Výška výživného

24. máj 2023

Ahojte,
ja len tak zo zvedavosti. Aké vysoké výživné dostávate na deti vo veku 8-12 rokov?

Ex posiela 100€, výživné bolo určené keď mal syn cca 1,5roka. Nestretávajú sa, syn ho ani nepozná hoci o ňom vie. Nikdy nič navyše neplatí - škola v prírode, školské pomôcky, narodeniny, meniny, Vianoce. Nikdy nepošle nič navyše a ja som roky nepýtala lebo nebolo treba. Ide o to, že všetko išlo veľmi hore, dieťa je už veľké, vo veku kedy veľa zje, oblečenie stojí takisto dosť, škola, družina atď atď.... No proste každý rodič tieto výdavky pozná. Zvažujem, že budem musieť pýtať viac. Nevravím že by sme žili zle alebo na dlh, ale vyskakovať si určite nemôžem. Vyššie výživné by veľmi rýchlo našlo využitie.

A tak ma zaujíma, aké výživné v podobnom veku dostávate na deti vy. Viem že je to veľmi individuálne. Ale aspoň pre predstavu.

luccija
24. máj 2023

Škoda...mala si pýtať už dávno.Minimalne pri nástupe do školy.Neporadim veď to záleží od príjmu otca...

pribinak
24. máj 2023

Už dávno si si mala pýtať vyššie výživné. Veď je to školák a to sú neskutočne náklady. Každú chvíľu niečo

Okrem toho rastie, potrebuje jesť, obliekať sa, krúžky, možno okuliare alebo sprey, ….

Ja by som si kľudne pýtala aj 250 eur ak vieš že napr nemá iné deti a použila aurgument ze za celé roky neprispel nič navyše

autor
25. máj 2023

@luccija
@pribinak tým že sa nestretávajú a ja som nebola nato nejak odkázaná, tak som nechcela. Ex má svoju rodinu jedno dieťa určite, či viac to netuším. Ale viem že prenajímali nehnuteľnosť atď. Nejake info sa ku mne nežiadane dostanú aj po rokoch. Tak ma napadlo že možno majú dve, keď jednu dávali do prenájmu. My bývame v podnájme, hypotéku mi z môjho platu neschvália, no platiť ho tiež nieje med lízať aby sme sa netlačili v jednej izbe. Jednoducho sa snažím aby mal syn aký taký štandard a nič mu nechýbalo. No náklady už pár rokov narástli a nevidím dôvod byť stále "tá dobrá" a nepýtať pre neho viac. Minimálne by som chcela synovi dávať každý mesiac trochu viac na sporenie. Tak budem žiadať viac. Asi sa diskusiou iba potrebujem psychicky pripraviť na to obdobie, lebo mimo súd to asi nepôjde a už vidím tie ťahanice čo ma čakajú. Tak od budúceho mesiaca chcem odkladať bloky aspoň za oblečenie, lebo mu, treba opäť zmena šatníka na jar/leto. Stravu neviem ako zdokladujem, keď robievam väčší nakúp. Ale aspoň nejaké bloky nech mám.

pribinak
25. máj 2023

To nie je len o tom, že či si alebo nie si odkázaná na tie peniaze, to sú peniaze ktoré patria dieťaťu
Ak ich aktuálne nepotrebuješ, môžeš ich odkladať na účet a raz tvoje dieťa bude mat nasporené na hokejový camp do ksnady, alebo na vodicak, alebo bude jazykový talent a na štúdium v zahraničí, .
alebo budeš dlhodobo pn a budete mat železnú rezervu

Bloky sú fajn, ale fajn je napr potvrdenie že má ploche nohy a potrebuje vložky a kvalitnú obuv, či okuliare, alebo má intoleranciu laktozy a strava je drahšia

Fajn je potvrdenie o krúžku či tabor kde pravidelne chodí

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
25. máj 2023

@pribinak ano ja viem, som hluoa že som hneď pri nástupe neriešila, ale nevadí. To už nevrátim a pôjdem do toho teraz. Lepšie neskôr ako nikdy.

