icon

Výživné na dieťa, ktoré žije s matkou v zahraničí

ewissa
31. dec 2020

Ahojte.Je tu nejaka v podobnrj sitacii?
Partber sa odstahoval na Sk.Ja som zostala so synom v UK.
Davalibste si niektobziadost na Sk o vyzivne?
CMS nemozem kedze sa odstahoval mimo krajinu

mogaa
31. dec 2020

@ewissa Si si istá že žiadosť o výživné máš podať v SR?

ewissa
autor
31. dec 2020

@mogaa a preco nie?
Ved otec zije na Sk a je Slovak.

hipuska
31. dec 2020

U nás sa žiadosť dávala v mieste trvalého bydliska deti

kristiii
31. dec 2020

@ewissa ak sa nič nezmenilo, tam veci okolo detí sa riešia podľa posledného pobytu dieťaťa, čo je vo vašom prípade UK.

mogaa
31. dec 2020

@ewissa Lebo dieťa má miesto obvyklého pobytu v UK....žije v UK, tam má lekára, zázemie, poistenie....

ewissa
autor
31. dec 2020

Ano ma ale otec zije na sk.Tuto sudy vyzivne neriesia he na dohodr medzi rodicmi alebo na CMS kt od otca v UK vymahaju vyzivne.
Pravnik tu mi povedal,ze mame pravo sa obratit na sud v krajine pobytu otca o vyzivne na dieta.
Otec he ridne zapisany v rodnom liste.Zili sme spolu 13 r jedneho dna sa vybalil a odisiel na sk k mame.

ewissa
autor
31. dec 2020

Hladam niekoho kto ma s tymto osobnu skusenost.
Lebo je vela matiek Sloveniek kt.vymahaju ked otec zije v zahranici ale u nas je to opačný pripad.

mogaa
31. dec 2020

@ewissa Ty sa môžeš obrátiť na súd na Slovensku, ale otec dieťaťa to môže napadnúť a žiadať aby súdne pojednávanie bolo v UK nakoľko dieťa žije tam.....ak by to napadol, v tom prípade musí byť súd v UK.....

mogaa
31. dec 2020

@ewissa stačí že otec dieťaťa si nájde právnika ktorý s tým má skúsenosti, kludne môže povedať že do UK sa chce vrátiť a na Slovensku je len dočasne

ewissa
autor
31. dec 2020

@mogaa on na sud do Uk nechce ist za prve musel by ten sud platit a tu sa bavime o ciastke 13 az 20 tis libier.
Za druhe on sa do Uk nemieni vrati nikdy ( dokonca ani navstivit syna)

jajka71
1. jan 2021

https://www.cipc.gov.sk/ napíš im usmernia ta....

ewissa
autor
1. jan 2021

@jajka71 dakujem

jajka71
1. jan 2021

@ewissa sú skúsení, pracujú s aktuálnymi predpismi, ten systém je zložitý, lebo každá krajina má ine predpisy a rôzne medzinárodné zmluvy de jure a de facto, preto je lepšie poradiť sa s tými, ktori v tom chodiť vedia.

ewissa
autor
1. jan 2021

@jajka71 dakujem za link