Započítava sa do výživného aj plat novej manželky?
@bezradny11 prečo by mu mala autorka niečo platiť, keď on má novú manželku. Zas nepreháňaj 🙄
@kristiii lebo prevazna vacsina komentov ktore som cital sa zhodli v tom ze nova partnerka sa do zivotnej urovne deti nerata, preto autorka nema narok na vyzivne ktore by kompenzovalo rozdiel zivotnych urovni.
Cize ak to obratim a ten jej ex by mal naopak mensi plat ako ona tak potom on by mohol ziadat vyzivne od autorky nakolko jeho nova partnerka ktora by kludne mohla byt aj milionarka tak sa do toho nepocita. Tak som pochopil tie spravy diskutujucich.
Ale mozno bude pre vacsinu sokoujuce, ze som si to dal zistit u pravnikov a sud pri urceni vyzivneho zapocitava aj noveho partnera ked spolu ziju v jednej domacnosti. Cize ked si to prelozim podla mna ma autorka narok ziadat ked sa partnerovy zvysila zivotna uroven primom noveho partnera.
Ale tak nie som pravnik takze idealne keby sa este poradila s pravnikom, lebo vsetky zakony maju dake vynimky a pod.
@bezradny11🙄 opakujem, on má už novú manželku, s ktorou tvorí rodinu a ktorá sa má oňho starať v prípade straty príjmu a pod., jeho ex voči nemu už nemá žiadne povinnosti. Možno si už aj autorka našla medzitým nového pána manžela a mňa by zas napríklad s jej (a možno aj s tvojim) zmýšľaním fakt zaujímalo, či ak by tento hypotetický manžel zarábal povedzme 10000, či by svojmu ex dorovnávala príjem exovej novej rodiny, aby malo ich dieťa aj unho rovnakú životnú úroveň 🤔
A mimochodom, právnik sa tu už vyjadril, ak si nezachytil jeho vyjadrenie, nech sa páči a prajem pekný deň:
Draik: Keďže som tu bol oslovený, tak si autorke nesmelo dovolím poradiť, aby ubrala zo svojej frustrácie a úplne zabudla na svoj výklad toho, kto a v akom rozsahu by ju mal živiť. Príjem novej manželky otca Vášho spoločného dieťaťa sa zohľadnuje len do miery, ktorá je potrebná na posúdenie nevyhnutných výdavkov povinného otca, ako napríklad náklady na bývanie a pod. Tým, že tieto náklady platia dvaja, tak otec platiaci výživné ich má nižšie. Príjem jeho novej manželky však nijakým spôsobom nevstupuje do výpočtu výživného a už vôbec sa neporovnáva príjem domácnosti povinného rodiča a príjem domácnosti rodiča s osobnou starostlivosťou o dieťa.
Nezachytil, dakujem za preposlanie.
V predoslom komentari som to myslel to ze by autorka mu platila vyzivne aby on zabezpecil rovnaku zivotnu urven dietata nie jeho.
Podľa ustanovenia § 62 ods. 2 zákona o rodine platí, že: „Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.“
A teda ak berem "Príjem jeho novej manželky však nijakým spôsobom nevstupuje do výpočtu výživného" cize prijem jeho nobej manzelky nijako nezvysuje jeho zivotnu uroven, co mi pride dost zvlastne. Lebo potom nezamestanty single zijuci z podpory ma rovnaku zivotnu uroven ako nezamestnany zijuci v manzelstve s milionarom.

Necital som vsetky komenty, sorry je ich tu vela.. ale z tych co som cital tak som pochopil ze ak autorkin ex strati pracu alebo nejako sa mu znizi plat tak moze nastat ze autorka bude platit jemu vyzivne ano? Hoc teda prijem ako domacnost budu mat nasobne vacsi ako autorka, lebo rata sa len jeho prijem co bude mensi a tak bude poberat vyzivne od autorky, co je zakonne a moralne podla disktujucich.