Výživné od rodičov pre 18 ročnú
Ahojte chcela by som sa spýtať či by ste mi vedeli poradiť som vo veľmi zložitej situácii a neviem čo robiť. Mám 18 rokov a študujem na SŠ teraz budem nastupovať do posledného 4. ročníka. Ide o to že moja matka mi odmieta dať vreckové alebo výživné. Dostala som od nej počítač ktorý mi mal po skončení školy zostať ale vzala mi ho. Všetko mi vzala a odmieta mi dávať peniaze pretože som odišla bývať k priateľovi. Otec je nezamestnaný ale dával mi 40€ ktoré posielal po mame no mama mi povedala že mi nedá ani tie vraj si to otec neželá pokiaľ žijem s priateľom. Takže mesačne mám čistú 0. Pokiaľ žijem s priateľom vraj neuvidím ani cent ani svoj počítač ani nič. Neviem či si mám podať o výživné alebo ako.
@mamanadruhuu Ak mal dedko viac deti, je lepsie prepisat na vnucky. Aby sa surodenci nezacali hadat o majetok, ze kto co dostal darovane a co bude dedit. Pripadne dedko videl, ze syn nie je moc zodpovedny, ked je nezamestnany. Alebo chcel uchranit majetok pred rozdelenim po rozvode, aby zostal v rodine. Atd. Dovodov moze byt vela.
@0silvia0 aha, dakujem za upozornenie.
@abeceda99 uprimne
otcovi napíš nech ti posiela vyživne v podstate to bude tých 50 € čo chceš
na vikend si zober brigadu a dostaneš viac než 50 €
doštuduj školu hlavne a potom rozdaj nové karty ked si sa už takto rozhodla
potom ked doštuduješ zarob si na pravnika a požaduj vyplatenie polovičky domu od sestry alebo nájom alebo vystahovanie tych čo tam byvaju ako vlastnik domu im trvaly pobyt môžeš zrušit
rozhadané ste tak či tak, doštuduj nič iné nie je dôležite ked si už v 4 ročníku to už doklepeš a ak budeš mat potrebu potom im to oslad
ale dotahovat sa po sudoch a po uradoch pre 50 € ?? neblbni
na to vyživne od otca upozorni matku že pokial nie si u nej nemá nan narok , riešila by som jedine to
ale neravačit sa a nathovat sa a sudy riešit a stracat čas pre 50 € , ja viem ide o princip , len otazne či taká suma sa nedá zarobit ,dá a aj popri škole
pc potrebuješ konkrétne načo ? ak na školu prácu tak popros školu aby ti umožnila pracovat na školskom pc aby si mala projekt tak ako to robí xy iných
nepotrebuješ od nej pc, nech si ho nechá
ja ako napr osobne žitie tak mladej babenky s chlapom čo študuje neschvalujem ale no mladi , kto neurobil chyby a kraviny
Odhluadnuc od autorky, teraz je to asi taka moda mladych... byt akoze nezavisly, ale za peniaze rodicov. Aj kamaratky maju taketo problemy s cerstvymi 18tkami... myslim ze k tomu prispel aj kovid, ze decka boli doma a s prepacenim za vyraz, trosku im z toho teraz sibe 🙉🙉🙉
A taktiez ze "dievcatka" si hladaju starsich sponzorov, aby sa o nich starali. Nakolko spoluziak samozrejme nema na to, splnit im ich naroky.
Zaujimave, ze ale vacsinou len dievcata maju taketo poziadavky na rodicov ohladom sponzoringu. Chalani vacsinou sa snazia byt naozaj samostatni, t.j. brigady zhanaju a pod. Aspon co ja vidim vo svojom okoli. Sampzrejme extremy su vzdy na jednej aj druhej strane.
Jaj baby, aké ste otrasne. Vôbec nepoznáte jej matku, môže byt psychicky chora, týranka, alkoholička. Ak by všetko fungovalo doma 100%, tak určite neuteka prec k frajerom, ale bola by doma. Aj ten jej otec je kvietok, keď na dospelé dieťa prispieva až 40 eur, čo jej nepokryje ani obedy v škole. Má právo na tie peniaze, pokial má štatút denného študenta.
Autorka, zo zákona máš právo na vyzivne a pridavky.
@lula313 vsak ano. Nech sa paci, nech ju zivi frajer predsa. Zdiela s nim domacnost, tak nech sa paci.
Preco by mali rodicia??? Z akeho dovodu??? Byva s nimi??? Podiela sa na chode domacnosti v ramci svojich moznosti??? T.j.pomoc doma (riad, pranie, upratovanie a pod.) Nie. Tak co mlada slecna vlastne chce???
@lienka.7 Ano, je to veľmi jednoduche. Preukaze vysoke náklady(cestovne, školské pomocky, ošatenie, drogeria, jedlo, obedy, dokonca jazykový kurz, doučovanie a pod) a budú rodicia platiť náklady na polovicu a ešte môže súdne od mamky aj žiadať trhové najomne za svoj podiel na dome.
@lula313 no ono to tak nefunguje ak si myslíš že mladý človek príde na súd , predloží bločky a poďme rodičia cvakajú . Presne ako písala
@lienka.7 skúma sa veľa vecí a okrem iného aj oprávnenosť a hospodárnosť vynaložených nákladov.
Okrem iného , než to spíše , dá na súd , než bude vytýčené prvé pojednávanie ..nejde o maloleté dieťa , môže prebehnúť aj 4-5 mesiacov , keby to aj vyhrala je tu ešte odvolanie na krajskom súde , to niekedy bohužiaľ trvá aj rok , teda je ukončená škola a to aj bez stužkovej , keby aj vyhrala a dostala nejakú smiešnu sumu od mamy... za to obdobie , no čo z toho , vzťahy na bode mrazu . Od otca zrejme nedostane nič naviac , toho dávať súd úplne zbytočné.
Vlastniť dom je krásna vec, ale dom treba aj opravovať , platiť dane , hospodáriť okolo neho , platiť zálohy na energie , odpad teda to nie je len natrčiť ruku a daj mi nájomné.
Ja som odišla v sedemnástich.Ani by ma nenapadlo od mamy pýtať čo i len cent.Ani som to neskúšala lebo som vedela že by mi nedala.Takze som popri strednej brigádovala a vtedajší priateľ pracoval.A musím sa zastať tvojich rodičov.Do roka som mimochodom bola doma aj s plačom a bola som vďačná že som sa vôbec mala kam vrátiť.Inak som s maminou mala dobrý vzťah,bola skvelá aj keď vedela ako to dopadne,nepovedala ani slovo keď som vrátila.
@21october kde som písala, že by išlo o neoprávnene náklady? Ale je uplna blbosť ju zavadzat, ze ju ma zivit frajer, keď k nemu odisla. Nie sú manzelia, nemá voči nej ziadnu vyživovaciu povinnosť, ale rodicia Ano.
A čo sa týka bývania v dome, Ok, odcitali by sa náklady na nevyhnutne opravy(rozsiahlu rekonštrukciu bez jej súhlasu robit nemohla), energie spotrebúvajú 3 iné osoby, jej by prináležalo platiť tak časť koncesionárskych poplatkov, smiešnu dan z nehnuteľnosti, čo v pomere hodnoty nehnutelnosti(okres Piešťany), by mohla byt zanedbateľná suma. Inak ja som odisla k frajerovi byvat v 18tke, tiež ho rodičia nepovažovali za vhodného a nielen, ze som Zmaturovala, ale aj dve výšky skoncila, čiže vôbec nemusi dopadnút zle. Ale ako hovorím, pre ňu ma byt priorita štúdium, maturita a nie robit čašníčku niekde miesto toho.
@lula313 ako zbytočne to vôbec rozoberať, úplne neekonomické dávať na súd . A áno súd skúma ...a nie že zavalí z bločkov ktoré predložíš.
