Súdne praktiky v boji o dieťa
Ahojte,
mam kamaratku a po vztaku z velkej lasky jej ostal uz len kruty boj o dieta.
Mam pocit hroznej nespravodlivosti, ked pocuvam ten pribeh. Ako mozu starostlivej milujucej matke vziat sudy trojrocne dieta, len preto ze existuju pravne klucky na ktore je jej pravnik prikratky? Jej ex sa totiz na boj pripravoval uz v case, ked este o nadchadzajucom rozchode ani netusila, takze je o krok vpred. O dieta ju pripravil uplne lahucko. Podal si viacero neodkladnych opatreni pricom prve este pred rozchodom a poslednom tvrdil, ze matka mu dieta odopiera aj ked sa to odopieranie stalo len raz, ked bol maly chory. ( jej pravnicka radila, nepodavat opakovane neodkladne, lebo to nemaju sudcovia radi)
Tvrdil v neodkladnom, ze usla zo spolocnej domacnosti s dietatom aj ked pravda je , ze ju vyhodil zo spolocnej domacnosti. A dieta mu zverili do rozhodnutia sudneho pojednavania neobmedzene. Ako mala odist, bez dietata? Sudne pojednavania rusi, vzdy ma na to zavazny dovod, ktory sud akceptuje a odroci o pol roka. Tak to spravil aj tento tyzden a dalsie pojednavanie bude az v lete. Vecer este volala na sud, ze sud bude a ked tam dorazila s pravnikom, uz mal uznane odrocenie o pol roka. Vynimocne skory termin pretoze ide o male dieta inak by to vraj bolo az o rok. A na buduce bude mat 100% nejaky zdravotny problem. Mam pocit, ze jeho pravnik vyuziva znalost systemu a kona sice legalne, ale trikmi ju chcu uplne pripravit o dieta, sposobovat jej vydavky a stratu energie. Som z toho zufala, pretoze som pocula o ludoch, ktori vedia chodit v systeme a dokazu cokolvek, ale ona je uplne bezmocna, jej pravnicka tvrdi, ze kedze je on navrhovatel ma pojednavanie vo svojich rukach a oni nemozu nic. Nemate s tym nejake skusenosti, neviete poradit ako reagovat ako konat ak niekto zneuziva system, naozaj si to matka musi nechat? Dieta place a hlada matku. |V telefone stale prosi, aby mohlo ist k matke. Schudlo a je prevazne v rukach tretich osob, ale to je vsetko podla nasho statu v poriadku. Kolizne len skonstatovali, ze pri ohlasenej navsteve bolo dieta v dobrom stave a v cistej domacnosti. Ucitelky v skolke su hotove ako lahko moze jeden rodic pripravit druheho o dieta, ale nic nezmozu. Mam pocit, ze nech urobi kamoska cokolvek on ma kazdu moznost premyslenu a obracia vzdy stuaciu legalne proti nej. Stretli ste sa s niecim takym? Neviete poradit, ako by som jej mohla pomoct obratit situaciu aspon trocha v jej prospech. Za akukolvek radu budem vdacna. Sikovnych pravnikov, poradenske centra, osobne skusenosti, pravne rady cez internet. Ako urychlit proces o male dieta? Ako ma sancu ziskat aspon striedavku, ked on ma velmi vypocitaveho draheho pravnika? Nepoznate niekoho kto sa v tomto vyzna a bol by ochotny poradit? To je naozaj vsetko len o peniazoch a vychcanosti v nasom state? A matka uz pre male dieta nie je dolezita? Prosim poradte.
tt247 ved prave nie je jasne preco mu dieta dali. Do rozhodnutia sudu je v jeho starostlivosti. A sud uz dvakrat odrocili. Dovod bol, ze mu ho nedava, aj ked davala. Ona sa ohradila, ze to nie je pravda a ma na to svedkov a stalo sa to len raz, ked bol chory. Ale oni zmenu rozhodnutia zamietli, neurcili ani len casy, kedy moze dieta vidat. Len, ze otec ma umoznit plnohodnotny styk. Namiesto matky je dieta casto po praci s opatrovatelkou, kedze on vela pracuje. Je to smutne.
