icon

Som povinná dať deti exmanželovi, keď sa presťahoval a odmieta prezradiť novú adresu?

28. sep 2023

Ahojte. Ex sa prestahoval, odmieta mi dať novú adresu, ja ako matka som povinna vediet kde sa moje deti nachádzajú? Musím mu ich aj tak vydať? Dakujem

alenah31
28. sep 2023

zo zákona oznamuješ druhému rodičovi zmenu pobytu dieťaťa - zmenu svojho pobytu resp. pobyt tvojho ex. - vzájomná oznamovacia povinnosť nie je. V čase ako určil súd - má deti v starostlivosti ich otec - zároveň jej v tom čase za ne zodpovedný - pohyb s deťmi (kde budú a čo budú robiť) je v jeho réžii. Vydať mu ich samozrejme musíš - nie je nikde napísané, že v čase kedy deti má sa na tej adrese kam sa presťahoval aj reálne bude nachádzať - čiže táto info je pre teba relevantná. Môžeš ho písomne vyzvať, aby ti oznámil zmenu adresy pokiaľ sa bude meniť aj miesto kam mu eventuálne budeš posielať nejakú poštu. Inak - ak máš jeho tel. resp. ho vieš kontaktovať iným spôsobom - prezradiť novú adresu ti povinnosť nemá.

patka06
28. sep 2023

Nie si povinná vedieť, kde sa deti nachádzajú v čase určenom otcovi súdnym rozhodnutím, na základe súdneho rozhodnutia si povinná mu ich vydať.
Nie je povinný ti oznamovať zmenu svojej adresy.

anjelicek26
28. sep 2023

Uprimne ty muzovi volas, ked ides s detmi na vylet, do mesta, ku kamoske, k starkym? Je to "vysostne" tvoje rozhodnutie, ked su u teba... je to tak aj ked ma deti on... ked ti to uplne nejako vadi, daj deckam airtag do vrecka ci na batoh a uvidis....

moonlight1210
28. sep 2023

Ak to velmi potrebujes vediet, zapni im sledovanie v mobile. Alebo kup sledovacie zariadenie, zasi do oblubenej hracky a daj do ruksaku.

Ale to, kde s nimi je, asi nema vplyv na vydanie. Pokial nemate v rozsudku, ze ta ma informovat, kde sa bude s nimi nachadzat (co moze povedat a byt pritom inde, to nezistis, ak ti to deti same nepovedia).

luliu
28. sep 2023

Áno musíš mu ich vydať a on ti nemusí oznamovať zmenu svojej adresy

patka06
28. sep 2023

Aké veľké sú deti?
Keď mu ich dáš, ti povedia kde boli a máš jeho adresu, keď ju veľmi chceš vedieť

autor
28. sep 2023

Deti mam este male 3 a 5

maranco
28. sep 2023

Na sledovanie detí a seniorov sa používa GPS v topánke
https://www.google.com/search?q=gps+tracking+shoes

kornelies
28. sep 2023

Myslim, ze niektore (tie co mate fungujuci vztah) nedokazete chapat ako sa matka boji o deti. Nemusi hlasit kazdy krok, to je jeho vec, ale adresu bydliska by mal oznamit. Uz vidim ako skacete meter dvadsat od radosti, ked deti idu prec s otcom, ktory ma sklon k popijaniu alkohollu a vy nemate ani potuchy, kde su deti.

pininka1
28. sep 2023

@kornelies sesternica ma autistu s ťažkými záchvatmi epilepsie a tiež jej muž odmietol povedať kde býva a kde sa dieťa zdržiava. Nepomohla si, proste nemá tu povinnosť.

zuza265
28. sep 2023

@kornelies a je toto situacia, kedy je muz nezodpovedny a popija alkohol? Alebo sa bavime o normalnom chlapovi, kt sa vie postarat o deti ale len proste vztahy po rozchode hapruju?

patka06
28. sep 2023

@kornelies Ak má matka pochybnosti, môže v súdnom rozhodnutí požiadať o určenie povinností napr. aj hlásenie adresy, resp. kde sa deti budú nachádzať