Zníženie výživného
Moj priatel ma dieta na ktore plati vyzivne 120 eur. V marci sa nam ma narodit babatko. Kedy by sme mohli poziadat o znizenie vyzivneho. Aku mame sancu? Priatel plati uver a byt. Je to dost vela z vyplaty mu ostava malo. Ja budem dostavat len pridavky, myslim ze je to okolo dvesto eur. pretoze pracujem len na dohodu. Keby by bolo najlepsie poziadat o znizenie? Ma niekto podobnu skusenost? Nechcem to tu moc rozvadzat lebo je to stara zalezitost. Syna ma velmi rad, aj ked je vlastne nechceny. Ale stalo sa..Ma uz sedem rokov. Poradte prosim...
@sisaha u vas to mozno tak je, u nas nie...
a sa opakujem tiez: tieto poznamky si mozes nechat pre inu - nevidim dovod, preco by som nemohla nieco pochopit, mat nazor a preco ten tvoj je spravnejs len preto, ze mas dieta...ale viem, to je jedine, cim sa asi vies obhajovat...koncim s debatou
@blondiee83 no to sa mylis...ja hovorim z konkretnych skusenosti..., ty iba z dohadov a nejakych svojich predstav...Len v zivote to funguje trochu inak...Pekny den aj tebe
@blondiee83 ale to je fakt , až budeš v tej situácii či na jednej alebo druhej strane tak to budeš vidiet a vnímat inak, skusenost je neprenosná. 🙂
ja si myslim ze vacsina matek da svojmu dietatu prve a posledne ze v prvom rade mysli na to aby malo jej dieta vsetkeho dostatok a az potom mysli na vlastne zaujmy aspon ja taka som.... 30eur nieje 5korun a v densnej dobe ked sa vsetko zdrazuje....@blondiee83 keby teba niekto vzal z penazenky kazdy mesiac 30e nechybali by ti? mozes byt empaticka a mat sile socialne citenie ale aj ja som si myslela ze mat dieta a uzivit ho je pohodicka ale mat ho a skutocne sa onho starat 24hod 7dni v tyzdni je riadna drina az ked mas dieta v naruci az ked mu kupujes kezdy mesiac plienky za 30eur az ked zisis ze ma zdravotne problemy ta ty mu musis kupit liek za 10eur ktory mu vystaci na tyzden ua ked mu musis kupit do roka xy veci oblecenie a topanky lebo rychlo rasie az potom vies kolko dieta stoji 😀
dieta sa neda zavriet do suflika a vybrat ho len vtedy ked nan a na jeho vyzivu mam cas a peniaze 😕 😨 😕
reagovala som na konkr. pripad, kde jednoducho ta mamina zaraba nadstandardne, cize z mojho pohladu jej tych 30 eur chybat nebude, kdezto tej novej rodine by to pomohlo..... áno, chápem to, lenže tých 30 eur nie je výživné, ktoré je povinný platiť, ale jeho dobrá voľa, čo je chválihodné od otca dieťaťa. lenze ste vsetky (a najma slobodne maminy ci rozvedene) absolutne odmietli a napadli tento sposob, pricom ani jedna z vas sa nesnazi aspon trochu tu novu partnerku pochopit, ze aj ona chce svojmu dietatu len to najlepsie - tak ako kazda matka. Presne, ako slobodná matka, ktorá to nemá ľahké, tiež chcem len to najlepšie pre svoje dieťa, tak prečo by som mala tolerovať to, že niekto sa nechce postarať o jedno dieťa bývalej partnerky a plánuje si s druhou iné.. Preto muž dá jednému viac a druhému zoberie? Lebo si zmyslel, že chce mať dieťa s druhou? A to prvé aj tak bolo neplánované? Ale uź je na svete?
Je to tak skoro v kazdej rodine, ze ak pride do rodiny dalsie dieta, musi sa to prve uskromnit.. zase otázka, jednému dám viac a druhému dám menej?
