Výživné na 1,5-ročné dieťa
Ahojte, otec mojej dcéry pracuje ako živnostník, a zarobí cca 3000 +- podotýkam , že nebude platiť nič, nebude mať žiadne výdavky, okrem poistky za auto, a na naftu a mobil, nič viac v podstate. Ja som na rodičáku, ten mám 400 eur, z roho 200eur nájom, 50 elektrika, mobil, sporenie, a už som na 400 eurách, samozrejme bez stravy, bez lekárne, bez drogérie, bez oblečenia.
Dohodli sme na 350 eur, ale podla mňa, je to málo. Na tieto veci, ktoré som popísala. Mohla by som žiadať viac?
@zuzanockamt určite existuje aj na matku dieťaťa, len neviem presne do akého veku dieťaťa.
Aitorka Tak to rieš súdne, keď si si istá, že môžeš dostať viac.
A do práce sa až do 3 rokov fieťaťa nechystáš?
@lejusinka Ako kral si mozno zije, lebo si to odrobi. Tak chod pracovat aj ty a nie iba pocitat, kolko z jeho vyplaty ti vyjde a zaroven budes moct sediet doma. Autorka asi rata brutto, neberie do uvahy, ze rocne musi zaplatit dan, dochodkove, zdravotne. Plus zivnostnik nema garantovanu pracu. Musi odlozit aj na vyzivne a vydavky, aj ked nebude mat zakazky.
Treba sa zacat pomaly hrabat do prace, ked uz nevedia/nechcu zit spolu.
Jeho vydavky a zivotny styl Teba nemaju preco trapit. Ty mas pozerat na zaujmy dietata, to ako on zije a aky je clovek nikoho nezaujima. Ak ste sa dohodli na 350 a zrazu chces 400 tak si pytaj, ak je normalny urcite s tym nebude mat problem. Ale ak ste sa dohodli na 350 a zrazu chces 600 tiez by som Ta poslal kade lahsie.
@zuzanockamt nie to samozrejme, ale Ty mas stale nejaky problem s peniazmi druhých, neviem ci si mala nejakú tazku skusenost, ze si musela vsetko zvladnuť a platit sama, nikto Ti nepomahal, ale tak v temach o peniazoch sa vyjadrujes vzdy tak, akoby si mala podobnu skuaenost a druhym nedodoprajes..
Btw ked si na RD mas narok na vyzivne nevydatej matke aj ked nie ste zobrati. (Z dovodu znizenych prijmov). Mas nan narok tusim 2 roky.
@dagmarovita Áno, vyjadrujem, lebo mám na to stále rovnaký názor. Neznášam nedpravodlivosť a lenivcov - je jedno či je to muž, alebo žena.
So svojou finančnou situáciou som nadmieru spokojná, so vzťahom tiež - 15 ročné manželstvo a dokopy takmer 20ročný vzťah.
@anonym Ak si pracovala cca 9 rokov, prečo teraz nemáš úspory, vlastné bývanie? A čo Ti bráni zarábať aj teraz/o pár mesiacov? Veď môžeš aj Ty zarábať 3000. Nik Ti tu nezávidí, ale veru, nechcela by som do rodiny ženu, ktorá okrem maternice nemá čo ponúknuť, len očakáva, že ju niekto bude živiť, lebo porodila. Neverím ani tomu, že ex je narcis a manipuloval Ťa - to tu píše každá ohrdnutá a ani si neuvedomuje, čo to znamená... Zrejme sa len nechcel viazať, keď zistil, čo ho s Tebou čaká, len dieťa už bolo na svete. Alebo sa prihodilo náhodou.
V každom prípade, ak si dieťa chcela, snaž sa starať aj Ty a vychádzaj s ním dobre - lakomý na dieťa nie je, neberie Ti ho, nerobí mu zle, máš šancu vychovať si ho podľa seba, ale otcom bude navždy. Ak si otehotnela len kvôli vidine peňazí, smola.
Je zaujimave, ze po rozchode vsetci muzi maju zrazu nejaku narcisticku poruchu a svoj plat ani nepotrebuju. Nepotrebuju byvat, jest, cestovat, nic. Ale ex by sa kludne zosiel aj cely jeho plat. Pritom 2,5 roka (dieta ma 1,5 roka) predtym, este ziadnu poruchu nemal a bol vhodny ako otec.
350 eur je slusne vyzivne na male dieta a vyzivne nema nahradit matke plat, zatial co bude doma. Idealne bude, ked dieta bude mat 3 roky, dat ho do skolky, aby si autorka otvorila zivnost a zarobila tiez 3000 eur, ked je to taka brnkacka.
