icon

Súdny spor s realitkou alebo dohoda

27. okt 2021

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ako postupovať.
Realitka nám ponúkala nehnuteľnosť na bývanie, ktorú sme si boli obhliadnut a páčila sa nám. Rozhodli sme sa podpísať rezervačnú zmluvu na štyri mesiace. Realitka si vyžiadala 4000€ do rezervačky, s tým ak nepodpíšeme kúpnu zmluvu tak nám ich nevráti. Po týždni vybavovania hypotéky nás banka požiadala o znalecký posudok nehnuteľnosti. Ten mal byť vyhotovený za dva týždne. Medzitým sme si ale na znalecký neodborný posudok zavolali známu. Tá nás nemilo prekvapila. Ponúkaná nehnuteľnosť podľa nej vôbec nie je v stave aký je opísaný realitkou a je tam vážna obava, že budova má narušeniu statiku.
Rozhodli sme sa teda od rezervácie odstúpiť. Realitke sme to dali vediet 14 dní od podpisu rezervačné zmluvy (odstúpenie na základe zavádzania o stave nehnuteľnosti). Požiadali sme ich o vrátenie financií. Povedali nám, že nám nič nevrátia, možno 1/3 ceny.

Viem, nemali sme podpisovať rezerváciu. S tým už ale nič neurobíme. Dá sa však aspoň väčšina peňazí dostať späť? Necuvli by sme z kúpy ak by nehnuteľnosť bola vporiadku, tak ako to realitka opisovala v inzeráte. Bojíme sa, aby sa nám nehnuteľnosť nezosypala na hlavu.

Realite vznikli náklady len na tvorbu jednej rezervačné zmluvy. Stav ako rezervovane uviedli iba na ich stránke realitky. Na bazoši a iných inzerciach nehnuteľnosť ďalej veselo inzerujú.

Vie mi niektorá z vás poradiť čo sa dá urobiť v takej situácii k tomu, aby nám realitka peniaze vrátila?
Ďakujem za každú radu.

Strana
z2
luccija
28. okt 2021

@ivkazba posudok nie je a už ani nebude.Obrovska chyba podpísať rezerváciu bez posudku o stave nehnuteľnosti.

ivkazba
28. okt 2021

@luccija žiaľ tu autorka otázky doplatila na naivitu a neznalosť a povedala by som aj zdravý sedliacky rozum. Stačilo osloviť niekoho na pozretie zmluvy, kľudne aj tu na koni sú ľudia, ktorí tomu rozumejú.

basska_b
28. okt 2021

Čo presne stojí v zmluve? Ak je tam napísané, že sa poplatok nevracia, tak ste to potvrdili podpisom. Určite od zmluvy vlastné odstupujete tým, že nehnuteľnosť už kupovať nebudete, ale nemusí to automaticky znamenať vrátenie peňazí. Lebo tých 4000 euro je práve za tie ich služby (viem, podvodne a nie bohvieaké) a nie ako záloha na kúpnu cenu. Žiaľ, realitné kancelárie majú často arogantne praktiky. Určite uveďte názov realitky a mesto alebo región, kde pôsobia, takisto môžete napísať svoju skúsenosť na Modrú strechu.

luccija
28. okt 2021

@ivkazba my, keď sme kupovali pozemok dali sme si zmluvu skontrolovať mužovmu kamarátovi pracuje na súde ako pravnik mne bolo až nepríjemné koľko našiel chýb, koľko argumentoval, že čo, keď...mala som pocit, že je až paranoidný, ale som rada, že zmluvu prerobil načo zase developer argumentoval, až bolo spoločné stretnutie a to som bola ako Alenka v ríši divov, až ma úplne zneistili.Kazda strana si išla svoje bolo zaujímavé sa stretnúť a počuť tieto argumenty klobúk dole pred ľuďmi, ktorí sa do toho vyznaju

luccija
28. okt 2021

@basska_b zalezi či mali v zmluve čo, ak sa preukáže, že stav nehnuteľnosti nezodpovedá realite...jednostranne zmluvy sú najhorsie

beata_k
Odpoveď bola odstránená
ivkazba
28. okt 2021

@luccija nuž ja s tým robím fakt dlhé roky a vždy ma prekvapia nejakí realiťáci. Hlavne takí, ktorí to robia roky a aj tak to nevedia. A nie vždy je to o tom, že chcú klienta odrbať, niekedy ani po rokoch tomu nerozumejú a nemajú zmysel pre tento job.

