icon

Výživné od rodičov pre 18 ročnú

abeceda99
19. aug 2021

Ahojte chcela by som sa spýtať či by ste mi vedeli poradiť som vo veľmi zložitej situácii a neviem čo robiť. Mám 18 rokov a študujem na SŠ teraz budem nastupovať do posledného 4. ročníka. Ide o to že moja matka mi odmieta dať vreckové alebo výživné. Dostala som od nej počítač ktorý mi mal po skončení školy zostať ale vzala mi ho. Všetko mi vzala a odmieta mi dávať peniaze pretože som odišla bývať k priateľovi. Otec je nezamestnaný ale dával mi 40€ ktoré posielal po mame no mama mi povedala že mi nedá ani tie vraj si to otec neželá pokiaľ žijem s priateľom. Takže mesačne mám čistú 0. Pokiaľ žijem s priateľom vraj neuvidím ani cent ani svoj počítač ani nič. Neviem či si mám podať o výživné alebo ako.

tajy
19. aug 2021

Ak je toto pravda, rodicov chyta zufalstvo. V 17 si odisla z domu k priatelovi, v 18 uz byvas s inym (po kratkej znamosti) - asi nazor tvojich rodicov tiez nerespektuje, inak by vedel, ze su proti a chapal by aj ich pohlad na vec. Chces to este zaklincovat podanim na sud na vlastnych rodicov. Maj uctu sama k sebe, lebo nedobre v zivote pochodis. Toto nie je vztah, ktory ma buducnost, on ti nekupuje nic, ked nemas ani na gate? Nevadi mu zit so stredoskolackou? Nevadi mu, ze mas z toho problemy? Mala by si otvorit oci a riesit problem s nim a nie rodicov, takto sa milujuci muz nesprava.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
mamanadruhuu
19. aug 2021

Môžeš si požiadať o výživné, pokým nedostuduješ sú povinný ťa živiť. Ale, budú hľadieť na financie rodičov, pokým máš trvalé bydlisko u rodičoch mala by si si ho prehlásiť aby ho rodiča nemuseli platiť teda ja ako rodič by som ta hneď odlhasila, máš priateľa nasťahuj sa k nemu a nech ta on finančné zabezpečuje.. Ver mi veľké výživné ti nedajú max tak na svoje potreby... Po skončení školy aj keď budeš Len externé študovať nárok už na výživné tuším nemáš lebo si už schopná sa uživiť teda nájsť si počas školy prácu...

Ale prečo to takto riešiť? Myslím si, že si s rodičmi nerozprával slušne a príjemné a to by si mala zmeniť...

matabb73
19. aug 2021

Ja nechápem toto moralizovanie. Má 18, býva s priateľom. Čo na tom vadí? Je dospelá a nevieme aký vztah s matkou majú. A to píšem ako matka dospelého syna a puberťáčky. Ako študentka denného štúdia máš nárok na výživné od oboch rodičov. Keby si moja dcéra, sama od seba by som ti tie peniaze dala, aby si mala čas na školu. Skús to takto vysvetliť rodičom. Že chceš doštudovať a nemáš čas na brigádu. Otec môže dávať peniaze priamo tebe, nie cez matku. Súd by som brala ako poslednú možnosť. Neviem si predstaviť súdiť sa s rodičom, ale u nás v rodine sú dobre vzťahy, takže asi preto.

miankass
19. aug 2021

@abeceda99 23,50e za teba berú že študuješ tak aspoň to nech ti dáva.

miankass
Autor odpoveď zmazal
mirica
19. aug 2021

Čítam si diskusiu a vážne sa nestačím diviť....kopa deti žije len s jedným rodičom, a druhý rodič na neho výživné platiť musí, a to štandardne až do skončenia denného štúdia na VŠ. Aký je rozdiel v tom či žije s jedným rodičom alebo žiadnym? Sú študenti , ktorí celé stredoškolské a vysokoškolské štúdium bývajú na internáte. Kde je podstatný rozdiel medzi bývaním na internáte a bývaním u priateľa????. Zákonnou povinnosťou rodiča je prispievať na výživu dieťaťa, kým toto nie je schopné sa samo živiť. Veď logicky...ak dieťa žije s matkou tak si nemôže otec povedať že ,, nežiješ so mnou tak nemáš nárok aby som na teba platil,,. V tomto prípade práve toto vlastne povedala matka....a keby sa dcéra rozhodla bývať u otca, tak to by už platiť mala? Kým dieťa študuje na dennom štúdiu, považuje sa za neschopné samo živiť ( neriešim teraz nejaké specialne prípady) a má zákonné aj morálne právo na výživné od oboch svojich rodičov.

sara07
19. aug 2021

@mirica tak schválne kolko by si dala vyživné v takejto situácii, a priatel čo ma zdarma babu na upratovanie a sulož ?
nebolo by normálnejšie nech doštuduje, napr cez vikend u neho prespí, chodi do školy atd

lopka1313
19. aug 2021

Podla mna mas na to narok, a ano, aj moralny. Nezijes s nimi, ale si denny student, maju povinnost Ta zivit. A inak, potom poziadaj aj o stipendium. Pokial budes mat vyzivne od oboch, mohli by Ti vyjst aj socialne stipko. Dava sa aj na strednej. Aspon za mojich cias (cca 12 rokov dozadu stredna) sa davalo, spoluziacka z chudobnejsej rodiny poberala.

mirica
19. aug 2021

@abeceda99 ... nevšímaj si tie niektoré protivné komentáre, a choď na ÚPSVaR, tam ti určite poradia ako napísať žiadosť na súd , a na čo všetko máš nárok. Ak máš 18 rokov , otec musí súdom určené výživné platiť priamo tebe, stačí mu písomne oznámiť , kam ti ho má posielať. Ak ho nemá určené, tak sa tiež treba obrátiť na súd. Dá sa rovno podať aj neodkladné opatrenie. Tam musí súd rozhodnúť do 30 dní.

mirica
19. aug 2021

@sara07 ..ona má 18, prečo by nemohla bývať tam, kde sa cíti dobre? Písala, že poctivo študuje a keď sa jej dá, tak aj pracuje, tuším od 15-tich rokov. Nevyzerá teda na nezodpovednú osobu. Mňa by moje dieťa na súd dávať nemuselo, dohodla by som sa ...dostalo by všetko čo na neho poberám + výživné od mňa.

letfenixa
19. aug 2021

Teraz asi tresknem hlúposť, ale ak to pôjde na súd a rodičia/mama preukážu, že dcéra môže bývať u nej, má tam trvalé bydlisko, poskytne jej stravu, drogériu, počítač, ..., na toto súd prihliada? Že teda bez výživného a ísť bývať k máme?

mirica
19. aug 2021

A to či sa nechá využiť na upratovanie a súlož...tak každý sa poučí až na vlastných chybách.....ja by som svojmu povedala, že keby sa čokoľvek stalo, u mňa bude vždy ,,doma,,...aj keď sa rozhodne vrátiť z hodiny na hodinu, stačí prísť

mirica
19. aug 2021

@letfenixa , súd bude prihliadať na náklady dieťaťa, to či študuje a potom na možnosti rodiča, jeho náklady a iné vyživovaciu povinnosti..... nemyslím si že by mohol dospelému dieťaťu určiť že sa musí vrátiť k matke

sara07
19. aug 2021

@mirica a prečo by nemohla v podstate prespavat doma, však cez den je v škole, večer sa uči, dohodneme sa že na vikend môže byt u priatela
a ked skončí školu urobi maturitu pomôžem jej zbalit sa
však od jednoho odišla, bola doma potom išla k druhému
a ten priatel ako uprimne však študuje strednu nepoviem vš atd

chce byvat samostatne tak nech je samostatna, alebo nech doštuduje ked je taká zrela a potom sa osamostatní

a čo nevie povedat otcovi že nemá posielat € mame ale priamo jej ?? to má potom aky vztah, či len daj prachy a kašlem na vás

sara07
19. aug 2021

@mirica a ked matka nemá na to aby tahala svoj najom na byt a aj čast najmu kde sa rozhodlo dieta byvat ?
a tiež prská tu že jej nedá peniaze na stužkovu ? je povinná ? musi tam byt nemusí , na jednej strane píše ako brigaduje ale nema čo nosit ? tak nech si kupi šaty v sekači

midka
19. aug 2021

uprimne,,, ani sa Tvojim rodicom necudujem,,, urcite Ta nevychovali preto, aby si ich v osemnastke tahala po sudoch,, lebo chces byvat u frajera,,, nech ta financuju,,, prepac nemam pre to ani najmensie pochopenie,, ved este len studujes,, keby si uz dostudovala a pracovala,,, ,, bola sebestacna,, OK....,, ale takto,, ved si este robis domace ulohy,,,,tvoje najvyssie dosiahnute vzdelanie, je aktualne zakladne,,, tak aj po tejto stranke plne chapem obavy rodicov,,,,,

mirica
19. aug 2021

@sara07 ... veď jej môže dať, čo na ňu poberá, toľko, čo by ju stala strava, oblečenie, ale napríklad aj teplá voda.....ale aký má matka dôvod na to aby jej nedala to, čo na ňu dáva otec?... veď ten otec nemá platiť náklady matky ale dcéry nie? Tie peniaze čo jej matka prakticky zadržala majú slúžiť na jej výživu....a stužková? Chápem že keď idú všetgi spolužiaci , chce ísť aj ona... A samozrejme, že ani ja by som nebola šťastná, keby sa mi dieťa odstahovalo pred skončením strednej školy, ale hrotit situáciu nepomôže, Neviem prečo dáva prednosť bývať s priateľom pred bývaním s rodičmi....ale vydieraním sa situácia nezlepší. Nechce bývať pod mostom, ale v byte u priateľa Za mňa môžem povedať, že by som ustúpila a dala by som prednosť tomu, aby bolo dieťa spokojne, a mohlo v kľude doštudovať...záležalo by mi hlavne na tom aby cítilo, že je doma vždy vítané..či už príde na návštevu alebo sa vráti s kufrom.

nelca0510
19. aug 2021

@abeceda99 technicky by to vreckove boli stale peniaze rodicov,nie tvoje. Skus dat navrh na sud,nieco vysudit a hlavne dokonci skolu a neotehotni

sara07
19. aug 2021

@mirica ale ved to vyživne od otca stačí mu povedať posielaj mi na môj učet alebo urobit dohodu , zrovna až tak vyspela nie je ked neviem urobit kompromis alebo dohodu nejaku , lenže jedna strana svoje, druhe strana svoje, niekto prvy krok musi urobit

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
liljana
19. aug 2021

@sara07 Schvalne, kolko sa dnes plati vo vztahu za suloz a upratovanie (po sebe)? nech vieme, o co prichadzame. 😂
"tak schválne kolko by si dala vyživné v takejto situácii, a priatel čo ma zdarma babu na upratovanie a sulož ?"

sara07
19. aug 2021

@liljana mna by to ako tiež zajimalo
má doma babu čo si robi domace ulohy, dokončuje strednu školu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
maju celý život ešte pred sebou na spoločné byvanie
rozmyšlam čo je to za chlapa
vždy sa predsa na kompromise dá dohodnut ale tu sa proste nevedia dohodnut 4 ludia
čo je najdôležitejšie pre tu babu TERAZ v klude dokončit školu
tak chlapi zase vedia využit ako treba

lienka.7
19. aug 2021

@abeceda99 pokial byvas s priatelom, tak nech sa paci, nech sa o teba stara priatel. Robis mu sluzku a podrztazku. Snad ta nevyhodi a nebydes musiet prosit rodicov aby si sa mohla vratit.
Ako ti tu pisu, mas pravo podat na sud o vyzivne od rodicov, ale ci ti to za to stoji. Deticky radi zabudaju na to, ze nielen rodic ma povinnosti, ale ak dieta v domacnosti, t.j.pomahat v ramci svojich moznosti. Ty sa staras o priatelovu domacnost a jeho blaho, tak co vladtne chces od rodicov???

fidka79
Odpoveď bola odstránená
abeceda99
autor
19. aug 2021

@mamanadruhuu Dom v ktorom žije mama nie je jej. Totiž to patrí mne a sestre dedko z otcovej stran nám ho daroval. Z domu nemám taktiež nič. Žiaden nájom ani od nevlastných 2 súrodencov vo veku 30rokov.

liljana
20. aug 2021

@abeceda99 Pravda bude asi niekde uprostred. Pozname len tvoj pohlad. Opisujes rodicov, ako keby sa o teba vobec nestarali. Potom by sa clovek ani nedivil, ze utekas z domu.
Na druhej strane nast-rocni su narocni a ked rodic nema na znackove handry, mekac, kino,... pre "dieta", aby sa vyrovnali bohatsim spoluziakom, uz to dieta povazuje pomaly za financne "tyranie".
Dievca, co od 17 zije uz s druhym muzom spolu, nevzbudzuje moc dovery. To ze dedko daroval dom vam, vnukom, neznamena, ze chcel vydedit mamu, aby skoncila na ulici, alebo aby si od nej mohla ziadat komercne najomne.
Vacsinou deti poskytuju opateru, strechu a jedlo detom, ze deti byvaju s nimi . Pochybujem, ze ti mama bude mat na to, aby ti posielala 200-300 eur mesacne, aby si si mohla viest svoju vlastnu domacnost. Aj keby chcela. Proste, ak si natolko dospela, ze vies uz zit sama a sexovat, treba prebrat aj druhu stranku dospelosti. Ist pracovat. Na zaciatok aspon vo forme brigad.

mamanadruhuu
20. aug 2021

@abeceda99 trosku divne, ze dedko prepise dom na vnukov a vnučky.. Tam mi niečo nesedí.. Ale ako píšu baby, vidíme len tvoj pohľad... Ty by si nemala ubližovať mame, neviem aké si mala detstvo ale ta chovala starala sa o teba a ty keď si odišla si jej dosť ublížila... Chceš žiť s priateľom tak ži ale od rodičov ako charakter nič neziadaj zarob si sama ( predsa víkendy máš volne a napríklad v lidli robia aj študenti tak ako to vyhovuje im) nauč sa žiť sama vieš sexovať nauč sa aj o seba postarať pretože keď si spreavite dieťa aj to ti majú živiť rodičia????

0silvia0
20. aug 2021

@liljana pise o dedkovi z otcovej strany...

lucka_ke
20. aug 2021

myslím, že urážok už stačilo
autorka - fundované odpovede si dostala, podaj o výživné a otcovi oznám, aby ti posielal peniaze priamo nie cez matku