icon

Výživné na 1,5-ročné dieťa

12. jún 2022

Ahojte, otec mojej dcéry pracuje ako živnostník, a zarobí cca 3000 +- podotýkam , že nebude platiť nič, nebude mať žiadne výdavky, okrem poistky za auto, a na naftu a mobil, nič viac v podstate. Ja som na rodičáku, ten mám 400 eur, z roho 200eur nájom, 50 elektrika, mobil, sporenie, a už som na 400 eurách, samozrejme bez stravy, bez lekárne, bez drogérie, bez oblečenia.
Dohodli sme na 350 eur, ale podla mňa, je to málo. Na tieto veci, ktoré som popísala. Mohla by som žiadať viac?

girlie_konik
13. jún 2022

@matabb73 snazim sa jej to vysvetlit, ale zatial neuspesne.. Sokuje ma ta minimalna empatia a pochopenie samotnych zien - matiek, aj ked uz nerozumeju pravnej stranke veci, ok, ale toto.. Potom sa nedivme, ako to tu vyzera, ako su matky zaznavane a s akymi problemami musia kazdodenne bojovat :(

anjelicek26
13. jún 2022

@girlie_konik ale ved ona keby sa zamestna, tiez moze zarabat tisice eur a vyrovnaju to... mne proste 350e neprijde nejako vyrazne malo, aby tomu dietatu cokolvek chybalo, ked nieco dolozi aj matka.. a o tom, kolko a ako casto tu malu otec brava - nepisala ani slovo, takze mozeme len spekulovat...
@matabb73 toto su presne temy, co si oni musia ujasnit. Ci je to len o financiach, alebo by mala radsej spolupodielanie sa na starostlivosti (co je lepsie a efektivnejsie pre obe strany)... Bohuzial - ked sa rodicia rozijdu, musia robit kompromisy a dieta tiez... moji boli v jasliach/opatrovatelky od 1,5 roka a ja v praci a ano mam manzela..preto viem, ze to taka drama nie je, aj ked je to narocne... ano ten skrateny uvazok kvoli vyberaniu a vozeniu je na nezaplatenie (robim 30h)...ale aj tu sa mozno (snad) vie dohodnut s ex, ze jeden vozi, druhy vybera, ono ked ho dotiahne na sud, mozu byt z dobrych vztahov velmi rychlo - "na noze" a potom sa nedohodne nikto s nikym ....

radoslava3
13. jún 2022

@zuzsat nie vsade su jaslicky. Napriklad v nasom meste nie..

radoslava3
13. jún 2022

@moonlighting tak u nas su teda jasle az od dvoch rokov. Nie v kazdom meste su rovnake moznosti..

autor
Autor odpoveď zmazal
matabb73
13. jún 2022

@girlie_konik ja som úplne v šoku z tejto diskusie. Očakávala by som od žien podporu a nie, že je budú nadávať do zlatokopiek. Neviem, či za ne hovorí závisť alebo aký je dôvod. Každá z tých, čo to nechápu by si mala skúsiť žiť sama s dieťaťom, aby videli aké je to náročné a ako ťažko je zo finančne zvládnuť. Hlavne pri tak malom dieťati. Ja som mala dcéru už veľkú keď sme sa rozviedli a aj tak som ešte pár rokov nemala šancu zarobiť toľko, koľko by som zarobila ak by som na ňu nebola sama. Preto nechápem to delenie nákladov na polovicu, čo tu píšu a neberú do úvahy, že matka venuje dieťaťu omnoho viac času ako otec a aj to treba ohodnotiť.

anjelicek26
13. jún 2022

Kedze malu kojis, ani si ju zobrat nemoze, byvas pridaleko - tak si ju asi nema ani kam zobrat (takze tie dve hodiny travi u teba doma (byvas sama, ci u jeho svokrovcov?) a ide radsej von, aby ste sa vy dvaja nehadali), tych 250km aby si ju autom zobral na vikend (lebo kojenie) mu ju asi tiez nedas cestovat, realne mu fakt vycitas, ze s nou nechce byt? Nema s nou momentalne ako byt, lebo "situacia"... tiez otaca za nou 250km tam a 250km nazad, co je na soferovanie kvoli - dvom hodinam - fest narocne, kedze tam prespat nemoze no celkovo...