Ja prenajímam nejaké nehnuteľnosti a predstavuješ si to veľmi jednoducho . Niečo sa pokazí , bežíš opraviť, dane znehnuteľnosti sa majú prudko zvýšiť , dom prirodzene stárne bude potrebovať investície a tie sa budú požadovať od majiteľa , naozaj zjedodušená predstava .
@lula313 vôbec nemusí dopadnuť zle ale ak dopadne zle tak ako čo ? Koľko takých dopadlo dobre že odišli v18 tich ? Otehotneli , nedokončili školu alebo dokončili len strednú a nešli na vysokú hoci na to mali , alebo aj neotehotneli ale partner riešil že však načo a netreba a dnes už sa uživíš aj bez výšky.
Byť to moja dcéra , nadšením by som skákala ozaj dva metre. Ja som odišla v 20 z domu , bola som na výške a tehotná , rýchlo som sa vydala , podrobnosti som písala v iných témach a mala som jedinečné šťastie že môj manžel bolo miliónový , takých je však veľmi málo . Pri mne štastena stála, lebo vo veku 20 rokov nie si zrelá odhadnúť partnera do budúcna a vo veku 18 rokov už vôbec nie.
Takže nie ja nechcem aby sa moje dcéry vo veku 18 rokov starali o chlapa , prali mu ponožky, varili jedlá nakupovali na to majú času dosť , nech si užívajú mladosť , cestujú a hlavne nech sa neviažu na prvého alebo druhého čo im príde do cesty.
zbytočne riešite ako to dopadne, momentálne je situácia taká, že dcéra má nárok na rodinné prídavky a výživné na štúdium od oboch rodičov, matka jej nedáva nič, priateľ nie je povinný ju živiť... a keby napísala, že sa dve kamošky rozhodli osamostatniť od rodičov už by ste boli kľudnejšie? nejako vás ten mužský element vyvádza z miery 😉
Pokiaľ študuješ denne máš nárok na vZivne od oboch rodičov, musíš to dat ale na súd. Máš 18 à si dospelá à nie povinná žiť u rodičov.
Ja som sa od 18 odsťahovala à živila sama, pravda je ze školu som mala skončenu.
Keby mi moja dcéra v 18 povie ze chce bývať už o ďalšieho frajera. Ôk jej život, ale zrušila by som jej Trvalý pobyt a nech sa stará s tým ze ak by bola študentka denného štúdia, prídavky na deti by som jej dala plus výživné na nevyhnutné základné veci, akonáhle by denne štúdium skončilo nech sa živí.
A stužková nie je povinnost
@lucka_ke nemusí , ale ak je teda dospelá tak so všetkym čo k tomu patrí. Aj s tým že opustím miesto kde mi vytvoril rodič podmienky na štúdium a bývanie a kde mi zabezpečuje výživu. Miesto opustila dobrovoľne, tak nech sa stará o seba lebo dospelosť nue je len o sexe ale aj o iných veciach.
@lula313 To akoze, ked dieta zo skromnych pomerov sa rozhodne ist na drahy Harvard, tak stat ma nejako tie peniaze vytriast z rodicov, ktori nic nemaju?
Kde nic nie je, tam ani cert neberie. Ak rodicia maju ledva na svoje prezitie a horko tazko platia jednu domacnost s dalsimi detmi, maju kazdemu dietatu, co sa v 18 tich rozhodne sa "osamostatnit", platit jeho vlastnu domacnost? Mama by mala dat dcere vyplatene pridavky a mozno este nejakych 50 eur, ale to je asi tak vsetko. Ked dieta skonci povinnu skolsku dochadzku a rodicia nemaju financie na dalsiu skolu, tak proste smola. Musi si na dalsi zivot zarobit samo.

@abeceda99 cize vsetci, mama, vlastna sestra, dvaja nevlastni surodenci ziju v darovanom dome z otcovej strany? Prijala by si od nich peniaze za najom plus od rodicov vyzivne? Vyzera to, ze to mas preratane...