icon

Spravodlivá výška výživného?

jozobb
8. máj 2019

Ahojte,

podal som žiadosť o rozvod. Do konania súdu chcem súdu doložiť rodičovskú dohodu o úprave styku s deťmi a o výške výživného.
S manželkou som sa najprv dohodol, že deti jej budú zverené do osobnej starostlivosti s tým, že sa budem s nimi stýkať každý párny víkend od piatku večera do nedele večera. Dohodli sme sa na výške výživného 400 EUR plus 50 EUR budem deťom platiť na kapitálové životné poistenie.
Potom ma začala manželka tlačiť do striedavej starostlivosti. Deti s tým však nesúhlasia a ani ja na to nie som v súčastnosti moc pripravený. O rok môže byť situácia iná.
Keďže deti s tým nesúhlasili, dohodli sme sa, že deti budem mať každý párny týždeň od štvrtku večera do pondelka večera. To je o 4 dni do mesiaca viac oproti pôvodnej dohode. Okrem toho ešte chodím dva krát do týždňa s dcérou na krúžok. Ja viem, že to nie je veľa, ale aspoň niečo. Manželka však chce pôvodnú výšku výživného. Ja si myslím, že spravodlivé by to bolo o niečo znížiť.

Aký je prosím váš názor na výšku výživného v tomto prípade?

Najjednoduchšie a asi najspravodlivejšie by bolo nechať súd určiť výšku výživného. Ale bojím sa, že by nás v tomto prípade nerozviedli hneď na prvom pojednávaní. Nechcem sa vláčiť dlho po súdoch a myslím, že ani manželka to nechce. Alebo myslíte, že by nás rozviedli hneď na prvom pojednávaní, keď súdu doložíme rodičovskú dohodu o tom, komu budú zverené deti do osobnej starostlivosti, kto bude deti zastupovať a spravovať ich majetok a ako navrhujeme rozhodnúť o úprave styku? Jediné o čom by súd musel rozhodnúť je o vyživovacej povinnosti rodičov k maloletým deťom.

Ďakujem za každú odpoveď.

domcaclothing
11. máj 2019

@jozobb pri úprave styku rešpektujte vyjadrenia detí. Ak striedavku nechcú, tak to neriešte. Ak sa viete dohodnúť s matkou, tak styk nemusíte mať vôbec upravený. Pri výške výživného treba vychádzať z reálnej spotreby...niekde ste to písali, že koľko to vychádza mesačne... táto suma by mala ísť v podstate na polovicu. Obaja rodičia by sa mali rovnakým dielom podieľať na výživnom. Na staršie dieťa sa vždy určuje o niečo viac ako na mladšie (napr. 160+140). Samozrejme mimo výživného môžete platiť ešte aj to poistenie. Deti sú teraz na ZŠ, pôjdu na SŠ, zmenia sa pomery a matka si potom môže podať návrh na zvýšenie. Vždy je lepšie predstúpiť pred súd s rodičovskou dohodou ako sa tam naťahovať. Ak chce matka od vás 400€, tak by aj ona mala takou sumou prispievať. Pochybujem, že len na deti by ste dávali mesačne 800€. Ak vám to však možnosti dovoľujú alebo ak majú nejaké zvýšené potreby, napr. zdravotné ťažkosti, tak ok.
A ešte jedna vec... Z úradu vám určite poslali alebo pošlú poradenstvo ku rozvodu. Treba to využiť, je to bezplatné. Načo budete platiť zbytočne mediátora?

juliet86
11. máj 2019

@jozobb mozno ti to vyznie divne.... ja som dieta rozvedenych rodicov. moji rodicia sa sudili o majetky 8rokov. bolo to hrozne a nenavidia sa doteraz a ja tym doteraz trpim a obaja su presvedceni ze ten druhy ich obral o majetok co matematicky nijako nevychadza... z mojej strany len tolko. ziadne peniaze ani majetky nestoja za tie hrozne zranenia co to zanechava. chapem ze sa musis postavit aj za seba. ale ja pokial by mi vyslovene neslo o existenciu by som ustupila. zvaz konzultaciu s mediatorom mozno. drzim vam ako rodine palce. a najma ti radim nikdy bikdy prenikdy nehovor v zlom o manzelke pred detmi a idealne nech ani ona. vies chyba tych deti to nie je ze vam nevyslo manzelstvo ale oni vzdy budu citit ze vy sa chcete od seba odpojit ale ony vas spajaju.... spojenie toho co ma tvori co ma stvorilo sa odpaja... ach je to hrozne...

