Striedavá starostlivosť a dve základné školy - vaše skúsenosti
Zaujímajú ma reálne skúsenosti. Biologický otec podal návrh na striedavú starostlivosť, dcéra nastupuje do 4. ročníka ZŠ. Súd máme o tri týždne. Keďže bývame na strednom Slovensku a ex na východnom, v jeho návrhu stojí, že dieťa by sa sťahovalo: mesiac by bývala u nich (býva s rodičmi), mesiac so mnou, mojím manželom a svojou malou sestrou. Tým pádom by musela navštevovať dve rôzne základné školy.
Zaujíma ma, či ste sa s niečím takým stretli, či už ako učiteľky alebo rodičia.
Z mojej strany súhlasiť nebudem, podľa môjho názoru by bolo takéto sťahovanie pre dieťa v jej veku, s citlivou povahou, neúnosné.
Motiváciou jeho návrhu sú peniaze, ide sa totiž ženiť, v návrhu stojí, že zariaďuje vlastné bývanie a navrhuje výživné 0 eur. Dcéru si bral každý druhý víkend, čo ho odka jeho vyjadrenia stojí priveľa peňazí.
Ďakujem za každý názor.
@kubkovamama ved sa snažím nereagovať, ale nie vždy sa to dá, no zase ja nepoužívam žiadne vulgarizmy, ani vyhrážky ako on. On ma skôr psychicky depta, aj dnes pred dcérou povedal, že som hlúpa matka... Hádali sme sa pred ňou, čo ma neskutočne mrzí, pretože ona si to nezaslúži :( a ďalšieho partnera bohužiaľ nemám, akosi som sa uzavrela pred chlapmi, aj keď viem, že nie každý je taky ako môj ex, ale aj tak, bojím sa isto viac
Nie je striedava starostlivosť len keď rodicia byvaju v tom istom meste ??? Pripadne bližšie k sebe, aby dieťa navstevovalo len jednu skolu ?! Ja sa len pýtam, pretoze inak to nedáva zmysel, je to blbosť aby chodila na 2 školy a tak ďaleko od seba. Je jedno, co sa medzi nimi stalo, ale prvoradé je dieťa a jeho záujmy, potreby a nie bitka o neho.
@puklica13 ano je... ludom. No povacsine chlapom. Su urazeni, utrpelo ich ego. A uplne seru na zaujmy dietata. Vsak jasne, ked sa celkovo "vysrali" na svoju rodinu, v pripadoch ze boli neverni alebo si nasli niekoho ineho. A chcu len bojovat a citit sa ako vitazi. Je do oci bijuce ze tu absolutne otca nezaujima dobro dietata.
mna len najviac udivuje, ze existuje muz, ktory si mysli, ze vyzivne ho stoji viac ako priama starostlivost. Ved to je uplne na hlavu postavene... Drzim palce, nech zvitazi zdravy rozum.
@hradnapani lebo niektori muzi nemaju ani len potuchy o tom, co dieta potrebuje, lebo vacsinou taketo veci riesi zena-od platena za skolu, druzinu, kruzky, pomocky do skoly, strava, oblecenie, drogeria... A to su len tie zakladne veci. Nehovoriach ze dieta chce ist aj na nejaky vylet, kupat sa, chce nejaku drobnost ci hracku...
@lenka0714 vulgarizmus ti stačí na podanie oznámenia. Na tvojom mieste by som to podala,doma si to napíš stručne v bodoch,hlavne ako to zle vplýva nielen na teba,ale hlavne na dcérku,kľudne aj ju môžeš vziať so sebou ak sa nebude báť. A že máš obavy do budúcna,že sa to určite vystupňuje. Že pri osobných stretnutiach je slovné agresívny, vulgárny pred dcérou a máš strach či po tebe neskocí.Samozrejme nie si vymyslieť,ale ani to nezľahčovat.Ono niekedy stačí len ten efekt zlaknutia sa,že aha,predvolali ma,dám si už bacha čo jej napíšem a poviem.Ziaden chlap sa nechce ťahať po polícii a dokazovať,že to on nie atd.Pokial nie je celkom dilino,zaberie to na neho.Mozno 2-3x ešte podas,ale určite vychladne.
