icon

Zákon nadobudnutia právoplatnosti súdu - styku maloletého s otcom

26. okt 2021

Neviete mi poradit kde zozeniem znenie ?
Otec ziada dieta uz par dni po sude, ked este nemam ani zoadne rozhodnutie v rukach. Je vulgarny a melie si svoje ...

erikaa09
26. okt 2021

Otec je tak isto rodič, ma take iste prava na dieta ako aj ty

viestta
Odpoveď bola odstránená
autor
26. okt 2021

@erikaa09 To je v poriadku, ...
ale, ... nemam rada reakcie tohto typu ked nepoznate okolnosti. Mnohe slobodne mamicky by vedeli co jedem psychopat otec vie narobit.

erikaa09
26. okt 2021

Som ( bola som slobodna matka ) a viem toho dost. My sme sa na sude dohodli ze stretnutia platia hned aj to mame v rozsudku. Vo mate presne vy ?

autor
26. okt 2021

@erikaa09 Nie kazdy pripad je rovnaky. Su ludia s ktorymi sa dohodnut neda ..

erikaa09
26. okt 2021

Ja som sa nato pytala sudu ze od kedy platia tie stretnutia tak nam sudkyna povedala ze bud hned alebo az ked pride rozhodnutie s tym ze kym pride otec ma rovnake prava na dieta . Tak sme sa dohodli ze hned. Preto sa pytam ci mate vy v rozsudku ? Vzdali ste sa odvolania ?

autor
26. okt 2021

@erikaa09 Nevzadala som sa odvolania. V case kedy si otec urcil styk a sud schvalil dany den ma dieta kruzok. Otec tam s nim odmieta ist.

erikaa09
26. okt 2021

V tom pripade poradim obratit sa na skupinu pravne poradenstvo. Svoj problem napiste poriadne a do detailov adminke a napiste ze chcete uverejnit anonymne. Ona to uverejni za vas a odpovedaju vam pravnici

dievcacitajucelist
26. okt 2021

Tak na krúžok by mal s nim ísť, ale pokiaľ nebude chcieť ani popud syna tak ty s tým nespravíš nič...rozhodnutie súdu je právoplatne prevzatím obidvoch strán...

mogaa
26. okt 2021

Styk otca s dieťaťom má daný . je to jeho právo byť vtedy s dieťaťom, ale zároveň nie povinnosť....ak by bol sviňa tak kludne žiada dieťa v tom čase a berie si ho bez toho aby dieťa išlo na krúžok.....predpokladám že na krúžok si ho prihlásila ty, nuž mala si ho dať na krúžok v čase kedy nemá byť s otcom ale s tebou....ty musíš dieťa prichystať na čas edy má byť s otcom a on nemusí prísť, tak to proste je....

janage
26. okt 2021

@mogaa toto sa ale absolútne podľa mňa nedá ak je styk určený tak, že tie dni nie sú pevné alebo týždeň tu, týždeň tam.
Otázka je, kde je tu dieťa? Jeho záujmy. A hlavne chýba informácia, či dieťa na krúžok chodiť chce, či je tam potrebná pravidelnosť atď.

autor
26. okt 2021

@mogaa Dieta na kruzok chodilo uz pred sudom. Sud to nebral do uvahy. Dni si urcil otec a sud vyhovel aj napriek kruzku.

nycali
27. okt 2021

zákon č. 161/2015 Z.z. Civilný sporový poriadok (§ 226-§ 233) a zákon č. 160/2015 Z.z. Civilný mimosporový poriadok
nájdeš ich na slov-lex.sk

V zásade pri rozsudku ťa zaujíma právoplatnosť, ale aj vykonateľnosť. Pri úprave styku s dieťaťom je rozsudok právoplatný a vykonateľný (čiže otec sa môže domáhať, aby sa podľa neho postupovalo, a to aj prostredníctvom súdu) v závislosti od toho, či sa všetci vzdali odvolania.
ak áno- právoplatný a vykonateľný bude doručením rozsudku poslednému z účastníkov (predpokladám matka, otec a kolízny opatrovník)
ak sa nevzdali odvolania, tak bude právoplatný a vykonateľný až uplynutím 15 dní od doručenia poslednému z nich, a to len vtedy ak nikto nepodal odvolanie
Kým bude rozsudok právoplatný a vykonateľný, tak platí to, čo platilo predtým (predchádzajúci rozsudok, ak nejaký bol, prípadne neodkladné opatrenie, ak nie, musíte sa proste nejak dohodnúť)