icon

Striedavá starostlivosť po rozvode. Aké sú moje šance?

31mato923
13. apr 2025

Ahojte.Som milujúci ocino.Mam 3 deti.Dcera 9,syn 7 a dcéra 3 roky.Cely život počas manželstva chodím len do práce a zbytok času venujem deťom.Ideme sa rozvádzať,pretože manželka si našla iného.Posledne víkendy s ním trávi čas a ja som doma s deťmi.Viem sa o nich postarať vo všetkom,dokonca 9 z 10 návštev u lekára som tam s deťmi iba ja.Chcem sa spýtať,myslíte ,že mám šancu na striedavu starostlivosť ?Aj u tej najmenšej 3 ročnej?Žijem už len pre deti a nechcem sa ich vzdať za žiadnych okolností.Keby bolo na mne tak si ich zoberiem do opatery na stalo.Ale viem,že majú radi aj svoju maminu.

julish
14. apr 2025

@31mato923 tak mozno najst si nieco v okoli prace, na tie eni, ked nebudes s detmi? zamestnavatel neponuka nejake ubytovacie moznosti? Rodina?

zuzanapjat
15. apr 2025

@lenkakravcova už som si to preštudovala. Prekvapenie pre mna. Cize ak sa rozvadzaju veno jej ostava. A ak zena poda o rozvod, berie si polku vena podla dohody, nie cele.

leo2019
15. apr 2025

@zuzubb007 a to ste ako na to prišli.Odbornici a aj verejná odborná obec sa vyjadrila ze striedava starostlivost je najlepšie porozvodove usporiadanie. Preto to bolo uzakonene. Treba si najprv naštudovať q potom písať nezmysli. Hlavne si to treba zažiť. A písať z vlastných skúseností. Autorovi držím palce.

leo2019
15. apr 2025

@lucia147852 ďalšie zavádzanie. Predstav si není to tak a syn si to inakšie ani nevie predstaviť. Aj keď tu koznost mal. Skúšal som mu to vysvetliť ale trvá na svojom rovnako chce byť aj s jedným ah s druhým rodičom a je šťastný...takže tak. Je pravdou ze SS nieje pre každého ale u nás je to takto dobre. Syn vie ze obaja chceme byť s ním a on je takto šťastný. Ako to dieťa vníma keď ide k otcovi na víkend? Ze co uz ho neľúbi nechce s ním tráviť viac času? Toto co píšete sú len mýty a nemá to nič spoločné s realitou.

veronicka1901
15. apr 2025

Celkom sa cudujem niektorym komentarom. Ze si zenu nehyckal, nekupoval jej kvety kazdy den? Myslim, ze uplne staci, ked sa muz zaujima o deti, aj manzelku, ked nie je na vsetko sama a urcite nie je riesenim nevera. Mam podobny pripad v blizkom okoli, ked sa zena po troch detoch zrazu spamatala, ze je este mlada, ze nic nezazila a usla s novym priatelom do zahranicia. Cela rodina na totalku zniceny zivot, muz hotovy, deti tiez, jej rodicia takisto. Len preto, ze niekto potrebuje "zit". Ja chapem, ze jej mozno nieco vo vztahu chybalo (neviem kto z nas ho ma na 100 % idealny), ale zvolila dost nevhodne riesenie. Autor, drzim ti palce, urcite daj navrh na zverenie deti do tvojej starostlivosti (aby ta nepredbehla).

mischy00
15. apr 2025

Ja si myslím, že ak sa chce v kľude stretávať v novým partnerom, tak striedavá starostlivosť a tvoj záujem môže byť práveže pre ňu pozitivna správa. Je pekné, že by si platil výživné ale píšeš, že ste nemali dat kde deti, aby ste si užili sem tam jeden druhého ( prepáč, vždy sa dá niečo vyriešiť, aj deti ste splodili, lebo ste chceli a dalo sa😉). Si myslíš, že keď bude mať na starosti 3 deti, ze jej nový objav bude z toho celý happy? Teraz ju má celú pre seba ale potom budem mať len matku, s 3 deťmi a jedným ex...nechaj veci trosku vychladnúť a sam uvidíš, že sa veci budú dať riešiť rozumnejšie, ako rýchlo a zbŕklo.
Je vysoko pravdepodobné že nakoniec zostane sama len s tým výživným na 3 deti....keď spadne opona a ružové okuliare

leo2019
15. apr 2025

@31mato923 a dám ti radu ako začať. V prvom rade ak ti ide naozaj o deti normálne si začni och bravat na týždeň tak ako to plánuješ. Nenechávaj to tak ze uvidíš deti len cez víkend respektíve každý druhý. Nastavte si režim od pondelka do pondelka alebo od nedele do nedele už ako vám to vyhovuje. Ak ti deti nebude chcieť dat tak podaj NO s tým ze ti matka bráni v styku. V zásade platí zákon ze do rozhodnutia súdu deti majú právo tráviť rovnocenný čas s oboma rodičmi. Lebo ak to necháš tak celý súd co môže byt v kľude aj 2 roky už ti potom deti nedajú do striedavej. Navyše má to 2 výhody a to či to zvládneš a taktiež ci to zvládnu aj deti. Rátaj s tým ze bude vyšetrenie od koliznych u teba v domácnosti a ak súd rozhodne tak aj znalecký posudok. S neodkladnim opatrením nečakaj ako náhle ti nedá deti alebo ti ich bude brat už musíš podať. Niektoré súdy to berú ako známku záujmu ale vo väčšine prípadov takéto NO zamietaju hlavne ak sa jedná o neodkladne opatrenie v ktorom si rodič žiada deti na čas do roadneho rozhodnutia do osobnej starostlivosti. Ty trvaj v NO ze chceš deti do striedavej. Nemen nazot ze chceš ty do osobnej a raz do striedavej. Súdy ti nevnímajú dobre a môžu to použiť ako spochybňovanie rodičovskej role a to sa obráti proti tebe.

31mato923
autor
15. apr 2025

Ďakujem za rady.Dnes som jej povedal,že dnešným dňom ako som zistil že išla za ním a mne povedala že ide na úrad a do novej roboty som zistil,že o takú ženu už nemám záujem a že som to už aj u seba dnešným dňom ukončil...Doma je malá dcéra chorá a ona si zduchla za ním.prisla až teraz keď vedela že idem do práce na autobus.Stratil som už záujem.Vhvilu to potrvá kým to predýcham ale takáto žena mi nestojí za to.Buduci týždeň idem riešiť veci do banky,návrh na rozvod,poriešiť možnosťi čo a ako s deťmi,s bývaním.Vsetko,čo k tomu patri.
Ďakujem vám všetkým za rady a názory 😉

demodun
15. apr 2025

@31mato923 ja som síce nič nepísala. Ale daj potom vedieť ako si dopadol so striedavkou.
Držím palce nech je to čo najmenej stresujúce pre deti.

tiezjedna
15. apr 2025

@31mato923 držím ti palce, nečaká ťa príjemné obdobie, ale verím, že zase bude dobre. Opatruj sa👍

janka27101988
15. apr 2025

@leo2019 áno? A koľko ma to dieťa? Dať 3 ročne dieťa do streidavky je totálne svinstvo. Minimálne do nejakých 10 rokov by som to nerobila! Dieťa potrebuje istotu, režim, tak vie, že je v bezpečí.

janka27101988
15. apr 2025

@31mato923 nemusel ti nikto brat deti. Stačí jedna správa z roboty. Bozk pred odchodom z domu. Raz za mesiac kvety hoc aj z Kauflandu za 4€. Neubudlo by z teba. Nehadz vinu na deti. Nájsť si cez víkend čas večer na film.
Nie sa tu mstiť so striedvakou. Na to late príliš malé deti. Od tých 10 rokov ok, ale do vtedy im ublížiš. Pre to 3 ročne preboha to si ani neviem predstaviť. Totálne chrapunstvo, nech ta ma to malé akokoľvek rado, od mami by som ho nevzala. Dúfam, že ta tvoja žena dobre pozná a nájde si super právnika, pri 3 deťoch, v tomto veku zabudni. Ak s tým nebude súhlasiť.

31mato923
autor
15. apr 2025

@janka27101988 predstav si,že s roboty som volal každý jeden deň,predstav si,že keď som išiel do práce dal som jej pusu,predstav si že pusu dostala keď som prišiel z práce tak mi tu nepíš blbosti že som ju nejak ignoroval...

31mato923
autor
15. apr 2025

@tiezjedna ďakujem ti😉

leo2019
15. apr 2025

@janka27101988 a zase vás názor vaše predstavy...išli deti vo veku 2 roky do striedavej. Vo veku 4 rokoch a predskolaci...svinstvo vás názor nijako nezakladjuci sa na pravde. Ak by ste vedeli zákon neustanovuje minimálnu hranicu veku. Zákony sa totiž nerobia na základe jedného poslanca ale na základe viacerých inštitúcií-psychologov,sociologov, pediatrov a pedagógov... takže hovoríte hlúposti. A tým by som to aj uzavrel pretože nemáte vôbec prehľad. A môj syn je v predškolskom veku.

