Výživné, keď nie je určené otcovstvo

5. feb 2021

Chcela by som radu rozisla som sa s priatelom chcem aby mi platil na syna lenze nema otcovstvo ma moje priezvisko maly tak ako teraz ???

pribinak
5. feb 2021

Ehm, výživné

1. musí byt zapísaný v rodnom liste dieťaťa ako otec, ak nie je, musíš dať návrh na súd na určenie otcovstva
2. dieťa nemusí mat priezvisko po otcovi, výživné bude otec platiť aj keď sa dieťa vola po matke

kiki9871
5. feb 2021

Dieta moze mat meno po matke, musi byt vsak otec zapisany v RL. Pokial nie je, nemas narok na vyzivne. Cize jedine riesenie je ho tam zapisat, ak to vyzivne teda od neho chces. Pokial on odmieta zapisat sa dobrovolne do RL, treba podat na sud, kde podstupi testy otcovsta a ak je skutocne otec, bude zapisany do RL ci chce ci nie. A bude potom musiet platit samozrejme uz aj vyzivne.

autor
5. feb 2021

@kiki9871 on chce aby bol zapisany co mam robit

sense
5. feb 2021

Je otec zapísaný v rodnom liste? Ak hej máš nárok na výživné, to po kom ma dieťa meno nehrá rolu
Ak otec v rodnom liste nie je tak anrok na výživné nemáš, jedine súdom najskôr určiť otcovstvo

autor
5. feb 2021

@kiki9871 cize potrebujem ist na matricny urad aj s ex priatelom ano a tam povedat ze chcem aby bol uznani v rodnom liste?

tosomja
5. feb 2021

To len tak jednoducho sa da nezapisat otca do rodneho listu aj ked je otec znamy?

pribinak
5. feb 2021

@tosomja keď ho ona neuvedie a on ako domnelým otec sa svojich rodičovských práv nedomaha, tak v tom rodnom liste jednoducho nie je

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
5. feb 2021

@sense ked expriatel chce byt uvedeny c rodnom liste tak ako to mam riesit co mam ako prve urobit

jajka71
5. feb 2021

Neviem o možnosti dodatočne zapísať otca do rodného listu, zažila som v praxi, že sa dožadovala klientka súdnou cestou, lebo on odmietal uznať otcovstvo. Treba si to zvážiť, lebo to nieje len o vyzivnom, potom ma nielen povinnosti, ale aj práva rodiča a mnohí rodičia (schválne nepíšem otcovia) si sú vedomí viac práv ako povinnosti voči dieťaťu. Nie raz na súde bolo, že si rodič nespomenul na platenie výživného, ale keď nemal z čoho jest, hneď si spomenul na svoje práva a žiadal od dietata/deti výživné na seba, často vtedy ak sa dieťaťu v dospelosti darilo, pričom to chápal ako svoju zásluhu aj keď sa nezaujímal on desaťročia...

sense
6. feb 2021

Určenie otcovstva ale vtedy nebude mať len povinnosť platiť ale aj právo byť s dietatom

autor
6. feb 2021

@jajka71 no ex priatel pracuje ma dobry plat a suhlasi s tym ze podam papiere

margitaf
6. feb 2021

Keď so všetkým súhlasí to sa neviete dohodnúť mimosudne? Platiť výživné môže aj bez rozhodnutia súdu, sa dohodnite ako ludia

heleninamama
6. feb 2021

Normálne zájdite spolu na matriku, chlap podpíše súhlas s otcovstom a dieťatu vystavia nový rodný list, už s menom otca. Ak s tým chlap súhlasí, netreba žiadny súd.
@margitaf Istota je istota. Radšej, nech tam je uvedený. Čo ak ho o pár rokov prepne (ožení sa, bude mať ďalšie deti, príde o prácu...) a prestane platiť? Autorka bude mať len a len problémy... A aj na to dieťa treba brať ohľad - nemať v rodnom liste uvedeného otca je z môjho pohľadu dosť smutné až ponižujúce. Najmä, ak matka vie, kto ním je a aj dieťa ho pozná.

margitaf
6. feb 2021

@heleninamama to jasne to bez Debaty, najlepšie už do pôrodnice ísť so súhlasom o priznaní otcovstva, ale to stačí zbehnúť na matriku a o výživné sa súdiť až keď to bude aktuálne

cacianka
6. feb 2021

Tu na MK je skupina Pravne poradenstvo, hned v uvode je super prispevok od renomovanej pravničky.
Zatiaľ iba tolko - na matrike bio otec podpíše vyhlásenie, dostanete nový rodný list.odporúčam ponechat tvoje priezvisko, sú tu mrte pribehov ako rozdielne priezviská matky a dietata narobili problemy.
- vyzivne - spiste rodicovsku dohodu a dajte potvrdit na súde.