puklica13
11. máj 2019

@domcaclothing a preco do toho neratas aj cas a energiu? Peniaze su jedna vec..ale CAS je najdrahasia komodita..a ten cas, ktory matka venuje tomu dietatu..bez ohladu na skolu a neviem co este sa stava prosto bezplatnym..coje totalna blbost...ked uz sa bavime o "spravodlivej" vyske vyzivneho

domcaclothing
11. máj 2019

@puklica13 lebo takýto argument na súde neobstojí... a súd zaujímajú reálne výdavky... a v tomto prípade je úplne bezpredmetné sa o tom aj baviť, nakoľko otec má záujem byť s deťmi a nedáva úplne ruky preč...

maciatkolulu
11. máj 2019

@domcaclothing ale zaujíma😉veru zaujíma. Veď nech sa nechá prekvapiť autor....

puklica13
11. máj 2019

@domcaclothing a toro je ten zakladny problem..lebo v zasade iba nase sudy sa na to takto divaju..kym nezmenime svoj pristup..lebo aj ta matka by mohla mat lepsiu pracu aj lepsie zaplatenu, ak by nemusela "robit" opatrovatelku za takmer nulovy prijem...otazka priorit..a konkretne..dava ci nedava on ruky prec..no o striedavku nestoji( ale bezproblemov kompletne zmenil detom zivot,vysupol ich z domu v ktorom vyrasti,mali tam kamarayov k starkym..) a s ich doterajsou vychovou sa tiez nenadrel,kedze on si staval dom a o deti sa starala len zena...ale. mozno raz: pomoze"
Vies..keby nedal do nadpisu temy ze spravodlive, tak ani nereagujem...ale kde tu chces hladat spravodlivost??? Pre deti? Ktore prisli o rodinu,stabilitu,byvanie,zazemie..to je ta spravodlivost sa handrkovat o s prepacenim posratych 40eur..no to uz fakt ta zena z nich zbohatne..ides len na nejaky sobptny vylet do zoo, ci neviem kde a das to pre 3 ludi za vstupne

evinku
11. máj 2019

Veľa ľudí tu súdi, ale nik nevidí dôvod... Viete čo sa stalo. Keď sa rozišli? Keď žena odišla k rodičom?... Nik nevie a nevidí do ich života, tak je ťažko súdiť, na to sme kompetentný... Pokiaľ som čítala, on nedáva ruky pred od nich... Deti nechcú striedačku, (ani moje ju nechceli), deti a aj ex býva u sjovich rodičov a on v dome (ja som na tom podobne), zaujíma sa o deti, chce mať s nimi stretávanie ako sa oni dohodli... Tiez ako každá matka som ja trávila čas s deťmi, domácnosť, výchovu a podobne... V čom mi to pomohlo na súde?... Keby sme si radšej každý pozematali prach pred svojím domom, hneď by sa ľahšie dýchalo...
Kazdy dobrý radca, keď. Nieje v kozí toho druhého...

paladia
11. máj 2019

@jozobb vsetko zalezi od tvojich prijmov. Ale jedno je iste,deti maju pravo na taku zivotnu uroven ako ich rodicia. Takze ak na to mas a nezruinuje ta to,nechaj povodnu vysku vyzivneho. Deti rastu,naroky budu stupat a vydavky tiez. 4 dni navyse nie su tak extra vela.

puklica13
11. máj 2019

@evinku neviem pteco mas pocit ze tu niekto sudi..preco to vztahujes na seba..podla mna robime nieco comu sa hpvori diskusia..a aj takato moze viest k zmene pomerov aby boli nadtavene lepsie..no more no less

evinku
11. máj 2019

@puklica13 ja nevzťahujem nič na seba... Tu nieje diskusia, ale sprska kritiky na muža...on chcel vedieť nazor na výšku výživného, nie kritizovanie prečo nejde do striedavéj starostlivosti, prečo je on v dome a žena s deťmi u jej rodičov...
Treba sa vyjadriť k téme a nie rozvíjať diskusiu, ako si to každá jedna z vás predstavovala... Oni si rozumejú a nik nemá právo im do toho niečo hovoriť...

mima86
11. máj 2019

@evinku lenze v takychto situaciach vsetko so vsetkym suvisi, neda sa hovorit o A a nespomenut B. A niekedy je dobre poznat pohlad na vec hned z niekolkych uhlov, z kazdej strany takuto zavaznu vec rozobrat,aby sa clovek mohol spravne rozhodnut. Mne sa tiez niekedy stane,ze si myslim,ze len moja pravda je spravna a potom pride niekto,kto mi situaciu ozrejmi aj z inej strany. Potom mam na vyber, bud budem okolo seba kopat nozickami, rozculovat sa a urobim aj tak po svojom,alebo porozmyslam,breberiem vsetky varianty (aj to,ze ja tiez nie som najdokonalejsia a najmudrejsia), zoberiem z kazdeho trosku a potom vynesiem rozhodnutie. A v tomto diskusia pomoze aj samotnemu autorovi. Lebo nikto nikdy nemoze vediet,ako to citi ten druhy, pokym nebol v jeho topankach.

