icon

Výživné od rodičov pre 18 ročnú

abeceda99
19. aug 2021

Ahojte chcela by som sa spýtať či by ste mi vedeli poradiť som vo veľmi zložitej situácii a neviem čo robiť. Mám 18 rokov a študujem na SŠ teraz budem nastupovať do posledného 4. ročníka. Ide o to že moja matka mi odmieta dať vreckové alebo výživné. Dostala som od nej počítač ktorý mi mal po skončení školy zostať ale vzala mi ho. Všetko mi vzala a odmieta mi dávať peniaze pretože som odišla bývať k priateľovi. Otec je nezamestnaný ale dával mi 40€ ktoré posielal po mame no mama mi povedala že mi nedá ani tie vraj si to otec neželá pokiaľ žijem s priateľom. Takže mesačne mám čistú 0. Pokiaľ žijem s priateľom vraj neuvidím ani cent ani svoj počítač ani nič. Neviem či si mám podať o výživné alebo ako.

lucka_ke
21. aug 2021

joj ale ste neprajné, na výživné má nárok a hotovo, morálka je druhá vec

21oktober
21. aug 2021

@lucka_ke no veď nech skúsi ísť s tým na súd , dostane úplne smiešnu čiastku od jedného aj druhelho, dávno po funuse , vzťahy zničené kvôli 50 eurám. A neprajné ? Nie , len mnohé chceme aby naše dcéry mali mladosť aká im patrí, lebo reparát sa v danom pripade urobiť nedá.

matabb73
21. aug 2021

@liljana rodičia sú povinní živiť svoje dieťa pokial chodi na denné štúdium. Keby bývala na internáte, tak by museli platiť aj ten. Veď keď nežije doma, nemajú s nou žiadne výdavky. Nič nezje, neminie elektrinu, vodu, nakupujú jej oblečenie. Otec ma výživné posielať priamo jej, matka naň nemá žiadne právo, keďže dievča je dospelé. Moralizujete tu a pritom o jej živote nič nevieme. Právne má nárok na výživné od oboch rodičov keďže žije inde. Keby žila u starej mamy asi by o tom nik nepochyboval. Veď nik nepísal, že jej maju dať vysokú sumu. V jej veku by mala mať od oboch okolo 150 až 200 Eur. To sú zhruba výdavky na dieťa na strednej škole.

sara07
21. aug 2021

@lucka_ke je to absolutne iné ked by bavala s kamaratkami a ked byva u frajera
ako systém rodičia nech platia vyživné a podobne a ja mám doma babu na upratovanie a sulož no takých by tu bolo viac pohodlnych , to by sme aj všetci brali v opačnom poradi
a s kamaratkou neotehotnieš atd čo nasleduje potom

liljana
21. aug 2021

@matabb73 A ked nemaju tie peniaze navyse, tak co? Predas rodicov na organy? To su tu uz vsetci tak zmagoreni, myslia si, ze si staci sadnut na r.t a pockat na vyzivne stovky az tisice eur?

21oktober
21. aug 2021

@matabb73 odcridičov mal mat toľko koľko je v ich možnostiach. Niekedy to môže byt aj 40 EUR od otca a 50 EUR od mamy , a tak to ozaj nefunguje že odstahujem sa k frajerovi tak mi dajte peniaze. S týmto by ba súde nikde nepochodila., zvlášť ak má doma vytvorené podmienky na zabezpečenie štúdia a života.

lienka.7
21. aug 2021

@lucka_ke osamostatnit myslis ze by sa hrali na dospele a samostatne ale rodicia platte??? Hmmmm. Mna v pripade ze by som odisla z domu ani nenapadlo pytat prachy od rodicov, toboz ich vlacit po sudoch. Chcem sa hrat na dospelu a velica samostatnu, ok, ale potom so vsetkymi dosledkami. Ale hold, doba sa asi zmenila.
A pokial ma autorka zle vztahy v rodine, toboz by som bola rada, ze s nimi nic mat nemusim.
A co sa tyka domu, nie je to asi vila pod Slavinom za milion ale nejaky obycajny stary dom po dedkovi. Ziju tam rodicia a sestra ak sa nemylim. Predokladam, ze platia co maju, cize nech si tam ziju. To by mna vobec netrapilo. Ci ich chce odtial vyhodit a ist tam ona? Ok, ak ano, tak nech sa obrati na CPP a poda zalobu. Pri rychlosti nasich sudov to vidim tak na 10 rokov pokial by prislo k ich vystahovaniu.
@abeceda99 najlepsie pre teba by bolo nechat ich tak a starat sa sama o seba.

