Výživné na plnoleté dieťa

lylkatomaskova
11. jún 2024

Zdravím Vás , otváram tému výživného na plnoletú dcéru ma 18 rokov podala som návrh na súd navštevuje strednú školu . Výživné bolo určené súdom naposledy pred 15timi rokmi 50€ platil toľko pokiaľ sme sa pred približne dvomi rokmi nedohodli mimosúdne na sume 130€ ( podotýkam nič iné navyše neplatí nepodieľa sa na výchove , keď ma meniny narodeniny sú Vianoce kúpi darček ) v podstate prišlo mi zo súdu že potrebujú písomne vyjadrenie dcéry k návrhu , to mi nie je jasne netuším čo do toho vyjadrenia napísať , ako to ma v písomnej forme vyzerať ? Viete mi prosím poradiť , ďakujem za kazdu radu . Mne stačí zopár viet čo tam vlastne ma byt , na internete som nič nenašla . Už keď som sa rozpísala , kľudne by mi pomohli aj názory koľko približne by mala byt výška výživného na 18 ročne dieťa , jej otec nemá iné deti a v čistom ma príjem okolo 2000/2500€ ďakujem

pribinak
11. jún 2024

Keďže je dcéra dospela, mala by si ten návrh podať ona vo svojom mene a nie Ty
Ona už nie je dieťa, má 18. Je mladá dospela

On nech pripíše normálne že študuje, chodí do školy, teda nepracuje, pripravuje sa na budúce povolanie, že ju živíš ty ako matka a jej náklady sú take a take. Vypýta si napr 200 eur
Dá že koľko je cestovne
Koľko je stáva
Koľko drogeria
Koľko školské pomocky ….. a x y dalších položiek

Potom napíše že nepracuje, nebrigaduje a všetko financuje ty ako jej matka

alenah31
11. jún 2024

@lylkatomaskova dcera je dospela, navrh mala podat ona - nie ty, preto chcu jej vyjadrenie. Vyzivne uz pojde k jej rukam, nie tebe. Dcera spise vydavky - byvanie, strava, hygiena, zdr. starostlivost, skola, kruzky, cestovne, poistka, .... ine vydavky. Otec ma celkom vysoky prijem, moze ziadat aj 300€, pokial vydavky, ktore dcera uvedie budu nizsie - rozdiel na vyzivnom k rukam dcery mozu no nemusia otcovi urcit platit ako setrenie na ucet zriadeny sudom - ona ma pravo podielat sa na zivotnej urovni otca. Vyziadaju si aj tvoje prijmy - si tiez povinna dceru vyzivovat, byva u teba - vyzivne ti urcovat nebudu, ale bude ich zaujimat tvoj prijem a vydavky na teba + dceru. Tiez mam plnolete dieta, studuje na VS + aj pracuje - no jeho prijem sud nezaujimal hoci bol na sud dolozeny, ide o DoBPS - a moj ex ma nadstandardny prijem, okrem vyzivneho k rukam nasho plnoleteho dietata plati aj sumu na to setrenie.

cacianka
11. jún 2024

dcéra je plnoletá, návrh na úpravu výživného si musí podať ona - teda všetko písané v jej mene, nie v tvojom. aj keby si jej to naťukala ty. Najlepšie by bolo urobiť tabuľku, kde všetko systematicky rozdelíte.
Musíte si spísať aké náklady má/ máte na bývanie (nájom, voda, elektrina, plyn, internet, smeti a to vydeliť 2, tzn. koľko sú náklady na jej osobu.
potom aké má náklady na stravu, oblečenie, zdravotné potreby, obuv, cestovné, hygienické a kozmetické potreby, školské poplatky/potreby, mobil, voľnočasové aktivity(šport, kultúra, krúžky a i.) , ak treba aj okuliare, poistenie a iné poplatky čo má na jej osobu.
Tiež musíte uviesť aj tvoj príjem, myslím že ako potvrdenie od tvojho zamestnávateľa.
Ak by aj brigádovala - mala nejaký malý príjem, treba to uviesť, ale že je to len občas a nepravidelne, to nemá vplyv lebo nemusí pracovať, rodičia majú povinnosť vyživovať.
podľa výšky príjmu otca by mohla žiadať aj 400 €, súd rozhodne. Je možnosť že k rukám dcéry /teda na jej účet súd určí napr.300 a ako šetrenie 100e. alebo aj nejaké mimoriadne výdavky mu súd určí uhradiť 50%.
@alenah31 tiež dobre napísala

lylkatomaskova
autor
11. jún 2024

@cacianka veľmi pekne ďakujem

lylkatomaskova
autor
11. jún 2024

@alenah31 dakujem

lylkatomaskova
autor
11. jún 2024

Čiže dobre chápem že v podstate aj keď sa starám ja o dveru tak už nemám nárok na peniaze ktoré bude platiť jej otec ako výživné ? Všetko pôjde jej ?

