icon

Skúsenosti so striedavou starostlivosťou

medea8
5. máj 2025

Ahojte... Situácia u nás doma sa vyhrotila a zrejme príde k rozvodu.. Ja sa uvedeného bojím lebo deti majú radi oboch a celé toto ma depta a hoci má manžel totálne sklamal a vymýšľa si, ze mám na deti zlý vplyv (čo je totálne kravina a zranené ego že viac berú do úvahy môj názor) chcela by som rodinu udržať... No ale aj k tomu predsa len dôjde... Chce žiadať striedavu starostlivosť... To bude pre deti ďalšia veľká rána lebo ja som za to nech majú voľnosť vo vyberte kde a kam pôjdu a budú a s kým.. brániť nemienim.. je to niekto kto má skúsenost, že to mužovi nevyšlo? Manžel nemá byt ak tak musí zháňať nájom (byť je môj pred manželstvom).. Prácu má takú , že si nevybaví voľno keď ochorejú a bude ich musieť dať k svojej mame... Robí aj nočné... Nestihne ich dať do školy a vziať.. Prosye mne to príde pre tie deti zbytočne direktivne... Dá sa to nejak zvrátiť? Lebo rozumné vysvetliť si to nedá... Vraj chce byť otcom pre deti... Čo bohužiaľ nie je ani teraz:/

taktotedanie
5. máj 2025

@medea8 praveze poznam rozvedeny par kde otec trval na striedavej starostlivosti len 3rocneho dietata , tiez narocna praca+nocne a bolo mu vyhovene 2 tyzdne matka 2 tyzdne otec ( na sude preukazal, ze mu v praci tie 2 tyzdne nedavaju nocne, dieta zo skolky vyberala stara mama a brala k sebe na tu hodinku kym otec skoncil v praci, zohnal byt , urobil izbu), matka to znasala velmi ale velmi zle, dieta takisto vydrzali tak rok, dietatu sa vyrazne zhorsilo spravanie, pomohlo az psychologicke vysetrenie dietata kde bolo odporucane zrusenie striedavej starostlivosti, dieta prisudene matke, urcene kedy otec moze dieta navstevovat a situacia sa vyrazne zlepsila ale zjavne u cas su deti starsie

pribinak
5. máj 2025

To že by bol v najme nie je problém. Ak sú v najmä vytvorené podmienky, tak je to ok

Pozri súd nemusí dať striktne že 2 týždne u matky a 2 týždne u otca.
Môže to byt tak, že týždeň u otca a týždeň u matky.

Vrlmi dôležitá info je vek deti. To že robí nočné je problém ak sú deti maličké.

Veľa závisí aj od toho či sa vy 2 budete chcieť rozumne dohodnúť

luccija
5. máj 2025

@medea8 záleží od argumentov.Ked nestihne vyberať deti bude to robiť babka aj počas choroby tak ako mamam pomáhajú ich rodičia, alebo opatrovatelka.Kamaratka si nič nepomohla jej muž si platil opatrovateľku, pokým príde domov.A pri menších deťoch to bol vždy týždeň a týžden.Najmensie aké som zažila v striedavke bolo 3 r mne sa to zdá ešte veľmi malé dieťa, ale tak nie som sudca asi to zvážili.Ale fungujú tak dlho a otec je naozaj výborný.Je zbytočne sa už teraz kvôli tomu hádať a stresovať skôr to skúste urovnat, keď to už nejde argumentovať budeš na súde.V tom pripade by som si zaplatila pravnika často ide iba o truc a robenie priekov druhej strane

denkabemommy
5. máj 2025

Od určitého veku berie súd do úvahy aj to, čo chcú deti, nie len to, čo chcú rodičia. Takže kľudne sa obráť na kolíznu opatrovničku, nech sa ona osamote porozpráva s deťmi (o samote preto, aby sa deti necítili previnilo, keď povedia s kým chcú žiť).

medea8
autor
5. máj 2025

Deti majú 8 a 5... Dcéra veľmi uzkostliva.. doteraz spí so mnou... Nočné videnia . strach... Všetko mega citlivo vníma... Už manžel skoro raz odišiel...a napriek tomu že bol u nás každý den, aby to až tak nevnímali a odchádzal len na noc
spustilo jej to autoimunitné ochorenie...

