Starostlivosť o syna, keď sa expartner ožení

aninenka
15. máj 2015

Ahojte,
nastala u nás taká situácia, že expartner sa bude ženiť. Máme 4 ročného syna, ktorého mám ja súdom zvereného do svojej starostlivosti. Expartner však stále napáda a rieši, že chce striedavku, že chce byť s ním častejšie (je s ním vždy keď môže a chce, kvôli práci na smeny). Ja so striedavkou v žiadnom prípade nesúhlasím - môj názor je že dieťa má mať jeden domov, stabilitu, režim...môj ex mu toto nevie poskytnúť, žije u rodičov, tá práca atď. Každopádne, ide sa ženiť so svojou mladou priateľkou. Môže toto niečo zmeniť z pohľadu súdu? Má väčšie šance získať dieťa do striedavky alebo niečo podniknúť, ak mu kvázi zabezpečí kompletnú rodinu, keďže bude ženatý? Pozerá sa na to súd inak? ďakujem za každý názor a radu.

nuvaring
15. máj 2015

Nie, nič sa na tom nemení.

malabiba
15. máj 2015

@aninenka prečo nie striedavka? na súde to môže zavážiť, je to stabilnejšie prostredie, no musí tam byť dohoda rodičov, ak sa dohodnú pravidlá, bude to fajn a dieťa bude ľúbiť a venovať sa mu viacej ľudí...pravidelný režim môže mať aj u otca, malý asi už chodí do škôlky, už mu pomôže aj priateľka....asi nemáte dobré vzťahy s exom.....no striedavá starostlivosť je pre dieťa, ak má dobrých rodičov najlepšia, nestráca kontakt a má krásny vzťah s oboma rodičmi....obidvaja rodičia majú v jeho živote rovnako dôležitú úlohu

nebicko2
24. máj 2015

To, že sa ožení nemení nič na tom ako by súd prihliadal na striedavú starostlivosť. V praxi to na súde funguje tak, že akonáhle podá otec návrh na striedavú starostlivosť a tobôž ak je dieťa v takomto veku, určí súd súdneho znalca a ten po vyšetrení všetkých troch navrhne či je striedavá starostlivosť vhodná a ak nie tak akým spôsobom navrhuje upraviť styk. To je v prípade ak jeden z rodičov nesúhlasí-matka so striedavou starostlivosťou. AK by ste chceli ešte niečo vedieť pokojne ma kontaktujte rada Vám poradím, prípadne usmerním v tejto veci (som advokátka zaoberajúca sa rodinným právom)

redudas
22. mar 2020

@nebicko2 dobrý deň, máme nariadeného znalca. Prosím, ako to u neho prebieha?

nebicko2
23. mar 2020

@redudas Dobrý deň,
po ustanovení znalca uznesením súdu, Vas bude znalec konataktovať, aby si s Vami dohodol termín vyšetrenia, prípadne sam určí termín. Znalec sa sam rozhodne koho kedy zavolá, či všetkých naraz alebo po jednom, či budú s dieťaťom obaja rodičia na raz alebo po jednom alebo vôbec. Následne prebiehajú viaceré odborné testovania začínajúce monológom. Po ukončení vyšetrení vypracuje znalec posudok, ktorý zasiela na súd. Súd ho prepošle Vám na vyjadrenie /či s ním súhlasíte alebo nesúhlasíte/. Súd nezvykne rozhodnúť inak ako sú závery znaleckého posudku.

redudas
23. mar 2020

@nebicko2 mám z toho strach. Už tri mesiace mám zaplatený poplatok 500€ znalcovi na výzvu sudu. Viem kto je znalec, ale ešte nás nekontaktoval. Má testovať našu osobnosť. A charakteristiky ....

nebicko2
24. mar 2020

@redudas zalezí od toho na ktorom súde a u ktoreho znalca... niekedy to ide rýchlo /výniomočne/ ale kým prebehne proces odkedy zaeeviduju Vase peniaze, kým pripravia spis, kým ho expeduju znalcovi, kým si ho on prevezme, kým Vas zaradí do poradovníka, atd. predpoklad je, že kým budu platit tieto preventívne opatrenia tak Vas pravdepodobne volať nebude, aspoň ja to tak teraz mam u klientov, dalsia vec je, že aj teraz mi práve volali z Okresného súdu v Trnave, že od vedenia je nariadené nepojednávať žiadne veci zatial do 17.04.2020.Pôvodne sa žiadalo cca do 30.04.2020 plošne pre všetky sudy a všetky pojednávania, tak je pravdepodobne, že sa to bude meniť podľa stavu šíriacej sa nákazy.

redudas
25. mar 2020

@nebicko2 my máme sudkyňu v TT, rozvod už bol 2x odročený, v neodkladnom opatrení nariadili znalca. Je to pani z ba. Trvalý máme v TT, už 8 mesiacov som u rodičov v Prievidzi. Vy ste právnicka? Ste zlatá, ďakujem.

lenkadenisa
18. feb 2022

@nebicko2 mohla by som vám napísať? tiež ohľadom SOS