Ani jedno dieta nemoze za to druhe...jednoduchi sa treba novej situacii prisposobit, snazit sa pochopit aj tu druhu stranu.. V tomto súhlasím aj ja, ale malo by to platiť na oboch stranách.. A k tým posledým vetám.. Ja žijem tiež z úst do úst.. Každý jeden cent dávam dcére, sebe kúpim len to nevyhnutné, hygienické veci, keďže som žena.. Zaplatím energie, nájom a koniec..To, že mám napríklad počítač, som spojená so svetom,možem ďakovať len svojim dobrým priateľom, ktorí mi pomáhajú s ich osobnými vecami.. Ale to tiež nikoho nezaujíma.. A keď nad tým premýšľam, tiež som si to mohla zariadiť inak.. Jednu vec ľutujem, že som si nešetrila, nemyslela na budúcnosť.. Už je to jedno.. Ale rozhodne by som neurobila znova tú istú chybu, bez neakej rezervy sa pustiť do plánovania ďaľšieho potomka.. Tak ako ste sa vyjadrili a položili otázku, neviem, či o mne na svojej nástenke, je prekrútenie mojho názoru.. Pretože nikde som sa nevyjadrila, že 250 eur na dieťa je nezvládnutie finančnej situácie.. Nezvládnutie finančnej situácie je to, keď sa musí znižovať výživné koli inému bábatku.. A to nevravím o výživnom 300, 400 eur, ale niečo málo nad 100.. A hlavne výživné pre 8 ročné dieťa.. ˇano, nájdu sa matky, ktoré zarobia na svje dieťa viac, ako otcovia.. To chápem, no i tam by som premýšľala o znížení, pretože výživné je na dieťa, nie na matku.. To je moj názor, no nechcem vyvolávať neaké hádky.. na to tu bola položená otázka, ja som na ňu reagovala, ale i tak je vśetko na rozhodnutí tej danej osoby, ktorej sa to týka.. pekný večer..
@blondiee83
@blondiee83 a tiež sa prikláňam k názorom, že i tých 30 eur bude chýbať v peňaženke každej jednej matke.. žiaľ mi je ľúto tých, ktoré dostávajú výživné len 26 eur.. Neviem, ako by som to prežila ja.. Veľmi smutné.. Aj tých 120 eur je dosť málo..
@tristanianz preco tieto svoje komentare stale adresujes mne??? ja som s debatou skoncila, napisala som vsetko, co som uznala za potrebne, tak ma z toho laskav vynechaj...ja za to nemozem, ze sudy urcia taku ci taku vysku vyzivneho - ja na to nemam dosah....ano, je to smutne, mne to pisat nemusis..
@blondiee83 🙂 netykajte mi, reagujem na to, co ste mi napisali..pekny vecer..
@blondiee83 to su len take vseobecne recicky, tiez som milovala cely svet a snazila sa kazdeho pochopit. A potom prisla realita.
JA som zodpovedna za moje deti a urobim pre ne cokolvek, aby sa mali dobre, ale nie na ukor ineho cloveka. A uz vobec nie na ukor maleho dietata. Snazim sa o nich postarat a chcem aby boli stastne. Ale ty tu obhajujes nazor, ze ex-ky su chamtive nenazrane potvory. Ja si nemozem dovolit mat s priatelom spolocne dieta, lebo viem, ze by sme ho neuzivili, kedze on ma deti z predosleho vztahu a ja tiez. A je to v poriadku. Ani by mi nenapadlo mat dieta na ukor jeho deti. Milujem ho a jeho deti tiez, pretoze su jeho sucastou. Ale v zivote by som jeho detom nezobrala ani korunu, pretoze oni nemozu za to, ze ich rodicia spolu neziju. Ale na druhej strane bojujem za svoje deti, aby neboli ukratene o nic co im patri zo strany ich otca. A to ma platit 120E na dve deti - 14 a 9, takze uznas, ze to zdaleka nie je suma, ktora by aspon z polovice pokryla ich naklady a jeho nova priatelka tiez riesi, ze to je strasne vela. Pokial si nebola v tej situacii, tak to jednoducho nevies pochopit a to vobec nemyslim v zlom.
