Staviame dom a rozmýšľam ako to bude s BSM
Ahojte , možno taka netradična otázka , ale zaujima ma jedna vec ...mam partnera už 10rokov ...stoho dve deti ...o svadbe sme sa vždy bavili stále že neskôr. Teraz ju planujeme. Chcem sa len uistiť ako to je presne , staviame dom , hruba stavba je hotova aj s oknami...pozemok aj všetko napisane na partnera kedze to dostal darom ..ootazka znie , ak by sa stalo nieco v buducnosti (co sa dufam nikdy nestane,🙏) a sa rozvadzame , tak co by sa medzi nami delilo ? Ako tieto veci funguju? Dakujem
Ale ja väčšinou z mojich peňazi sa staram o stravu , deti , naftu , drogeriu a tak ....
Autorka toto je ten smutný fakt ktory si veľa žien neuvedomuje...zena s deťmi vždy ťahá za kratší koniec... Myslím ze zeny sú hrozne naivne v tomto, zamilované, ved sa ľúbime, čo tam po peniazoch...aj ja som taka bola, tiež dieťa s frajerom, tiež som roky financovala bývanie, stravu, drogériu... A on zo svojej výplaty kupoval, auto, elektroniku, nábytok... Ved žijeme spolu, hospodárime spolu, všetko je spoločné.
Bolo,....... až do rozchodu. Keď sme sa rozišli všetko si nechal, ved to kupoval ON!
Chvalabohu ze sme sa k stavbe domu nedostali, lebo v plane to bolo a pozemok mal tiež. Skončila by som ako ty...
Uvedom si jedno, tvoj priateľ môže zarábať v zahraničí a stavať dom pretože sa mu staráš a zivis jeho deti. Keby sa musí starať o svojich potomkov tak nezarobi nic . Pokiaľ toto nieje chlap ochotný uznat, tvoj podiel na tom ze vôbec môže stavať dom tak nemá zmysel s nim ostávať. Lakomy teraz, ešte lakomejsi pri rozchode
Dom už stoji a vy este nemáte poriešené majetky? Ako to plánujete? On bude vlastníkom nehnuteľnosti a ty spoludlznik na uvere?
Baviť sa o peniazoch a majetkovej nieje príjemné, ale mali by ste si to vyjasniť.
Celkom nie je pravda, ze ak skolaudujete az po svadbe, ze Ti bude patrit pol domu. Pozemok neratam, ten je vylucne manzelov. Predpokladam, ze ma priatel hypouver na svoje meno, tak po svadbe budes mat narok len na polovicu splatok zaplatenych po svadbe a to, co dokazes vydokladovat, ze si pred manzelstvom vlozila.
@draik OK, vďaka za opravu. Písala som na základe skúsenosti s tým, že manželia stavali na pozemku, patriacom jednému z nich a na LV k rodinnému domu sú obaja (pozemok stále vlastní len jeden). Ale tak toto je asi iný prípad.
Autorka, treba sa s mužom porozprávať. Pozemok je jeho, do toho by som nerýpala, aby nemal pocit, že ti ide o peniaze. Ale keď budete zapisovať dom, bolo by spravodlivé, aby si bola spoluvlastníčkou. Keď nie polovičnou, tak aspoň nejaký podiel.
Tieto temy by mali povinne citat vsetky , ktorym svadbu netreba, ved je to len papier. Odpoved- ak si to poriadne neosetris, nebude ti patric nic. Ale nevadi, to je iba papier.
@danieladeley Mne svadbu netreba, vydatá nie som. Neviem, prečo sa tu vždy píše, že slobodná žena skončí bez majetku. Ako keby všetko mohli vlastniť len muži. Pritom väčšinu nehnuteľností na Slovensku vraj vlastnia ženy.
@h2 nevidim nikde, ze by autorka pisala, ze ma nejake nehnutelnosti, to by asi neriesila to, co riesi
@danieladeley Veď ja nepíšem o autorke. Reagujem na tvoj príspevok, kde si písala, že by si to mali prečítať VŠETKY ženy, ktorým svadbu netreba.
