icon

Striedavá starostlivosť - odmietnutie

9. mar 2023

ako to je v pripade, ze sa chcem rozviest a chcem, aby dcéra bola v striedavke a muz to odmieta.Dieta by chcelo byt s otcom maju dobry vztah.Mam na to svoje osobne dovody nechcem pisať nie je v tom novy chlap...cakame na pojednávanie rozvodu a, ked som to medzi recou povedala, ze chcem striedavku a ziadne vyzivne chlap sa zhacil a povedal, ze suhlasit nebude.Dcera ma 11 r.Muz uz byva sam aj ja o byvanie sa delit nebudeme

sense
9. mar 2023

@panelacikova ale chcela by aj ona byvat na striedacku u otca. V tom veku sa betue do uvahy aj nazor dietata. Nielen ze matka chce a otec nie. V kazdom pripade tu ide o riesenie si uctov medzi sebou.

cacianka
9. mar 2023

@panelacikova svätú pravdu píšeš, 🍀🍀🍀

tosomja
9. mar 2023

A ako to chce on?

lenocka8894
9. mar 2023

Autorka: fandim ti 👌 konecne zena, ktora od muza chce aby si splnil svoje rodicovske povinnosti...totiz to naucili sme si chlapov nato, ze ak sa rzvedieme deti automaticky su u matky a chlap je volny ma svoj zivot nic ho netrapi kdezto matka o svoj osobny zivot pride...jasne deti niesu zataz je to radost a velky,dar ale do kelu chlap bol pri pocati tak nech je aj pri dospievani

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
9. mar 2023

@lucylaw však tvoj názor je v poriadku, záujmy dieťaťa na prvom mieste. škoda len, že ti nenapadlo, že takto by to mal vnímať aj každý otec dieťaťa. a nielen záujmy, ale mal by sa podieľať aj na menej príjemných chvíľach s dieťaťom...

@sense možno riešenie účtov a možno naozaj dcéra má záujem.... a autorka je tak vytočená jeho prístupom, že napísala aj to, čo nemala a čoho sa tu viaceré chytili... ja keby som bola vytočená, napíšem to isté. čo myslíš? otec mojej dcéry si užíva svoju slobodienku, ani ho nezaujíma, či je zdravá, ako sa jej darí.... 1x za 1-2 týždne jej zavolá, asi aby nezabudla, že existuje... býva o ulicu vedľa nás, to len tak na okraj. ale už keď sa ozve, žeby ju vzal, tak vždy len vtedy, keď ide k matke do susedného okresu, aby ju mohol odovzdať babke. aby babka dcére navarila, podala lieky, starala sa, oprala, ak ide napríklad na prázdniny.... a už keď s ňou trávi nejaký čas, všetok čas sa krúti len okolo zábavy. žeby ju vzal raz za čas k sebe a pomohol jej s projektom do školy? ktorý robí niekedy aj 5 hodín? no čo si 🙂 na toto on nie je stvorený. len na hovadiny... takže nečudujem sa autorke, že je vytočená do totálnej vývrtky, keď sa k tomu stavia jej muž takto.... jasné, že sa chce zbaviť všetkej zodpovednosti.

@elizabet173 presne, ak chlapovi na dieťati záleží, nepotrebuje ani striedavku a nemusí sa ani vadiť so svojou ex o termínoch, ale snaží sa s tým dieťaťom stráviť čo najviac času, ako sa mu len dá. ako každý iný človek s človekom, ktorého miluje a záleží mu na ňom.

mňa len čo zaráža je, že je viacero žien v situácii autorky alebo, narovinu, v situácii ako som ja, že chlapa v podstate nezaujíma, čo sa deje s jeho dieťaťom, napriek tomu ho pred dieťaťom akoby "kryjú" mnohokrát, nebodaj ho ešte obhajujú, keď sa dieťa pýta, prečo otec nemá čas? ja som nikdy neskrývala pred dcérou pravdu takú, aká je. že on si ju nebráva, lebo je prakticky neschopný sa postarať sám o seba, nieto ešte o ňu. prešlo pár rokov a ona už ani nechce byť s ním. k babke chce ísť, lebo tam má mačku, ale s vlastným otcom nechce veľmi tráviť čas. keď sa jej zachce raz za čas nejakú zábavku, tak sa mu ozve, ide s ním, inak už tiež naňho kašle. rovnako, ako on na ňu... a ja jej to ani nezazlievam, pretože nemienim obhajovať niečo takéto....

lucia147852
9. mar 2023

@lucylaw 👏👏👏 som rada, že to niekto napísal na plnú hubu.
Chudák tá mala, ani jeden ju nechce

janinah
9. mar 2023

@lenocka8894 poznáš názor psychológov na striedavku? Katastrofa pre psychiku dieťaťa...no ale hlavne,že oni dvaja si vybavia účty

lucylaw
9. mar 2023

@panelacikova Fakt si myslíš,že mi nenapadlo,že by to tak mal vnímať aj otec? Áno,mal,ale bohužiaľ,svet nie je ideálny a keď to tak ten otec raz nevníma,tak podľa teba je optimálne riešenie ho do toho prinútiť proti jeho vôli? 🤦🏻‍♀️ Bez ohľadu na to,aky to bude mať vplyv na to dieťa? Keď môj exmanžel nechce nášho syna u seba vtedy,keď je chorý,tak mám malého zbaliť a priniesť mu ho chorého pred dvere,nech sa stará aj tak? Malý by sa tam určite vtedy cítil úplne perfektne..

cacianka
9. mar 2023

Ja nikde nevidím nečítam necítim že ide o vybavovanie účtov.
Iba pragmaticky napísané, že ako sa chlapi vyhrážajú, "keď ma opustiš zoberem ti dieťa ", keď príde naozaj k nejakej dohode , tak cuvnu , lebo sú deti pre nich ako prašive. Odrazu !
Zaplatia pár šušnov , aj to s odutou hubou lebo si ex za ne kúpi kabelku a štekle, a na deti kašlú, česť výnimkám, a 95% behačiek okolo detí zostane na krku matke

panelacikova
9. mar 2023

@lucylaw stále si ideš svoje dookola. píšem o tom, že je asi jasné, že autorke neostane nič iné, len akceptovať to, že otec na dcéru serie a postará sa o ňu ona. ale tým, že je vytočená, napísala príspevok tak, ako ho napísala. čo si myslíš, že ja som chorú dcéru zbalila a poslala jemu? veď by mi to srdce nedalo... by mu tam zahynula dehydrovaná a on by si to asi ani nevšimol.... autorka nikde nepíše, že pôjde cez mŕtvoly. len ju to vrcholne serie, že otec nemá záujem a hodí všetku zodpovednosť na ňu. myslím, že má úplne prirodzené reakcie adekvátne k jej momentálnej situácii. ona sa z toho vylíže a o dcéru sa postará, ale proste nečakala asi od neho takýto postoj a v podstate aj podraz...
@cacianka presne tak. žasnem nad tým, ako sa dokážu niektoré takto chlapov zastávať. SS nie je dobrá voľba, ja úplne súhlasím. obzvlášť, ak o to nemá dieťa vo veku 11 rokov záujem. ak však má a chlap ho odmieta, tak je pekne svinský egoista.

cacianka
9. mar 2023

@panelacikova presne !

apolka77
9. mar 2023

@cacianka ja by som povedala že 💯 percent behaciek zostane matke...ale matka je krkavcia že si vôbec dovolila pomyslieť polovicu povinnosti presunúť na chlapa...

sense
9. mar 2023

@panelacikova tak požiadať môže, à Sud rozhodne.... To je tak isto ako keď muž chce striedavku. Žena nechce aj tak súd odklepne. A súd podľa výpovedi oboch strán a podla nálady rozhodne. A dieťa časom pochopí ktorí s rodičov to ako s ňou myslel.

Kamoška tak bojovala za striedavku aj ju súd odklepol aj keď chlap chcel len jeden týždeň štvrtok piatok a ďalší týždeň od štvrtku do nedele. A teraz jej vadí ze chlap supne deti na 3 dní k jeho matke keďže chodi do. Práce a ma to za darmo, a ona sa so svokrou nemusela. A ona si musí platiť opatrovateľku.

panelacikova
9. mar 2023

@sense ja viem, že máš pravdu, ale je to svinstvo. mala by sa úplne zmeniť legislatíva v zmysle, že ty si rodič, ty sa máš starať a máš sa starať rovnako, či si otec alebo matka. to ešte fajn, ak sa vedia dohodnúť na výživnom (to je našťastie môj prípad), ale koľko žien je takých, že ešte aj o tie alimenty sa musia súdiť a všetka starostlivosť je na nich :( jednoducho potrebujeme iné zákony, inak sa chlapi (tí "zlí") nikdy zodpovedne nepostavia k tomu, či splodiť dieťa alebo nie.... teraz je to tak, že no a čo, ak sa stalo? posuniem mesačne pár šupákov ako alimenty a neriešim... mnohí sú takí, no bohužiaľ. chcelo by to legislatívu, kde by bol chlap povinný sa tiež podieľať na výchove a starostlivosti. celkovo. ale je to veľmi háklivá téma a človek je individualita, platí to aj o dieťati, chápem, že všetko sa robí v prospech dieťaťa, ale akosi nemyslíme na to, že žena je potom fakt preťažená, lebo nesie na pleciach všetko...

sense
9. mar 2023

@panelacikova tak ja mam šťastie ze ex si pravidelne dcéru brava, aj keď teda lekári a záležitosti ohľadom školy sú na mojich pleciach ale to mi nevadí keďže si to viem zmanazivat aj bez vynecháva nia v praci

panelacikova
9. mar 2023

@sense ono aj to pravidelné brávanie je veľké plus... spočiatku to fungovalo aj u nás, síce príšerne, ale tak aspoň občas bola s ním. potom prišiel covid a jemu patrične hrabalo, všade boli obmedzenia či zákazy, ľudia sa báli, že čo nás čaká a ten blázon chodil na chaty a kadejaké utajené akcie, kde chodilo aj 15 rôznych ľudí... tak som to vtedy ja obmedzila, kvôli mojej i dcérinej zníženej imunite a jej iným diagnózam, aby čosi neprivliekol (aj bol párkrát parádne chorý, či to bol covid, nikdy nepriznal). no a vtedy zistil asi, že mu to vlastne vyhovuje ju nemať. no čo už. aspoň vidieť tú jeho rodičovskú lásku....

lenocka8894
10. mar 2023

@janinah ano jasne suhlasim..tiez by som si to nevedela predstavit ale ide mi len o to ako je nastavena muzska spolocnost momentalne...svadba hrozny zavazok ale dieta urobit nieje problem sak pri najhorsom zbalim svestky a som slobodny

adrianka2606
10. mar 2023

Mna zaujalo toto: Nijako ho nedonutis...ked nechce, tak sud mu to neprikaze....

Takze, ak nechce striedavku matka, lebo vacsina mamiciek hovori, ze to az taky uzas nie je, ale otec si ju vynucuje, tak sud ju nariadi, aj napriek tomu, ze matka nechce, lebo ved je to v zaujme dietata. Ale, ked nechce otec, ale matka ano, tak sud ju nenariadi, lebo otca nedonuti? Tu uz striedavka nie je v zaujme dietata?

kvetinka75
10. mar 2023

autorka - tak teba serie že on bude voľný ako vták? A to ako sa dcéra bude cítiť, keď bude roky pendlovať od jedného k druhému ti nevadí? Keď si nechcela aby lietal ako vták, tak si sa nemala rozvádzať a mali ste to riešiť. Ak sa to nedá a jediné východisko je rozvod a nechce striedavku, tak ho nedonútiš. Ja by som mohla okašlať celý ,,spoločenský ,, život. Radšej budem mať dcéru, ako by mala byť niekde, kde ju niekto nechce a mala by trpieť. A keď už budeš rozvedená mala by si sa zmieriť s tým, že ex si môže robiť čo chce. Mne by teda bolo úplne jedno kde je môj ex, čo robí, hlavne že dieťa je spokojné.
Ale výživné by som sa snažila vytrieskať z neho čo najvyššie. Ak nemá záujem o dieťa, tak nech aspoň oplatí.

rachel36a
10. mar 2023

@adrianka2606 len rozdiel je v tom, ze v prvom pripade maju zaujem o dieta obaja rodicia...cize otec sa chce starat, aj matka...v pripade autorky to uzz tak nie je...tu ide o to, ze otec sa o dieta nechce starat, cize ho nik nebude nutit...zial zazila som taku rodinu...otec dieta nechcel, matka chcela striedavku, nakoniec dieta nebolo ani u jedneho rodica...chvalabohu neskoncilo v DD, ale malo normalnych starych rodicov a zije s nimi

