icon

Striedavá opatera a fungovanie vo vašej rodine

bianka0111
23. sep 2012

Ahojte
Vzhladom na to, že som v manželstve zlyhala ja a rozhodla sa ist druhou cestou, súhlasila som so striedavkou. Bolo to dobré aj pre exa, ktorý rozvod tažko znášal, a aj pre dcérku, ktorá ho miluje. Takto sú spolu tak často ako je to možné. Kedže sme s exom kolegovia, kým sa dalo robili sme oproti sebe, a dcerku sme si striedali podla volna dá sa povedat krátky-dlhý týžden. Horšie to bolo v tom, že ked bola u mna chodila do školky a u tatina nie, čo dost robí problém do teraz, pretože to dcérka vníma, že ja som tá horšia, lebo ju tam dávam a on nie. No tento rok má školopovinnu a snažíme sa aby tam chodila čo najviac, samozrejme je to tažké a aj teraz raz týždenne vynecháva, no obávam sa čo bude, ked bude škola. Chcem aby chodila v meste do školy odkial som ja a nie na dedine....a to je problém, tým pádom bude u tatka menej. Tatino sa na mna ešte stále hnevá, a samosrejme ho chápem, a každý rozhovor skončí mojím sudením, výčitkami....
má niektorá z Vás striedavú starostlivost? ako u Vás funguje?v akých časových intervaloch si dieta striedate? dá sa no pri školopovinných detičkách?

sissy27
23. sep 2012

@bianka0111 osobne nie, ale kamoška takto funguje - striedajú si deti po týždni - v pondelok ich ona odvedie ráno do škôlky / školy, po obede ich vyzdvihuje ex a sú uňho týždeň, zase ďalší pondelok ich on dá ráno do škôlky/školy a po obede ich vyzdvihne ona a takto to ide... neviem, v prvom rade by to chcelo rozhovor s ex (čo sa asi zatiaľ nedá), aby dcéra nedostávala dvojakú výchovu, to že ju on nedáva do škôlky ale je s ňou doma určite nie je správne, jednak preto, že ty vyzeráš ako tá zlá a aj preto, že dieťa by malo mať nejaký režim - a až začne chodiť do školy, tak tam si jednoducho toto nebude môcť dovoliť. Treba manželoviex vysvetliť, že striedavka nie je o tom, robiť si napriek...ak bude chodiť malá do školy v meste, to predsa neznamená, že bude s otcom menej - veď bude uňho ten týždeň, ktorý má byť, akurát bude možno viac cestovať (neviem, ako je to ďaleko)... možno by ste to mali upraviť nie podľa práce, ale jednoducho podľa kalendára...

bianka0111
autor
23. sep 2012

No u nás rozhovory moc nefunguju, to si skor píšeme sms a cez ne to riešime. No rozmýšlala som aj nad tým 7 dní u neho a 7 dní u mna. Lenže on robí krátky-dlhý -12 hodín., ak padne týžden u neho, a on bude teraz 2x 12 v práci , dcérka sa bude učit so svokrou alebo švagrinou?a ja budem doma kukat telku? tým, že som doma, viem sa jej venovat, nemám nič proti svokre, dcérka zvykne byt u nej, kým sme boli obaja v práci,teraz som už doma a dufam, že budem minimálne ešte 2 roky.
Cestovanie je 20min. do zámkov, a navrhla som mu aj prispievanie na benzín.

sissy27
23. sep 2012

@bianka0111 no to, že on má prácu akú má, by som neriešila - myslím, že je to extra ústretové od teba, dávať mu ju len vtedy keď má on voľno - keby si ju mala vo svojej starostlivosti a on len cez víkendy, a tiež by si ešte pracovala, nikto by sa nepýtal, ako si to zariadiš, či máš čas... takto si malá užije aj babku, tetu (ak s nimi ako hovoríš nie je problém) a pochopí, že aj tatino má nejaké povinnosti, musí pracovať... 20min cestovania nie je nič mimoriadne - ja cestujem do práce 35min v rámci mesta a to nie je na opačnom konci 😉
myslím, že ty ešte cítiš nejaké výčitky a zodpovednosť za koniec vášho vzťahu, a on to dokáže využiť vo svoj prospech - aj toto by si si mala vyriešiť sama so sebou, asi si mala nejaký dôvod, prečo to skončilo, ale nemôžeš sa za to do konca života ospravedlňovať a ustupovať, už len to, že si súhlasila so striedavkou, je podľa mňa dosť ústretové, nemôžeš mu všetko predkladať na striebornom podnose a vyhovieť vo všetkom, aj on musí v niečom ustúpiť alebo sa prispôsobiť novej situácii a nie sa len ľutovať...

dada1212
23. sep 2012

@bianka0111 dcérke sa toto môže raz vypomstiť, nakoľko v škôlke sa nenaučí nič, lebo tak veľa chýba a pri nástupe do školy možno nebude vedieť to, čo by mala. mne sa nepáči ak aj niekto napríklad dá dieťa do škôlky, ale je tam iba vtedy, kedy si potrebuje niečo vybaviť alebo upratovať. bud nech sa dieťa učí všetko doma a nechodí do škôlky alebo nech riadne chodí do škôlky.
mali ste sa dohodnúť na nejakom kompromise, možno od začiatku voliť škôlku niekde v strede medzi vašimi bydliskami a ty trvať na tom, nech ju dáva aspoň dopoludnia.
a zo školou skúste tiež nejaký kompromis, ak ju chceš dať silou mocou do mesta tak sa s ním nejako dohodni že tie dni čo ju nebude mať kvôli škole si môže vynahradiť napríklad cez prázdniny alebo cez víkendy.

bianka0111
autor
24. sep 2012

@sissy27 Vo vine máš velku právdu. Nežijeme spolu už 3 roky, a do tohto roku som chodila k psychologovi, aby mi pomohol vyrovnat sa so svojím rozhodnutím. Vystihla si presne, že velka krát to bolo cez moje city. Viem, že som vinna a preto som vela krát povolila, pár týzdnov do zadu som si povedala dost, lebo som chcela malu o pár hodin skor, a nechcel suhlasit,a pár dní na to ju chcel zas on skor, a odmietla som, jeho slová boli vtedy kruté, vraj tým ublížim len malej, pretože viac lubi jeho, a ukracujem ho o hodiny. Snažím sa ustupovat, ale ja som mama, a tiež ju lubím, ale moje argumenty vždy zamrznu, ked začne s tým, že mala som rozmýšlat pred tým.....so švagrinou ani so svokrou som sa od odchodu z ich domácnosti nevidela, ale moju dcérku miluju, a viem, že je velka krát s nimi, ale neriešim to aj Emma ich zbožnuje. Nie som zástancom zákazov pre naše chyby. Možno by sa to lahšie riešilo chladnou hlavou, ale tým, že sme kolegovia to nejde. Teraz som doma už pomaly mesiac, a ak nám bábatko vyjde ostanem doma aspon 2 roky,..

bianka0111
autor
24. sep 2012

@dada1212 Snažíme sa o kompromisy, a ja ustupujem maximálne ako sa dá. ja som z Nových Zámkov on z dediny 20 km od nás, medzi nami nieje škola. Bud u neho alebo u mna je škola. Tým že on pracuje tu v NZ mi príde logické, že by mala chodit Emma do Zámkov, predsa škola tu je podla mna lepšia, a ja budem doma a viem sa jej naplno venovat. Aj dodnes je,, že každý volný den je u neho, a hlavne teraz ako som doma. Teraz sme sa dohodli, že bude chodit okrem jedného dna v týzdni každý den do školky aspon do obeda. Konzultovala som to aj s učitelkami, jeden vynechaný den nieje až tak strašné, ako to bolo pred tým. Ale desí ma škola, bude to hrozné.

dada1212
24. sep 2012

@bianka0111 kde ju dáte do školy je len na vás, ale tak všeobecne škola v meste je väčšinou lepšie riešenie či už kvôli tomu, že v dedinských je málo detí a ak sa tam nájdu deti čo im učenie nejde, tak takéto školy zvyknú spustiť nároky a potom má aj dieťa čo sa učilo problém na strednej, lebo všetko preberali len okrajovo. takisto je to lepšie aj kvôli krúžkom.
aj ked samozrejme nepoznám tie konkrétne dve školy, takže nemôžem s určitosťou vedieť, čo by bolo lepšie.
ak sa neviete dohodnúť, tak aby to nedošlo k tomu, že pre vaše nezhody bude trpieť len dieťa, tak by bolo dobré keby do toho vstúpila nejaká tretia osoba s ktorou by ste to prebrali a ktorá by nebola ani na jednej ani na druhej strane.
či už niekto zo spoločných dobrých priateľov ak takých máte, niekto z rodiny alebo napríklad aj psycholog alebo mediátor.
je to vždy lepšie riešiť cez nejakú takú osobu ako keby ste sa nedohodli a riešili by ste to cez dieťa alebo súdne.,

sissy27
24. sep 2012

@bianka0111 byť tebou spravím rázny krok - buď sa ex konečne spamätá, prestane sa ľutovať, prestane ťa vydierať a budú kompromisy aj z jeho strany, alebo požiadaš o zverenie malej výlučne do svojej výchovy a budú súdom určené návštevy. Nie ste prví ani poslední, komu manželstvo nevyšlo, ale ak chce útočiť, tak ja by som mu predostrela dôvody, pre ktoré som odišla (asi to nebolo len tak z dlhej chvíle a preto, že to perfektne doma klapalo, že? ) tri roky je naozaj dlhá doba na to, aby sa aj on spamätal a prestal sa mstiť cez dieťa - už len to vyjadrenie, že dcéra má radšej teba ako jeho - to kde na to prišiel? dieťa sa nikdy samé nerozhodne, koho ľúbi viac, pokiaľ mu jedna strana nepodsúva svoj názor...takže nech aj on ide k psychológovi, aby sa so vzniknutou situáciou vyrovnal a pochopil, že aj keď nie ste manželia, tak rodičia ste stále rovnako, bez ohľadu na to, kto akú chybu spravil... on isto tiež nie je bezchybný 😉

bianka0111
autor
24. sep 2012

Tak baby, a teraz mám opat nepríjemný rozhovor-alebo skor hádky....zajtra ide od rána ex na školenie a príde okolo 17, ide do zámkoch zaparkovat auto, tak som mu písala, nech teda prinesie ku mne malinku, a ked príde može si ju zobrat, nech je zatial doma....reakcia bola nie, tak bude slečna u svokry a ja budem doma...som nahnevaná, lebo keby to bolo opačne, tak mám problém.....a skončilo to zase minulostou...nemám síl pravdu povediac, a mrzí ma, ked sa pochytíme...Keby si našiel partnerku, bolo by to iné, takto je strašne na malu upnutý....vyčítal mi že idem do nitry alebo do BA bez malej....akoby som do BA chodila stále bola som tam možno 3 x a to 2 krát s malou v zoo a raz len so sestrou...Ked ideme do nitry a je u mna ide vačšinou snami, akurát do baumaxu som ju nezobrala, predpokladám, že to by ju nebavilo....on odmieta akykolvek moj názor, dokonca je najhoršie, ked si berie malu, a chcem mu niečo povedat, ohladne malej, akoby som hovorila sama so sebou, on si ju posadi do auta a ufujazdí...ja viem, odišla som , bola som neverná, ale to je už za nami...teda malo by byt nie?

lujza123
11. jan 2013

@bianka0111 ahoj , mate striedavku urcenu sudne? Citam ze mas navlas podobne problemy ako ja s mojim ex..akurat ze mi mame 3 r. dcerku....este aj to ze je sam a na malu strasne upnuty.
Ja som bola vzdy zastancom toho ze dieta potrebuje otca, ze je fajn ked sa rodicia vedia dohodnut, ze to bude pre nu najlepsie a blablabla. Tiez bola v striedavke v pomere tak 17 dni u mna a 13 -14 u otca. Nefungovalo to a ani nefunguje. Je to kreten, idiot, zabednenec. Neda sa s nim normalne komunikovat, akykolvek problem ma mala vsetko je len moja vina (obdobie vzdoru - moja vina neviem ju vychovat, ma nadchu - moja vina neviem ju obliect) Neda sa s nim na nicom dohodnut, vsetko platim len ja...oblecenie, obutie, sukromnu skolku, lieky...nie je to mala suma, on neprispeje absolutne na nic...povie ze ano ano, aj zimnu bundu slubil, mala sa este koncom novembra triasla v tenuckej jesennej tak som ju nakoniec musela kupit ja. Povie ze ju dovezie do skolky, nedovezie, neohlasi to, ja vyhadzujem peniaze do vzduchu, platim jej kruzky na ktore ona ani nepride.
Vianoce najvacsie prieky, minule ju mal on 24 a od 25 do 1 ja , teraz to malo byt naopak. Par dni pred vianocami povedal ze ju na vianoce bude mat zase on, ze mi ju donesie az 25, vies si predstavit tie stresy ze budem na vianoce bez nej, nehovoriac o tom ze ked ju mal mat na silvestra tak ja uz som mala zaplatenu chatu s kamosmi kedze to mal bytz mopj prvy volny silvester po rokoch. Horko tazko som ju mala, to mu musela vyvolavat aj moja mama a doslova ho prosit..tento vikend som ho prosila ze ci ju nemozem zobrat (mala byt u neho) on ze nie lebo ma s nou program...vies aky bol ten program? on siel kdesi s kamosmi a mala bola u jeho mami..parada, takze namiesto toho aby bola so mnou bola u babky.....
Podas mu prst zozerie ti celu ruku...a ten tvoj je taky isty. Preto ti radim vykasli sa na neho co ako mu vyhovuje, daj si navrh na sud a presne si rozpis kto kedy ju bude mat...napriklad kazdy druhy tyzden od stredy do nedele, napis si sviatky, prazdniny, kto co bude platit....na takych ludi ako je ten tvoj ex aj moj dohoda neplati. Lebo oni vobec nevidia kolko im ustupis

lucif1
11. jan 2013

@bianka0111 vieš mi prosím napísať ako ti dopadla striedavka? Máte ju určenú súdom v NZ. Chcem teraz podať návrh tiež v NZ ako sa k tomu stavali? Môžeš aj IP. Dík

bianka0111
autor
6. feb 2013

@lucif1 ahoj, v podstate mi sme čakali jeden rok na zákon....do platnosti prišiel 1.7.2010. S exom sme si dohodli podmienky, a naši právnici ich predniesli sudcovi, kedže sme sa zhodli na čase, aký bude dcéra u rodičoch, ani jeden nemal k výchove žiadne námietky, sud rozhodol a schváli striedavu opateru. Mi si malu striedame podla volna, ale sud nam určil týždenné výmeny...ale zatial nám to funguje, teda až na to, že ide škola a mám obavy ako bude dcérka fungovat.....mame občas aj nezhody, ako som aj hore písala, ale trochu sa nám to utriaslo, a pevne verím, že sa to dá všetko do pohody. Dcérka je zapísana do školy tu v NZ a to je pre mna dovod na úsmev...verím, že všetko sa vykrištalizuje 🙂

bianka0111
autor
6. feb 2013

@lujza123 ahoj, no tak toto u nás takto nieje.....Tvoj ziavne porušuje dohody, čo sa týka financii, striedavka ich neurčuje, mi máme všetko pol na pol...lieky,školka, iné vydavy, oblečenie drahšieho typu ako zimný kabat, či čižmy, idu pol na pol, vždy mu predkladám sumár výdavkov a on mi dá polovicu....tento rok som jej kupila ešte jeden kabát, ale to som od neho nechcela nič, lebo jeden mala, a tento som jej kupila, lebo som chcela ja, nie že by ho potrebovala....ak sa s ním nevieš dohodnut, a nemieni Ti prispievat treba aby sud určil výživné z jeho strany na výdavky ohladne malej. Tvoj je zjavne idiot, lebo ak chceš malu zobrat na výlet, robí zle že ju nepustí len jej, toto chvala bohu u nás nieje...máme sem-tam nezhody, ale zas on rozmýšla hlavou, a to je výhoda. ...Vianoce? u nás funguju pre Vás možno hrozne, ale nám to vyhovuje -24.12. do 17hodiny u mna na 18hodinu, aby stihli večeru ju beriem k nemu, a 25 je tam 26 umna....a potom to ide podla práce, ako kto robí....stedru večeru má s každým rodičom...Emma na nom lipne, a preto si nedokážem predstavit, že by svojho tatina mala vidiet pár krát za mesiac..to nie. Škola??? samo sa to vyriešilo, išli sme pozriet školu do NZ a Emma je zapísaná do zámskej školy 🙂, ešte obrusime dochádzku podla školy a myslím, že to zvládneme 🙂

bianka0111
autor
6. feb 2013

@lujza123
@lucif1
a ešte jednu pomocku...na stránke www.striedavka.sk sú tam rady, pre nás rodičov, ako zvládat, ako komunikovat....ak mám zlý den, zvyknem si čítat 20 PROSIeb od DETI pre rodičov v striedavke : vždy ked si to prečítam, uvedomím si, že aj ked je to pre nás tažké, pre naše lásočky, to musí byt neskutočne tažké....🙂

kaktusik007
8. feb 2013

@bianka0111 ten web som len zacala citat, a musela som skoncit... nemam na to nervy, citat, ako si oteckovia pisu aki su chudacikovia 😠 😠 😠

bianka0111
autor
10. feb 2013

@kaktusik007 ja si zas myslím, že vela otcov je neprávom odsúvaných od svojich detí....je vela mamičiek, ktoré prostredníctvom detičiek, chcú trestat svojich zlých manželov....a myslím, že tak ako ja som zlyhala ako manželka, nevesta, švagriná...tak zlyháva vela iných mužov a žien.....no ako matka som nezlyhala, a ani oni!...jasné, že vela mužov sa nevstavia k otcovstvu správne, ale nie všetci patria do jedného vreca,

lylkatomaskova
10. feb 2013

Moj manžel má s ex manželkou striedavku a klape to aj keď ona je "svojska osobnosť" všetko sa vypomstuje na vlastnej dcere ale to je o inom niektoré veci sa nevyriešia lebo dospelí vidia iba seba a ich ego a nie to čo je pre dieťa najlepšie.Je to všetko o diskusiach dať si pre a prosti a čo bude preto dieťa to naj či škola v dedine alebo v meste z každeho hľadiska cesty financii času atď

lylkatomaskova
10. feb 2013

@bianka0111 Ano to je pravda netrebá hádzať všetkých do jedneho vreca 🙂 Moj manžel je lepší otec ako ja matka a takých je veľmi málo a práve tým je asi aj ubližované neprávom.Ale v istom slova zmysel otcovia si sami na seba "ušili" takú nalepku.Ale čím dalej tým viac sa to vyrovnáva.

bianka0111
autor
10. feb 2013

@lylkatomaskova presne tak, moj exmanžel je vynikajuci otec, ked je dcérka u neho, vobec nemám strach, že sa jej niečo može stat...ano niekedy ma naštve, ale zas ja som bola tá, čo sa rozhodla vystupit s vlaku... sme od seba 3 roky a on ma ešte stále lubi, a preto sú jeho reakcie také aké sú, nie zlé, ale ublížené a zatrpknuté......dnes som bola v kníhkupectve a od Evity vyšla kniha venovaná otcom....je pekná, obhajuje ,,správnych otcov,, 🙂

lylkatomaskova
10. feb 2013

To naozaj hííí dobre že si to spomenula manžel má sedemnásteho marca 30tku a ja netuším ake pérekvapko mu mám prichystať je to síce od temy 😀DD asi založím takú novú nech mi maminky poradia 🙂No moj ex napríklad je otec na tri bodky aj na štyri bola som voči otcom zatrpknutá ale čoraz viac poznám oteckov ktorí svoje deti miluju rovnako ako mamičky a vedia ich vychovávať "triezvejšími" očami🙂 ...A možno viem po čom hovoríš aj v prípade citov Tvojho ex mala som ešte jedneho priateľa po tom ako som sa rozišla s otcom mojej dcerky bol to užasny muž veľmi nás ľubil a rozhodla som sa odísť lebo isté veci tam neboli v poriadku a musela som myslieť na buducnosť a výčitky ake som mala moj manžel mi otvoril oči a veľmi mu za to ´dakujem

lylkatomaskova
10. feb 2013

@bianka0111 Napísala som Ti už odpoveď len som Ti ju neadresovala 🙂))

lylkatomaskova
10. feb 2013

prosím prispejte mi do fora 30tka-) dakujem

dvojdomovci
9. jún 2013

Striedavá návšteva dvoch základných škôl http://www.minedu.sk/data/att/4820.pdf