icon

Sociálka a odobratie deti

cukrik138
17. máj 2018

Pekny den,kedy socialka moze odobrat dieta-deti ?a ked ma rodic,alebo obaja neake dlzoby,tak ako sa to riesi?mozu dieta-deti tiez odobrat?dakujem

Strana
z2
lolinko
22. jan 2019

ahojte
ja to mám trošku komplikované :(
ale spýtam sa aspon takto, ak na mna dá niekdo udanie na socialku, že zanedbávam syna...čo všetko prešetruje socialka, za aký čas príde na kontrolu do bytu, dá vedieť dopredu ohladom návštevy alebo príte neohlasene, môžem sa ja niekde informovať či bolo na mna podané udanie o zanedbávanie syna???

duun
22. jan 2019

@lolinko Nie som profesionál, možno sa ti ozve niekto, kto na sociálke pracuje.
Informovať sa môžeš na sociálke, je to štátny úrad, majú povinnosť ťa informovať, vysvetliť, pomôcť, poradiť. Ide o teba a tvoje dieťa, máš právo vedieť čo a či sa deje. Slušne a jasne.
Prídu zvyčajne dve panie na kontrolu, ak sa robí zisťovanie "v teréne", zvyčajne neohlásene, aby videli skutočne, ako dieťa býva. Pozerajú, či má svoje miesto na spanie (vlastnú postielku), či má priestor na rozvoj (hranie, priestor na prípravu do školy a pod.), aká je hygiena, či je v dome/byte wc, kúpeľňa a pod. "Nesnoria" po byte, zvyčajne každý normálne rozmýšľajúci vidí, ako to v byte vyzerá. Porozprávajú sa aj s dieťaťom, bežné otázky, žiaden strašný výsluch - vidia, ako sa dieťa správa (či sa nebojí, nie je zanedbané, špinavé, týrané..). Nemyslím, že ak sa o dieťa staráš a má veci, ktoré nevyhnutne potrebuje, že by ti robili naschvál problémy. Každý podnet musia (buďme reálni, mali by) preveriť, bez ohľadu, či je opodstatnený alebo nie. Z návštevy urobia zápis - ten máš právo vidieť, požiadať, aby ho nahlas prečítali. Môžeš im aj oznámiť (slušne), že z ich návštevy si budeš natáčať video, alebo robiť zvukový záznam (máš na to právo).

lolinko
22. jan 2019

@duun
ďakujem za odpoveď, ale ešte sa spýtam.
čo ak to dieťa nebude práve doma, bude u babky.
a práve tá babka na mňa zavolá socialku...
ano je to na hlavu, ale bohužial...

duun
22. jan 2019

@lolinko Asi dosť divné vzťahy, čo? Porozmýšľala by som nad tým, ao urovnať veci medzi dospelákmi, aby dieťa netrpelo. Asi (odhadujem) ide o porozvodové "naprieky".. dieťa je ako medzi mlynskými kameňmi, každý na každého kydá a pritom je to vec dospelých, NIE dieťaťa. Sociálke to môže oznámiť, ale opäť - prídu preveriť k vám domov. To by muselo byť preukázateľné týranie (lekárske vyšetrenie a správa ako dôkaz), aby bola snaha dieťa odobrať. To sú vyslovene krízové prípady a musí byť potom súdne konanie, nik nemôže odobrať dieťa len tak, lebo "babka povedala do telefónu, že doma nemá dieťa čo jesť".

lolinko
22. jan 2019

ide o to, že sxyn ma 15rokov a u babky má všetko načo ukáže (peniaze, značkové veci..)
a u mňa má zasa volnosť, a to je asi tá chyba...
ja viem, že syn je prešpekulovaný, a hrá na dve strany :/
to je na dlhšie.
s bývalym som nebola zobratá a nikdy som nerobila problémi čo sa týkalo syna. ja som sa pred tromi rokmi zobrala a mam druhe dieťa 6 ročne...
syn s mojim novým partnerom si vychadza s ním ako na hojdačke, raz dobre a raz zle...
a ja už naozaj nevládzem bojovať :(
ja viem, že som zákonitý zástupca svojho syna, ale ked mu je zle u mna a chce byť u babky, ja mu to povolím, len sama neviem či sa ho to mám spýtať alebo nie..aby zas moje spýtanie sa nebolo otočené proti mne, že sa ho chcem zbavit :(

sellycka13
8. júl 2019

@cukrik138 povedzte im, že idete riešiť osobný bankrot, aby ste si vyriešili svoje exekúcie...... Do osobného bankrotu choďte aj v skutočnosti ak nič nevlastníte

jasmina36
15. apr 2025

Dobrý deň prosím vás ak mi boli odobraté deti sociálnou kuratelou na dobu 6mesiacov je možné že ich nemôžem mať na prázdninách ďakujem

Strana
z2