alenah31
11. jún 2024

@lylkatomaskova ano, € pojdu jej. Jej pride aj predvolanie vo veci navrhu nie tebe- ona je povaxovana za navrhovatela, otec je odporca. Na sude bude stat vici otcovi ona. ALE moze ts splnomocnit - len si splomocnenie riadne spiste, treba dcerin podpis overit u notara. No treba pocitat s tym, ze sudca bude chciet cefietvdovod, pre ktory sa dcera nedostavi osobne. Ja dom cca pred rokom zadtupovala svoje dieta - kvoli orogramu erasmus bol v Dansku na 8 mesiacov - vopred mi dal splnomocnenie, aj tak sa to sudcovi nepacilo, nebyt pravnika - mozno sud odroci.

lylkatomaskova
autor
11. jún 2024

Zvláštne lebo ja ako matka stále živím svoje dieťa keďže chodí do školy a preto že ma 18 tak výživné pôjde jej ? Respektive takto aby som nevyzerala ako dajaka hnusná mater samozrejme keby súd určil na náklady sumu pre matku a potom pre dcérku výživné ktoré bude dostavať tak sa mi to zdá v poriadku . Veď stále byva so mnou a náklady sa nezmenili práve naopak

simca06022011
11. jún 2024

V 18tke som podavala navrh sama, prikladala som danove priznanie mamy, a od otca si vyziadali (kvoli prijmom), vsketo co bolo treba som do navrhu pisala sama. Uz to bude vyzivne pre nu a jej. Dokonca aj na sud som isla osobne a sama :D TO uz bolo vyzivne pre mna, mame nechodilo od otca nic. Ostatne je uz na dohode vas dvoch. Ci to da posielat tebe alebo ako.
ja osobne som od mamy penizae nedostavala, a tym padom ona v podsatte platila byvanie, a stravu, ak som teda doma jedla vobec :D

damian85
11. jún 2024

@lylkatomaskova výživné nikdy nebolo pre teba , vždy bolo pre dcéru.

simca06022011
11. jún 2024

A nech ziada urcite viac, ja to mam za sebou uz 20+rokov a VTEDY mi otec daval 2000korun a aj to bola nizsia suma, aku by mi sud povolil, ale sme sa dohodli inak...

cacianka
11. jún 2024

@lylkatomaskova záleží aj od toho, koľko jej súd priklepne, ako sa dohodnete, aké máš náklady ty.
Lebo ty zaplatíš základ a ostatné si bude všetko platiť dcéra.

lylkatomaskova
autor
12. jún 2024

@cacianka chápem tak by to bolo fajn

lylkatomaskova
autor
12. jún 2024

@damian85 áno to je pravda ibaže treba platiť byt stravu energie dopravu a to sa týka aj dcéry čiže to výživné znamená že sa z časti platí aj to čo si myslím že rodič ktorý sa iba sám o to dieťa stará je v poriadku že sa zaplatí aj z výživného .

cacianka
12. jún 2024

@lylkatomaskova iba ty vieš aké máte doma vzťahy a nastavenia domácnosti. Aký máš príjem ty.
Ak nemáš problém, zaplatíš všetko " pod strechou", časť stravy, ale dcéra si zaplatí všetko čo treba jej z otcovho výživného, myslím všetky náklady ( kozmetika, oblečenie,obuv, školské potreby, výlety, kultúru ). A ty jej nedáš ani cent ako hotovosť ani nezaplatis jej výdavky. Môže si prať, žehliť,variť sama keby chcela byť hrdinka, môžeš jej dať vreckové aj ty, alebo ak bude mať vyššie výživné a ty máš nízky príjem, mala by dcéra prispieť aj na energie.
Všetko záleží aký budete má príjem, výdavky, a hlavne ako si to odkomunikujete vy 2 medzi sebou .
Ste rozumné ženy, vedeli ste hospodáriť s minimom a hádam sa viete dohodnúť ako hospodáriť naďalej.

timing
12. jún 2024

Otazka je ,ci dcera nakolko ma 18 rokov je na SS a viete, ze pokracuje na VS. ( Bude treba dolozit papier o prijati)
Otec ako prve bude ziadat, ci je stale student. Ak zacne pracovat, vyzivne sa rusi.

damian85
12. jún 2024

@lylkatomaskova Tak dcéru si si vychovala sama a dúfam že tak , že chápe , že ak je už zárobkovo činná osoba ( výživné ) tak sa bude podielať na chode domácnosti. To ale už si musíte vyriešiť vy dve , otec dieťaťa s tým spoločné nič nemá

lylkatomaskova
autor
14. jún 2024

Ďakujem Vám všetkým za rady a príspevky 🙂