Ak to robi kvoli vyzivnemu, tak vela neziska. Aj tak mu bude pokial viem urcene vyzivne, sice nizsie ale bude ho mat. Skusenosti mojich kamosiek. Zhruba po polroku si oteckovia prestali brat deturence, ze sa im to neoplati, lebo maju este vyssie vydavky ako len platit vyzivne. (Samozrejme deti im davali tak, ze mali an sebe iba to.co mali oblecene, ostatne musel nakupit otec). Uz len vstupne naklady na striedavku budu vysoke. Musi nakupit pomocky do skoly, plus oblecenie a ine veci potrebne na spolocne byvanie. Toto si asi otecko neuvedomuje. Nikde nie je napisane ze ty musis jemu ak to sud schvali, odovzdat dieta so vsetkymi vecami.
@huxy nemusí byť nulové výživné. Bratranec má striedavku a výživné musí platiť aj tak
@markaterka https://www.akmv.sk/striedava-starostlivost-a-v...
Vacsinou ak su obaja rodicia prijmovo na rovnakej urovni, tak vtedy sa nezvykne. Nehovorim ze to nemoze byt, no povacsine nie je.
@ninakajka určite si neuvedomuje, koľko stojí dieťa - nemá ako. O neho sa doteraz starajú rodičia, dcéra keď je s ním, tiež je u babky a dedka, ktorí nakúpia, navaria, operú, okúpu atď. V živote sa nezaujímal, koľko stojí čo do školy, dokonca keď som sa ho raz pýtala, či by nemal záujem prispieť jej aspoň na krúžky (je výtvarne nadané dieťa a chcela okrem toho ešte jeden krúžok), odpovedal, že jemu žiadne krúžky nebolo nikdy treba a je tu. Nikdy sa s ňou ani neučil, lebo je to podľa neho zbytočné zaťažovanie, učiť sa cez víkend. (Sám skončil podradnú strednú.) Čiže keď k nemu dcéra cestuje na víkend, musí si rýchlo všetky povinnosti a úlohy urobiť rýchlo v piatok. A takto by som o jeho schopnostiach a predstavách mohla pokračovať.. aj preto som ostala z jeho návrhu v šoku. Predpokladám však, že si to predstavuje tak, že sa vlastne postará babka a dedko ako doteraz a on bude mať výživné 0 eur, ako si to žiada v návrhu. Dopad na dieťa ho absolútne nezaujíma...
Ono vela zalezi aj od samotneho sudcu/sudkyne. Pri takomto jeho postoji ti budem drzat vsetky prsty, aby to sud neschvalil. Kvoli jeho egu by na to doplatilo iba vase dieta, ak nepocitam tvoje nervy.
Ahoj, ako ti to dopadlo? Mozes aj do SS napisat, dakujem
@momoqui stále prebieha súd.. teraz sa žiaľ všetko neskutočne naťahuje a lehoty vďaka Covidu neplynú..
Viem ☹ a uz ste mali aspon jeden sud?
@momoqui áno, jeden už bol. Otec si vyžiadal znalecký posudok psychológa, teraz ho už máme, ale je nanič, rozporuplný a nejednoznačný. Pre dcéru to bola veľká záťaž, celé to tam preplakala. Úplná hrôza. Teraz čakáme na nové pojednávanie, ale vôbec neviem, ako sudca naloží s takým posudkom, ktorý si v každej vete protirečí.
Takze sud to riesi. Nepostavili sa k tomu ze je to sialene? 😳😳
@momoqui bohužiaľ niektoré deti tak "fungujú" aj reálne :/ dúfam, že dcéra k nim patriť nebude :(
Naozaj? Ja zasnem. Neverim ze toto realne existuje ☹((
Dobrý deň prajem. Riešim podobnú vec. Dúfam, že sudkyňa sa nerozhodne pre striedavku. Neviem si to predstavit aby dieta takto trpelo.
@timeac nás čaká onedlho ďalší súd... Tak držím palce. Do znaleckého posudku nám žiaľ pani psychologička napísala aj vetu, že v striedavej starostlivosti nevidí zásadný problém..
Ahoj, ako vam to dopadlo? Uz ste mali pojedn.?
Ano. Je to mozne. Myslim ze 2 skoly. Kamoska to buohuzial tiez takto schytala 👎👎👎
Vtedy sa berie 1 skola hlavna, tam ju skusaju, pisu pisomky a pod. V tej 2 skole v podstate len je.
Tatusik si tiez postavil hlavu (tiez nechcel plarit vyzivne). Vydrzali to takto 2 roky, ked sa z toho mala doslova zrutila - 9.rocne dievcatko. Cize asi tak.
Treba dobreho pravnika, psychologa a bojovat... drzim ti palce.
@h2 ja mám 140 eur na 4 deti spolu, nie na každé 🤔

To fakt nejaky sud takuto chu..vinu schvali???? Ze dve skoly??? Ludom je... sorry, musela som