oli18
28. okt 2021

@beata_k a ak nema? 😃

kikiballa
28. okt 2021

No veľmi ťažko sa takto radi,keď nepoznáme zmluvu. Rezervácia zmluva alebo zmluva o budúcej zmluve ak chces je zaväzok kupujúceho,že chce kúpiť nehnuteľnosť a záväzok predávajúceho,že po podpise takejto zmluvy túto nehnuteľnosť nebude ponúkať na predaj. Predpokladám,že v zmluve je uvedené ustanovenie,že kupujúci sa so stavom nehnuteľnosti oboznámil. Poplatok,ktorý ste zaplatili je "záloha" a zároveň sa po podpise kúpnej zmluvy odráta z celkovej kúpnej ceny. Táto "záloha," je často zároveň aj pokutou za nedodržanie zmluvy. Ako napríklad tu bolo spomenuté,že kupujúcim banka nedala úver a realitka žiadala pokutu. Veď jasné,že žiadala. Ty máš mať financie na kúpu,ak ti nevyjde úver, alebo babka ti nedá zálohu na dedičstvo 😁 tak smola, oni svoj záväzok dodržali. Ty nie. A k samotnému odstúpeniu. Od zmluvy môže účastník odstúpiť za podmienok,ktoré sú uvedené v samotnej zmluve, tak čítaj. A ešte k tomu neodborne mu posudku. Ak nemá znalec okrúhlu pečiatku,jeho názor je úplne zbytočný. Cena takého znaleckého posudku sa pohybuje okolo 150€ v závislosti od ohodnocovanej nehnuteľnosti.

simca06022011
28. okt 2021

Je skoda ze nebude ten posudok, pre pripad sudu to bude podstatna vec. Ono medializacia, sud-mozu pomoct, zalezi ale aki sebavedomi realitaci to su. Pozname niektorych... Inak znamej takto predali pozemok, na ktorom nakoniec nemohla stavat, sudili a 2-3(?) roky?

Drzim vam palce, ale o zmluvnej pokute sa vas pravnik trosku myli podla mna, tie su totiz dohodnute ZMLUVNE medzi kymkolvek, nemusi to byt statny organ (tie davaju pokuty na inom zaklade a nie zmluvnom), bezne sa zmluvne pokuty dohaduju medzi obchodnymi partnermi (napr. pokuty za omeskanie platby - to su take bezne, co kazdy pozna v "malom", ale ja ine nedodrzanie zmluvnych podmienok,...), cize to vobec nemusi byt "nezakonne". Ta rezervacia by mali byt ale podla mna v prospech predavajuceho, lebo sa nasledne odratava z predajnej ceny,ale moze to pokryt napr. % z predaja realitky. No ale to je jedno,urcite take naklady nemaju, ani pravne (zmluva.. ok nech tam maju 200-300eur pri nasich cenach pravnikov, stratene prilezitosti, strata casu... s tym musia ratat).

@andrejka1974 je to bezny postup, tieto zalohy sa davaju.. my sme davali 5t aj 20t... hlavne ak sa nejde hned k "predaju", lebo realne mozu prejst aj mesiace kym sa tak stane. Len niektore zmluvy su naozaj amaterske, my sme areal skladovy kupovali a zmluvy od "realitky" sa prerabali asi 2 mesiace, co sa hral ping-pong medzi nami a aj tak nakoniec este aj banka do toho dala svojho pravnika a aj ten robil zmeny :D nekonecna to zalezitost, komplikovana, treba mysliet na všetky "ale" (my sme sa predtym popalili na rodinnom dome a veru, bolo to ponaucenie do zivota poriadne).

beata_k
Odpoveď bola odstránená
autor
28. okt 2021

@kikiballa Nie je tam ustanovenie o stave nehnuteľnosti.
A nie je to ani zmluva ako taka.

Zmluvu o budúcej kúpnej zmluve sme nepodpísali. Podpísali sme iba Dohodu o rezervácii.

Právnik nám povedal, že je to neplatné ako zmluva, pretože to nespĺňa náležitosti zmluvy. A oni z toho môžu mať riadny problém ak si tie peniaze nechajú.

autor
28. okt 2021

@simca06022011 Obchodní partneri sú podnikatelia, obchodníci. Tam môže byť zmluvná pokuta. My sme spotrebiteľ. Podľa zákona nie je možné spotrebiteľovi, ktory nie je právnická osoba, udeliť pokutu ak nie je ten kto ju chce udeliť štátny orgán.

autor
28. okt 2021

@kikiballa Znalecký posudok by sme kľudne dali vyhotoviť. Nam však tam už realitka nepusti. Usvedcilo by ich to z podvodu.
Myslím si, že súd znalecký posudok nariadi, v prípade, že sa to pred súd dostane.

simca06022011
28. okt 2021

Ok, skuste, ved za tych 4t to stoji. Mne sa tieto praktiky realitiek (ale napr aj to ze predrazuju nehnuteľnosti) nepáčia. Právnici si to vedia medzi sebou.vyriešiť. Uz pojde len o to, kto bude mat sikovnejsieho.

