Staviame dom a rozmýšľam ako to bude s BSM

20. mar 2023

Ahojte , možno taka netradična otázka , ale zaujima ma jedna vec ...mam partnera už 10rokov ...stoho dve deti ...o svadbe sme sa vždy bavili stále že neskôr. Teraz ju planujeme. Chcem sa len uistiť ako to je presne , staviame dom , hruba stavba je hotova aj s oknami...pozemok aj všetko napisane na partnera kedze to dostal darom ..ootazka znie , ak by sa stalo nieco v buducnosti (co sa dufam nikdy nestane,🙏) a sa rozvadzame , tak co by sa medzi nami delilo ? Ako tieto veci funguju? Dakujem

lela867
20. mar 2023

Podla listu vlastnictva cize ked si tam písaná aj ty bude sa to deliť tym co si vlastníkom aj ty. Napr ak prepísali jeho rodicia pozemok na nho ty nemas z neho ani korunu.

autor
20. mar 2023

@lela867 a list vlastnictva sa kedy vypisuje?
Na pozemku nie som , dostal ho kedysi davno za mladi ešte ...

lela867
21. mar 2023

Tak z pozemku urcite nebudes mat podiel. Iba z roho co ste kupili v manzelstve tj kde figuruje aj ty ako majitelka

riyadh
21. mar 2023

Takze tebe nepatri nic okrem deti 😊mas holu rit😂

riyadh
21. mar 2023

Ja sa len divim ako dokazu byt ludia tak sprosti a jednoduchi....ty mas 2 deti a holu rit a manza zvysok 😂😂

liljana
21. mar 2023

Malo informacii. Mas zdokladovane, co si vlozila do stavby domu? Chodis do prace? Je ine, ked tam davas uspory, plat a ine ked si tam neprispejes nicim a aj tak chces dostat polku domu.

liljana
21. mar 2023

@riyadh Preco ta skodoradost? Aj manzelky casto koncia s holou ritou, ked sa v praci nepredrel ani on, ani ona a nic pri rozvode nemaju.

loginexistuje
21. mar 2023

nic ti nepatri nemate BSM bez ohladu na plat a pod

sense
21. mar 2023

Na pozemok nárok nemáš. Ak bral na dom hypo tak budeš mať nárok na polovicu splátok hypo počas manželstva. Ak si nejaké peniaze do stavby vložila majte na to zmluvu. Alebo nech ti napíše percentuálny podiel. Nemusíte byť vlastníkmi 50/50, ale napr 80/20. Potom budeš mat nárok na ten podiel

natalienka12
21. mar 2023

On všetko dostal darom. Tvoje nie je a nebude nič. On čo zarobi teraz pred manželstvom je iba JEHO. Až po svadbe bude prijem spoločný. To, že on zarába povedzme 2000 a ty mas len rodicovský príspevok, nikoho nezaujíma. Jediná jeho povinnosť je živiť deti. Tebe nemusí dať ani na rožok. Takto to je bohužiaľ z právneho hľadiska. Zle pre teba. Deti sa nerodia mužom, ktorí si nevážia partnerku do tej miery, aby z nej urobili manželku. Manželstvo je pod ochranou zákona a viac chráni ženu, pretože ona je tá, ktorá rodí deti a je bez príjmu 3 i viac rokov.

nikpa
21. mar 2023

No keď sa zoberiete potom čo dostavate dom a mužovi raz prepne tak ťa môže vyhodit s jednou igelitkou a dovi, nepomôžes si. A spoliehať sa, že mne sa to nestane nie je moc zodpovedné. Nechápem ženy ako môžete na takéto veci myslieť až keď už sa dejú, keď už sa dom stavia.... máte 2 deti, ste spolu 10 rokov, pred stavbou domu ste sa mohli zobrať aspoň na úrade ako formalita. Teraz by bolo najlepšie, rozumne sa dohodnút ako to poriešiť a spisat zmluvu u právnika aby si nezostala s holou ritou.

h2
21. mar 2023

Ak sa zoberiete pred kolaudáciou a zapísaním domu na list vlastníctva, budeš vlastníčkou polovice domu. Vlastníkom pozemku bude tvoj muž.

cubo2
21. mar 2023

Ak je pozemok jeho a vy nie ste manželia, tak potom aj hocičo tam sa postaví, je len jeho. Ak dom postavíte pred uzavretím manželstva, tak nemáš naň žiadny nárok - v preklade holú riť, ako tu už ženy spomínali

kvetinka75
21. mar 2023

@riyadh mňa to tiež zaráža, že žena má s priateľom dieťa, deti, bývanie, alebo už niečo rozrobené a potom sa pýta, čo jej patrí.

melanta
21. mar 2023

Pozemok dostal. A čo ostatné. Do stavby si investovala aj ty rovnakým dielom? Ak áno, hoci je pozemok iba jeho, v stavebnom povolení ste mohli vystupovať obaja a dom mohol byť oboch. Ak si teda investovala do výstavby približne rovnaký podiel. Ak nie, tak celkom nerozumiem tomu, čo by si akože chcela, ak by sa niečo stalo. Prečo by si mala mať na niečo nárok, ak si iba priateľka a neinvestovala si žiadne financie. Ono nejaký význam má, keď to ľudia robia opačne. Že najprv svadba, potom spoločné bývanie a až potom deti.

melanta
21. mar 2023

@riyadh pretože ženy nerozmýšľajú, rodia deti priateľom a nie manželom, nechajú priatelia si vyriešiť vlastné bývanie a potom sa čudujú, že oni nemajú nič. Keďže rodiť môže iba žena, je toto vždy chyba ženy, že do tohto ide.