evinku
11. máj 2019

@mima86 súhlasím s tebou... Len je fajn povedať názor, nie súdiť niekoho a to je rozdiel... Ja si tiež rada vypočujem názor aj iných, ale len dovtedy, pokiaľ ma. Nik nesudi, keď nevie detailne o istých veciach...

mateson
11. máj 2019

@vamajka nie je jedno za aké peniaze. Ak fakt dom postavil z dedicstva, tak to nie sú peniaze o ktoré by sa mal deliť.

puklica13
11. máj 2019

@evinku vidis..ja si myslim ze som sa aj vyjadrila k teme a co napisem ja ci niekto iny pomimo je moja vec ...nikde nie je napisane ze on sa tym musi riadit...casy diktatu co sa smie-nesmie pisat som zazila..dakujem,neprosim

evinku
11. máj 2019

@puklica13 tak potom by si mala vedieť, aké to je, keď ta niekto súdi a nič o tebe nevie... Ja sa riadim tým, že nikdy nesudim človeka, pokiaľ som nemala obíde jeho topánky...
Zober to tak, že keby si ty na jeho mieste, ako by ti padlo čítať niektoré komentáre a vyjadrovania sa...

puklica13
11. máj 2019

@evinku nuz tak ked niekto berie doslovne nejake anonymne forum, tak to uz ja za to fakt nemozem..ja viem velmi dobre co to je ked ta hodnoti niekto kto ta vobec nepozna..ale to je problem toho druheho co si k mne mysli, nie moj...
Ja a niektore ine kocky sme dali aj iny pohlad na vec v tejto teme..a memam pocit ze by som sudila..skor sa clovek snazi poukazat na to ze "sspravodlive" v tomto pripade nie je lebo to nie je exaktne..vzdy taha niekto za kratsi koniec

mima86
11. máj 2019

@evinku mna neskutocne vytocila ta cast o tom pomahani s detmi, a o tom, ze sa neciti vychovavat vlastne deti, nemozem si pomoct.

evinku
11. máj 2019

@mima86 ono myslíš, že by bolo lepšie, keby boli deti u neho na silu, a nemal by na ne čas? Ved on sa ich nevzdal... Deti chcú byť s matkou, čo je pochopiteľne... Ja mam 17 a 12 ročne deti a nech sú akokoľvek veľké, by som ich ex nedala... Proste deti sa rozhodli samé a rešpektujú to, nič viac... Budu chodiť k otcovi...

@puklica13 vždy ťahá niekto za kratší koniec... Bud sa s tým vyrovná, alebo hold smola.. Vždy je všetko na dohode daných účastníkov... Ci už sa jedná o tento priad, čo o iný... Nam nieje dane sudit, či vytvárať dane konšpiračné teórie... Môžeme len vyjadriť svoj názor a každý nech si z neho zoberie to, čo mu pasuje...

puklica13
11. máj 2019

@evinku myslela som to tak, ze za kratsi koniec tahaju deti..a tie sa predsa dobrovolne nerozhodli ako budu ci nebudu zit

puklica13
11. máj 2019

@evinku ved ja som iba vyjadrila svoj nazor...tak potom kde je problem

dia266
11. máj 2019

Pre boha, zeny, co vas tu ma co vytacat ked sa to vas ani netyka a neviete ako to je.. nic na vytocenie tu od autora nebolo pisane.. akurat sa same nezmyselne vytacate..a ako sa da vyjadrit nazor ked neviete o koho a o co ide..a este ked sa na vas nazor nikto nepytal ako to asi je, kto ma pravdu, atd..taketo konspiracne teorie stale..to nemate nic ine na robote? Asi nie ale.. lebo vacsinou clovek odpoveda priamo na priamu otazku.. vy pisete, pisete, predstavujete si a pisete ale nikomu aj tak tym nepomozete .. Chodte radsej hackovat, strikovat alebo pozerat hokej 😂...ze vas to bavi stale dookola..

maciatkolulu
11. máj 2019

@evinku ja som tiež vyjadrila svoj názor,napísala úplne k otázke,ale teda reálne tie komentáre,ktoré autor písal o Tom ako bude pomáhať s deťmi keď bude aj jeho ex žiť sama😂😂😂a on nemá na deti čas,hmmm a manželka má mať,či starí rodičia,ahaaa. No dobre,záver,v pokoji si každý povedal svoj názor,nech si z neho vezme kto chce, čo chce 😉nikto nesúdil,aspoň som to nepostrehla,ani neurazal.