@h2 ved dobre, ked ti ju netreba, si usetrila na vydavkoch 🙂
@melanta nuž ale vyuzivanie býva aj na strane mužov, niektorí si vôbec neuvedomujú ze majú toľko peňazí vďaka tomu ze sa im žena stará o deti...
Lebo napríklad aj v tomto prípade, ak by sa mal otec starať o deti presnu polku času tak s batolatom a škôlkarom môže zabudnúť na zahraničie aj normalnu pracovnu dobu, tým pádom by tie zárobky až také super neboli...
Jasne ze by sa mali ženy o seba vediet postarať, ale tak isto by nemali byť úplne naivne.
Ja nechápem, načo hneď toľko škodoradosti, zloby a hned všetko treba len na zle obrátiť. Hadam si každá, ale aspoň väčšina žien pozná svojich partnerov, manželov. Netreba hneď zo ženy v podivných prípadoch robiť naivnu sliepky.
U nás je tiež byt napísaný na manžela a? Hypo sme si brali a byt kupovali po desiatich rokoch spoločného chodenia, s tým že bude všetko napísané na manžela, lebo bolo jasne, že 95%úspor a zárobkov pôjdete z jeho platu a hlavne partner (už samozrejme manžel) chcel hypo vyplatiť čím skôr, čo sa mu teraz aj podarilo. Namiesto 30 ju splatil za 7 rokov bez toho aby niečo zdedil, či mu dal niekto čo i len korunu navyše (seba nerátam). jeho cieľom bola viac ako dobre platená práca, len aby hypo čím skôr vyplatil. Ja som manžela, ktorá ho podporuje, nikdy som nemala pocit že by nám niečo chýbalo a hlavne mi nikdy absolútne nezabíjali kontrolka, čo bude so mnou, ak by ma nechal a ja nemám nič. Je to hlavne o dôvere❤️
@aculy len taky detail....kazdemu hned napadne rozvod...ale su aj ine pripady, napr. nedajboze, ked by uz teraz manzel umrel v case, ked vzal hypo a kupil byt, tiez by si z bytu nemala vobec nic.
@danieladeley a kto by ten byt akože dedil?
@aculy ked ste neboli v tom case manzelia, tak tusim jeho rodicia?
@aculy mozes s nim chodit aj 50 rokov, doverovat akokolvek, podporovat ako len vies, ak nie ste manzelia, pravne si cudzia osoba a nededis urcite nic ( v pripade, aky si opisala, mozu byt aj ine okolnosti)
@danieladeley Sme manželia a mame aj dieťa. Tak myslím, že kto by dedil je jasne
Presne ako píše @h2. Dôležité je kedy budete kolaudovať (dátum, kolaudácie a vklad domu do katastra). Ak najprv skolaudujete, všetko je mužove, do BSM nespadá v takomto prípade nič. Ak sa zoberiete a následne skolaudujete dom už ako manželia, na liste vlastníctva budete obaja. Tvoja bude polovica domu. Pozemok už je jeho navždy (jedine že by to darovacou zmluvou daroval polovicu, ale dary sú vyňaté z BSM).
@vulka on je uz zenaty, ma manzelku a deti. Dedit bude manzelka a deti. Aki rodicia? Netrep.
@vulka Manželka dedí po manželovi. Rovnako, ako deti. Je úplne jedno, či majetok nadobudol počas manželstva, alebo pred ním. Ak počas manželstva, po jeho smrti sa dedí tá jeho polovica, manželke tá jej zostáva. Tú nededí, lebo tá je jej. A ešte aj z tej mužovej polovice dedí spolu s deťmi.
@tiezjedna To co napisal draik bolo uz davno vyssie povedane. Ci draik je kto? Taky isty pravnik ako aj mnohi ini

@luccija tak ak budujú spoločne a majú normálne vzťahy, tak nevidím dôvod prečo by to nemal urobiť. Koniec-koncov, nemusí to ísť do BSM, môžu sa dohodnúť na podielovom vlastníctve, aby mala aj aspoň nejakú istotu. To mi príde fér. Ja toto handrkovanie v rodine moc nemusím, príde mi to pod úroveň. Ale každý sme iný.