Riešila by si to najprv mimosúdne? Alebo rovno súdnou cestou.

autor
25. máj 2023

@mamula20 áno len škola je dosť hoci je to jednorazový poplatok. Ale stále sa nájde niečo, výlet, škola v prírode tiež stála dosť, len obedy+družina cca 45€ každý mesiac. No nazbiera sa to. A ja už odmietam opäť nakupovať budúci školský rok všetko sama. Už mu bude opäť treba školskú tašku aj peračník lebo sú už zničené atď atď. A to sme stále iba pri skole. 9ročný chalanisko zje už viac ako ja, takže ďalšie roky bude strava ešte väčší finančný záhul.

maris5
25. máj 2023

Kedze sa otec dietata nekontaktuje, riesila by som to priamo podanym navrhu na sud. Aj keby ste sa dohodli ma to odklepnut sud, aby bola dohoda platna a vymozitelna.
Tiez by som do navrhu ziadala okrem zvysenia vyzivneho aj mimoriadne vydavky na polovicu, cize tabory, lyziarsky, skola v prirode, okuliare, zubny strojcek atd.
Pozri horsie uz na tom nemozes byt, iba si polepsit. A su to peniaze pre dieta, co sa zvysi mu mozes odkladat.

pribinak
25. máj 2023

Rovno súdnou.

luccija
25. máj 2023

Súdnou, lebo sa bude priecit, vypisovat Ti a podobne.Skoda tých rokov...ziadaj aspoň 300 nájdete kompromis sú to peniaze, ktoré mu patria a teba sa trocha finančne ulavi

mirica
25. máj 2023

Treba podať na súd čo najskôr, lebo vyššie výživné súd schváli až od podania návrhu. Do nákladov na dieťa a sa počíta aj alikvotna časť nákladov na bývanie ( voda , plyn, elektrina a pod). Na podanie návrhu zatiaľ stačí rozpis výdavkov....podklady sa dajú dodať aj neskôr , ja som mala detailný rozpis oblečenia na rok...napríklad 5 tričiek s krátkym rukávom po 7 € + rovnako školské pomôcky......stravu len jednou sumou, drogeriu, rovnako. Tam som bločky dokladovať nemusela. Čo sa týka poplatkov v škole ako ZRPŠ, triedny fond, strava, výlety, pracovné zošity - treba si urobiť zoznam, a nechať v škole potvrdiť. Náklady na bývanie: urobiť rozpis, doložiť vzorove faktúry a stačí výpis z účtu , keď sa platia cez účet, kde je vidno aspoň za rok spätne že ich platíš. Ak chodí na tábor/y ,ten/ tie treba zdokladovať ...náklady na viac táborov uznávajú ak sa o dieťa nezaujíma a v lete si ho neberie . Takto dostaneš tabuľku s ročnými nákladmi....vydelit 12 a do návrhu dať zvýšenie na cca 2/3 nákladov na dieťa. Keďže sa nestará, neberie si do a ani nijako inak neprispieva. Mne dokonca v nákladoch uznali aj darčeky na Vianoce , MDD, meniny , narodeniny a vreckové.... držím palce.

autor
25. máj 2023

@mirica bývame v nájme a platby za dom idú občas z môjho z účtu občas platí partner. Možno bude jednoduchšie potvrdenie o nájme s podpisom prenajímateľa ako doklad. Keďže to nieje celé na mne. No máme s partnerom spoločnú domácnosť, a neriešime kto čo zaplatí. Stravu kupujem vo väčšej miere ja keďže on ma na starosti všetky platby za bývanie. Ale ak by som mala napr potvrdenie o výške nájmu tak to viem uviesť že platby za dom platíme cca na polovicu aby bola nejaká presná suma za bývanie stanovená.
S tou školou je to výborný nápad, to spíšem a nechám od riaditeľky potvrdiť . Ono je to horšie keďže tie výdavky niesú nikdy rovnaké. Napr škola v prírode minulý rok bola, tento rok nie. Takto je rozdiel takmer 200e. Ale nejako to spíšem a snáď dám dokopy. Ďakujem za podrobný popis čo a ako. Veľmi mi to pomohlo takto podrobne 🙂

mladena
25. máj 2023

no čudujem sa, že si ešte taká skromná a tak dlho si to odkladala. Mužova bývala pýtala zakaždým ako u dieťaťa prišlo k zmene- prvý stupeň, druhý stupeň, stredná atď. plus aj len tak mimochodom že dieťa rastie, potrebuje okuliare, školský výlet a neviem čo všetko a súd absolútne bezodkladne zvyšoval. Neváhaj. Si naozaj veľmi skromná.

mladena
25. máj 2023

a platil 200 ale to už bolo dávno, dieťa je dávno dospelé, takže ťažko porovnávať s tvojou situáciou teraz a závisí to hlavne od príjmu tvojho bývalého. Na druhej strane tak ako sa zvýšili životné náklady tebe, zvýšili sa aj tvojmu bývalému. Ale z mojej skúsenosti súd preveri hlavne tvojho bývaleho, tvoje platby za bývanie sú skôr vedľajšie, podstatné je čo potrebuje dieťa.

tairyx
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matabb73
25. máj 2023

Začni si písať všetky výdavky na dieťa a sama budeš prekvapená koľko dieťa stojí. Ja si to píšem do aplikácie Rýchly rozpočet a potom len samotné výdavky na dieťa do excelovej tabuľky. Mne na 14 ročnú vyšlo okolo 500 Eur. Ak sa ti ti zdá veľa, mám tam zarátané všetko, aj nepravidelné výdavky rozrátané na mesiac. Len strava mi vyšla na 200 Eur mesačne. Odkladala som si bločky, takže je to reálna suma. Obedy v škole sklle som v tom čase platila 54 Eur. Podiel na bývaní skoro 100 Eur, aj to sa tam ráta. Plus oblečenie, obuv, výdavky do školy, mobil, MHD, lieky v prípade choroby, drogeria, na voľný čas, šport. To všetko sú bežné výdavky, ktoré ti súd uzná. Aj detský tabor, v našom prípade ešte strojček na zuby, pripadne poistka. A to nie sme rodina, kde by sa míňalo bez rozmyslu. Kupujem a akciách a výpredajoch, ale keď si spočítaťš každý výdavok, tá suma je ozaj vysoká. Takže, výživné 100 Eur je naozaj nízke a ja by som žiadala zvýšenie. Priprav sa na to. Všetko si píš a uvidíš koľko ti to vyjde. Môžeš žiadať viac ako polovicu, kľudne aj 2/3 keďže o dieťa sa staráš len ty. To je rada od právničky.

matabb73
25. máj 2023

Inak ženy, odo mňa nikto žiadne bločky nechcel. Sudkyňa tiež žije v tomto štáte a vie čo koľko stojí, takže sama rozhodla čo sú oprávnené náklady. Čo mi znížila, boli výdavky na stravu, lebo na to vraj majú tabuľky a na 14 ročnú tam je 130 Eur. Mne oklepla výživné 200 Eur s ohľadom na príjem otca a povedala, že výživné by malo byt minimálne 20% z jeho čistého príjmu.

matabb73
25. máj 2023

Keď ste v byte traja, tak spočítaj všetky výdavky na bývanie a tretinu si daj do výdavkov na dieťa. Môžeš tam zarábať aj internet a televíziu. Mne neuznala Netflix hoci ho máme práve kvôli dcere. Že to nie je nutný výdavok. Nezabudni na poplatok za odpad. To je tiež už dosť vysoká suma. Do mesačných výdavkov si daj 1/12 z takých čo platíš raz za rok. Stravu som si tiež písala do aplikácie spolu za všetkých a do výdavkov som dala tretinu. Tiež žijeme v byte traja. Ak syn zje menej, tak o niečo menej by som dala.

mogaa
25. máj 2023

no možno sa aj otecko zobudí a bude chcieť syna na víkendy - keď už bude viac platiť....

mirica
26. máj 2023

@tairyx tento problém som mala aj ja.....a nie nevychadza len z oficiálneho prijmu. Len súd sám od seba nič nevyziada. Ja som dokladovania fotky auta na ktorom sa vozí, stiahla som si z profesie inzeráty s takou prácou ako robí, ale s reálnym príjmom, napočítala náklady ktoré dával na predchádzajúcich pojednávaniach a neskôr sa mu už nehodili, stiahla som všetky fotky a recenzie z dovoleniek,ktoré mali na FB a podobne. Dala som cez súd vyžiadať nielen jeho daňové priznanie ale aj súvahu a vysledovku jeho spoločnosti, detailne výpisy všetkych jeho účtov za rok spätne. A potom som žiadala nech zdokladuje príjem k výdavkom , ktoré ma. Bol to boj , ale oplatil sa...doložil že má príjem len 87 eur.....a výživné som na vtedy 13,13,12 ročné deti dostala 250 na každé

aloevera123
27. máj 2023

Dievčatá, aká je šanca na zvýšenie výživného ak otec nespolupracuje? Nechodí na súd, nepredkladá doklady, pripadne radšej sa necháva vyplácať na čierno?

autor
29. máj 2023

@mogaa no to dúfam že nie a dúfam práve kôli synovi. Je ťažká povaha a nieje zvyknutý byt bezomňa nikde, bol iba raz v škole v prírode čiže s kamarátmi, všetkých poznal a viac ísť nechce. On ani u babky neprespí 😁 ťažko s ním a toto by bolo pre veľké trápenie. Takže tam by som bojovala proti tomu. Ale čo si budeme hovoriť. Pred 4rokmi sme sa prisťahovali bližšie cca 35km od bio otecka. Čo myslíš koľkokrát bol za malým? Samozrejme že ani raz.