lucilaines
10. mar 2023

Autorka, poradit pravne neviem, len to chcem vyjadrit podporu, kedze sa to tu zvrtlo na lyncovanie zeny, ktora len chce ROVNAKE prava a povinnosti ako otec dietata. Uplne suhlasim s @panelacikova. Zasadny moment tu je, ze dieta chce byt s otcom, je dost velke, aby to vedelo povedat. Ak dieta chce, matka to tak chce, tak preco otec by sa mal vyvliekat argumentom, ze sa boji zodpovednosti alebo vlastne hocijakym argumentom. Tak pre otca je dostatocny argument, ze proste nechce a nedonutis ho a pre matku ked normalne povie, ze aj ona chce mat cas pre seba popri starostli o dieta a 15 hofinovych smenach, tak dobre ze ju tu neudupu pod ciernu zem. Hlavne, ze pri inych diskusiach ked su partneri spolu sa to len sype radami ako si ma zena najst chvilu pre seba a vybehnut kadernicke, lebo bez oddychu sa fungovat neda. Tu chce zena presne to iste, cas a priestor aj pre seba, kedze pri takej praci, dietati a tatinkovi co dojde dvakrat do mesiaca na den a pol to mozne nebude. Ma na to absolutne pravo, ak je otec dietata zodpovedny a dobry otec, nemusi sa bat nechat dieta s nim, dieta chce a maju dobry vztah. Ocividne muz tu inicioval rozvod, este sa vyhrazal, ze vezme dieta, ale matka ma teraz suchat nohami, prebrat na seba vsetku zodpovednost a povinnosti a tatinko rozvedeny pojde si uzivat druhu mladost, pripradne zhanat nove znamosti jak keby sa nechumelilo. Ale to je v pohode. Autorka je ta zla, lebo sa chce “zbavit dietata”. Nie autorka, otec sa chce zbavit dietata. Dieta snad lubia a miluju obaja rodicia, obaja sa dokazu postarat, obaja dokazu vychovavat. Konecne zena, co sa netvari ako martyr co musi trpiet vsetko co si chlap zmysli len preto ze je zena a sa to od nej ocakava. Nechce nic viac a nic menej len aby mali rovnake prava a povinnosti. Keby bolo takych zien viac, mozno by ubudlo pribehov o vyhorenych zenach bez penazi, co si znicili psychicke aj fyzicke zdravie len preto, ze sa bali postavit same za seba.

prasiatko30
10. mar 2023

@lucilaines presne tak lepsie si to uz vysvetlit nemohla👍🏼

apolka77
10. mar 2023

@lucilaines 👌
Ja ako matka dvoch detí na všetko sama večer som lihala ako zbitý pes unavená fyzicky a psychicky určite tejto žene fandím...a úplne ju chápem. Svoje deti milujem dám život za ne ale v tejto spoločnosti sa tak toleruje že po rozvode žena všetko ťahá ako mulica zakial muzicek si doslovne svoje gule váľa...koľko x by som privítala aby sa role otca zhostil aspoň jeden víkend či týždeň za pol roka...no aby som mu nekrivdila za 18 rokov ich vzal až raz na 3 dní do Tatier...
Ak autorka nepochodis vytrieskaj aspoň riadne výživné od takého "otca roka" .

adrianka2606
10. mar 2023

@rachel36a V tomto pripade si myslim, ze to nie je o tom, ze sa otec starat nechce, ale ze sa mu nechce kvoli lenivosti. Pretoze, ak by autorka bola presvedcena o tom, ze otec sa starat nechce a nema dieta rad, tak by ani na sekundu nad striedavkou neuvazovala

rachel36a
10. mar 2023

@adrianka2606 je jedno z akeho dovodu nechce.. ja len pisem, ze sud ho neprinuti ak o to nema zaujem

adrianka2606
10. mar 2023

@rachel36a Ja ti rozumiem, ale preco potom sud prinuti matku, ked nechce?

mane01
10. mar 2023

Ja ti rozumiem. Je to zial v nasej spolocnosti stale tak, ze zena, matka, ma zabudnut na seba a do posledneho dychu zit pre dieta. Ked nie, nie je dost dobra. Otec, ten je uz dost dobry ked chodi do roboty. Ale samozrejme aj zena ma chodit do roboty, ale to nestaci. Byt na dieta sama je narocne! Viem o com hovorim. Mnohi muzi su strasni zbabelci. Vyhrazat sa, ze si vezme dieta a potom ju ani nechce! Ake chudacke! Ale to je v spolocnosti tolerovane, vsak chudacik chlap, sam na dieta. Keby take nieco urobila zena, to by bolo povyku! Moja rada: vykasli sa na neho, dcera ma 11, o rok o dva bude chodit sama na kruzky, bude si vacsinu veci riesit uz sama. A sama casom tiez pochopi, kto je aky rodic. Drzim palce!

rachel36a
10. mar 2023

@adrianka2606 no preto, lebo sa otec chce starat a obaja maju rovnake pravo...to je ten rozdiel...ale ked sa otec nechce starat, tak mu ziaden sud nasilu neda striedavku. Nie je pre dobro dietata to, ze bude nasilu zverene otcovi