icon

Zmena starostlivosti o dieťa

18. aug 2022

Ahojte ,
chcel by som sa opýtať na celkom závažnú tému ktorú momentálne riešime . S mojou ex manželkou sme rozvedení od 1 roka našej dcéry . Za ten čas sme si obaja našli životných partnerov . Problém je ten ze moja 14 ročná dcéra sa mi zdoverila ako sa k nej správajú . Ostal som zhrozený a preto by som to chcel riešiť . Chcela by prijst ku mne bývať , úplne chápem a velmi rad by som to aj uskutočnil . Lenže problém je ten ze jej matka je tak strašne otrasný človek zo strany takej - ze ak sa jej niekto ,,dotkne ,, ega tak koniec sveta aj keď vie ze to je v ich domácnosti zle , ego nepustí . Škola sa začína za dva týždne a preto je ten problém ze chcem aby sa to vyriešilo rýchlo a dcéru ku ním nechcem dať naspäť ani na týždeň . Prosím ak ja tu nejaký sudca/ sudkyňa , právnik /právnička alebo len niekto kto je s týmto oboznámeny prosím napíšte mi ako sa to dá vyriečsit co nakrychlejsie ,pripadne co by som mal urobiť a veci naokolo.
Dakujem pekne

pribinak
18. aug 2022

Nájdi si právnika. Inak si bez šance.

elizabet173
18. aug 2022

v prvom rade zabudni na to, že to stihnete, kým začne školský rok. Zaujímalo by ma, s čím tak závažným sa ti dcéra zdôverila, keď doteraz si nemal najmenšie pochybnosti o správaní sa svojej ex k nej. Nebude to tým, že doma pre dcéru platia určité pravidlá, ty si viac benevolentný, chceš, aby sa dcéra u teba cítila fajn, tak preto to dcére vyhovuje viac a navymýšľala si, ako sa k nej zle správajú? Pred prázdninami sa k nej správali ešte dobre? Alebo keď je už dcéra vypiplaná z plienok, kašičiek, nočného vstávania, detských chorôb, písania čiarok, tak ťa napadlo, že by mohla byť u teba a nemusíš platiť výživné? No takto to našťastie nefunguje, že dcéra je zverená do starostlivosti matky, ale niečo jej preletí cez nos, vy dvaja sa dohodnete a šup, šup o dva týždne je u teba. Keby sa to aj skutočne zakladalo na pravde, musí rozhodnúť súd, určite bude preskúmané v akom prostredí dcéra žije, bude vypočutá psychológom, kolíznou a pod. Alebo že by písala samotná dcéra a zháňala info?
Ak je tvoj príspevok pravdivý, obráť sa na právnika, musíš to riešiť súdne, to nejde, že dcéru nedáš matke ani na týždeň, musel by si preukázať zlé zaobchádzanie, týranie, alkoholizmus, drogy u matky a pod.

deti95060810
18. aug 2022

@elizabet173 ocinko asi nevie ako na sK fungujú súdy... tá závratná rýchlosť... 🙂

elizabet173
18. aug 2022

@deti95060810 preto si myslím, že to písala dcérenka, možno po nej mama chcela, aby povysávala a utrela prach, nedajbože si upratala izbu, tak musíš uznať, že takéto správanie je neprípustné 🙉

katkine_terapie
18. aug 2022

@elizabet173 uplne si to vystihla. Boze, ako casto sa ja s tymto stretavam...
Autor: Ak máš podozrenie na týranie (keďže to chceš vyriešiť rýchlo, do dvoch týždňov a bez toho, aby dieťa navštevovali matku čo i len na týždeň), obráť sa na OČTK. Oni preveria situáciu. Dieťa vypočuje kolízny opatrovník, psychologička, možno pediater (podľa závažnosti) prípadne PZ (keďže má 14r.)... Nie je to prechádzka ružovou záhradou, ale ak by bolo dieťa naozaj týrané, táto tortúra je oproti tomu zanedbateľná. Ak nejde o týranie a zanedbávanie dieťaťa, ale ty ju chceš do starostlivosti jediná cesta je obrátiť sa s návrhom na súd. Ale ad1 nebude to za dva týždne ad2 nebude mať matka zákaz styku, ak by sa ti zverenie aj podarilo ad3 kolíznemu opatrovníkovi, súdnemu pojednávaniu a možno aj tej psychologičke sa nevyhnete. Obaja.

