Výživné na 1,5-ročné dieťa
Ahojte, otec mojej dcéry pracuje ako živnostník, a zarobí cca 3000 +- podotýkam , že nebude platiť nič, nebude mať žiadne výdavky, okrem poistky za auto, a na naftu a mobil, nič viac v podstate. Ja som na rodičáku, ten mám 400 eur, z roho 200eur nájom, 50 elektrika, mobil, sporenie, a už som na 400 eurách, samozrejme bez stravy, bez lekárne, bez drogérie, bez oblečenia.
Dohodli sme na 350 eur, ale podla mňa, je to málo. Na tieto veci, ktoré som popísala. Mohla by som žiadať viac?
350 E na zdrave 1,5 r dieťa je kralovske vyzivne aj pri takom prijme otca ....ale to neznamena ze sud nemoze odklepnut viac, ak ty predložiš svoje výdavky, napr ze si zdravotne znevyhodnena pracovať...vsetko je to na posudení okolností..
raz som mala pripad kde pri takom príjme otca odklepli výživné na 8 r dieťa 250 E a na rozvedenú matku 500..rozum sa mi zastavoval, mamicka bola profi sportovkyňa a s tym aj robila -sutaze, stabilný príjem nemala, takze je to ozaj na posudeni samotného sudu.
@dagmarovita ja? Si normalna? Ja som reagovala na prispevok, ze jej tu zavidia!!! Nič ine som nekomentovala! Zjavne si na tom podobne ako ona ,sama s detmi, bez chlapa, je to aj vidiet. pekny den.
a vy sa tu velmi mylne domnievate ze matka ma poskytnut rovnaku vysku financii ako otec do vyzivy dietata. nie. to ze plati otec 350 neznamena ze aj matka musi..matka venuje dietatu starostlivost a aj tato sa zaratava do formy vyzivneho!
kopirujem pre pochopenie :
Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.
Pri určení rozsahu vyživovacej povinnosti súd prihliada na to, ktorý z rodičov a v akej miere sa o dieťa osobne stará. Ak rodičia žijú spolu, prihliadne súd aj na starostlivosť rodičov o domácnosť.
Výživné má prednosť pred inými výdavkami rodičov. Pri skúmaní schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť.
Tak načo riešiš 50€ pred celým svetom? Ja by som s a rada opytala, ze co kupujes za vyživné 350€ 1,5r dietatu? Plus ho živíš aj ty.
Moj byvaly zarobil v cistom cca 2000€ a vyzivne mu sudkyna prisudila pre nase 3-rocne dieta 300€. Povedala, ze ak ma otec vyssi prijem, musi byt zachovany aj zivotny standard dietata. Cize pani sa pyta optimalne a je na nej, co si z tych 350€ uhradi, mozno naspori pre dieta. Ako pisem, zivotny standard dietata musi byt zachovany. Toto su slova sudkyne a to moj byvaly zarobil o 1000€ menej ako tento konkretny otec s prijimom 3000€. 350€ je optimalne, ale po case by som z toho chlapa urcite nedolovala, minimalne do strednej skoly.
Niektore to tu obhajujete,ako keby ste to mali platit za toho otca ...chore...moj zarabal 750 eur...na nicom sme sa nevedli dohodnut...sudca urcil vyzivne na dve deti 450 eur...jemu ostalo 300 a este preukazal,ze 100 mu strhavaju exekuciu..a sud to nezaujimalo...sudca povedal jasne : dieta je prvorade...takze ak si vypyta aj tu tisicku a sud to zhodnoti,preco nie...budem drzat palce aby ti odklepli aj 1500 a este sa tym prosim tu aj pochval,aby ine tu od zavisti rozpucilo....
Načo a prečo riešite úplne niečo iné, ako sa autorka pýta ! Etika, morálka, tým sa u nej ohanate, ale to vy porušujete tie zásady = ste v skupine o právnych veciach, nie morálka pani dulskej.
Nestarajte sa či je doma či pracuje, vy jej tie alimenty neplatíte, ani dieťaťu neutierate sople a zadok.
