je veľa.

autor
29. júl 2024

@nikoleta999 to sa tak nedá...ked je výživné súdom určené,tak sa platiť musí.Muzova ex si zaklada ešte aj na tom,aby to bolo presne v deň ako je to určené súdom.Aj dieťa odovzdáva priamo k dveram jej bytu atd.....

melanta
29. júl 2024

Ak idete s dieťaťom na výlet, aj mimo SR, v termíne, kedy podľa súdneho rozhodnutia má byť chlapec u vás, tak jej súhlas nepotrebujete. Iná vec je tá, že sú krajiny, ktoré vyžadujú súhlas druhého rodiča. Ale z pohľadu slovenského práva, v čase, kedy má byť dieťa u vás, je u vás a nie ste povinní jej oznamovať či pýtať si súhlas, kam s dieťaťom pôjdete.

melanta
29. júl 2024

A čo sa týka jej, potrebuje súhlas otca dieťaťa, čiže tvojho muža, ak by išla na dovolenku aj v termíne, kedy má byť syn u vás. Inak nie.

zuzanockamt
29. júl 2024

A ako to majú v súdnom rozhodnutí, prípadne v rodičovskej dohode (ak bola)?

jvasenka
29. júl 2024

ak platí výživné nie je povinný prispieť ešte na dovolenku čo je asi viac ako cele výživné za mesiac.. nie nedala by som a do budúcna by mal muž zvážiť peniaze navyše resp možno upraviť rodičovskú dohodu napr striedavá starostlivosť

cookie29
29. júl 2024

@autorka nie suhlas mat nemusi ak ide pocas svojho obdobia

https://www.mzv.sk/web/sk/bulharsko

ale suhlas s predoslym, ja neviem, ja ked pytam prispevok, tak prilozim fakturu, objednavkovy list a pod, urcite nie len tak... a 800€ za dieta mi pride prehnana suma. A ked uz sme pri tom, ze jej hanba nie je, akoze jej frajer dovolenku zaplati, takze ona nielenze neplati svoju, ale ani synovi nevie zaplatit... a navyse citovo vydiera... sla by som na to viac nez diplomaticky, nech sa nepokazia vztahy, ale nesuhlas.

nikoleta999
29. júl 2024

Ano, chápem že na výživné sa nedá povedať nedám, keď je súdom určené, ale na ostatné veci, ktoré súdom už nemá určené by som už nedala ... Ale ja by som nedala vôbec ... Ja som za to, ak majú isť ako rodina na dovolenku, tak nech to zaplatia aj chlapcovi. Veď on manžel taktiež nerobí, keď ho vezmete do zoo, že pošli mi polovicu za vstupné, za naftu, za to čo tam chlapec prejedol, bol to Váš nápad tam ísť, čiže rátate s výdavkami za neho ... A keď na to nemám, tak sa nikde nehrabem ..

kris_tin257
29. júl 2024

Takýto vysoký výdaj mala v prvom rade skonzultovat s otcom svojho dieťaťa a nie ho postaviť pred hotovú vec... Povedala by som že prispejem ale nie toľko čo ona povie ale iba v sume na akej by ste sa vy dvaja dohodli (nakoľko na taký vyšší výdaj ste neboli pripravení a máte spoločné dieťa o ktoré sa tiež treba postarať) ak nebude súhlasiť nech ho nechá s otcom a vy mu už program urobíte 😊

petulda333
29. júl 2024

Nedala by som,mozno tak 200 ak mozte. Ak nie,tak vysvetlit synovi. Je dost velky a pochopi to. Mam syna v jeho veku a rozumie uz tymto veciam

Strana
z2