Maciatkolulu tvrdi, ze matke dieta len tak nezoberu. Ale ja mam taku skusenost v okoli, ze jednej matke nezoberu, lebo ma stastie na chapavu sudkynu a inej zoberu. Dokonca mi uz jedna mamicka spominala, ze jej muz sa jej vyhraza, ze ak sa rozidu, vezme jej dceru, pretoze je to teraz lahke pre muzov. A ja naozaj poznam pripady, ked sa to matkam stalo, ze bojovali o dieta a prehrali. Jedna mamka mi povedala, ze s malou nedockavo cakaju, kedy bude mat 8, vraj sa potom moze sama vyjadrit a ostat konecne s mamkou. Ale ide o pripad z Prahy. Neviete ako je to u nas? Od kolkych rokov sa moze dieta vyjadrit uradom s kym by chcelo byt?
Zavarila si hlavne odchodom do KE, aj ked nemala byvanie v BA, takze nemalaa asi inu moznost. Ale otec urcite bude bojovat a nepusti si dieta na druhy koniec SR. To je pochopitelne, ak sa chcu normalne stretavat, tak urcite nie takto... mozno bola ona a pravnicka prilis pasivne v takychto pripadoch treba byt aktivny hned, doslova skor ako druha strana. Vyhladala by som inu pravnicku.
Ako moze prist kolizny na ohlasenu navstevu? A rozhodne zmena pravnika!!!
No bez predbežného opatrenia a podania návrhu na súd si odchodom zavarila. Chapem že bola v zlej situácií ale možno jej vedel niekto pomôcť finančné s podnájom aspoň na čas. Len tam sa zobrať a odísť bez doriesenych rodičovskych práv je dosť odvážne. Asi skôr konala skrarovo...dnes sa ľudia neberú lebo máju pocit že je to veľký záväzok ale deti sú omnoho väčší a súdne ťahanice o nej tiež. Môže sa teraz modliť a mať ozaj dobrého právnika, ktorý by ju z toho vysekal. Čím dlhšie bude dieťa i otca tým je väčšia šanca že i neho ostane na stalo. Je pravda že aj mne to pripadá tak že ho chcela za neveru vytrestat tým že vezme dieťa preč. Pretože keby sa mi muž vyhráža že mi vezme dieťa chcem byť krok pred ním a žiadam v Tom momente zverenie do svojej starostlivosti. Ak má dieťa s otcom dobrý vzťah, ľúbia sa nevidím dôvod na to aby sa s ním nemohol stýkať. Často je to pomsta žien po nebydarenom vzťahu.
@daiva1 skúste osloviť napríklad Dana Lipšica. Chce to väčšie zviera a médiá 😉 ...na takúto sviňu (dobrý otec toto svojmu dieťaťu neurobí 😠
@montemotherone ale no tak..... a dobra matka to moze urobit? Celkovo velmi,ale velmi zaujimavy prioad a trochu tam.nesedi viac veci. So sudmi v ba mam dost skusenosti.....
@montemotherone
Násobne (ak nie rádovo) je rovnakých prípadov v opačnom garde...