@zmrzlinka2021 ale výživné nie je na to, aby matka mala z čoho platiť nájom......vyživovaciu povinnosť majú obaja - matka i otec.....sú reálne náklady na 1,5ročné dieťa v sume 350eur? sama uznáš že nie a to je len suma od otca.....matka ak boli manželia, môže žiadať výživné na seba, ale nájomné sa netýka nákladov na dieťa......
a ty nie si tou, čo tu prednedávnom mala diskusiu s otázkou, či je 350€ na dieťa veľa? tá skvelá matka, ktorá svojmu dieťaťu dopraje kvalitné hračky a knihy a lyžovačky a letenky za tetou? tvoje vyjadrovanie je veľmi podobné......
@liljana len keď tu na MK tak čítam príspevky, tak niektoré mamičky by si najračej urobili z výživného ďaľší príjem miesto platu....nikto netvrdí, že rozvedená alebo osamelá matka to má finančne ľahké, ale ani jedna nesúhlasí so striedavou starostlivosťou alebo so zverením dieťaťa do otcovej starostlivosti....zrazu je každý otec upne neschopný postarať sa o svoje dieťa, len nech platí čo najvyššie výživné a ideálne ak sa o dieťa ani nezaujíma....česť výnimkám
@zuzanockamt
Max. dva roky, zároveň max. do dvoch rokov veku dieťaťa. Úplne presne je príspevkok pre nevydatú matku, ktorého cieľom však nie dorovnať životnú úroveň expartnera, preto vyšla príspevku je nižšia ako pri klasickom výživnom.
@zuzanockamt vyzivne nie je 50:50 vzdy, to je velmi jednoduchy pohlad, berie sa v uvahu aj miera starostlivosti o dieta, aj to je “vklad” matky…ty asi sama na dieta nie si…sama matka ma aj hranice aku pracu moze prijat, pracovny cas…to su real obmedzenia ktore matka ma..samozrejme 1000 je utrhnute z reality…tiez som nazoru, ze zena sa ma snazit, ale ver, ze same mamky to maju ku… tazke
@mogaa Co by dala ta, co jej otec dava 120 eur na dve deti, dostat 350 na jedno male. A aj tak je malo ... Podla mna je to slusny prispevok a slusne spravanie od ex, ked sa takto dohodli aj bez sudu. Niekto si omylom mysli, ze po rozchode nemusi pracovat a zivotna uroven zostane ako predtym, ked zili spolu. Preto sa robia deti s "hocikym" a vztahy sa rychlo riesia rozchodom, ked vela zien dufa v take vyzivne, ze po rozchode sa nic financne nezmeni.
@darkswan To mi je jasné, že tam obmedzenia sú a je to ťažké, ale zdrať chlapa z peňazí a ona ani len snahu o prácu nemá, tak to je tiež na zamyslenie. Ešte max. 500€ by šlo.
V jednom prispevku tu niekto ziadal z toho ürijmu 1000 eur. Z 3000 eur su odvody tak 900 eur plus dan aspon 200 eur. Netto asi 1800 eur. Z toho zobrat 1000 eur bude mat autorka prijem 1400 eur za nic a otec 800 eur za odrobenych 200-240 hodin denne. Aku motivaciu by mala autorka vobec ist do prace, ked za nic a relax doma bez namahy dostane 1400 eur od statu a ex a ak by mala pracu, tak by este jej vyzivne znizili. A co by asi urobil ten pan, ked par mesiacov zostane bez zakazok s nulovym prijmom a povinnostou platit 1000 eur mesacne, plus odvody,.... A co by robila autorka v takom pripade, ked bude mat svoje vydavky nastavene na nepracovanie a na pravidelny prijem 1400 eur a ex povie, ze je teraz bez zakazok. Atd atd ...
@heleninamama
Ja nechapem preco si tak proti aby si "slecna" zapytala viac..co to pojde z tvojho vrecka? Ci jej zavidis? Fakt zvlastne..v konecnom dosledku rozhodne predsa asi sud a ten by mal brat okrem ineho predsa do uvahy viac okolnosti
@puklica13 dostáva výživné 350 eur na 1.5 ročné dieťa. Ak by mamička žiadala o výživné na súde, tak by také výživné nedostala, lebo asi ťažko by na papieri vypočítala náklady na 1.5 ročné dieťa 700 eur, pretože ak nejde o choré dieťa, tak určite náklady na tak malé dieťa nie sú 700 eur mesačne. Dostala by zrejme menej a zvyšok by otec dieťaťa dostal platiť na sporenie, ktorého by sa matka nemohla dotknúť. A nie, mamičke nezávidím, mám oveľa vyšší príjem ako spomínaný otec dieťaťa.

@zmrzlinka2021 ty na com dnes frcis???? rodina su vtedy ked spolu ziju ked zdielaju starosti a radosti ..maju rovnaku domacnost etc ... pokrvna rodina zostava navzdy ... oni sa rozchodom rozisli - s nou uz nic netvori .. ma dieta to je jeho rodina .. ak si najde priatelku a zacnu spolu zit to bude jeho nova rodina ... ona je uz len zena co mu vynosila dieta ..