Rozvod a vyporiadanie majetku

29. dec 2023

Dobry den, s manzelom riesim vyporiadanie majetku po rozvode. Rozvod mame v januari.

Mame byt v BSM kupovany pocas manzelstva bez hypoteky. Tento byt kupoval manzel a financoval ho z predaja ineho bytu, ktory bol len v jeho vylucnom vlastnictve (zdedil ho). Moja pravnicka tvrdi, ze mam narok na polovicu aktualnej ceny bytu. Manzelova pravnicka tvrdi, ze mam narok len na polovicu aktulnej hodnoty bytu z ktorej bude odcitana suma, ktoru manzel vlozil zo svojich prostriedkov (predaja bytu, ktory zdedil). Byt sme kupovali minuly rok. Inymi slovami by som podla jeho pravnicky mala narok len na par tisic eur. Ako to je?

dadis
29. dec 2023

Pravdu ma pravnicka tvojho manzela. Mas narok na polovicu majetku po odcitani vnosu, ktory do kupy bytu dal tvoj manzel.

autor
29. dec 2023

@dadis A to i v pripade, ze ten byt je v BSM?

marseillefan
29. dec 2023

Áno, pravdu má manželova právnička.

matkahelka
29. dec 2023

tvoja pravnicka ta zavadza, aj ked je byt v BSM, on vie dokazat, ze vacsiu cast bytu (alebo cely) financoval sam. a kedze to bolo len vlani, o to viac to bude mat lahke.

draik
29. dec 2023

Vždy sa zo zákona zohľadňuje to, ak jeden z manželov použil na majetok v BSM čiastočne aj svoje výlučné prostriedky.
Asi by sa Vám nepáčilo, a by ste zaplatili napríklad z úspor spred manželstva 95% hodnoty bytu, ale exmanžel by mal po rozvode mať nárok na polovicu a následne by ste ho museli akoby odkúpiť znovu.
Dokonca, ak manžel kupoval byt iba za prostriedky zo svojho predaného bytu, tak by mohol byť výlučným vlastníkom kupovaného bytu, hoc bol kupovaný za manželstva.

jasminkaj
29. dec 2023

Už ti odpovedali vyššie... len na margo toho dedičstva - majetok zdedený je vždy výlučne tvojho muža. Tzn. čo zdedil on, bude vždy jeho a čo zdedíš ty, bude len a len tvoje aj keď ste manželia.

ukulela
29. dec 2023

zmenit pravnicku, lebo toto ani mne ako laikovi (studovanemu len na modrom konovi) nedava zmysel - peniaze z dedicstva su len muzove. mas narok len na polovicu casti po odcitani penazi z dedicstva.

sidicek
6. jan 2024

@ukulela presne ,keď ani toto nevie, tak nechcem vidieť ten výsledok