Ona si podala ziadost o neodkladne hned po rozchode a popritom jej zastupca zistil, ze on uz ma podane asi dva tyzdne predtym, ako jej vobec oznamil rozchod. To sa zbehlo vsetko velmi rychlo, ale prva uz byt nemohla, kedze on to planoval a hral este akoze je vsetko v poriadku dovtedy. To, ze dieta nesmie brat, to by ju ani nenapadlo, ved ta novela je este len sedem rokov stara a nie je bezne v povedomi ludi, ze matka nesmie vziat so sebou svoje dieta vramci SR, ked zije u partnera s ktorym sa rozchadza. Mozno, ked tam mala pobyt, nemala odist, kym si nenajde pracu a byvanie. Ale to by bolo peklo. Stale len ponizovanie a hadky, to by asi dlho nevydrzala. Na jej ponizovani zalozil cele prve neodkladne opatrenie. Aka je neschopna starat sa o maleho a o domacnost. Ako nepracuje, pritom on chcel, aby bola doma. Dovtedy kym nemal inu. A on ju uz do bytu nechcel ani pustat, takze to by sa domov musela vracat s policiou, akoze tam ma trvaly pobyt a veci. Myslim, ze tieto veci nie su domyslenev nasej spolocnosti. Zakon sa novelizoval v prospech otcov, ale riesenia nie su. Len klise, ze musi ist vzdy o pomstu hysterickej zeny ostali. Ja osobne poznam vela muzov, co situaciu teraz vyuzivaju proti zenam matkam. Moj muz napriklad tak ocaril kolizne, ze by som urcite bola tahala za kratsi koniec, keby sme v tom pokracovali. To som sa dozvedela len nahodou a ked bolo po vsetkom. Ten pripad z Prahy tiez vyhral dieta otec -podla mojho jednostranneho nazoru psychopat. Partnerku bil, ale pravo na dieta mu to neohrozilo. Zbil ju aj pri odovzdavani dietata. Vravim jej ako jeto mozne, ze mu to neposkodilo??? A ona mi povedala, ze na policii tvrdil, ze ho chcela prejst autom, preto jej sposobil zranenie. A ronil pritom tiche krokodilie slzy, vraj ako mu je to cele luto. Ale to je iny pribeh. Moja kamaratka je milujuca matka, od malicka nazerala do kocikov a tesila sa na vlastne dieta. Snivala o tom. Teraz jej ostala len prazdna naruc a podla mna dost nerovny a vycerpavajuci boj. Bojuje, vyuziva pravne prostriedky, ktore su k dispozicii, aby dosiahla aspon striedavu, ale cele je to na zlej ceste a hlavne ten cas bez dietata jej uz nic nevrati. Ziaden sud nech sa kona v lete, v zime ci o rok kvoli pracovnym povinnostiam navrhovatela uz neosusi slzy ani toho dietata. Ved je to cele absurdne. Ma dokonca dokaz, ze prvykrat dovod vymyslel a ziadnu pracovnu cestu nemal, napriek tomu mu to uznali znova. Je toto normalne? Nabuduce bude mat urcite chripku.
@daiva1 ale odrocovanie tiez nejde len tak a dokola,to by si mala.mat tiez nastudovane.... a opat neverim,ze len tak lahko bez akejkolvek priciny by prisla o tak male.dieta a ze by davali az take datumy pri odrocovani..... o kt.sud ide v ba?
@daiva1 a ako by riesila striedavku kosice-bratislava? len tak medzi nami... to jej kto odklepne?
Podla mna kym je dieta skolkar tak by sa to dalo. Ale ked vravite, ze nie tak asi to bude problem. Ja som popisovala viackrat, ako mi situaciu opisala, ako o mu schvalili to predbezne. Vraj prepisal nejake rozhovory, kde prudko reagovala. To ako ju vyprovokoval, ale vynechal. Dalej tvrdil, ze mu ho nedava. Ona si nepodala, len jedno neodkladne. Ved ani nevedela, ze on si podal uz tretie. Jej pravnicka tvrdila, ze len zaneprazdnuje zbytocne sudy a konanie uz malo byt. Ano, je to cudne, ze mu to uznali, podla mna nic zavazne urcite neurobila. Ja neviem kvoli comu, ci kvoli tomu, ze odisla, ci kvoli hadkam, alebo mu ten jeho pravnik napisal nieco vynimocne trefne, alebo pozna niekoho na sude. To nevieme. Podla vsetkeho to nie je bezne, ale stalo sa. A presne o ktory sud ide neviem, tak do hlbky sme to nerozoberali. Pojednavanie odrocili na zaklade toho, ze navrhovatel mal surnu pracovnu cestu. Dovod mu uznali, lebo je navrhovatel. Ak by sa situacia opakovala, tak mu vraj asi uz neuznaju. To je vsetko, co jej sudkyna povedala. Este tolko, ze dava terminy na september, ale ked ide o take male dieta urobi vynimku a da na jul. Viac sa s nou nechcela bavit.
