icon

Sú pri rozvode potrební svedkovia?

9. sep 2023

Ahojte 🙂 riešil niekto rozvod priateľskou cestou? Chceli by sme z toho vynechať rodinu (rodičia, súrodenci).
Ako taký rozvod prebieha? Zvažujeme mediátora, manžel by mohol k deťom kedykoľvek prísť. Pracuje na turnusy. Je doma každý druh víkend, takže takto by bol aj s deťmi, ale ak by sa mu turnus skrátil, alebo posunul, nebude im brániť v stretnutí, výlete, prespávačke.. tak neviem, či bude potrebná aj prítomnosť sociálky, detského psychológa.
Majetok by sme delili s mediátorom. Veľa toho nemáme. Bývame u mojich rodičov. Odkúpenie časti pozemku (tiež manželova strana) a teda aj stavba domu bola trikrát odložená.
Trolinku sme si upravili poschodie a postavili stenu na schodisko, aby sme mali súkromie. niečo ako samostatný byt, len bez vlastného vstupu. Chodíme cez chodbu mojich rodičov. Auto je písané na manžela, nech si ho nechá. Pozemky máme len ako orné pôdy, od svokry. Ostanú manželovi.
Je živnostník s platom +-3000e v hrubom. Máme tri deti vo veku 5 rokov, 3 roky a 8 mesiacov.
Ja som momentálne na rodičovskej dovolenke. Prvá dcéra mala pri pôrode vážne problémy. Ďalší rok a bol sme intenzívne rehabilitovali a boli pod častou kontrolou lekárou (3-4x do týždna, celých 6 mesiacov, potom 1-2krát do týždňa. Po prvých narodeninách už len podľa dohody), takže štúdium na vysokej škole som prerušila. Po rozvode sa pokúsim dovzdelať aspoň formou pomaturitného, alebo absolvujem nejaké kurzy.
O manželovi. V spoločnosti tichý, nepriznáva sa ku mne. Má problém s depresiami, odmieta pomoc. Myslím, že toto je hlavný súšťač jeho agresivity, verbálnych útokv, necitlivosti voči deťom, mne a kadečo ďalšie.

V skratke naša situácia. Prišla som sa sem poradikť kvôli tým svedkom a priebehu rozvodu, ktorý chcú obe strany, kým nie je neskoro, ale nejak som sa rozpísala a aj som rada.. máte niekto skúsenosti s podobnou situáciou?
Myslíte, že sa to môže niekde v procese pokaziť a začne vyvádzať?
Alebo teda, aké sú šance, že nás bezproblémovo rozvedú, nebudú do toho ťahať rodinu a nebude sa to naťahovať dlhé mesiace?

simona20201309
9. sep 2023

Prepwc, ale naozaj nerozumiem, čo tu riešiš. Svedkov k rozvodu? 😀 nie nepotrebujete.
Neviem načo si to tu všetko rozoberala, naozaj. Spises návrh a podas ma okresný súd. Co ďalej riešiš? Nerozvedu vás na prvý krát.
Nie sú to len hormóny? Máš 8 mesačne babo.... prečo preboha?

simona20201309
9. sep 2023

A načo by do toho ťahali rodinu? Véd nejde o vraždu kde budú vypocuvst svedkov

luccija
9. sep 2023

Kde bude on bývať?
Keď sa dohodnete nebude sa to naťahovať mesiace, ale može byt, že keď sú deti malé budú navrhovať poradňu.Kolizna chodí vždy do rodiny a rozprávajú s deťmi.Svedkovia neboli potrebn je to o vás 2 a deťoch On sa chce tiež rozviesť?ak on nechce môže sa to tahat
Prvý je rozvod výživné a starostlivosť o deti a potom do 3 r majetkové vysporiadanie.Nikto nevie či nezačne robiť prieky počas rozvodu.Na výživnom ste sa dohodli?
Aspoň takto to mala kamarátka kolizna prišla domov pozrieť ako bývajú, kde bude bývať on a brať si deti plus sa s nimi rozprával psychológ kreslili, formou hry..tiež mali 4 a 6 r.

melanta
9. sep 2023

Žiadny svedkovia nie sú potrební. Spísala si tu pre nás úplne nepodstatné veci. Podstatnú informáciu si ale nenapísala. Dôvod rozvodu. Ak nejde o závažný dôvod alebo ak jeden z vás už nežije s iným partnerom, je malá pravdepodobnosť, že vás s 3 malými deťmi rozvedú na prvý šup. Pravdepodobne súd navrhne poradňu.

mondolina
9. sep 2023

@melanta
písala aj dôvod - agresivita, verbálne útoky, necitlivosť k deťom, neliečená depresia.

autorla nepotrebuješ svedkov k rozvodu

sense
9. sep 2023

Nie nali sme svedkov, dokonca ani právnikov. Spísali sme dohodu, na pojednávaní sme boli len my. Dvaja, kde sa prešli všetky body ktoré boli uvedené v rozvode a za hodinu sme šli domov ako rozvedení
A pred pojednávaní asi mesiac dopredu bola dcéra "na pohovore" mala vtedy 6 rokov. Ako rodičia sme sa mohli rozhodnúť ci to dovolíme. A takisto dcéra absolvovala tento. Pohovor bez prítomnosti rodiča a tiež mohla kedykoľvek odmietnut. Následne sme obaja dostali záznam.

negymama
9. sep 2023

a ako to bude pri manzelovom kontakte s detmi v tvojej nepritomnosti, ak uvadzas jeho neliecenu depresiu, agresivitu a necitlivost k detom?
Myslis, ze s rozvodom ho to prejde?

melanta
9. sep 2023

@mondolina dik za upozornenie, to mi nejak uniklo.

melanta
9. sep 2023

Nerozvedú vás na prvý šup. Ak aj budeš tvrdiť, že manžel je agresívny, verbálne útočí, veľmi podstatné je, že napriek tomu s ním spíš, máš 3 malé deti, z toho najmenšie nemá ani rok. Čiže tu s najväčšou pravdepodobnosťou bude návrh na rozvod zamietnutý, doporučená manželská poradňa a mužovi liečba. A tiež ma zaujalo to čo píše @negymama pretože chceš sa rozviesť kvôli jeho agresivite, na druhej strane píšeš že nie je problém jeho styk s deťmi. No pre mňa by bol, kým by si neporiešil svoje správanie.

autor
9. sep 2023

@melanta agresívny je voči mne. Verbálne útoky sú voči mne. Necitlivý, neempatický. Prvým dvom deťom sa nevenoval, tretej ale áno. Cez ňu si akoby tvorí puto aj so staršími dvoma. Motajú sa okolo muža keď ju má na rukách a vidím, že je to okej. Im ako bábätkám sa odmietal takto venovať. Vadilo mu podržať ich, na prechádzke a nimi nebol.. vidno, že ako otec na sebe riadne zamakal.

autor
9. sep 2023

Ďakujem za odpovede 🙂 @simona20201309 možno. Úprimne, nenapadlo mi, že by to mohli byť hormóny 🤷🏼‍♀️ veľké problémy sa ukázali pred troma rokmi. Ustáli sme to, napravili čo sa dalo ale nestačí to.

autor
9. sep 2023

@luccija buď u jedného z rodičov, alebo v podnájme v blízkom meste.
Ďakujem za náhľad 🙂

autor
9. sep 2023

@sense super. Ďakujem 🙂

autor
9. sep 2023

@negymama pri tomto jedinom by som trvala na podmienke. Že musí chodiť na terapie.

autor
9. sep 2023

Inak, ja vám ďakujem. Najprv ma len zaujímalo, ako to je so svedkami, ale vyliala som si tu kúsok srdiečka. Neviem ako to bude, ani čo bude. Mám ho rada, ale.. ale.
Deti s ním chcú byť, ale on ich odmieta. Nebojím sa, že by im ublížil. Ak k nemu budú chodiť obvíkend, postará sa o nich. Budú čistí, sýti, v bezpečí. Len im dá dosť možno tablety do ruky a budú celý čas sedieť dnu na gauči. A ak s nimi bude chcieť byť cez týždeň? Super! Konečne záujem z jeho strany. Ak nie, tak to bude tak ako teraz. Že fungujeme len ja a deti.

autor
9. sep 2023

Bolo fajn si to takto spísať.