leo2019
15. apr 2025

@janka27101988 a ešte jedna vec...doeta si do 3 rokov vytvára väzby ...do 6 si ich zoceluje a od 6 ich udržiava. Otec ktorý potom vidí to doeta 2x do mesiaca stráca šancu na skutočnú väzbu bude len 2 rady rodič bude on nom vedieť bude chápať ale nedokáže ten čas už nahradiť. Matka bude preferovana osoba pretože bude u nej tráviť 90% času. Nájde si cocialne väzby v jej okolí a aj väčšiu časť s jej rodinou...otec už bude len drobný doplnok a v 10 rokoch už mu bude otec ukradnutý príde puberta a skončil...zvrhnutie rodiča sa to vola ak by si nevedela. @31mato923 dávaj si na to pozor ak miluješ svoje deti...lebo ty nebudeš prvý príklad tohto.

tiezjedna
15. apr 2025

@janka27101988 ty čítaš celú diskusiu?? O akej mame je tu reč? Myslíš o tej, ktorá sa skurvila a behá za milencom ako králik?? Aha... 🙄

leo2019
15. apr 2025

@tiezjedna súdy na toto nebudú prihliadať. Maximálne pri vysporiadaní...

cacianka
15. apr 2025

@janka27101988 Janka, Janka, trepeš také hlúposti ....

kavasmliekom
15. apr 2025

@31mato923 tak potom predať, vyplatiť úver a zoberieš si úver na väčší byt.

31mato923
autor
15. apr 2025

@kavasmliekom toto je najpravdepodobnejší scenár,ktorý aj mňa napadol.teraz máme 4 izbak,skôr potrebujem menší ...ženin nápad je aby sme bývali ako spolubývajúci a vychovávali spolu deti.Keby som s tým no zmierený,že má iného poviem si dobre,ale takto by som sa pri nej asi utrapil...no uvidím,ako to dopadne

tairyx
15. apr 2025

@31mato923 prepáč ale tvoja žena je riadne vychcaná. Sa zbláznila? Na to by som nepristala za žiadnych okolností.. keď chce mať iného nech si zariadi život a bývanie s ním. Neuveriteľné, že toto aj dokáže navrhnúť.

31mato923
autor
15. apr 2025

@tairyx to áno,ale vieš čo je ešte neuveritelnejsie?Že nad tým rozmýšľam aj ja.Aj keď mi je z toho zle.Ale to je jediný spôsob,ako byť s deťmi stále a vychovávať ich.Len mám pochybnosti,že toto či by bola dobre aj pre deti.Aj tak bviem,že behom pár rokov,možno mesiacov aj tak opustí naše bývanie...

mischy00
15. apr 2025

@31mato923 a ten jej krasavec ma deti? Lebo nevidím to ja moc na dlho, teraz si lietajú ešte na oblaciku ale 3 deti, sú 3 deti....ci žena si myslí, že ty sa staraj a ona si bude chodiť užívať?

31mato923
autor
15. apr 2025

@mischy00 je rozvedený a má 7 ročného chlapca.Ale je zverený mame

tairyx
15. apr 2025

@31mato923 si v hroznej situácii, možno dočasne to dokážeš ale z dlhodobého hľadiska je to neudržateľné, neviem si to ani len predstaviť, ako by takéto niečo mohlo fungovať.. za svoje konanie by mala niesť následky, ja by som to nenechala iba tak... ale chápem, že ako otec ťaháš za kratší koniec.. horor.

kasssiopea
15. apr 2025

@leo2019 ja som mama deti z rozvedenej rodiny. A tiez som sa nechala oklamat nazormi "odbornikov", ze striedava starostlivost je najlepsie porozvodove usporiadanie. Nie, NIE JE. Tie deti totiz nikde nie su doma. Su u maminy alebo u otca. Trvalo mi dlhe styri roky (zial), kym som si zvedomila, ze moje deti nepouzivaju slovne spojenie SOM DOMA. Mozu mat najlepsiu mamu na svete. Najlepsieho otca. Dva vianocne stromceky. Dve oslavy jednych narodenin. Mozu mat rodicov, krori sa nikdy nehadaju, lebo ich ego je "iksnasobnemenej" ako spokojnost deti. Striedava starostlivost je aj tak pre deti peklo.

leo2019
15. apr 2025

@kasssiopea nepochopil som z tvojho príspevku ako si došla k tomu ze SS není dobrá...?

leo2019
15. apr 2025

@kasssiopea vysvetli mi co znamena pre teba domov? Respektíve co znamena domov pre deti? Ostala si v dome s manželom? Kde tie deti vyrastali?

kasssiopea
15. apr 2025

@leo2019 Vyššie som to napísala. Lebo tie deti v striedavej starostlivosti nikde nie sú doma.