dadis
21. mar 2023

Ak by ste aj boli manzelia a dostal by darom cokolvek - bolo by to len jeho. Dary sa nezapocitavaju do BSM.

simca06022011
21. mar 2023

Zdedia to vase deti. Na ostatnych nehnutelnostiach si mohla figurovat, je na tebe ako si si to zariadila. LVcko k domu sa robi s kolaudaciou ak sa nemylim. Ale uz na stavebnom povoleni a vsade si mohla byt.
Ja to napr. nerieism, ale dom som si na seba polovicu samozrejme dala, to ani nebola otazka dna vobec. Mame dieta, amme spolocne byvanie, ideme do domu, kupujeme ho spolu, hypo spolu, aj na dome a vsade budem. Druhu polovicu dostane dcera ak by sa mu nieco stalo, ak by sa stalo mne, tak tiez tak... a s inym majetkom je to rovnako.

sasa1310
21. mar 2023

Ste priatelia či manželia? Lebo to je dosť podstatná info.

liljana
21. mar 2023

@sasa1310 "mam partnera už 10rokov ...stoho dve deti ...o svadbe sme sa vždy bavili stále že neskôr. Teraz ju planujeme."

sasa1310
21. mar 2023

Takže autorka keďže nie ste zobratí tak si každý zveľaďujete majetok sám. To znamená, jeho pozemok jeho dom. Po rozvode zbalíš igelitky a môžeš ísť
Keby ste sa zobrali tento rok, tak až od toho momentu máte všetok nadobudnutý majetok spoločný.

autor
21. mar 2023

@h2 Ďakujem , veľmi pekne 🙏 Tak je lepšie sa vziať teraz , ako potom po kolaudacii?

Dievčatá , samozrejme že zo začiatku keď som ho spoznala tak som pracovala , ja a aj on. On je celý život v zahraničí. Ja som obyčajna "žena" čo zarobí 1000e ....keď sme mali deti malé , tak som normálne bola na MD potom RD. Teraz su už detí väčšie , ja pracujem. Samozrejme že ja svoju vyplatu nežerem ...takisto ide niečo do toho , a aj male uspori . Ale ja väčšinou z mojich peňazi sa staram o stravu , deti , naftu , drogeriu a tak ....

tilda23
21. mar 2023

tak ono to len o tej svadbe nie je, ak by chcel, tak kludne ta moze dat zapisat do listu vlastnictva a hotovo. na pozemok teraz narok nemas, kedze svoji nie ste a dostal ho on. musis sa len s nim o tom porozpravat

melanta
21. mar 2023

Prečo investuješ úspory a aj z výplaty peniaze do stavby domu, ktorý nie je tvoj? Ak investuješ peniaze do výstavby aj ty, už pri stavebnom povolení ste o povolenie mali žiadať obaja ako stavebníci. Viete to určite riešiť aj teraz. Ale to je na rozhovor medzi tebou a priateľom, nie medzi tebou a ženami na koníku.

nesvadbovo
AMBASÁDORKA
21. mar 2023

My sme začali stavať pred svadbou, pozemok bol písaný na mňa, rovnako aj dom až po kolaudáciu - bolo to jednoduchšie, keďže som z práce mohla kedykoľvek odskočiť na úrady, zatiaľ čo manžel pracoval v inom meste - bola to spoločná dohoda. Po kolaudácii nám notár spísal zmluvu o rozšírení BSM, s tým som prišla na kataster a na základe žiadosti bol dom aj s pozemkom zapísaný tak, že v ňom máme s manželom rovnaké vlastnícke práva.. Takže ak chce, vie Ťa tam bez problémov zahrnúť, ak nechce, to už je ťažšie preukázať..

tiezjedna
21. mar 2023

po svadbe vložiť komplet stavbu do BSM a je to

syslik81
21. mar 2023

zalezi ci mu veris natolko ze ta tam po kolaudacii zapise alebo nie .. uz tu bolo xy tem,ked muz/zena cukli a nezapisali ... najlepsie je ak si do domu co sa stavia vrazila peniaze aj ty,aby ti pol pozemku daroval a dom sa napisal na oboch ... to je uz potom jedno ci sa vezmete alebo nie .. lebo aj keby sa vezmete a on ta nezapise tak mas smolu kedze dom a pozemok by bol pred svadbou a tym padom nespada do bsm

luccija
21. mar 2023

@sasa1310 nie všetok...pozemok bude vždy len jeho.
Autorka na LV s určitým percentom Ta môže napísať, dopísať kedykoľvek...LV sa dáva až po koludacii ...pre teba lepšie by bolo čím skôr sa vydať.Potom bude platiť BSM.
Ale už pri podaní žiadosti o stavebko si tam mohla byť napísaná.Nic nie je stratené a nie všade idú na polovicu a od začiatku veď veľa ľudí už niečo má, keď sa spozna s partnerom, ale treba na to myslieť.Nie, že tvoje nasporené pôjdu do jeho domu a ty nebudeš nikde figurovať.Dobre je mať na tom, čo ty platíš na faktúrach tvoje meno ..

tiezjedna
21. mar 2023

@luccija pozemok nemusí byť vždy len jeho, aj keď ho dostal darom. Stačí ak komplet všetko vloží do BSM po svadbe.

luccija
21. mar 2023

@tiezjedna môže, ale ja by som to nikdy nespravila...co je moje to je moje🙂)ale máš pravdu