Neviem, ci som to napisala jasne. jedno neodkladne a cakala na sud, ktory mal byt v dohladnej dobe. On medzitym dieta dostal na tretiu ziadost o neodkladne a sud odrocil kvoli ceste. Ona ostala prekvapena a napisala neodkladne, kde zpochybnila jeho vyhlasenia. Ale jej zamietli. Preco? Pravnicka si mysli, ze zaposobili jeho vyhlasenia, ze bola vulgarna pri hadkach a tie prepisy rozhovorov. Ale nikto nevie, ved oni sa tie urady nezodpovedaju nikomu, alebo ano? Ja v tom nie som tak hlboko, preto sa pytam na rady. Chcem aby netapala a neslapala vedla. Mne to samej sa zda divne.Podla mna pravnik nestaci, mali by byt nejake poradne, kde sa rodic nauci ake ma prava, co moze co nie.
@daiva1 kvoli surnej pracovnej ceste mu odrocili co? Ake pojednavanie?
A teraz uz druhy sud odrocil. Islo o sudne pojednavanie o zverenie maloleteho do vychovy. Pojednavanie, ktore on inicioval ako prvy, v case ked dieta este nebolo neodkladnym opatrenim nikomu z rodicov zverene. A dovtedy mozu byt zrychlene upravene rodicovske prava len neodkladnym opatrenim v surnych urgentnych pripadoch. A toto mu odklepli na tretikrat, takze sudne pojednavanie by tuto situaciu mohlo zase zmenit, a prisudit matke nejake prava, casy na stretnutia, striedavku, alebo aj zverenie do vychovy. Maciatkolulu tvrdis, ze nemoze donekonecna, ale tak potom asi este je v norme dvakrat asi moze. Alebo asi hra o cas, ze ked prejde taka dlha doba a dieta bude len u neho ma vacsie sance vyhrat na sude vylucne opatrovnictvo. Ved uvidime kam to cele povedie...podla mna ani pre otca nie je vyhra neustale najimat opatrovatelky a starat sa o take male dieta. Ved ked mu ho docasne zverili, maleho hned odniesol matke na cely tyzden. Maly bol viac s matkou ako s nim po tom, co mal moc rozhodovat. Ale ona napisala do svojho odvolania a novej ziadosti o neodkladne opatrenie ako argument, ze odkedy mu dieta zverili je s nou castejsie ako s nim a preto ziadala, aby bolo dieta zverene neodkladne do sudneho pojednavania jej. A jej to zamietli ako neodovodnene. A od vtedy ako sa toto udialo jej povedal, ze maleho jej uz viac davat na domov nebude. Tak cakala na to pojednavanie. Neodkladko mala zamietnute. Pojednavanie zrusili. Teraz zase pise neodkladko, lebo sud odrocili a maleho jej da najblizsie az v lete na domov. Dovtedy umozni len stretnutia vramci BA.
Cez den je dieta v skolke, ale vecer nestiha vyberat sam zo skolky, ma rozne vecierky, akcie, cesty, randenia, takze tam zaskakuju tretie osoby a nie vzdy niekto z rodiny, casto cudzi ludia.
@daiva1 tak ale potom toto cele.trva podstatne dlhsie uz predbezne opatrenia 3x plus uz 2x odrocene pojednavanie.....hmmmm a predsa on podal navrh,tak preco by tam potom.nechcel prist. Ako pisem,trochu divne a rozhodne neodkladna pracovna cesta ie je dovod na odrocenie a to,ze matka odisla.do ke je viac ako divne. Poradim ti,nepocuvaj iba jednu stranu.... presla som si nie lahkym rozvodom,vela ludi v nasom okoli,vela.vyhrazok,znamosti,ale deti bili vzdy prisudene matke,nanajvys striedava starostlivost. Matke male dieta len tak.nevezmu. a kde byvali ppdla toho vies aky sud ich riesi.
Apropo aj matka,ktora pracuje ledva stiha ist po dieta a velakrat ho vyberaju stari rodicia atd😁
A uprimne by som sa nemiesala do.vojen dvoch ludi,kde nemas evidentne tusenie co a ako.
Ja stále nechápem, ako ona môže v tých Košiciach vydržať, hlavne keď pises, že dieťa plače do tlf, že chce k mame.
By som hľadala robotu v BA. Kúpila/prenajala bars aj garsónku, však to nie je hanba, že nemá veľký byt, hlavne nech ma kde bývať a kde zobrať dieťa.
