Striedavá starostlivosť a dve základné školy - vaše skúsenosti
Zaujímajú ma reálne skúsenosti. Biologický otec podal návrh na striedavú starostlivosť, dcéra nastupuje do 4. ročníka ZŠ. Súd máme o tri týždne. Keďže bývame na strednom Slovensku a ex na východnom, v jeho návrhu stojí, že dieťa by sa sťahovalo: mesiac by bývala u nich (býva s rodičmi), mesiac so mnou, mojím manželom a svojou malou sestrou. Tým pádom by musela navštevovať dve rôzne základné školy.
Zaujíma ma, či ste sa s niečím takým stretli, či už ako učiteľky alebo rodičia.
Z mojej strany súhlasiť nebudem, podľa môjho názoru by bolo takéto sťahovanie pre dieťa v jej veku, s citlivou povahou, neúnosné.
Motiváciou jeho návrhu sú peniaze, ide sa totiž ženiť, v návrhu stojí, že zariaďuje vlastné bývanie a navrhuje výživné 0 eur. Dcéru si bral každý druhý víkend, čo ho odka jeho vyjadrenia stojí priveľa peňazí.
Ďakujem za každý názor.
@kittykat22 ja som tiež učiteľka na ZŠ, aj preto si to absolútne neviem predstaviť, aj keď viem, že zo zákona to možné bohužiaľ je
@kittykat22 veľmi dobrý nápad, ďakujem, on býva v Košiciach, čiže tam bude mať blízko viac možností, ale predpokladám, že by to riešili spádovou školou
@krisbar tiež si to myslím, aj som sa trochu smiala na tom, že si myslí, ako ušetrí - on vôbec nevie, čo je to starať sa o niekoho (o neho sa doteraz v 32 stará mamička)
@777januska777 on si každú cestu necháva preplatiť, keďže cez internet zajednáva spolujazdcov za peniaze. Ja nie som vodič a mám 2 ročné dieťa, ktoré by som musela vlakom/autobusom brať so sebou na cestu cez pol SK za ním. V styku mu nijako nebránim, kedykoľvek by mohol prísť - či už na akékoľvek podujatie alebo ísť niekam s ňou na výlet, ale on jediné čo má záujem, je vziať dcéru so sebou na víkend k svojím rodičom (ktorí navaria, operú a urobia program atď)..
@junovedievca on sa sťahovať od rodičov nemôže/nechce.. zato dieťa sa má zvládnuť sťahovať každý mesiac :/
Vela stastia. Debila musis vzdy prechytracit ...
ahojko poznam taky pripad z minuleho roku nakoniec sa rodicia "dohodli" a dieta navstevovalo len jednu skolu nie obe hoci na zaciatku bolo zapisane na 2 skoly, neviem teda ci je v dnesnej dobe mozne, aby navstevovalo 2 skoly s povinnou skolskou dochadzkou, kedze kazda skola ma v dnesnej dobe ine ucebnice, ine vyucovanie hodiny, dokonca aj ine kruzky a podobne, na dieta to bude velky psychicky tlak toto podla mna na sude neprejde a tento predpis je podla mna zastarali (moj nazor na ten list z minedu z roku 2013)
@kacena4 ďakujem za názor, dúfam, že máš pravdu. Tiež si to neviem predstaviť ani ako učiteľka, ani ako matka. My od seba bývame 4 hodiny cesty autom, čiže nemôžeme mať striedavú starostlivosť tak, aby chodila na jednu školu. Zatiaľ chodila tri roky na školu v obci, kde bývame, a je tu šťastná, chodí aj na ZUŠ, aj na krúžok... Čiže bolo by to pre ňu veľmi nešťastné riešenie.
Poznam rodinu, kde dieta chodilo do dvoch zakladnych skol - stredne a vychodne Slovensko, v kazdej ina vyuka. V jednej pisane pismo, v druhej comenia script, v jednej sfumato, v druhej klasicke citanie...
Vzniklo to ako nasledok nedorieseneho stavu z predskolskeho obdobia, celu prvu triedu to riesili, otec sa odmietal dohodnut, nakoniec bola striedavka zrusena sudom.
Na našej škole bol žiak, ktorý v rámci mesta navstevoval 2 škôlky po 2 týždňoch, tie škôlky sú od seba vzdialené 15 min, ale otec si to vydupal. Keď nastúpil do 1 triedy, tak sa s riaditeľkou skontaktovala riaditeľka školy na opačnom konci (vyložene úmyselne tak vybratá škola), že ako budú riešiť striedanie žiaka, naša riaditeľka s tým nesúhlasila, chodil nakoniec len ku nám
Autorka drz sa, verim, ze to zamietnu a vyzivne mu zvysia. 😊
Asi nepoteším, ale súdy to schvaľujú... nie často,ale je taká možnosť.... bohužiaľ riešim prípad, kedy matka chce deti vystaviť takémuto striedaniu škôl... osobne si to viem len ťažko predstaviť, ale zákon takú možnosť upravuje, a je na sudcovi, či odsúhlasí alebo nie... druhá vec je, že podľa skúseností po pár mesiacoch sa to aj tak musí zrušiť, lebo drvivá väčšina detí to nezvládne... ale našla som aj prípad, že dievčatko takto fungovalo v škôlkach a potom išlo aj do 2 základných škôl a jednotkárka, žiadne negatíva to na ňu nemalo... osobne si ale myslím, že to chce silnú osobnosť dieťaťa a hlavne aby na to bolo adaptované asi už od škôlky, kedy vlastne nestratí kontakt s kolektívom v škôlke a pôjde s nimi aj do školy a dobre fungujúcu komunikáciu rodičov a škôl...
Svokra ma take dieta v triede. Dieta meni skolu po tyzdni. Uci prvy stupen, myslim, ze budu teraz 3tiaci. Rodicia byvaju od seba 20 km, ale nedohodli sa. Mama je v meste, otec na dedine. Svokra je z toho nestastna. Dieta sa obcas nieco uci dvakrat, nieco ani raz... Je to dost odveci, nechapem, za sa kvoli posratym 20 km nedohodli, to by som nedovolila. Matka asi nema vodicak a otec nechce vozit. Fakt chuda dieta... Ako to je s vysvedcenim a znamkami neviem, ale mozem sa jej opytat.
@qetka budem veľmi vďačná, ak by si sa opýtala, ako je to reálne s hodnotením a vysvedčením.. ďakujem
@kittykat22 ????? a ty si citala som som pisala? A ze link bol az druhy moj prispevok? Niekde obhajujem toto vyhlasenie?
Este skus CPPaP- vysetrenie u psychologicky, ak je dieta citlive a nema rado zmeny, psychologicka moze dat spravu, ze to neodporuca. To zalozit do spisu ked pride k sudu.
Skúste si kvietok v kvetináči každý mesiac prekladať na iné miesto, čo myslíte do kedy by sa vládal prispôsobovať vždy novému prostrediu. Súd to určite neschváli. Dieťa potrebuje pocit bezpečia, istotu, stabilitu. Potrebuje si budovať návyky a učiť sa prispôsobovať prostrediu. takto by sa mu všetko znásobilo a malo by v hlave zmätok a pocit, že nepatrí nikam.dieta nie je hračka. Pre striedavu starostlivosť musia byť splnené podmienky a jednou z nich je, že musí navštevovať jednu školu a rodičia sa tomu musia prispôsobiť.
@makova333 a ty si preco sialena? Ved ja som ti nic zle nanapisala.
Ahoj.U nás bola podobná situácia,syn bol vtedy tretiak,bývali sme cca 25km od seba a aj to bolo exovi zatazko.Stretavanie bolo podľa dohody kvôli jeho nepravidelnej pracovnej dobe.Vyzivne 80€ tiež podľa dohody,lebo lebo,vždy pred pojednávaním(bolo ich cca 4x)podal výpoveď a bol nezamestnaný.Argumentoval ako tvoj,že cesta tých 25km zhruba raz za mesiac ho veľa stojí a tiež žiadal znížiť výživné alebo striedavku a tiež 2 základné školy alebo jednu v jeho meste a tam aby som syna vozila.V tej dobe som mala pol ročnú dcéru a žiadne auto.Ze šak vlaky a busy jazdia,lenže to by syn a kojena dcéra museli vstať ráno o pol 5tej,trepať sa na stanicu u nás potom unho a tam ešte pol hodinu pešo do skoly.Pravnika sme nemali ani jeden.Socialna ma najprv presviedčala aby som súhlasila v záujme dieťaťa,no ani nápad.Sud trval cca 3 hodiny čo sa s ním nedalo pohnúť.Mala.som šťastie na výborného sudcu,komunikoval s nami mimo záznam,snažil sa exa trochu miernit(ex je prchky a celé sa to zvrhavalo iba do stavania sa do pozície chudobného oklamaneho chudacika,ktorý vydrziava 80€ svoju exmanzelku-mna)Doslovne povedal,za sa teda radšej vzdá otcovstva ako platiť o 10€ viac a to bojoval.o striedavku hajzlik jeden,aspoň sa prejavil.Sudca s ním nemal nervy,slahol mu výživné 160€ a to s dodatkom,že vzhľadom k regiónu a že malý športuje je to stále žalostne málo a má byť rád a prispôsobiť sa.Odvtedy mám ako tak pokoj,síce boli ešte 2trestne podané za obťažovanie čo mi vypisoval nechutnosti,ale to sa už syna netýka.Niekedy u tých chlapov strašne veľa robí ego a až príde k stretu na súde často si po argumentácii právnika,sudcu(ak je jeho návrh trochu z cesty) uvedomia,že nie je všetko tak ako to oni vidia a nedá sa všetko čo oni chcú len preto,že chcú.Drvivu väčšinu z nich až tak to dieťa nezaujíma, samozrejme vynimky, ktorí bojujú za dieťa bez vidiny nižšieho výživného atď je tiež dosť.V prípade tvojho ex určite jeho motiváciou nebude bezbrehá láska k dcérke.Este dodám,sudca u nás plánoval aj syna vypočuť,ale nakoniec,že nebude ho stresovať a bol na pokeci so sociálnou psychologičkou.Ktorej aj tak nič nepovedal.Mas pravnicku som pochopila? Podľa mňa nemáš mať z čoho obavy,právnik vie ako na to a určite by si vedela argumentovať aj sama.
@777januska777 aka taka spravodlivost pre rodica.. Ale ze to vacsina deti zvlada zle, nevadi, hlavne, ze rodicia su spokojny.. Vies si ty predstavit, stahovat sa kazde 2 tyzdne? Ty mas pocit, ze vacsina matiek brani otcom stretavat sa s detmi, ja zase, ze vacsina otcov su exoti majuci ego silnejsie ako zdravy usudok a potrebuju si to este posilnovat aj na ukor dietata.. Pravda bude zrejme niekde v strede...
@kubkovamama ďakujem, že si sa podelila so skúsenosťou. Strašný príbeh. Som veľmi rada, že ste mali šťastie na sudcu a skončilo to pre syna dobre. Bola som za právničkou, zatiaľ som si mohla dovoliť 3 právne úkony, viac asi nebudem môcť, je to pre nás veľmi finančne náročné. Ale ešte nás bude zastupovať na súde. Sociálka má prísť v piatok, tak som zvedavá, aký budú mať názor oni. Podľa mňa nikto si naozaj nemôže myslieť, že striedavá starostlivosť v takýchto prípadoch je pre dieťa dobrá a prínosná.
Ďakujem za správu aj za povzbudenie.
@makova333 ďakujem, to skúsim, len on to naplánoval tak, aby som takéto veci nestihla - oznámenie o súde nás čakalo, keď sme prišli z dovolenky a dcéra šla mesiac august k nemu. Súd je hneď v prvý septembrový týždeň. Ale v každom prípade ju skúsim ešte niekde na začiatok septembra objednať. Len do spisu to už nezaložím, lebo vyjadriť písomne a všetko doložiť musíme ešte tento týždeň...
Moj nazor ze taketo veci sa mozu dolozit aj priamo na pojednavani. Ja som tiez doniesla urcite doklady len na pojednavanie. Sice ich nebolo treba, ale sama advokatka mi vravela, ze nech to donesiem na sud (prislub prijatia na skolu v inom meste, prislub prijatia dcery do pediatrickej starostlivosti k novemu mesiacu tiez v inom meste).
Ak sa ti nepodari CPPaP (skus vysvetlit situaciu, chod osobne za riaditelom/riatitelkou), tak bude lepsie akakolvek sprava od psychologicky (aj sukromna, mozno pristupnejsi termin daju) ako ziadna. A presne ako hovori @huxy ak nebudes stihat spravu poslat, staci aj v den pojednavania na sude poziadat o zalozenie do spisu. Sudca si to pozrie a potom zalozi priamou cestou do spisu.
a este jedna vec: pisomne sa vyjadris (aj ked ani to nie je nutne, mozes sa vyjadrit aj ustne na sude) a spravu dolozis v den pojednavania. Bude to lepsie, lebo tvoje vyjadrenie budu posielat jemu a ked uvidi spravu od psychologa, vie sa pripravit. Ak prilozis az na sude, nebude pripraveny, nebude to cakat.
Kľudne dolozis aj na pojednávaní,to nie je problem
@kubkovamama ahoj prosím ta, čítam co si napísala a podávala si 2 trestné oznámenia na ex za obťažovanie? Ja som totižto skoro 3 roky rozvedená a sem tam dostanem od ex správy, kde má ex obviňuje, že dieťa mu dávam omodrinovane (normálne modrinky z bicykla, preliezky), že sa o malú nestarám, zle ju vychovávam, že som hlúpa, že som bola neschopná manželka a podobne... Dá sa voči takému niečomu brániť? Volala som s jednou právnickou a ta mi povedala, že s hlupakom sa nevyhadam, ale dotýka sa ma to, snažím sa to ignorovať, ale niekedy sa to nedá :(
@lenka0714 ahoj,ohľadom takých správ asi nič nezmôžeš.Ísť na políciu až keď to prekročí únosnú mieru,tzv.stalkovanie.U nás to nebol až taký extrém,ale cinkali mi sms v noci,on netelefonoval(nevie komunikovať).Boli to urážlivé správy ani sa syna veľmi netýkali,viac-menej mňa osobne,môjho druhého partnera (aj mi to rozbilo vzťah priznávam).Policajti mi vysvetlili,že na podanie nestaci len pár sms čo tebe vadia.Musi to byť vyslovene urážlivé,neprestavajuce,v nevhodnom čase,veľmi ťažko to definovať čo niekoho obťažuje a podľa niekoho zas prehanas.Ja som asi mala aj šťastie na normálneho policajta,spísal to bez komentov,poradil mi absolútne nereagovať,všetky sms som samozrejme vytlačila a priložila k podaniu.Za obťažovanie považovali cca 10-20sprav denne bez ohľadu na obsah,lebo otravné to je.A prihliadajú na okolnosti-tzn.nemozes si jeho c.zablokovat ako cudzieho uchyla,lebo musíš s ním byť v kontakte kvôli dcere.Predvolali si ho,dostal pokutu od mesta.Ako priestupok to potom rieši mestský úrad.Priebezne mi volali čo a ako, trvalo to asi 3mes.Potom prestal asi na pol roka.Druhy krát už sa s tým nepiplali,hneď mu dali pokutu,mňa ani nevolali na vypočutie.Stacili im tie kópie sms.Kazdopadne to oznámiť môžeš,aj keď z toho nič nebude a zamietnu ti to,on už bude mať záznam,môžeš to vždy použiť v budúcnosti napr.pri nejakom dotahovani na súde alebo sociálke.Ale teraz už trošku viac myslím sa tým zaoberajú,koľko chlapov sa vyhrazalo ženám,polícia nič a chlap ženu vyhladal a ubil atď.Mojmu ex občas takto prepne a to sme 11r rozvedení.Prispelo to k rozpadu môjho 2.vztahu.Pokial máš dobrého ďalšieho partnera môže ti to veľmi pomôcť,aj ťa psychicky podrží,aj mu môže dohovoriť,len nenechaj sa nikdy vytočiť a dávaj si pozor čo odpíšeš, najlepšie vôbec nič

Boze preco musia trpiet deti,nech sa pekne on prestahuje ked chce s dcerou travit cas