To je jedno, my sa tu budeme zbytocne dohadovat, riesenie (v zmysle dietata) budete musiet najst hlavne vy... toto nie je o hrdinstve, ale o hladani rieseni. Plati ti dost a nie je iste, ze na sude by mu urcili viac, vzhladom na realne potreby dietata v tomto veku. O tej polemizovanej "urovni rodicov" sa da diskutovat na dlhe lakte, uvidis, na akeho sudcu narazis. Rozchody su narocne pre vsetkych zucastnenych, prajem nabuduce lepsiu ruku pri volbe partnera.

k0l0b3zka
13. jún 2022

@girlie_konik Klasicky priklad pravnicky obhajujucej zeny. Bezne opakujuce sa prazdne reci o tom aka je starostlivost nesmierne narocna a obmedzujuca a bla bla bla. No tak ja by som bol za to aby sudca ked toto pocuje rovno volal socialku a prisudil dieta otcovi, pretoze mna starostlivost o moje dieta urcite neobmedzuje, pretoze je to MOJE dieta. A kecy o tom, ze ake je skvele byt vikendovy rodic , no zelam kazdej zucastnenej lietat za dietatom kazdy druhy vikend xy km a pozerat sa na to, ze vlastne nemate ziadny vplyv na vychovu svojho dietata a rastie z neho taky clovek aky si povacsine ex uzna za vhodne. A dalsie a dalsie veci o ktorych by som mohol.pisat hodiny. Idealny stav je ze v pripade rozchodu sa dieta automaticky zveruje do striedavej starostlivosti a jedine ak by tam boli vazne dovody na to preco tak nespravit , sud urci inak. Ale sme na Slovensku tu veci funguju tak ako funguju. A takisto by som privital nieco ako maju v Nemecku - tabulka vydavkov na dieta ktora sa automaticky zvysuje s vekom a bude teda v kazdej chvili rodicom jasne ake velke bude vyzivne. Nie pocuvat na sudoch vymyslene vydavky na dieta a kecy o tom aka je starostlivost narocna.

modry1985
13. jún 2022

Ak si mysliš že kojenie je " problém " skús si vyhľadať na FB iniciatíva za vymazaných rodičov a poštudovať príbehy " vymazaných " matiek žijúcich so skutočným NARCISOM.....kým sa súdne ťahanice skončia dieťa bude na strednej škole ....toto je život a rozchod / rozvod so skutočným narcistom.......Ak sa ti skutočne zdá málo 350 eur výživné na dieťa - ako ti radia všetci skús podať žiadosť na súd......Nik nehovorí že samoživitelia to majú v živote ľahké....ale to je daň za výber rodiča pre svoje dieťa.....

desperate_m
13. jún 2022

@k0l0b3zka Mas pravdu, tiez to tak mam podobne ako si napisal. Chcem sa zaujimat o drobca aj sa zaujimam. Sudom je stanovene neodkladne opatrenie. Cez tyzden aj cez vikend. Dodrziava sa len vikend a to je stanovene na kazdy druhy vikend. A ked pisem ex nech mi napise aspon 45min pred tym ako sa mame stretnut ci mozem prist alebo nie (kedze cestujem za nimi) koli tomu, ze ci syn zaspi alebo nie, tak mi povie nato, ze ona nevie kedy presne pojde spat a nema mi to dat ako vediet, ze nech pridem a nech som dve hodiny niekde v obchodaku alebo sa prechadzam po meste.

girlie_konik
13. jún 2022

@k0l0b3zka ANO, STAROSTLIVOST O DIETA JE OBMEDZUJUCA. Skusal si sa ako rodic zamestnat s tym, aby si stihal rano aj poobede skolku/skolu? Skusal si vykryt vsetky choroby, prazdniny z beznej dovolenky a beznym sposobom? Ja hovorim o takomto obmedzovani, o nicom inom. Nevymazavam ziadneho rodica, prave naopak pisem, ze by sa mali podielat v co najvacsej miere rovnako.

modry1985
13. jún 2022

@girlie_konik Niektorý by to možno aj skúsili , ak by dostali možnosť.....Nie všetci muži majú štastie že im prejde osobná starostlivosť / striedavá starostlivosť....To je ako otázka či si skúšala dýchať na MARSE......

k0l0b3zka
13. jún 2022

@modry1985 Presne tak uplne bludy , to je ako ked niekomu zakazes behat a potom mu das pokutu ze je tucny :D Tak ja zakazem starat sa o svoje dieta a potom mu pridelim vyzivne, pretoze sa nestara a je vikendovy rodic :D

girlie_konik
13. jún 2022

@modry1985 tak potom otazka na @k0l0b3zka , co vsetko urobil preto, aby to dieta do striedavej starostlivosti dostal? ake konkretne kroky urobil, riesil to sudne?