@adaale nefacka si predstav...sud urcil vyzivne nie ja....nemalo mu na aky najom ostat,kedze ziaden neplatil...a ano vyzila som si uplne uzasne..az na to,ze aj tych 450 eur bolo sakra malo....vsetko islo na liecbu hendikepovaneho dietata..takze ak nevies uplne fakty,zdrz sa komentarov a neurazaj prosim ta nikoho...
a co, zavidis ze on moze minut 3000e a ty len 300😁 mala si sa lepsie ucit.
Inak, to vyzivne je pre malu. Z toho si nemas platit nechtiky a domacnost 😉
Autorka žiada navýšenie výživného kvôli nízkemu mesačnému príjmu, lebo je na RD. Teraz čisto hypoteticky, ako sa postupuje v prípade, že matka by si do roka našla nového partnera (a začali spolu bývať napríklad, mal by dajme tomu príjem nadštandardný ako jej bývalý partner) alebo jej skrátka skončí RD a nájde si prácu? Žiadala by žena v takejto situácii zníženie, lebo veď dôvody, pre ktoré to žiadala už pominuli? Je dosť možné, že nie. A aj preto sa to môže mnohým zdať nie úplne kóšer takto uvažovať.
@miniatura Miniatura, v tvojom prípade je to predsa diametrálne odlišné, nakoľko ako píšeš, máš handicapované dieťa, kde je tá starostlivosť a finančné náklady úplne na inom levely. Preto ti aj súd priklepol tak ako priklepol.
Mužovi bývalá platila na syna 50 eur...viac ani cent...myslím že 350 eur na tak malé dieťa je až moooc...a ja som napríklad pri jednom dieťati šla od jeho desiatich mesiacov a od druhého dieťaťa od jeho jedenástich mesiacov do práce...a to žijem s mužom a nenechala by som všetko na jeho ramenách...sme obaja rodičia.obaja sa staráme...
@modry1985 dakujem ze si detailne rozpisal to co som ja pisala v skratke a strucne...a to ma tu sli ukamenovat a obvinovat ze ja neviem o com to je haha....maximalny suhlas....a stale si stojim za svojim ze autorkina jednostranna "vypoved" velmi velmi "pokulhava", plus jej jediny fokus na peniaze tomu tiez nepridava....ale tak ano, 3-4tisicky niektore zeny vedia velmi zaslepit, mna ne (prilis malo😂sorry za ironiu) ale ju ocividne ano
Vsetkym tu pravnickam, najvacsiom odbornickam na rodinne pravo ako advokatka odkazujem, ze vobec neplati, ze rodicia musia preukazat vydavky 50-50! Je to o dost zlozitejsie, posudzuje sa aj starostlivost rodica, ktory sa stara osobne, a nie je mozne zabudat ani na to, ze dieta ma narok na rovnaku zivotnu uroven, ako rodic. Takze ak jeden rodic zaraba napriklad 10.000 eur, a druhy 1.000 eur, to dieta ma narok na to, aby si zilo tiez "nadstandardne", ak jeden rodic ma nadstandardne prijmy. Ano, to vyzivne moze byt teda vyssie, zvacsa cast pojde na uspory, ale pokojne sa pri otcovom prijme niekolko tisic eur mozeme bavit aj o vyssej sume vyzivneho.
@luczach Pravda je, ako vzdy niekde uprostred. "Strasti slobodnej matky ... a nadrzanie." V pravom rade kazda zena chce dieta. Je to jej najvacsia tuzba. Chce ho, aj keby bola sama a nemala co jest. Ked su tu komentare, kolko casu a penazi pary vynalozili na umele oplodnenie, ako ktora tuzi po dietati uz pomaly od 16r. Je az smiesne, ked ex da slusne vyzivne, ze je to malo a niekto zacne vyratuvat, ako je vycerpana zo starosti o svoje dieta a ze chce uhradit 24hodinu starostlivost o vlastne vytuzene/vydupane dieta.
