Súdne praktiky v boji o dieťa
Ahojte,
mam kamaratku a po vztaku z velkej lasky jej ostal uz len kruty boj o dieta.
Mam pocit hroznej nespravodlivosti, ked pocuvam ten pribeh. Ako mozu starostlivej milujucej matke vziat sudy trojrocne dieta, len preto ze existuju pravne klucky na ktore je jej pravnik prikratky? Jej ex sa totiz na boj pripravoval uz v case, ked este o nadchadzajucom rozchode ani netusila, takze je o krok vpred. O dieta ju pripravil uplne lahucko. Podal si viacero neodkladnych opatreni pricom prve este pred rozchodom a poslednom tvrdil, ze matka mu dieta odopiera aj ked sa to odopieranie stalo len raz, ked bol maly chory. ( jej pravnicka radila, nepodavat opakovane neodkladne, lebo to nemaju sudcovia radi)
Tvrdil v neodkladnom, ze usla zo spolocnej domacnosti s dietatom aj ked pravda je , ze ju vyhodil zo spolocnej domacnosti. A dieta mu zverili do rozhodnutia sudneho pojednavania neobmedzene. Ako mala odist, bez dietata? Sudne pojednavania rusi, vzdy ma na to zavazny dovod, ktory sud akceptuje a odroci o pol roka. Tak to spravil aj tento tyzden a dalsie pojednavanie bude az v lete. Vecer este volala na sud, ze sud bude a ked tam dorazila s pravnikom, uz mal uznane odrocenie o pol roka. Vynimocne skory termin pretoze ide o male dieta inak by to vraj bolo az o rok. A na buduce bude mat 100% nejaky zdravotny problem. Mam pocit, ze jeho pravnik vyuziva znalost systemu a kona sice legalne, ale trikmi ju chcu uplne pripravit o dieta, sposobovat jej vydavky a stratu energie. Som z toho zufala, pretoze som pocula o ludoch, ktori vedia chodit v systeme a dokazu cokolvek, ale ona je uplne bezmocna, jej pravnicka tvrdi, ze kedze je on navrhovatel ma pojednavanie vo svojich rukach a oni nemozu nic. Nemate s tym nejake skusenosti, neviete poradit ako reagovat ako konat ak niekto zneuziva system, naozaj si to matka musi nechat? Dieta place a hlada matku. |V telefone stale prosi, aby mohlo ist k matke. Schudlo a je prevazne v rukach tretich osob, ale to je vsetko podla nasho statu v poriadku. Kolizne len skonstatovali, ze pri ohlasenej navsteve bolo dieta v dobrom stave a v cistej domacnosti. Ucitelky v skolke su hotove ako lahko moze jeden rodic pripravit druheho o dieta, ale nic nezmozu. Mam pocit, ze nech urobi kamoska cokolvek on ma kazdu moznost premyslenu a obracia vzdy stuaciu legalne proti nej. Stretli ste sa s niecim takym? Neviete poradit, ako by som jej mohla pomoct obratit situaciu aspon trocha v jej prospech. Za akukolvek radu budem vdacna. Sikovnych pravnikov, poradenske centra, osobne skusenosti, pravne rady cez internet. Ako urychlit proces o male dieta? Ako ma sancu ziskat aspon striedavku, ked on ma velmi vypocitaveho draheho pravnika? Nepoznate niekoho kto sa v tomto vyzna a bol by ochotny poradit? To je naozaj vsetko len o peniazoch a vychcanosti v nasom state? A matka uz pre male dieta nie je dolezita? Prosim poradte.
@cicimotinka ja skôr narážam na to, že ak je fakt, že dieťa nemôže byť s matkou, je choré, ako môže byť s cudzími ľuďmi. A je mi jedno čo je to v "súlade s legislatívou". Vďaka našej deravej amorálnej legislatíve je dnes aj vražda často vyhodnotená ako ľahké vybočenie za ktoré človek dostane 2 roky a za krádež nejakej hlúposti 5. Skôr o tom som chcela...
@montemotherone
Problém je v tom, že táto debata je viac emotívna ako praktická a ak sa tu aj objaví niečo z praxe, prevážia emócie. Ak by bol v podobnej situácii muž, tak má jednoducho smolu a neboli by tu žiadne volania po medializácii a podobne. Škoda každého prípadu, kde si rodičia vyrovnávajú účty cez deti.
Práve preto píšem, opatrne s kritikou na poznatky z praxe.
@montemotherone áno, máš pravdu, len my to akosi berieme z pozície ženy-matky... odžili sme si s našimi deťmi materské, rodičáky, choroby atď... boli sme to prevažne my, nie otcovia detí... ale toto je o zákone, kedy má otec rovnaké právo... t.j. má právo na dieťa aj keď je choré, to nie je dôvod na odmietnutie návštevy u otca (samozrejme bežné choroby, kedy je dieťa schopné prejsť k otcovi a liečiť sa uňho)... bežne to funguje u zamestnaných rodičov, že nemajú očr kvôli lepšej výplate a nájdu k dieťaťu častokrát aj cudziu opatrovateľku... aj tento otec má na to právo... vieš, mne zase prišlo také divné, že to, čo sa bežne v rodinách robí, tento otec urobiť nemôže, lebo sa má starať IBA on... jemu predsa normálny dospelácky život neskončil... aj tie večierky boli vo význame, ako by na ne chodil 3x týždenne... tak boli sviatky, firemné večierky a pod. ako naozaj dieťa nie je dôvod, aby tam nešiel... skôr by som tu videla priechodnú rodičovskú dohodu, kedy by sa otec zaviazal, že pokiaľ potrebuje strážiť dieťa, ako prvú osloví matku... tu je zjavne aj chyba v komunikácii... ako toto naozaj chce prístup s nadhľadom... a hlavne rovnocenný k obom rodičom...
@draik je to v našej spoločnosti normálne, roky sa hovorilo a konalo podľa vzoru "dieťa patrí matke" a ešte tak malé dieťa, o ktoré ide v tomto prípade... dnes to tak nie je... rodičia sú braní rovnocenne (záleží na nastavení kolíznej a sudcu, kam sa priklonia, pokiaľ obaja rodičia majú rovnaké podmienky) ale presne si to vystihla, ak by to bolo naopak a písal by sem zúfalý otec, že sa mu toto stalo, bola by debata úplne v inej dimenzii...
@draik prepáč, píšem automaticky v ženskom rode, teraz som si uvedomila, že máš chlapský obrázok... 😲
@cicimotinka
V pohode. Stále lepšie, keď to píše žena z praxe, ako ja ako muž, pretože niektoré veci jednoducho človek nevysvetlí a stále a stále bude niekto emotívne presadzovať svoje bez príslušných poznatkov. Pritom vôbec nepoznáme skutkový stav, len vyjadrenie jednej strany a aj to možno len spostredkovane.
@draik problém je že nečítaš. Mne osobne vôbec nejde o matku, ide mi o to v akej situácii je dieťa. Rovnako by som reagovala ak by to bolo v opačnom garde. Ak je pravda že dieťa znáša zle odlúčenie od rodiča, ktorý sa oň staral a druhý rodič robí zbytočné prieťahy a využíva diery v legislatíve, se.ie má to rovnako. Ja, na rozdiel od @cicimotinka som pracovala celý deň s deťmi. A bohužiaľ som s niektorými musela prežívať tieto naťahovačky medzi rodičmi. A áno, citovo som sa angažovala a nedokázala som mať každý deň, celý rok až tri dostatočný odstup, keď sa denne pozeráš ako to mení život dieťaťa, ako mu to ničí zdravie a zanecháva stopy na jeho psychike, ako to nabúrava jeho základné istoty, ktoré už NIKTO NIKDY nenapraví. Neboj sa, často som presviedčala matku, aby pre dobro dieťaťa prižmúrila oko a odpustila otcovi, aby sa nebránila ich stretnutiam a neťahala do vzťahu otec-dieťa svoje konflikty s ním... Vieš, od stola sa rozprávať o vplyve takéhoto marazmu na dieťa je pekné, ale ak by dotknutí úradníci zažili s dieťaťom deň, dva, tri...päť... Možno by našli cestu von skôr, lepšie a hlavne NAOZAJ v prospech dieťaťa.
Na jej mieste by som si našla hneď prácu v BA, hocičo, čo zaplatí garzónku. A hľadala lepšiu prácu hneď potom, ak sa rovno nepodarí. Už mi to dáva zmysel. 1.3. by mala mať zariadené oboje, už aj to bude dosť neskoro. Má oprávnene u súdu zle body, tak teraz musí zbierať dobré. Už žiadne vyplakavanie nad nespravodlivostou, teraz jednať racionálne.
PS: nemôžem si pomôcť, ale "iba sedem rokov" je absurdné...