Po robote chodila za dieťaťom, keď on nestíha. Zase aj jemu by vyhovovalo, že nemusí zháňať a platiť opatrovateľky, aj keď by to nepriznal.
Recicky o tom, ako ona nebude robiť čo on chce nepomáhajú ani matke ani dieťaťu. Mozem okaslat celú hrdosť (urazenu pýchu), hlavne nech som s dieťaťom.
A pravdupovediac, aj súd by takto viac videl záujem matky starať sa, ako teraz, keď sa ona odtralaka toľko km a vypisuje neodkladka a neviem co.
Určite to robí s dobrým úmyslom, ale keď to sakra nefunguje, tak treba zmeniť taktiku.
@draik rádovo asi nie. Ak by aj, konanie tohto chlapa to neospravedlňuje
@montemotherone vies ako to naozaj je? Lebo podat na sud ziadost o zverenie dietata a vzapati odrocit kvoli neodkladnej sluzobnej ceste vyznieva dost zvlastne😉navyse casove rozmedzie....3x predbezne,2x odrocene s velkym casovymi odstupmi,no neviem nejake zaujimave. A male dieta sa realne len tak matke neodnime a najma matke,kt.s nim je doma a otec pracujuci.
@maciatkolulu ja len k tomu súdu, zažila som veľa pojednávaní a teda vždy ťahal za dlhší koniec ten,kto podal skôr neodkladne a je úplne jedno či to bola žena alebo muž. Pri neodkladku sud neskúma,bohužiaľ,aka je situácia naozaj a zvyčajne návrhu vyhovie.Vraj v záujme dieťaťa....haha.Netvrdim,že je to tak aj v tomto prípade, ale nestretla som sa s týmto jeden krát...
@stratenaneznama pokiaľ je dieťa zverené otcovi v BA, tak ho nemôžeš len tak vziať do KE... alebo musíš mať upravený styk s dieťaťom, alebo uzavretú rodičovskú dohodu, na základe ktorej si dieťa vezmeš na určité obdobie... súdy by mali rozhodovať podľa bydliska dieťaťa, takže ak dieťa býva v BA s otcom, tak si návrh môžeš podať v KE, ale oni to zrejme odstúpia BA... o majetok a vlastníctvo tu vôbec nejde... podnájom je to isté ako vlastníctvo bytu, to sa neporovnáva, dnes ľudia bývajú všelijako...
@daiva1 viac a viac sa do toho zamotávaš... ak má dieťa 3 roky a chodí do škôlky, nemôžeš napísať, že z rodičáku si bývanie nezaplatí, lebo už rodičák nepoberá... mala ísť do práce a zaplatiť si nejakú ubytovňu, kým toto skončí, nie odísť do KE, lebo to naozaj nič nevyriešilo, iba to celé skomplikovali kilometre... pojednávania sa môžu odročiť 2x, na treťom by mal súd rozhodnúť, súdy sú zaneprázdnené, nie je ani jeden súd, kde by nechýbali sudcovia... takže čakacie doby sú naozaj dlhé... a súd nie je tam, kde žili naposledy, súd je podľa pobytu dieťaťa... matka si môže podať návrh aj na súd v KE, ale zrejme sa stane, že to odstúpia do BA, lebo čo budú prešetrovať ohľadom dieťaťa, keď dieťa tam ani nemajú... navyše nakoniec už spomínaš večierky a podobne... to už sú také infošky zo zúfalstva, ktoré vôbec nemajú výpovednú hodnotu, každý má právo byť v práce dlhšie, ísť na večierok, dať postrážiť dieťa rodine alebo známemu... buďme objektívni, prečo by to práve tento otec nemohol?... pracujem aj s rodinami, kde sú iba matky-samoživiteľky, žijú na ubytovni, pomáhajú si, tá, čo je doma, navarí a postráži deti, tie, čo chodia do práce jej niečo prispejú na stravu, nikto z úradníkov nerieši, že žijú na ubytovni v podnájme, dokonca majú iba malé izby bez vody, spoločnú kuchynku, kúpelňu a wc na chodbe... naozaj si nemyslím, že otec bojuje o dieťa, ktoré v konečnom dôsledku nechce a má pocit, že mu bude na príťaž... matka skrátka urobila chybu, odišla, myslela si, že ak pôjde tam, kde má majetok, bude to plus, nie je to tak... ak chcela odísť, mala si ako prvá podať návrh na zverenie a úpravu styku z dôvodu odsťahovania sa... a keď by bolo dieťa "upratané", mala riešiť zvyšok... takto vlastne dala otcovi všetky tromfy do rúk...