@girlie_konik a ja som jadrový fyzik.
@girlie_konik a este dodam, ze to, kolko kedy vam kto platil na dieta, je absolutne nepodstatne. Kazda situacia je ina, ine su prijmy a vydavky, ina je forma starostlivosti, nema ziaden zmysel tu pisat presne sumy. To ako keby ste pisali, kolko stoji dovolenka, ci kto ma aku vyplatu? Mozu to byt sumy od par sto eur do desiatok tisic, a je to tak ok.
@silvia2013 ???
Ani v usporiadanej nedozvedenej rodine nevyzivuju rodicia deti rovnakou sumou. Mamka zarába trebárs 800 eur, tatko zaraba 2000 eur. Cize vyzivuju deti v pomere k svojmu príjmu. Po rozvode by to malo ostať. Ak je mamka na rodicaku, z ktorého živí seba aj domácnosť, v tomto čase by mal väčšiu časť výživy na dieťa zatiahnuť ocko. 350 eur je pre niekoho veľa, niekomu nestačí. Ak ocko je schopny platiť viac, prečo nie.
Preco tvrdíte, ze obaja rodicia rovnakou sumou??? To je nezmysel predsa
"Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni svojich rodičov. Znamená to, že čím má rodič vyššiu životnú úroveň, tým vyšším výživným by mal prispievať svojmu dieťaťu. Schválne hovoríme o životnej úrovni, nakoľko nejde len o výšku príjmu, ale aj o majetok ktorý je vo vlastníctve rodiča." Tu nejde o to, ze by matka chcela profitovat z vysokeho platu exmanzela. Otec ma dieta a to ma pravo zdielat jeho zivotnu uroven. Toto by mal zvazovat vzdy aj sud.
@girlie_konik Akože áno. Takto je to podľa zákona. A určite by to nebolo fér (aj voči chlapovi ktorý toľko € zarába, lebo predpokladám že mu samé do vrecka nepadajú), keby sa okolo toho neposudzovali aj tie XZ ďalších okolností ako píšeš. Ale pravdupovediac, aký nadštandard treba 1,5 ročnému dieťaťu??? Celodennú opatrovateľku, aby si mamička za vysúdené peniaze mohla chodiť po nechtoch a kamarátkach? Pretože v 90% to tak je (ak nie viac). Ale na to je ten súd, aby zohladnil skutočnosti, posúdil a rozsúdil.
@moonlighting ten standard sa tomu dietatu vytvara najma tak, ze sa otcovi ulozi povinnost skladat cast vyzivneho na uspory. Plus neskor, samozrejme nie 1,5r , ale pri vacsich detoch je rozdiel, ci vies zaplatit nejaky cudzi jazyk, lepsie kruzky, mozno dokonca skolu, atd
@adaale tieto kecy, ako moze matka pracovat s 1,5r dietatom 😲 Som z Ba, mam vysokoodbornu pracu, pracovala som pri oboch detoch, ale bolo to neskutocne narocne a s klasickym zamestnavatelom by som to nedala, som "zivnostnicka". Nenajdes pre tento vek statnu skolku/jasle, jedien sukromne, ktore stoja niekolko sto eur. Dieta naozaj byva dost casto chore, aspon teda vacsina mojich kamosiek aj moje boli, to by som si to rovno mohla hodit, ak by som musela vkuse riesit OCR a dovolenky. Takze nie, nefunguje to tak, ze odlozim 1,5r dieta do jasli a ja si idem veselo zarabat, ak aj mam sebelepsiu volu. O tom, ze nejake skratene uvazky a podobne su len sen, to uz ani nepisem.
@girlie_konik preco by nenasla statne jasle? Moj chodil od 2r do jasli. A nebol jediny. Boli tam deti aj par mesacne.
A to ako tu niektore pisu,ze ma ziadat este vyzivne na seba? To vazne? Toto je najvacsi blud aky moze byt.

350 bože snívam prv od narodenia bolo 60€ a to je na peknej stolicke