adaale
Odpoveď bola odstránená
modry1985
13. jún 2022

@girlie_konik 99% rodičov nie je dostatočne právne znalých na to , aby vedeli čo v prvých hodinách rozvodu správne urobiť aby neprišli o dieťa. A ak sa karavána rozbehne - je už úplne jedno o čo žiadajú , je nutné zachovať status quo....
Jedno neodkladné opatrenie podané rodičom A a rodič B má takmer nulové šance v priebehu súdu k zmene......( platí to pre obe pohlavia )

girlie_konik
13. jún 2022

@adaale bola si v zahranici, ano? predpokladam, ze si mala moznost skrateneho uvazku. My tu piseme o situacii na slovensku, ktora je velakrat bohuzial uplne ina pre matky

girlie_konik
13. jún 2022

@modry1985 ok, takze toto uz nie su vyhovorky, ale ja som zla pravnicka, co nici ludom zivoty? Ak otec chce, nech za dieta bojuje, moznosti na to su. Take iste, ako ma podla neho matka vraj moznosti sama sa starat o dieta atd ;)

girlie_konik
13. jún 2022

@adaale a druha vec, bola si na dieta sama? Bez partnera? Lebo je zasadny rozdiel, ci stihas pracu a zladis s nou skolku tak, ze sa vies vystriedat s partnerom, ako ked to naozaj cele musis zabezepcit sama. Jeden ide rano, druhy poobede - to je velky rozdiel, ako ked musis stihat TY SAMA aj rano, aj poobede, aj vsetyk choroby, prazdniny atd

desperate_m
Autor odpoveď zmazal
desperate_m
13. jún 2022

@girlie_konik Neodkladne opatrenie nefunguje tak ako by malo. Nedodrziava ho cez tyzden. UPSVaR ma odkazali na moju advokadku a ta to riesila s advokatom mojej ex. Nikam sa to nepohlo. Takze tolko k neodkladnemu opatreniu.

modry1985
13. jún 2022

@girlie_konik Potom právnická prax je na veľmi slabej úrovni. K prezvereniu dieťaťa v rámci starostlivosti prichádza na Slovensku v promilových číslach , viem to ja a dozaista aj TY. Výnimky sú zväčša len v závažných prípadoch dokázateľného týrania , resp. inej patológie....... Je všeobecne zaužívané pravidlo zachovať STATUS QUO.
Je to ako s tým letom do vesmíru a skúsiť sa nadýchnuť......Možné to je .......

@desperate_m pri nedodržiavaní neodkladného opatrenia v rámci prebiehajúceho konania jej môže byť na škodu. Pravdepodobne tvoj prípad je živý ak nie je rozhodnutie súdu , ale len neodkladné opatrenia. UPSVaR a ani advokáti však s tým nič neurobia. Musíš počkať na rozhodnutie súdu....
V rámci možnosti si mal zamedziť neodkladnému opatreniu , kde by bola osobná starostlivosť v rukách jedného rodiča ( ak si chcel SS ) . Teraz si už len v pozícii štatistu a čakania na rozhodnutie súdu....

k0l0b3zka
Autor odpoveď zmazal
adaale
Autor odpoveď zmazal
girlie_konik
13. jún 2022

@adaale takze si NEBOLA na dieta sama, ale mala stale v domacnosti pomoc od partnera, ano?

@k0l0b3zka nema zmysel dalsia debata

zuzsat
13. jún 2022

Za mna pytat este viac ako 350€ je riadna chamtivost. Ak zena nie je schopna sa sama postarat o dieta nech ho radsej necha otcovi. A nech nezobre... Naco si robila dieta ked ho nevie uzivit. Nevie byt sebestacna... 350€ ani tak male dieta na mesiac nestoji.... Nie to ze este aj ona by mala dieta akoze na dieta prispievat rovnakou ciatkou aku ziada... Rodicovstvo je rovnopravne...

adaale
Odpoveď bola odstránená
darkswan
13. jún 2022

@zuzsat takze podla tvojej logiky, ked si doma s dietatom aj v manzelstve nemas co cakat peniaze od muza ale pekne platit ucty, dat dieta do jasli a zarabat

zuzsat
13. jún 2022

@darkswan podla mojej logiky ak na to nemam dieta si nerobim. A ked zijeme v spolocnej tak jasne ze sa vhlap postara aj o platenie ekektriny plynu najmu... Ved plati aj za seba... Ale ked nezije s nimi tak preco ma platit najom a vsetko svojej ex???? To nie je jeho povinnost preboha... Plati na dieta... Preco ona by mala byt nejak privilegovana pravami nejakymi??? Z akeho titulu??? Ze je matka ze porodila? Tak nech necha dieta otcovi ked sa ona nevie postatat aj napriek 350€ vyzivneho... Ved to je hanba.... Rodicak je kolko... 370? Plus 350 vyzivne... Ako pardon ludia dnes ziju z minimalnej mzdy a ona nie je schopna vyzit zo 720€????

girlie_konik
13. jún 2022

@zuzsat nejak malo otaznikov 🙈 🙄 😀