a_adamcova
18. aug 2022

Ideš robiť závery z toho čo ti povie pubertálne dievča? To vážne??? Mám 12 ročnú doma, to čo dokáže narozprávať, keď nie je podľa nej si nevieš ani predstaviť. Už som bola najhoršia matka, tyranka všetko možné, lebo mala limit na mobile, ináč by pri ňom presedela doslova celý deň. A ešte by som mohla pokračovať ďalej. V prvomrade by si rodičia - všetci mali uvedomiť, že to čo vám povie dieťa môže byť z veľkej časti prikrášlené. V tomto období vidia veci úplne inak ako sú. Takže to ani nemusí robiť schválne 🙂 Tiež sme s jej otcom od seba odkedy som otehotnela. Nikdy pri ňom ani len nespala, lebo nechcela. Ale v tom období, čo som spomínala vyššie, bola schopná povedať, že radšej by bývala pri ňom a je oveľa lepší. Hold, nemala tam pravidlá, nemusela upratovať, lebo tam išla na pár hodín iba 🙂 Teraz sa to u nás ukľudnilo a veru sama sa chytá teraz za hlavu a uznala, že nevie prečo to hovorila a prečo bola taká :D Má 12, takže viem, že také obdobie ešte príde 🙂 Len ti chcem ukázať, že deti vedia sakra veľmi preháňať a zveličovať. Vykresliť veci tak, že by jeden ani neveril. :D

anjelicek26
18. aug 2022

Bohuzial suhlasim s ostatnymi, ze pubertiaci maju skreslene vnimanie reality a to silno, vsetci su k nim zly, kazdy ich otravuje, pomaly tyra, ked po nich naaahodou nieco chce alebo zakaze... malokde je to realne tak, ze je doma "tyrany pubertiak rodicmi".

Dcera v tomto veku samozrejme moze povedat, ze si zela ist byvat k tebe, ale ty budes musiet preskakat viacero byrokratickych problemov, kym to vsetko bude, urcite to nestihate do zaciatku skolskeho roka. Uvedom si ale, ze je to potom nezvratne, vsetky tie pubertalne nalady, vykyvy, dozor a skolu - to bude cele na tebe - a budu proste situacie, kde budes musiet byt "zly, hrozny, otravny" v ramci vychovy aj ty...

nui_concept
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
18. aug 2022

@nui_concept pravidlá fóra si čítala?

modry1985
Autor odpoveď zmazal
modry1985
18. aug 2022

Si na ženskom fóre ak tu nájdeš podobnú tému so ženskymi ex ktorý vo všeobecnosti takmer všetci sú alkoholici narkomani a tyrani a takmer žiaden sa o deti postarať nevie - znie rada tak trošku inak....
Ale k veci.
Ak dochádza k niečomu " abnormálnemu"
1. Navštiv s dcerou psychológa....
2. Choď na sociálne
3. V prípade že psychológ dá správu o skutočnom ohrození života resp.zdravia dcery v matkinom prostredí podaj žiadosť o neodkladné opatrenie
4.čakaj
Ak je tam niečo aj mimo zákon upovedom o tom aj prislušne orgány v prípade preukázaného týrania resp.násilia ( prirodzene že !potvrdeného! ktoré pridáš k neodkladnému opatreniu ) ti neodkladné opatrenie s hladkosťou prejde....
Tieto kroky urob ak je to skutočne nevyhnutné - nie je to len tvoj hysterický strach z bežných vecí resp.nepramení to z tvojej " nenavisti " pomsty voči ex pretože budeš vyzerať slušne povedané ako somár.. ..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal