Vydedenie verzus obídenie zákona

sonda777
2. okt 2023

Dobrý deň
V skúsim čo najkratšie a ak sa mi bude vedieť niekto vyjadriť a vysvetliť budem vďačná
Moji rodičia a ja s bratom sme žili v rod.dome s otcovymi rodičmi. Môj otec zomrel 😢 a my sme sa dozvedeli že celý dom s pozemkom stihli poza náš chrbát starý rodičia Prepisat na otcovu sestru(darovaním)Znamena to že moja mamina už nemá doživotné právo bývať tam? A ja s bratom nemam už nárok na nič? Ďakujem pekne

obkladac
2. okt 2023

Treba sa pozrieť na list vlastnictva či je tam vecné bremeno v prospech matky. Ak nieje tak nie.

pribinak
2. okt 2023

@sonda777 mama a otec boli manželia? Či druh a družka?

sonda777
autor
2. okt 2023

@pribinak manželia

sonda777
autor
2. okt 2023

@obkladac
No my s nimi nekomunikuje už. Takže neviem kam môžem nahliadnuť.

obkladac
2. okt 2023

Mapka gku, ka por

brezza
2. okt 2023

Ak to spravne chapem, tak dom vlastnili stary rodicia. V tom pripade sa nejedna o vydedenie. Oni za svojho zivota darovali dom svojej dcere. To samozrejme mozu spravit. S dedenim to nic nema. Ak nebolo na dome zriadene vecne bremeno v prospech tvojej matky, tak nema pravo dozivotneho byvania.

syslik81
2. okt 2023

dom nebol otcov ale jeho rodicov.. tvoja mama s nim tam len byvali -nemali to na seba prepisane ani nic... takze co si starky robia s majetkom je len a len ich vec ...

sardinka32
2. okt 2023

Asi nechceli, aby niekedy v buducnosti ste dedili vy - ked dakedy oni umru, lebo ich syn je uz mrtvy. Ak darovali, nemate pravo tam byvat, ak Vas posle teta prec. Bremeno pozri na katastralnej mape.

sonda777
autor
2. okt 2023

@minesasubu
My to neriešime ani. To by bolo na dlhé lakte všetko cez právnikov. Len som chcela vedieť či mi to vie niekto vysvetliť.

diewcatqoo
2. okt 2023

Ziadne obchadzanie zakona. Ak to dali rodicia darom za zivota dcere, tak bohuzial, tam nemate moc co vyspekulovat. Ak na nehnutelnosti nie je zriadene vecne bremeno v prospech mamy, tak ju moze vlastnik nehnutelnosti vystahovat.
Stari rodicia este ziju? Ak ano a maju este nejaky majetok, ktory by mohol byt predmetom dedicskeho konania po ich smrti, tak ty budes po nich dedit podiel, ktory mal zdedit tvoj otec. Ak vsetko prepisali pred smrtou a nezostalo im nic, tak mas smolu aj ty.

marhulka13
2. okt 2023

@sonda777 nie je to ani vydedenie ani neobisli zákon. Za života si môžeš so svojim majetkom robiť co chceš.

zmrzlinka2021
2. okt 2023

@sonda777 za zivota môžeš si so svojím majetkom robiť čo chces. Ani ty by si nedala niečo osobe, čo s tebou odmieta komunikovať

luliu
2. okt 2023

@sonda777 je to ich majetok a oni si s ním mozu robiť čo chcú, môžu ho darovať komukoľvek. Nechápem o akom dedení (oni ešte žijú) a akom obchádzaní zákona píšeš. Nemáte nárok na nič, kedze majetok nie je vas

kornelies
2. okt 2023

@sonda777 Mas pravdu. Je to vydedenie, len sa to nazyva darovanie pocas zivota. Nechceli, aby vasa matka a vy ako vnucata ste zdedili nehnutelnost.

sonda777
autor
2. okt 2023

@luliu
No myslela som hlavne keď sa pominú či budem niečo dedit.

liz_lemon
3. okt 2023

@sonda777 ani s nimi nekomunikujes, ale dedit by si chcela

mamina7070
3. okt 2023

@sonda777 nie uz nebudete dedit ani ty s bratom ani mama

sheanorie
3. okt 2023

@sonda777 nie je to obchadzanie zakona, ani poza Vas chrbat. Nemate za ich zivota ziadny pravny narok a ani sa Vas nie su povinni nic pytat. Za zivota mozu so svojim majetkom narabat podla vlastneho uvazenia. Vy/brat/Vasa matka nebudete z darovaneho majetku dedit nic. Ja tomu asi nerozumiem, ale nekomunikujete s nimi, avsak dedit by ste chceli...To je aky paradox.

luliu
3. okt 2023

@sonda777 ak budú mať ešte nejaký majetok, budete dediť po ich smrti. Ak nebude majetok, nebude čo dedit

moonlight1210
3. okt 2023

@sonda777 budes dedit otcov podiel, ktory by mal na vas s mamou prejst. Ak nieco z majetku vobec ostane. Ak vsetko prepisu pred smrtou dcere, nebudete dedit nic. Nebude co.
Ak mate nulove vztahy, tak sa ani nedivim, ze nestoja o to, aby ste daco vy s mamou vobec dedili. Ani ty by si nestala o to, aby niekto dedil po tebe, koho nemas rada.

bambulka98765
3. okt 2023

je to smutne, ale nic s tym asi nespravis😔

alickapusinka
3. okt 2023

Nebudete nič dediť po smrti starých rodičov .Tete darovali a teraz ak by nedajbože zomrela teta tak nastupujú jej deti ako dediči nie Vy. Ak teta nemala nikoho že ani deti ani muž tak neviem to by vedel právnik.

mk1111111111
3. okt 2023

Stary rodicia uz nemaju majetok, nie je co dedit mozete byt radi, ze vas uz otcova setra nevyhodila, dom je uz jej.vy ste vlastne v cudzom

sonda777
autor
3. okt 2023

@mk1111111111 my tam nebývalé už 3 roky. Múdri ste tu ako rádia niektorý. Starali sme sa o nich 20 rokov,hlavne keď dedko dostal porážku,a preto sme odišli lebo nas to urazilo keď sme sa to dozvedeli že to darovali dcére. A áno zaujíma ma to pretože je to nespravodlivé že dcéra dmtam prišla 4x do roka a my sme sa o nich starali. Nech sa páči vy múdrosti sveta....

lubkavargova1
3. okt 2023

Zlatko, ak si taka mudra, tak si zaplat pravnika a rovno chod na sud a ta ti to pekne polotapo vysvetlia...ale nezdedis ani prd makovy. Pocas zivota si kazdy robi so svojim majetkom to ako to uzna za vhodne...hoci aj cirkvy daruje alebo predaju cudzej osobe...to ze ste tam zili je irelevantne. To nezavazi nic...
Po dalsie, po smrti starkych nastupuju ich deti a ak niekto zomrel, tak potomkovia a dalsia linia a dalsia linia... tvoja draha maminka, ako s igelitkou a holou funou prisla tak aj s igelitkou a holou funou odide...kapisto??
Toto si doslova skpirujem na cvicka z obcana....

mk1111111111
4. okt 2023

Ved nikto.na Teba neutoci, pytala si sa, ci budete dedit, tak sme Ti odpovedali, co sme Ta mali oklamat? Je jasne, ze mas pocit, ze sa vam nedostalo zadostucinenia, ale to nemeni nic na tom, co piseme. Nebudete dedit, lebo nie je co a ze vam nic nedali za opateru, to je uz ina vec, to je len moralne hladisko, ale zasa to nic nemeni na tom, ze nie je co dedit. A ze tam uz nebyvate, to my nemozeme vediet, pytala si sa, ci ma dozivotne pravo tam byvat, tak to nema lebo to patri niekomu inemu. Zial, taky je zivot, otec to mal osetrit za zivota, ak by sa dalo, ale zasa plati, bol to majetok jeho rodicov, mohli s nim nalozit, ako chceli.