martinka13
6. máj 2025
@medea8

Deti majú 8 a 5... Dcéra veľmi uzkostliva.. doteraz spí so mnou... Nočné videnia . strach... Všetko mega citlivo vníma... Už manžel skoro raz odišiel...a napriek tomu že bol u nás každý den, aby to až tak nevnímali a odchádzal len na noc

@medea8 hrozná situácia. Podľa toho, ako na dcéru pôsobil len '"čiastočný " odchod jej otca, urobila by som všetko, aby rodina ostala spolu. Ešte aspoň pár rokov, kým deti nevyrastú. Lebo ako pipisuješ, bude pre deti rozchod horší ako zotrvanie vo vzťahu.

mogaa
6. máj 2025
@medea8

@medea8 to sú silné slové, že dieťaťu to spôsobilo autoimunitné ochorenie....to že chodí na nočné a pre deti bude chodiť starý rodič to problém nie je....aj tebe ako matke budú musieť vypomáhať rodičia alebo kamarátky....napr.počas prázdnin....môžu mi chváliť striedavku a nemusia.....viem že jednému známemu striedavku neschválili ale viem aj o prípadoch že striedavka schválená bola.....

nin12345
6. máj 2025

@medea8 z psychologického hľadiska to pre deti nie je dobré a mali by mať jeden stály domov.

medea8
autor
6. máj 2025
@martinka13

@medea8 hrozná situácia. Podľa toho, ako na dcéru pôsobil len '"čiastočný " odchod jej otca, urobila by som všetko, aby rodina ostala spolu. Ešte aspoň pár rokov, kým deti nevyrastú. Lebo ako pipisuješ, bude pre deti rozchod horší ako zotrvanie vo vzťahu.

@martinka13 ja sa snažím... Len neviem dokedy to vydržím a v podstate z jeho strany povedal že jednu vec čo sa mu nepáči urobím a podá to.... Neviem čo presne ms namysli lebo podľa neho robím všetko zle úplne mu prepína a ja neviem či viem takto žiť... Zatiaľ sa presne pre toto snažím ale ako muž u mňa stratil hodnotu 😕

medea8
autor
6. máj 2025
@mogaa

@medea8 to sú silné slové, že dieťaťu to spôsobilo autoimunitné ochorenie....to že chodí na nočné a pre deti bude chodiť starý rodič to problém nie je....aj tebe ako matke budú musieť vypomáhať rodičia alebo kamarátky....napr.počas prázdnin....môžu mi chváliť striedavku a nemusia.....viem že jednému známemu striedavku neschválili ale viem aj o prípadoch že striedavka schválená bola.....

@mogaa silné ale pravdivé.. potvrdili odborníci že to napätie a stres je prirodzený spúšťač

betulinka1
6. máj 2025

@medea8 my máme striedavku pri muzovom synovi. Ale oni ju mali, už ked som im prišla do zivota. Maly mal 3 rok a bolo to v pohode. Ale muž nema nocne a mohol ostat PN.... 7 dní je u nas a 7 u ex ale úprimne mame dobre vztahy, takže sa vieme dohodnúť aj na zmene aj na prázdninách, ked ideme na dva týždne. Malý má už 11 rokov, cize si povie , ked chce príst aj inokedy, ked má byť u ex a je u nás....Ale pri 5 a 8 ročných detoch, by som nesla do striedavky hned....uprimne tie maličké deti si pekne zvyknú, pre staršie deti s vlastným názorom, už to moze byt stresujúce. Hlavne ak má tvoj muž nočné, budú musieť pendlovať potom aj tak k tebe alebo babke. Za mna blbosť. Kamoš čo má nočné to tak vymysleli a vedel si to dohodnúť aj v práci, že deti vyberá nepárny týždeň zo školy vo štvrtok a v pondelok ich nosí do školy odkiaľ si ich potom vyberá zena. Tieto dni si to tak zariadil, že je vlastne doma a ostaté dni si dorába alebo nadrába v práci, berie viac nočných a tak. Ciže vlastne otec ich má v nepárnom týždni na prespanie 5 dni, čo je na mesiac 10 dni. A ostatné dni si potom dohodnú medzi sebou, ze napriklad má voľno zoberie deti na bike, ak nemá žena nejaký program. Kamos sám povedal, že on nechce kvoli nocným striedavku, lebo si to nemá ako zariadiť týždeň, týždeň + sa učiť s detmi. Myslím, že to je takto veľmi rozumné. A deti ked budú väčšie už okolo tých 10 rokov, si potom aj same vedia dohodnúť s rodičom, čo ako a kedy.