puklica13
11. máj 2019

@dia266 😀😀😀jedina vytocena si tu asi ty..chod strikovat, vraj to ukludnuje

mima86
11. máj 2019

@evinku stale hovoris len o tom,ze niekto tu niekoho sudi. Neviem, to kazdy kto nesuhlasi hned sudi? Tak mame kazdemu prikyvovat, aby nebol sudeny? Lebo on sa tu pytal na nazory a treba ratat s tym,ze mozu byt rozneho typu. Tiez ked sa kamosky pytam na jej nazor, cakam ze mi povie svoj pohlad na vec,aj ked sa mi mozno nebude pacit a vobec to neberiem,ze by ma sudila. Navyse ja nepisem,ze ma deti nutit do striedavky, to v ziadnom pripade, len tie jeho argumenty,preco o tom ani neuvazuje, su pre mna nepochopitelne, pretoze je rovnako rodic ako matka.
Som za to,aby sa respektoval nazor deti. Ale to neznamena,ze on ma menej povinnosti voci nim, len preto,ze byvaju u starych rodicov. Mozno to niektorym zenam vyhovuje, ze sa otec "neciti", ale jeho zene to zjavne nevyhovuje.

dia266
11. máj 2019

@puklica13 ja nie som, nemam byt preco..len si myslim, ze to nema zmysel 🙂 tuto hore niekto pisal, ze ho tu strasne nieco vytocilo na autorovi prispevku, az si nevie pomoct ..tej treba dat mozno ihlice do ruk.. nie mne 🙂

kikusa008
11. máj 2019

Panebože, chudák určite 100 krát oľutoval, že vôbec nejakú diskusiu založil...
@dia266 úplne s tebou súhlasím, každá sa tu ide biť do pŕs, ale 10 rokov sa nechať živiť od muža, a to je medzi deťmi 4rocny rozdiel, to je iné kafe... Každý chce priložiť ruku k dielu,tiež prispieť do spoločného bývania... A hlavne keď sú už deti v škôlkach /školách sa dá..

maciatkolulu
11. máj 2019

@kikusa008 ale no tak, kazdy? kebyze mas moznost byt doma a starat sa o deti sa hrabes robit, anoooo, jasne, urcte hej, alebo ked vies, ze dom, ktory sa stavia, aj tak nebude tvoj, budes tam davat peniaze? Takze sa hlavne nebi ty doprs, ze kazdy 😂😂😂 Fakt nie v zlom, ale skus pochopit, ze sa tu napisalo par nazorov na reakcie autora, ktore boli poniektore minimalne zvlastne... To je asi tak vsetko

puklica13
11. máj 2019

@kikusa008 odpoved ns to pteco ona nepracovala je tiez v rovine konspiracnej teorie..nemyslis?
Vies..ja som z muzom( 20rokov sme spolu) tiez mala pred par rokmi krizu..a napriek tomu, ze sme byvali v dome po jeho rodicoch ktory dal do pucu v podstate este predtym ako sa narodili deti , tak mi sam povedal, ze sa odstahuje on..aby deti "trpeli" co najmenej...a isiel do prenajmu do jednoizbaku..samozrejme ten dom bol nadalej jeho, na liste vlastnictva bol len on...ale ja som videla ze proste ma tu snahu a chce aby sa nas zivot zmenil co najmenej...aj jeho postoj bol jeden z dovodov preco som si ja vtedy povedala ze ok, zaberiem,spravim maximum pre zachranu a chvalabohu sme to ustali..decka to pociti minimalne...ale ak by som sa jausela s nimi odstahovat,lebo on sa neciti na starosivost..a esye by rozmyslal ze ako usetrit nejamych smiesnych 40e..nuz..len to chce asi zrelost, potlacit ego a postarat sa v prvom rade o deti az potom o seba..

dia266
11. máj 2019

@kikusa008 mozno ani neolutoval lebo par prispevkov boli kontretne odpovede na jeho otazku.. to ostatne, bohuzial, tu je to tak, s tym clovek akosi musi ratat.. ze sa tu niekto zacne sparat v osobnom zivote, aj ked nema tusenia kto tu vlastne pise.. niektori si myslia, ze ked je to tu anonymne tak mozu popustit uzdu fantazie 🙂

mima86
11. máj 2019

@dia266 pisala som to ja v zmysle, ze neviem si pomoct a musim sa vyjadrit, nie ze by som si teraz musela dat lieky na ukludnenie 😂😂😂 ale bohuzial mam v okoli prilis vela chlapov s podobnymi nazormi, ale mozno si musim prestat naivne mysliet, ze niekedy pochopia situaciu zeny.