Orange, o2, tcom a xy firiem ti neda "pokutu" za upomienku napr? A to je len jeden priklad... Ale ok... Plus toto nie je pokuta, je to záloha. Cize mozu sa chytať na sude aj toho. Ak by k tomu došlo.

autor
28. okt 2021

@simca06022011
Určite skúsime. Nie je to malý peniaz. Naš právnik nám hovorí to isté. A tiež tu sa to takto uvadza:
https://www.vasenaroky.sk/tipy-a-rady/kedy-mate...
Tých, ktorých realitka presviedčia, že nemajú právo na vrátenie rezervačného poplatku, sa snaží realitka nezákonné okradnúť.

taga
28. okt 2021

Ja ti drzim palce, nechapem, ako ta tu mnohe odhovaraju a v podstate utvrdzuju, ze nemas bojovat o vlastne peniaze. Kupujeme prave dom, podpisali sme rezervacku, odstupili od nej a do par dni nam peniaze vratili. Je ale pravda, ze sme zmluvu mali prebratu s pravnikom.
Na tvojom mieste dam tu dohodu pozriet pravnikovi, a realitke dam vediet:
* preco dohodu povazujem za neplatnu
* v com nehnutelnost nesplnala nimi uvedene informacie (pokial to viete preukazat)
* ze v pripade, pokial nechcu vratit rezervacku, obraciate sa na sud a BUDETE PRIPAD MEDIALIZOVAT

myslim, ze ziadna realitka kvoli 4tis nebude chciet prepierat svoje meno a nekale praktiky a 'kazit' si meno.
Drzim palce

autor
11. nov 2021

Dúfam, že som žiadnu z vás nevynechala. Chcela som sa podeliť so záverom ako to dopadlo.
Realitke sme poslali Odstúpenie od Zmluvy a Výzvu k náprave, kde sme ich požiadali o vrátenie peňazí (požiadali sme o 500 Eur menej ako sme im dali za rezerváciu ((za vypracovanie rezervačnej zmluvy, pár dní rezervácie a obhliadku je to dosť)).
V odstúpení od zmluvy sme uviedli dôvody: zavádzanie o stave nehnuteľnosti, z ktorého by nám mohla vzniknúť ujma na zdraví a na financiách. Taktiež sme im tam napísali, že rezervačná zmluva ako taká, ktorú sme podpísali, nesplňala ochranu spotrebiteľa.. Vo výzve sme uviedli, aby nám teda vrátili rezervačný poplatok mínus 500 Eur, ktoré si môžu nechať. Mali na to xy dní - po tejto dobe, sme im napísali, že to posunieme na Slovenskú obchodnú inšpekciu a súd SR.

O pár dní sme mali peniaze späť na účte (tých 500 Eur si nechali).

Takže ak by niekto sa obával pri takýchto sporoch ako postupovať, tak určite odporúčam narovinu na papier spísať všetko - a poslať im to listom, tak ako sme to urobili my. Asi si spočítali, že by ich drahšie vyšla pokuta zo SOI + súd. Tak majú 500 Eur skoro za nič. A nám za väčšina peňazí od nich vrátila.

@nely1704
@andrejka1974
@luliu
@luccija
@diaalex
@ivkazba
@oli18
@lindusss2016
@kittykat22
@mimuska125
@deti95060810
@haley7897
@basska_b
@taga
@simca06022011
@beata_k
@kikiballa

kvetinka75
11. nov 2021

je to klamstvo ALE vedeli ste dopredu za akých podmienok platíte rezervačku. Treba si takéto obhliadky ,,odborníkov,, dohodnúť dopredu a potom platiť. My tiež hľadáme nehnuteľnosť, chodíme na obhliadky a je to jedno klamstvo za druhým. A oni sa tvária že veď majiteľ to takto povedal. Tak sakra keď niečo predávam, tak sa snažím overiť si to . A neverím, že neboli s majiteľom dohodnutí. My sme minule boli na obhlidke bytu - vraj komplet prerobený. murované jadro. No hov... hov.. zlatá rybka. Hneď pri príchode sme vedeli že to je na umakarte nalepené. A realiťáčka, ja sa v tom nevyznám, majiteľ povedal, že je to murované. Tak som jej hneď povedala svoj názor a zavolala do realitky, čo sú toto za spôsoby. Zbytočne sme tam merali cestu a míňali si čas, pretože keby to vieme dopredu, tak tam ani nejdeme.

kvetinka75
11. nov 2021

@taga nám zase všade tvrdia, že rezervačku nevrátia. Preto sa do ničoho ani nehrnieme, pokiaľ som si neni istá, že to stojí za to. Nechce sa mi potom sa s nimi doťahovať.

mirka17
11. nov 2021

Blahoželám, som rada že existuju ludia ktorý sa nedajú zastrašiť, keby sa mne niečo také stalo, tiež by som to nenechala len tak, mne by nešlo ani tak o peniaze, ale neznášam tieto podlé praktiky, takéto obohacovanie, neférový prístup, normálne sa v takýchto situáciach mením na psa baskervilského a idem za tým ako pes za údeným.

autor
11. nov 2021

@kvetinka75 No vidíš. Sme takmer doplatili na vlastnú hlúposť.
Nemysleli sme si, že realitky môžu takto chcieť odrbávať. Verili sme, že ľudia takto klamať nebudú,, boli sme dosť naivní.. Ale tak po tejto skúsenosti, už budeme riadne opatrní.

@mirka17 Presne tak. Keby sme to nechali tak, tak by mali peniaze zadarmo. Ktovie koľko ľudí už takto okradli.

mimuska125
11. nov 2021

Tak to sa teším s vami, že to nakoniec dobre dopadlo

taga
11. nov 2021

Skvele! Tesim sa s vami 🙂

Strana
z2