icon

Starostlivosť o dieťa, keď otec má psychické problémy

zara0807
25. sep 2020

Ahojte, idem skúsiť tu získať nejaké rady a skúsenosti. Mám 15mesacneho syna, s otcom malého sme sa rozišli, keď mal maly 5 mesiacov kvôli jeho psychickým problémom a kvôli jeho opakovaným neveram. Malého vychovavam výlučne sama, vo svojom vlastnom byte, má všetko čo potrebuje, je o neho nadštandardne postarané.
Bývalého po našom rozchode hospitalizovali na psychiatrii, kde strávil 3 mesiace, má nejakú psychosomaticku poruchu osobnosti, berie viacero liekov na ukľudnenie.
Snažila som sa s ním vychádzať v dobrom, kvôli malemu, malého má rad, záujem prejavuje, peniaze posiela.
Avšak poslednú dobu sme sa začali dosť hadavat, pretože neustále chce byt s malým, chodí ku mne už aj bez ohlásenia, chová sa u mna ako doma a jednoducho povedané, asi v tom našiel novú nádej, ktorú mu ja ale nedávam, všetko som robila len kvôli malemu a on to nejak zle pochopil.
Takze, teraz sme sa dostali do štádia, že chceme právne a súdne riešiť veci okolo malého, nakoľko ja som povedala, že sa k nemu už vrátiť nechcem. Chcem sa spytat, ako je možné upraviť styk takého dieťaťa s otcom, ktorý žije v inom okrese, nemá pod ienky na to, aby u neho to dieťa bolo, maly nikdy nebol s ním sám, styk bol vždy za mojej prítomnosti, v podstate slušne povedané, on sa s ním príde vždy len pohrať, ale starostlivosť 0 bodov. Okrem toho sú tu jeho psychické stavy a ja vážne pochybujem, či by on bol vôbec schopný sa sám o take male dieťa postarať. Vôbec neviem aký by som mala dať návrh, ale on odomna chce styk s malým 3x do týždňa, čo mne príde strašne obmedzujúce, obzvlášť keď začne maly chodiť do školy a ja do roboty. Poraďte mi prosím. Ďakujem 🙂

mogaa
25. sep 2020

@zara0807 požiadaj o zverenie dieťaťa do tvojej starostlivosti a o výživné....navrhni styk otca s dieťaťom 2x do týždňa v tvojej prítomnosti(vzhľadom na vek dieťaťa)....a dobrý právnik....neskôr sa samozrejme styk otca s dieťaťom upravuje ale to už musí súdne požiadať otec, dovtedy bude platiť stretávanie ako určí súd....

pieksamaki
28. sep 2020

@zara0807
Jemu nikdy nezveria dieta do starostlivosti vzhladom na diagnozu. Urcite by sa nevedel ani postarat....on nema ani predstavu co to obnasa. Chapem ta,ze sa az moc "vtiera". Psychicky chori to robia, lebo nepoznaju hranice. Treba skriktne komunikovat....aby mu naozaj nevznikala dalsia falosna nadej.sud bere do uvahy jeho zdravotny stav.

peter2404
9. okt 2020

by ma zaujimalo co to vlastne ta psychosomaticka porucha vlastne je. totiz psychosomaticke problemy su v podstate poruchy organov v tele z dovodu psychickych problemov, ktorymi pacient aktualne trpi..
v zasade moze otec dietata trpiet poruchami organov iba z dovodu prebiehajuceho rozchodu co ja osobne nevidim ako prekazku starostlivosti o dieta, kedze situacia sa pravdepodobne stabilizuje..
naopak mam pocit ze matka/autorka dostatocne nechape potreby dietata ak pise,ze dieta vychovava sama a nic mu nechyba - omyl, chyba mu otec... beriem to cele ako snahu autorky dostat otca na distanc. pripad jeden z miliona ako cez kopirak..