21oktober
21. aug 2021

@liljana no dnes sa mnohí mladí oháňajú právami a to úplne bezohľadne.

lienka.7
21. aug 2021

@21oktober presne tak, sud bude aj skumat ako zije teraz a ake ma podmienky. Mladi si to predstavuju velmi jednoducho. Byt nezavisli za cudzie (rodicovske) peniaze.
Zabudaju, ze maju nielen prava ale aj povinnosti, t.j
podielat sa na chode domacnosti v ramci svojich moznosti a sil (t.j.pomoc doma!)

matabb73
21. aug 2021

@liljana a doteraz ju z čoho živili? Nejedla, nekúpila sa, chodila holá? Aký je v tom rozdiel, či tie peniaze minie matka doma alebo ich dá dcére? Frajer nie je povinný ju živiť, ale jej rodicia áno. Ak to matka berie ako spôsob ako ju donútiť sa vrátiť, tak robi obrovskú chybu. Akurát sa odcudzia. Ak rodicia nemajú peniaze, maju pracovať. Otec jej posiela 40 Eur. To je výsmech. Ja na moju13 ročnú dcéru dostávam 150, aj to je malo.

matabb73
21. aug 2021

@21oktober to kde žiješ? Výživné 40 alebo 50 Eur je výsmech a je úplne jedno, či ich dostáva matka alebo dcéra.

lucka_ke
21. aug 2021

zaujímavé, že keď mala 17 tak s tým matka problém nemala...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
tianna
21. aug 2021

@sara07 nevieš akých má rodičov.. Mňa mama v 21 zbila za to že som hodinu meskala keď som bola v tom čase s priateľom, dnes už 13 rokov manželom, vonku.. Vedela kde som, s kým som, slušne som jej dala vedieť že budem meškať na čo mi praskla telefónom.. Nemohol k nám prísť ani na minútku ani keď sme už boli zasnubeni.. Svokrovcom to postupne vadilo a urazalo ich že ich syn k nám nesmie ani vstúpiť a postupne im bolo nepríjemné aj keď sme boli u nich (čomu aj rozumiem) nakoľko sme boli len u nich alebo vonku.. Gradovalo to tak že sme boli pravidelne chori keďže sme chceli byť spolu no nikde nám to nedovolili a tak sme sedavali v mrazoch po parkoch keďže každý deň byť pár hodín niekde v podniku akosi nešlo zas finančne.. Chvalabohu sme sa po 14 mesiacoch vzali a odsťahovali do prenájmu.. Aj keď hrozneho, ale konečne sme boli spolu a v teple.. A dôvod mojej maminy?.. Manžel má ucnovku s maturitou, ja som šla v čase keď som ho spoznala na výšku.. A áno, aj som ju dokončila 🙂 trvalo jej cca 10 rokov kým ho ako-tak prijala..

liljana
21. aug 2021

@matabb73 Takze ked sa tvoja dcera v 17tich odstahuje k priatelovi, posles jej kazdy mesiac 300 eur a budes vysmiata?

lienka.7
21. aug 2021

@liljana asi tak 🙉🙉🙉 (samozrejme zartujem).

