Sťahovanie a stretávanie otca s dieťaťom

6. okt 2022

Dobrý večer. Mám otázku na ženy, ktoré su rozvedené, majú deti zverené do svojej starostlivosti s tym ze ex ich má neparne víkendy, a rozhodli ste sa odsťahovať cca do 100km, že ako ste to robili dalej so stretávaním.. ci ex musí súhlasiť so sťahovaním.. Dakujem za odpovede.

alenah31
7. okt 2022

v rámci SVK jeho súhlas nepotrebuješ, máš len povinnosť oznámiť otcovi dieťaťa, že sa bude meniť jeho bydlisko. Pokiaľ je dieťa zverené do tvojej starostlivosti a presťahuješ sa, trvalý pobyt má dieťa zvyčajne u rodiča, ktorému je zverené. Ak sa zmení tvoj trvalý pobyt, tak ho rodič mení aj dieťaťu. Pojednáva sa o tom v zákone o rodine č. 36/2005 Z.z.. Ale môže podať na súd námietku vo veci stretávania a zvýšených nákladov s tým spojenými. A súd môže nariadiť, že si povinná mu dieťa napr. dopraviť ty a pod. V starších diskusiách nájdeš túto istú tému kde mamina písala, že ex podal na súd žalobu, že nemala jeho súhlas so sťahovaním zo ZA do dedinky blízko KE - samozrejme mu to neprešlo...ale jej napr. zmenili styk s dieťaťom tak, že ho nemal každú druhú sobotu a stredu, ale upravili to na celý víkend a matka mala povinnosť podieľať sa na nákladoch spojeným s dopravou dieťaťa k otcovi.

melanta
7. okt 2022

Ex môjho muža sa odsťahovala po ich rozchode do svojho rodného mesta, takmer 300 km. Súdom má stanovené, že je ona povinná nosiť dieťa mužovi, keďže ona sa rozhodla odsťahovať dieťa od otca. V reále stretávanie funguje veľmi dobre, keďže majú dobré vzťahy oni a aj ja s ňou.