@maciatkolulu neviem. A ty vieš?
@cicimotinka "infošky zo zúfalstva" ... malé dieťa odtrhnuté od matky, je s kadekým, lebo otec má právo ísť na večierok. Fakt sa ti to zdá o.k.? Fakt by si to dopriala aj svojmu dieťaťu? Áno, matka urobila chybu. Ľahko sa nám to takto zvrchu, bez citovej angažovanosti bohorovne hodnotí. Lebo my keby sme boli na jej mieste....
@cicimotinka keby si teraz kym sme spolu dam rycho trvalý pobyt s dieťaťom do ke a, tam podám na sud bude sud tam? Dieta nieje zverené teraz nikomu
@stratenaneznama
Obvyklý pobyt dieťaťa je BA, nie KE, a to je dôležité.
@montemotherone
Zjavne Vám píše z praxe, tak opatrne...
@montemotherone ja nehovorím, že tým súhlasím... len som napísala, ako sú tieto informácie brané v realite úradov a súdnictva... a stretávam sa stým denne, kedy rodič, ktorému je ublížené dokáže aj úplne normálne veci prezentovať ako najväčšie zlo pre dieťa... napríklad aj to, že si otec odhryzol z jablka, ktoré patrilo dieťaťu a to potom kvôli tomu hladovalo... proste ani kolízni ani sudcovia tieto informácie nedokážu reálne zhodnotiť, pokiaľ v tej rodine nežijú... a ver tomu, že žiadny chlap by nebojoval o dieťa len preto, aby potrestal ženu, oni si vedia spočítať, o čo všetko by prišli... a to, že mu ostatní pomáhajú, hold, pomáhajú... že dá dieťa na týždeň matke... tak dá, to sú normálne veci, to nebude hodnotené, že si vzal dieťa k sebe a odložil ho... to je naozaj zúfalé prezentovanie situácie od zúfalej matky... to, že mám nad niečim nadhľad, patrí k mojej práci... inak by som skončila na psychiatrii ako prvá...
@draik "opatrne"? 😂 To znie desivo... Nepýtala som sa na prax, ale na tento konkrétny prípad. Všetko je to len o dohadoch keďže pravdu poznajú len dvaja ľudia

rolly vlastne som vyssie uz pisala ako to bolo, byt nebol jej a on ju vyzval, ze ma opustit ihned spolocne byvanie bez dietata a na dieta mu nemusi platit, ked nechce. Pokial viem, ked clovek nema uspory a zije len z materskej asi podnajom nenajde v takom velkom meste bez depozitu, bez okamziteho prijmu. Tato tema nie je o mne, ale velmi sa ma to dotklo, pretoze som bola 6 tyzdnou vo velmi podobnej situacii. Podla mna by sa matka nemala zaoberat sudmi a policiou. Travit cas po praci s pravnikmi namiesto so svojim dietatom. Kazdy chlap, ktory takto vyuziva tu novelu zakona z roku 2010 je hulvat. Otcovske prava mali byt posilnene, ale nie takto, ze sa im prisudi malinke dieta do sudu, ktory sa v da tak lahko natahovat, rusit o cele mesiace ci roky. Ved toto normalny clovek ani netusi, vsade pisu ako rychle sa kona ked ide o male dieta ale realita je ina. Ked sme si krizou prechadzali my s manzelom, nicilo to vtedy nas vsetkych. Mna , dieta aj mojho muza a nase okolie. Nebudem vas tu presviedcat, ale tu nejde o sikovnost, skor je to o jesitnosti. Kazdy si nesie do tohto sporu aj kusok frustracie zo vztahu a ze ide len o dieta to je nerealny pohlad. Pri priatelsky skoncenych vztahoch sa rodicia na starostlivosti vzdy nejak dohodnu. Tam treba nejak dospiet, ale skody, ktore sa dovtedy napachaju na dietati uz nikto nevymaze.