0silvia0
21. aug 2021

@matabb73 vztah rodicia a deti su uz v tomto veku aj o vzajomnej pomoci a sudrznosti. Ak student byva na internate, povacsine obcas pride domov, alebo cez prazdniny a co to pomoze snad...
Dievcina odstahovana z domu, kde su precudesne vztahy, ziada vyzivne alebo vreckove.
Ja osobne by som jej vramci moznosti prispela, ak by som na to mala, ale rozhodne by som ju nedotovala sumami 300 euro a podobne. Nenatahovala by som sa s jedincom vo faze dozrievania a dospievania, radsej by som preckala, ako sa to vyvinie a prispela. Dopadnut to moze vselijako v buducnosti, vztahy su krehke.

lula313
21. aug 2021

@liljana to nie je vôbec v súlade so zákonom, čo píšeš. Známej 16r dieťa bolo zverene do starostlivosti otca. Na súde preukázal, že jej zaplatil jazykový pobyt v zahranici a sud jej ulozil povinnosť zaplatit otcovi polovicu nakladov v sume 500eur. A sud až tak nezaujima prijem, keďže veľa ľudí klame, že zarába minimálnu, ale skuma majetkové pomery a aj realne náklady na dieťa/dietata, čiže si myslim, že minimálne 150-250 by spolu od oboch dostávala.

lula313
21. aug 2021

@evamarek77 ty vôbec nevieš, čo je jej matka zac. Možno je alkoholička, možno ju bije, týra, vôbec nevieš, čo je vo veci, možno ju znásilnil starší brat, cokolvek a hneď máš to dievca za zle. Ak by bola taká zla, už dávno je v nejakom reedukacnom centre, vykaslala sa na štúdium, ale toto dievca skôr z domu uteka(inak by nesla byvat už v 17tke k jednemu frajerovi, potom k druhemu). Normalna matka by sa snažila, aby jej dieťa dostudovalo. Bezpodmienečná laska rodiča ti asi nič nehovori.. a keď má už 18, tak už má trestnoprávnu zodpovednost na seba, už s nou rodic nemá nic.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
21oktober
21. aug 2021

@matabb73 žijem presne na súde . Výživné 40 eur platí jej otec, jej mama jej pripravila podmienky doma.

elizabet173
21. aug 2021

@evamarek77 samozrejme, že by som nebola z toho nadšená, pýtala by som sa sama seba, kde som urobila vo výchove chybu. Ona je ale dospelá, nepotrebuje od rodičov povolenie, či môže bývať s priateľom. Moja kolegyňa odišla v 18. do USA, štúdium prerušila, neskôr dokončila, aj VŠ si urobila. A to bola z usporiadanej rodiny, kde ju milovali či rodičia alebo súrodenci. To, že chce žiť s priateľom môže znamenať, že jej ide na nervy mama ustavičným komandovaním, pripomínaním povinností, že si maľuje na ružovo život s priateľom, môže byť o dva mesiace tehotná, bez dokončenej strednej školy, bez prostriedkov, bez priateľa. Ale môže to vypáliť aj ináč. Môže byť zodpovednejšia, ako si myslíš, len sa potrebuje vymaniť z toho prostredia, kde žije. Školu dokončí, začne pracovať, môže popri tom ešte aj študovať. Nikdy nevieš, ako to vypáli.

21oktober
21. aug 2021
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
21oktober
21. aug 2021

Ja som rada že takéto hlúposti nevymýšľali moje dospelé deti .Syn má 21 , študuje a má dva roky priateľku , celé prázdniny brigáduje ale som rada že takéto niečo nevymýšľajú resp. ho to ani nenapadlo . Keď doštuduje a nájde si prácu , sama mu pomôžem zbaliť a poprajem len to najlepšie v ďalšom samostatnom živote. Tak ako dcére ktorá už doštudovala , je samostatná a žije s priateľom v jednej domácnosti .

lula313
21. aug 2021

@evamarek77 ty máš 70 rokov, či aký je dôvod, že si sa so svojim zmýšľaním zabudla v stredoveku? Súdiš tu babu, nepoznáš podmienky, ktoré má doma. Miesto pomoci, si sem prišla rozdávať len svoje mudrlantske reci a frustráciu.. aj kvôli takým, ako si ty, obete domáceho násilia mlčia a roky trpia v toxickom prostredi, týrané.. už raz pochop, že keď má 18 rokov, môže si robit, co chce(čiže polícia by jej rodicov vysmiala) a legislatíva ukladá vyživovaciu povinnosť rodicov k detom, počas denného studia.🤦🏻‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal