icon

Striedavka bez súhlasu jedného rodiča

jami2
22. mar 2012

Milé mamičky, v poslednom čase v mojom súkromí rezonuje otázka striedavej výchovy. Znepokojuje ma, že v súčasnosti zákon umožňuje nariadiť striedavú výchovu bez súhlasu jedného z rodičov. Tiež si myslíte, že to nie je správne? Veď ako môžu dvaja ľudia, ktorý spolu nekomunikujú a neznášajú sa a majú rozdielne predstavy o výchove, vychovávať na striedačku dieťa? Nechápte ma zle, v princípe nie som úplne proti striedavke, len si myslím, že by mala byť pre zrelých ľudí, ktorý s tým obaja súhlasia a vedia sa dohodnúť na základných princípoch výchovy, dokážu účelne spolupracovať a čo je najdôležitejšie – ich dieťa to chce tiež. Myslím, že striedavka nie je pre každého a nemala by sa vnucovať tam, kde s tým jeden s rodičov nesúhlasí. Existuje nejaké občianske združenie, organizácia, niekto kto by sa venoval tejto téme, poskytoval poradenstvo atď? Za práva otcov bojuje liga otcov. Máme niečo také aj my – matky? Stalo sa Vám, že máte striedavku proti Vašej vôli? Ako k tomu došlo? Za Vaše názory, skúsenosti, postrehy a nápady vopred ďakujem.

lea641981
11. nov 2012

@barcelona94901 no tak jaj mam dieta v striedavke a je to chaos a vobec nekomunikujeme a zistili sme ze ani nemusime a vyhovuje nam ked si dieta predavame v skole a nevidime sa sa cely rok 😖 co samozrejme dietatu nevyhovuje 😨 je to chaos a riadny v mojej hlave 😖 som zvedava co z nasho drobca vyrastie 😢 u otca ine pravidla,ina vychova u mna tiez nemozem sa predsa na pravidlach dohovarat s jeho novou zenou s ktorou ma dalsie deti 🙄 kazda mame svoje metody a ziadna ich menit nebude 😖 ja sa predsa nebudem menit kvoli cudzej zene a ona kvoli mne ja som na materskej s druhym dietatkom ona tiez a smutne je ze mam dieta v striedavej s cudzou zenou ale nie uz s exmanzelom 🙄 vobec ju nepoznam mam si dat s tretko s nou???pomyslale niektora s vas na toto ze tu uz nejde o otca dietata ale celkom inu formu 😠 😠 😠 😠 😠 😠 😠 ☹ ☹ ☹ ☹ co s tymto?????

lea641981
11. nov 2012

@jami2 suhlasim 😢 neznasame mame rozdielne nazory a ja som na MD a priatelka otca dietata tiez ta vychovava mojho syna takze je to hlupost striedava 😢 ex nieje s dietatom tak casto ako ja striedavu by mali zrusit nech ju maju len ti rodicia ktori uz nie su ani na MD,mam dieta v striedavej s cudzou zenou priatelkou mojho exmanzela o nom ani nechyrovat ma striedavu lebo nechce platit vyzivne 😠 syn porovnava moju vychovu s jej nepaci sa mu jej vychova 😒 😒 😒 ona deti v striedavej nema ma ich u vo svojej starostlivosti takze celkom inak to u nej funguje 🙄 🙄 🙄

kaktusik007
12. nov 2012

@lea641981 a co kolizna opatrovnicka??? preco bola vlastne u vas striedavka, suhlasila si s nou alebo si bola proti nej a aj napriek tomu ju sud dal???
ja som manzelovi povedala na rovinu, ze striedavka bude iba a iba cez moju mrtvolu... takze suhlasi, ze deti budu zverene do osobnej starostlivosti matky... lebo inak by som vytiahla pri rozvode velmi tazke zbrane 😀

lea641981
12. nov 2012

@kaktusik007 no tazke zbrane a to su ake daj typ 🙄 ja som vyskusala aj nemozne a nefunguje to ani zdravotny stav dietata nikoho nezaujima co poznam matky ktore nemaju striedavu tak je to cisty psychonatlakovy teror na deti aby znenavideli otca,to je pre mna nemozne vidiet mojho syna ako trpi mna zaujima aj nazor mojho dietata a chcel byt s otcom napriek zdravotnym problemom ktore uz chvalabohu su prec ale boli tu ☹
mne sa uplne sprotivilo hnad dieta do kuta a hucala by som ja do maleho a hucal henten do maleho ze som zla matka a maly plakal amal otazky co to je kurv. a podobne ☹ to ja uz nikdy nedopustim ☹
vysvetlila som mu vsetko tak aby to pochopil jeho recou som sa snazila ano chybam mu som jeho jedina maminka ale kladie si otazku plakal by tatino za mnou???
nakoniec som zistila ze syn nas napriek tomu ze sa chovame ako idioti velmi miluje a aj ked to ma svoje negativa ta striedavka je to osobnost a cenim si jeho nazor a ma dobreho otca,bol zlym manzelom a niekedy aj otcom ale chybujeme vsetci,ak by maly u neho sa hadzal do steny ci o zem ze chce mamu on vie ze si nepomoze ze syn si presadi svoje a bude so mnou ak ta chvila pride,nas syn sa rozhodol a musim to respektovat ☹ nejde o jeho otca alebo o mna ale o syna

lea641981
12. nov 2012

@kaktusik007 ja som s tou striedavou nesuhlasila ale sud to odrocil na dobu neurcitu a potrebovala som riesit majetok lebo si nasiel prietelku a byvaju v mojom dome to trva uz 1rok a potrebujem svoje peniaze mam aj druhe dietatko a ked uz striedava trvala jeden rok ,podala som navrh na jej zrusenie kvoli zlej adaptacii maleho v skole a kvoli tomu ze po nocnych sedela v triede nemohol tam byt bezo mna a este ked ma tyzden nevidel ☹ bolo to aj kvoli tomu ze otec nemal cas a starala sa o maleho jeho babka a milion dalsich ludi namiesto jeho otca,maly lezal v nemocnici mal zdravotne problemy je po operacii potom aj kvoli tomu ze som sa mala stahovat ale ano to ocividne sud nezaujimalo lebo maly sa pred psycholozkou jednoducho rozhodol povedat ze chce aj ocina aj maminu a hotovo ma nas rad a nic ine ho nezaujima plakal by za tatinom 😢 to na sude malo obrovsku vahu slovo dietata kazdemu ak koliznemu hentomu to bolo jedno co chcem ja oni su tam vsetci kvoli detom nikoho moj nazor nezaujimal 😝 😝 😝 😝 a pokracovat je zbytocne to hovori za vsetko snad dieta dieta dieta jeho nazor nic ine a ked je dieta psychicky zdrave a inteligentne neporadis si a to si musela zit s riadny sracom ked nema odvahu bojovat za deti este ze si ho pustila k vode 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 mas stastie no ja take nemam denne trpim a cusim uz lebo poevdane uz bolo vsetko moj syn chce to a co ma a ine ho nezaujima nechcem si ho pohnevat decka dusa je citliva 🙄

lea641981
12. nov 2012

ani na sude to nefunguje tak ako si to vela ludi mysli,zalezi od sudcu alebo sudkyne ako sa vyspia 😕 😕 😕 😕 je to clovek ktory si rozhodne a neberie ohlad na nikoho len na neplnolete dieta a na jeho zaujimy 😖 ked este pocuje ako sa rodicia dotahuju povie ti narovinu ze keby mohol rozhodne o odobrati dietata obom rodicom lebo co on tam riesi cele roky nam sa ani nesniva akych pacientov tam mava a to si ti pacienti hovoria,ze RODICIA 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 to som tomu sudcovi uverila a lutovala som ho ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ som sa tam spamatala ☹ ☹ ☹ ☹ zazila som mam skusenost a som rada ze syn je v pohode nie celkom v poriadku a zmiereny ze sme sa rozviedli ale ma oboch rodicov a snazime sa aby bol pochopeny nas krpec 😅 😅 😅 ja by som neuniesla tu tarchu roky sa dotahovat a vulgarne nadavat a terorizovat sa cez maleho nikdy 😔 😔 radsej skapem

lea641981
12. nov 2012

mozno si myslia mnohi ze som sa mohla viac snazit mozno nemam dat na rozhodnutia 7rocneho cloviecika ale je to dar tesime sa ze ho mame a dieta miluje a nevie nenavidiet chcem aby si uzil detstvo nechcem aby prisiel ozaj o vsetko aby bol na bojisku aby nasilu mam vnucovane nenavidiet jedneho z rodicov aby si to bral za vinu 😖 deti trpia viac ako si vieme predstavit a nezatazuju nas mnohymi svojimi vecami ani netusime ake velke srdiecko maju miluju nas dospelych a s tou vahou sprosteho rozumu ktory nosime v hlave 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

lea641981
12. nov 2012

ale nenavidim tu striedavu ale co uz trpim jak pes

kaktusik007
12. nov 2012

@lea641981 mas to tazke... moje deti su daleko mladsie....

lea641981
13. nov 2012

@kaktusik007 no moj syn ma 7rokov a dcerka 4 mesiacky 🙂 a tvoja?nemam to tazke,hlavne ze su deti zdrave 🙂

losbarbiel
18. nov 2012

HELOU....moja dcerka ma 3 rocky a tiez fungujeme v striedavej starostlivosti.v nasom pripade 2 tyzdne ja matka a 2 tyzdne otec... niesom s nou vobec nadcena...je to cim raz vacsi problem.nakolko moj byvaly partner byva o 250km dalej ako ja,si musi mala vytrpiet kazde dva tyzdne cestovanie hore dole...sudili sme sa asi 1 a pol roka stale dookola.vidim na malej ze jej to nerobi dobre,ked odchadza odo mna place a krici ze ona tam nechce ist.chodi od tial s kaslom,nadchou,spinava,zo zachupenymi vlasmy a cim viac schudnuta.samozrejme ja s byvalym neviem komunikovat na neakej distingvovanej forme,lebo sposobom akym zije teraz sa mi zda mentalne jednoducssi... s malou nema vztah taky aky by mal mat,nakolko ked mala 3 mesiace odisiel na missiu a bol tam 7 mesiacov a ten zaklad byt s dietatkom vynechal... nic jej nekupi,veci nosi po druhych detoch,dokonca ani monte co ma tak mala rada,lebo je to drahe...ale na cigarety si najde. uz som kolko krat bola s toho zufala a nevedela ako dalej,ale je to moja dcera ktoru nadovsetko milujem a vzdy ked tam ide tak jej nakupim a zabalim do batoha...byvaly si stihol urobit dalsie dieta a predstavte si ako sa vola???? no predsa tak isto ako to nase...choreee...ta jeho priatelka teraz sa este aj na fb vystatuje a dava fotky mojej malej ze ake ma krasne dieta.to je pre mna tak na nervy...upozornila som ju ze si to nezelam,ale ziadny charakter... ale uz som si znovu podala na sud a teraz nech to stoji co chce ale malu budem mat v starostlivosti ja... lebo ked ju vidim odchadzat na dva tyzdne ide mi prasknut srdce... a este som chcela dodat,ty borci s tej ligy otcov su az neaky moc drzi az prehnane....

armica152
18. nov 2012

@losbarbiel No poviem ti že keď som si toto prečítala, tak mi idú slzy po tvári, ako takto to tvoje dievčatko trpí. Prosímťa veď choď k lekárke, v akom stave je, schudnutá, .. psychologičke atd, ja by som robila všetko možné nemožné. Mňa teraz čakajú tiež dva súdy, muž ma aj s malým vyhodil z domu, nikdy sa o neho nestaral, len ja, malý je len na mne naviazaný, tak som odišla k rodičom, podala som si žiadosť o zverenie do svojej starostlivosti a výživné. Medzitým si podal aj on, o čom som nevedela, dal si rozvod a zverenie do svojej starostlivosti- lebo vraj on má majetkové pomery- dom vo svojom vylučnom vlastníctve. Popritom sa nevie postarať ani sám o seba, jeho matka mu varila,prala,žehlila, lebo on nevie nič.. takže ma tiež čakajú ťažké chvíle, ale nedovolím aby sa viac ublížilo môjmu dieťaťu. Naubližovali sa nám už dosť, on aj s tými jeho rodičmi, a to všetko kvôli JEHO domu. Môj muž takisto malému nikdy nič nekupil,pribináček,monte nehrozí aby mu niečo kupil, nevie ani aké číslo topánky má ani oblečko, nič. ani aké lieky berie. Už chcem aby bolo toto všetko za nami a bol pokoj, ide mi len o zdravie môjho dieťaťa. Ja to nechápem ako vám mohli schváliť striedavku u tak malého dieťaťa a keď on žije 250km. Kde bude navštevovať školku?? veď nemôže predsa chodiť 2týždne do jednej a 2 do druhej. Ja nepochopím čo za doslova musím napísať -debila, vymyslel niečo také ako je striedavka. Veď to nie je v prospech dieťaťa,-ale presný opak. Kde ma to dieťa domov??? Aj tam aj tam? CHoré toto, celý tento systém. Drž sa , veľmi s tebou súcitím, a rob naozaj všetko aby bolo dieťa u seba, aj ja budem bojovať a povedala som si že budem veľmi veľmi zlá, nebudem brať ohlad na nikoho ale bojovať pre svoje dieťa. Napadlo ma ešte, aby si išla aj na odd.sociálnoprávnej ochrany detí a kurately, veď im to všetko oznám, ako je tvoje dieťa zanedbané, choré, ako plače, nech sa ho opýtajú, a ozaj aj tej psychologičke.. držím palce

ootaznik
21. nov 2012

vcera bol prispevok o SS v relacii na Markize - Reflex....konecne nejaky prispevok, v ktorom realne povedali, aky vplyv ma na dieta SS

armica152
21. nov 2012

joj škoda že som o tom nevedela, určite by som to bola pozerala. Skušala som to cez ten ich archív markízacky spustiť, no nejde to bez platenia...:(

lea641981
21. nov 2012

@barcelona94901 s bodom 6nesuhlasim ale inak da sa 😒 ja striedavu akosi este stale si zvykam mam stale problem odlucit sa od syna mam ho tyzden ja a tyzden otec 😒

vobec nekomunikujeme nakolko riesime este majetkovopravne vyporiadanie 😠
ja som so striedavou nesuhlasila ale rozhodla som sa lebo to sud odrocil na dobu neurcitu a syn u psychologicky povedal ze chce byt u ocina takze na nazore dietata zalezi mal vtedy len 5rokov ma uz 7 je 2roky v striedavke 😖

maly je prespekulovany a dokaze mnohe vyuzit vo svoj prospech je sikovny dobre prospieva v skole akoze celkom zdrave dieta na svoj vek az prilis 🙂

pochvaluje si aj zivot u otca ma tam sestru babatko aj ja u mna ma sestru babatko takze ma veliku rodinu,som rada ze sa z toho tesi 🙂

niekedy mam problem samozrejme dat ho do laty aby sa adaptoval 😠 pretoze samozrejme tam je vychovavany in 😠 a u mna inak 😕 kedze nekomunikujeme s jeho otcom 😖

ale zase ked som chora alebo jednoducho nieco sa stane a potrebujem tak samozrejme je u otca 🙂

za dva roky ani neviem co by som este popisala,mnohokrat som uz tom pisala som doslova zmatena ja sama a niekedy svojmu synovi nerozumiem 😢

mavame dni ked place a ja tiez a inokedy vie byt taky stastny 🙂 ale je to osobnost a ma silu takze da sa 🙄

lea641981
21. nov 2012

ved som to tu uz pisala a je mi luto deticiek ktore trpia ☹ ☹ ☹ ☹

ale je to tazke velmi tazke 🙄

lea641981
21. nov 2012

no ja mam uz za sebou majetkovopravne takze som najvacsia svina a hovori to ex synovi 😠 je to peklo teraz riadne 😠

zukna
22. nov 2012

@lea641981 aj ja som svina 😀 ...kasli na svojho ex...staraj sa o svojho syna...on pochopi ked yvyrastie...drz sa

lea641981
22. nov 2012

@zukna tak sme dve 😲 no nie som v tom sama 😀 😀 😀 😀

zukna
22. nov 2012

@lea641981 nebooj...bude dobre.... 🙂 🙂 🙂

lea641981
22. nov 2012

@zukna no vies ake situacie nenavidim ze maly je tyzden tu a tyzden tam a ja s drobcom netelefonujem pretoze aj ked som chcela tak mal nieco ine na praci a len som ho rusila a bolo mi smutno a malemu tiez a ex mu vola kazdy den a maleho vyrusuje aj od hier aj ked sme vonku nedviha potom sa ex vypytuje preco nedvihal a kde bol a podobne a nemaju sa uz postupne ani o com rozpravat a naposledy sa maly tak najedol po telefonate s otcom ze buchal do vypinacov a kopal do dveri a buchal laktom do steny som nechapala ze sa vie tak nazlostit tak som si maleho zobrala bokom hovorili sme o tom a asi mu tie telefonaty zatrhnem 😠

mam aj malu a ked sa maly naserie vseliako to vyzera a nechapem naco so synom stale telefonuje ked ho jeduje 😠 😠 😠 😠 😠 kazdy den mu syn hovori to iste sak ked nic za par odin nezazil 😢 😢 😢

to je podla mna z exovej strany chore uz 😢 😢 😢 😢 😢 😢

zukna
22. nov 2012

@lea641981 pozri, ja preberiem hovor (i doma) len vtedy ak ho ocakavam a vtedy ked mozem, inac nie...a kedze som matka tak nedovolim ani mojej dcere telefonovat ked chce nikto iny a kedykolvek...chapes? ty si matka a ty rozhodujes....nebud otrokom mobilu a nedovol aby bol tvoj syn otrokom otca a mobilu

lea641981
22. nov 2012

@zukna urobila som to a neustale sa mi ex vyhrazal do telefonu 😠 aj na sude sme to preberali ked som chcela zrusit striedavu ze neustale nas terorizuje a chce so synom telefonovat 😠 zacal ex otravovat aj mojho otca a priatela on sa nezastavi pred nicim 😠 je to hrozny clovek 😠 ja ho beriem ako schyzaca len skoda ze to neviem dokazat ze je na hlavu 😖 😖 😖 to by maleho uz nemal a chodili mi rozne sms a vyhrazky no des ale akoze nezlakla som sa ale telefonaty ukoncim nepaci sa mi to vobec 😠 😠 😠 😠 😠 😠 ked aj malemu vola maly hovori ze pozera rozpravky a vyrusuje ho a ze sa sprchoval a neustale len pocuvam ako mu maly vysvetluje ze nesedi na telefone 😠
ex je psycho ja neviem naco mu to je hovorit s drobcom a maly mi povedal ze mu vola aj pocas prestaviek si predstav ked je v jeho starostlivosti 😲 😲 😲 😲 to je chore ved ho len vyrusuje a co ked maju prestavku??ved je so spoluziakmi 🙄 🙄 🙄

ex je chory na hlavu ja telefon malemu do skoly nedavam 😲

ja nechapem co si ex tam dokazuje 😲 na neho je aj psychater kratky 😲

ked sme boli u psycholozky tak sa vyjadrila ked nas nenechal prehovorit ze si ho uociruje ale on nerespektuje nikoho 😲
ale mne napisala posudok ze som labilna a naviazana na syna a podobne inak ved ma pravdu a ze prehanam 😝 😝 😝

jemu do posudku nenapisala nic ,pisala to hlavne aj podla toho co hovoril maly,ja som so synom stale leb som ma MD a ex nieje so synom je jeho priatelka lebo tiez na MD,ex len maka stale v robote 😠 😠 😠 nevenuje sa malemu tak s nim asi neustale po telefone existuje 😝 😝 😝

lea641981
22. nov 2012

@zukna chapes ja mam svoje sukromie s priatelom a ex neustale zasahuje do nasho zivota 😲
ma uz aj dieta a rodinu s inou a stale riesi mna 😲 je s drobcom ked je u mna po telefone aj ked je u neho aj osobne aj po telefone 😲 co to ma byt??

zukna
22. nov 2012

chapem ta...tiez mam psychopata ex 😀 😀 😀 ..tusim su bratia...ibaze som to poriesila tak, ze ja exovi telefony nedviham a cislo na malu ex nema....na sude sme s advokatom povedali ze je to moj sukromny telefon a mozem ho kedykolvek vypnut (su ti nemoze prikazat aby si dvihala hovory) a co sa tyka maloleteho tietata ja by som argumentovala na sude, ze treba dohodnut cas kedy moze a nemoze otec dietatu volat (napriklad nie pocas vyucovania, nie pocas domacej pripravy na vyucovanie a pod....to je mozne, potvrdil mi to advokat a nie vtedy ked si otecko zmysli)... ty sa hlavne exa nepoj...vies co mne poradili kolegovia?...ze mam zdvihnut hovor a strcit mobil pod vankus...nech mu rastie ucet a po case ho prejde vyzvananie 😀 😀 😀 😀

lea641981
22. nov 2012

@zukna to sa mi lubi take riesenie 😀 😀 😀 akoze ja sa ho nebojim to nie mna vobec nezaujima ale stalo sa mi uz aj to ze vlastne malemu dal vybrat mandle bez toho aby som ja podpisala nejaky papier a dokonca aj znamienka mu dal odstranit na jazvu na licku a na chrbatiku som narevala na neho v nemocnici a volala som s pravnickou a ona nato ze to nieje opatrene v striedavej tieto veci akoze ano dat si vediet o zdvravotnom stave dietata a chcela som zrusit tu striedavu s tym som bola na sude a nepochodila som on robi co robi aj ladvinu da malemu prec a s prepacenim zhrabne za organ peniaze nikto s tym nic nerobi som bola aj za kuratorkou akoze nema cas chodi na sudy a volam jej znovu nech to riesi ze nemozu dieta operovat a ja o tom neviem ako matka nie som pri nom 😲 😲 😲 😲 😲 😠 😠 😠 😠 😠

ze mu zavola a podobne 😖 😖 nic som neporiesila sere ma to hrozne ale ex skoncil v nemocke tiez ze prepracovany problemy so srdcom sa mu to vrati spine 😠 😠 😠 😠 😠

lea641981
22. nov 2012

@zukna to som ti chcela tym ze ex sa mi msti on vie riadne zatat do ziveho nechutne az abnormalne 😲 😲 😲 😲 😲 ja by som ho dala zatvorit za to to je extrem dat dieta operovat bez mojho suhlasu a sud nic 😠 😠 😠 😠 😠

losbarbiel
26. nov 2012

@armica152 ... ahojik...uvodom tejto spravy ti chcem povedat aby si sa aj ty drzala a bola silna a bojovala...prajem ti preto vela dobreho a vela sil nech vsetko dobre dopadne a nech vsetko je v tvoj prospech ale hlavne v prospech v tvojho dietatka ... ja som skusala vsetko,uz aj na kuratele som bola a spisovala som uradne zaznamy vzdy ked som si malu priviezla od odca,tak aby aj oni videli ako si ju prevezmem,zanedbanu,shcudnutu,spinavu...detskej psychologicke sa chystam uz coskoro,opat som si podavala navrh len akosi nieje vytyceny datum pojednavania,ale budem urgovat...ale toto slovenske sudnictvo ...ach... presne ako ty pises o svojom teraz uz byvalom... je to hrozne,myslia si o sebe ze su majstri a pritom sa nevedia postarat sami o seba nie tak este aj o deti... 😠

armica152
11. dec 2012

@losbarbiel ahoj, no u nás je to stále nedoriešené, súd je odročený na neurčito kvôli tomu že si pánko dovolil napisať že chce dieťa do svojej starostlivosti, čo je totálny blud, v živote sa o malého nestaral, u neho by ani striedavá nepripadala do úvahy. No skrátka chce to naťahovať, aby nemusel nič platiť. Takže takto. Teraz máme nariadené súdom psychologické vyšetrenie na úrade práce.

losbarbiel
22. dec 2012

@armica152 ahojik....no uvodom tejto spravy ti chcem povedat,ze musis byt silna a vydrzat... presne tymto som si presla aj ja..,..sudne pojednavanie nam bolo odlozene na zaklade dalsieho dokazovania to znamena vysetrenie u sudnej psychologicky.... tam sme boli s malou aj s tym vydarenym "tatinkom"... psychologicka riesila aj neriesitelne,ze preco sme sa rozisli a preco toto a preco hento,pozorovala vztah malej z mojej strany a vztak z otcovej...a ako sa mala chova ku nam... do spravy napisala taku vec ze mala ma vztah ci k matke ci k otcovi....tak nazaklade jej rozhodnutia bolo tak...mala sa ocitla v striedavke...koli mladej slecne ktora nema ani deti,a bola zvedava aj to co nemusela vediet,ale to som si na sedeni dala do poriadku s nou ja...tak sa netreba bat... tak teraz si pre malu chodim kazdy druhy tyzden 250km ,citim sa s prepacenim ako krava...lietam hore dole...ale uz nie dlho dobry pravnik a ideme bojovat....s pozdravom