icon

Výživné od živnostníka: Koľko môžete nárokovať?

7. mar 2024

Rozprávala som sa dnes s kamarátkou a nemám v niektorých veciach jasno.Ked muž fakturuje 2300 eur a rozviedli by sme sa 1 dieťa 14 r povedala mi, že cca 20-30% by som mohla pýtať na dieťa.Mysli sa to po odrátaní odvodov 230? eur či z celkovej fakturovanej sumy?Aké sú vaše skúsenosti cca sa dodržiava tých 20-30%?
Ako to je po dovŕšení plnoletosti stále sa výživné dáva do rúk matky?za predpokladu, že dieťa pôjde na VŠ teda otec platí, pokým bude študovať?Čo, ak ide dieťa na VŠ do zahraničia a škola bude drahšia prihliada sa na to, že výdavky budú vyššie?

damian85
8. mar 2024

20 až 30 % je pri viac deťoch - pri vážnejších zdravotných ťažkostiach a i. Koľko by podľa teba malo byť pri 3 deťoch ? To koľko vyfaktúruje nie je podstatné. Obrat a zisk sú 2 odlišné veci. Výpočet výživného sa berie z daňového za predchádzajúce obdobie - nie z obratu. Ako živnostník si určite uplatňuje paušálne výdavky odvody atď...v prípade že sú to " fantazmagórie " zoberie sa jeho predpokladateľný príjem ( napr.vysokoškolák v obore xylz by mal zarábať cca 1 000 eur v čistom - nezarába - nech sa zamestná niekde ) Počítaj skôr z 15% z čistého príjmu - cca 150 až 250 eur max. Ak sa ti nezdá - spočítaj si výdavky na dieťa podeľ to cca dvoma - a skús žiadať toľko. Tak či onak ti to osekajú.

damian85
8. mar 2024

+ po dovršeni 18 roku života sa výživne platí na účet dieťaťa. Školu môže mať dieťa iba tak " drahú " na koľko majú príjem jeho rodičia . A cca 1 500 eur príjem otca nie je na žiadne vyskakovanie - jedine že ty zarobiš 5 000 + , keďže vyživovaciu povinnosť majú obaja rodičia.