@montemotherone vieš, my vychádzame z toho, čo nám TÍ ľudia, čo pracujú s deťmi dajú ako spätnú väzbu... keď nám detská lekárka porozpráva, ako je dieťa zanedbávané a potom nám povie, že nám to na paier nedá a napíše, že je všetko ok, lebo nechce mať problémy ani s úradmi ani s rodičmi... keď nám zo školy volajú a opisujú desné scény a potom príde oficiálna správa, že v rodine je všetko v úplnom poriadku... potom je aj tým úradníkom ťažko niečo riešiť pre dobro dieťaťa, keď sa vlastne dieťaťu nič zlé nedeje... pokiaľ som tu nepracovala, tiež som častokrát mala pocit, že úradníci dostatočne nekonajú... no teraz vidím, že by aj chceli konať a niekto iný im doslova zviaže ruky... ale ako plne s Tebou súhlasím, že to vždy odnesie dieťa... žiaľ u nás je to tak... a nepomôžu tomu ani rozbúrené emócie a medializácia a neviem čo ešte... pretoe som písala, že najpriechodnejšia by bola rodičovská dohoda s presnými pravidlami tak, aby bolo dieťa spokojné...
Mate pravdu kamaratka urobila asi chybu tym odchodom, ale aj keby dieta riesila este pocas pobytu u neho on to uz planoval a uz mal podane, takze by tahala za kratsi koniec
Ja som si citala teraz to posledne zamietnutie jej odvolania a potvrdenie rozhodnutia prvej instancie. Je to cele len o tom, ze odisla, zmenila dietatu skolku- pritom len mu zabezpecila aj v Kosiciach. Ved sa dohodli najprv na striedani.To cim ona vyvracala a jej dokazy ze nie je pravda, co on tvrdi, ze mu ho nedava, absolutne ignorovali. Kolizne sa vyjadrili v jej prospech a s tym, ze otec sa nechce dohodnut a nechce davat matke. Lebo on ho tiez nedoniesol spat do Kosic raz. Ale oni toto ignorovali. Len, ze dieta ma zit, kde vyrastalo doteraz, aby zilo v stabilnom prostredi a bodka. Odvolanie zamietnute. Cicimotinka ano vztahy su vyostrene a moze sa vselico javit inak ako je, ale on nie je tiez anjel. Bol neverny, vyhodil ju z bytu, teraz to popiera. Inicioval sudne pojednavanie, ktore odrocuje z vypocitavosti. Na prvykrat ma kamaratka aj dokaz, ze nikde nebol.Ale naco su jej vsetky dokazy, ked sa o nich nikto nezaujima. Tu sa pracuje podla nejakych schem- vzala ,maleho prec automaticky je mrcha.
@cicimotinka ja iba hovorim ze sa tiez ideme rozchádzať a nemam kam ist iba k babke do kosic a chcem ho predbehnúť v podani zverenia syna
@daiva1 podla tvojho opisu situacie je zrejme,ze je tam par medzier nejasnych... a tak okolnosit pripadu mozu mat inu püodbu,ako ich ty vidis svojou prpac mi naivnou opitkou.naprrklad to,ze matka by s nemal zaoberat sudmi.... co je to za uvazovanie dospelej zeny?
matka prave by mala byt zrela osoba, ktora si uvedom vie ak budu nasldky. a vie,ze situacie v zivote musi riesit sma.. kto ako by mal podat navrh na sud ak nie dotkuty, ci ze ona?aj ako zakon yzastupc a dietata to cakal,ze to za nu urobi nikto iny?
no,jej partner aotec didtata zjavne je zrely a vbie s ao svoje veci a osvoje dieta ajeho zaujmy postarat.. na rozdiel od matky dietata.
Nepisem napriklad,ci boli manzelia.asi nie,ze??takze otcom dietata je jej milenec,v dome ci byte ktoreho byvala.nepises sci tam mala aj trvaly pobyt tam,akd emalo pobyt dieta napriklad.. ale u didtata je to ine..... to moze mat trvaly pobyt inde,ako ma pobvykly pobyt.a preto je neziaduce,aby z toho obvykleho pobytu bolo vytrhnute.
toto vsetko si mala matka dietata uvazit. .. aj ta situacia okolo nejasnosti jej odchodu s toho bytu... je ine,ak byva len len vdome milenca,nema tam pobyt, ine je ,ak zdiela spolocnu domacnos tako manzelka alebo partnerka s trvalym pobytom.potom nie je take jednoduche,hlavne ,ak maju tam aj spolocne dieta, ´vyhodenie´z ´bytu´...A
A neverim tiez,ze jej dvokatka, aj keby bola tretotriedna ´ co sado kvality odbornosti tyka,tak ak ma nejaku prax v odbore, tak aby jej neporadila adekvatne.... a neurobila istu anylyzu a prognozu vyvoja sporu.
toja prdstava,ze zakon strni otcvom je nezmyselna.tu nejsd eo matku aotca .,ale o dieta.
prve to ty aj tovj a priatelka zjevne nechapete.ze stredobodom zaujmu zakona nie rodic,ale dieta...jeho zaujmy....
a dalsia vec je ,ze sud v konani o zverenie maloleteho dietata do starostlivosti by len tak neodrocoval pre banality pojenavania... uz pri druhom pokuse o prietahy konaia zo strany navrhovatela by to zistil..
a zamietnutie navrhu ci nevyhovenie navrhu matke die tata podla popisaneho odvovodnenia sveci vnepropech matky nie pre nejaju zaujatost ci nebodaj podplatenie.ale preto,ze sud zrejme videl,ze dieta ma stabilny domov prave u otca. anie je v zaujme didtata ,aby bolo premiestnene... sudu id elen o zaujm ydeti..nie rodicov...
na pol roka neodroci sud pr enic za nic pojenavanie o zvereni maloleteho dietata,to mi mozes verit..
tam bude ina vazna pricina na odrocenie pojednavania..
takze mam dojem,ze nemas od priatelky presne a pravdive info o celej zalezitosti a nevies ani vvyhodnotit rozhodutie sudu podla relneho stavu veci...
co mozes poradit svojejjpriatelke je,aby konecne dospela, aj sa tak sprvala..ak ma dojem ,ze jej advokatka nekonala v jej prospech,nedokaze viest dobre spor ,tak ma moznost ju vymenit predsa.ja vela advokatov na sk...
preco myslis,ze ju nevymenila? aj ty mam dojem z toho ako pises ,ze pozeras na veci zo svojho subjektivneho uhla,co nema s realitou vobec nic spolocne..
@daiva1 ale ked mas v rukach jej zamietnutie,tak vies aky sud v ba to riesi😉
@daiva1 Nečítala som už túto diskusiu 2 dni a keďže sa dosť hodne rozvinula, možno budem opakovať názory niektorých.
Nie je mi jasné, prečo súd odročila na september? Na takúto dlhú dobu nie je tradičné odročiť súd a zvlášť nie, ak sa jedná o maloletého.
Kolízny opatrovník nerieši konflikty medzi rodičmi, nato je súd.
@dhlinkova tiez ma to zaujalo,pretoze nam ked odrocili sud,tak do max 3.thzdnov bolo pojednavanie a to nie v takej neodkladnej veci ako je starostlivost a predpokladam,ze aj vyzivne na dieta. Preto ma zaujimalo a kt.sud sa jedna. Ale rozhodne odrocenie na takyto datum mi pripada az neuveritelne.... a odrocenie kvoli pracovnej ceste a najma v pripade,ze sa jedna onnavrhkvatela este viac😉
@maciatkolulu Veď práve, na súde v BS sa súd odročil max. na mesiac a to museli byť vážne dôvody na odročenie.
Súd nerozhodol určite v prospech otca kvôli vzdialenosti. V SR neexistuje povinnosť vyžadovať súhlas pri premiestnení dieťaťa v rámci SR. BA a KE nie je zahraničie.
zverili mne do starostlivosti. Ex priateľ si ho berie v nedeľu od 10 do 13tej k nim domov. Včera ho mal po 2tyzd. Keďže bol chorý. Prišiel ku mne uplakany nepokojný celú noc sa budil zo spánku... Co on mal vždy pokojný spánok a spinkal celú noc. A dnes keď som ho obliekala von strašne plakal. Musím mu ho dat aby s ním šiel domov alebo až keď to určí sud. Ďakujem

@stratenaneznama pozri, ja netuším, či celý tento príbeh je o Tebe, ale ok, daj si trvalý pobyt do KE, k sebe musíš prihlásiť na pobyt aj dieťa, ak tam budete bývať, bude súd tam, keď si podáš návrh tam... ale ak dieťa nie je zverené a je podaný v BA návrh na zverenie otcovi, môže to byť hodnotené všelijako a môže Ti to uškodiť...