Ahojte. Takze naozaj len koli par osobam sa vraciam a dakujem za vase nazory. Spat k mojmu pripadu. Zena co si dala spravit dieta od mojho priatela nechcela od neho nic. Sama povedala len jeho spermie. Takisto nechcela fin.pomoc ani maleho mu neukazala. Moj priatel jej aj napriek tomu pisielal peniaze. Samozrejme ze jej sa to zapacilo a zacala pytat sudne viac a viav. Moj priatel samozrejme prispieva a okrrm toho aj mimo urcene sudom. Takisto aj ja aj cela jeho rodina dokonca aj moja a nemalo. Ja kym pracujem a financne mozem stale mu nieco kupujem. Totizto ho mam vrlmi rada. A sam priatel mi povedal ak to nebudeme fin.zvladat chce poziadat o znizenie. Moze sq stat ze k tomu nedojde mozno ano. Ked bude viac jeden mesiac tak prispejeme viac. 130 euro nie je vela ale je mozne ze nejaky ten mesiac to bude pre nas velmi vela. A vobec nechapem co to tu trepete o tom ze by nemal mat dalsie dieta. Sa uvedomte. Kto je tu sobec. Ona ma vavsi mesacny plat ako moj priatel. Vlastny byt. My hypoteku na 25 rokov aby sme mohli ako tak normalne zit. Sudim hu a mam na to pravo, ptetoze kazdy vie ze si to nezasluzil.
@tristanianz nehnevajte sa mlada pani ci slecna. Myslela som si ze na tomto fore si vsetci tykame.
130 je malo ale je to len na papiery. Nechcem pocitat kolko to je ked mu ostatna rodina hodi nejaku korunu nieco kupi. Nie je to len o tom blbom papiery kde je 130. Vy vidite len tu ciastku pretoze sa vas to tyka a asi vidite od vasich ex naozaj len to. A moj priatel ani vlastne nie je jej ex.
@andrejuska83 mám pocit, že tu naozaj v poslednom čase Mk je len o tom, aby sa vśade vyolávali hádky. Možno sa tu tyká, ale keďže ja som zo starej školy a zatial som tu tykala svojim priateľom a ľuďom, ktorých poznám, si myslím, že zo slušnosti by to mali robiť aj druhí.. Ale to je ich osobná vec.. Iba som tú slečnu, ktorá má zrejme neaký problém len na to upozornila, nič viac.. Včera ste položili otázku, na ktorú som vám odpovedala, nikoho som nechcela uraziť a ani nie som ten tip, ktorý by mal chuť vyvolávať hádky.. Tiež si myslím, že dieťa akokoľvek prišlo na svet, na svete už je a hájime tu jeho práva, aspoň by sme mali.. Takže ako prišlo na svet by ste mali nechať tak.. Myslite na seba.. Tak isto tu nikoho nemusí uraziť tých pár písmen na obrazovke odo mňa, toto nebol moj zámer, šetrite si nervy a zdravie.. 🙂 Neriešte moj názor na pohľad, neberte ho osobne, je to len čisto názor, nie rada.. Prajem pekný deň..
@tristanianz ani ja som Vas nechcela urazit a stym tykanim beriem. Ja teda nie som stara skola ale mam po 🙂 chodeny svet a vacsinou kde som bola sa tykalo 🙂 A takisto som nechcela vyvolavat hadky a nie kazdy otec je otec ktory len plati co ma danne sudom. Prispievame navyse. Takze mamicky opravujem sa. Neprispievame len touto sumou. Pretoze pracujem a aj ked na dohodu. Zarobim si ale po narodeni dietata to velmi velmi klesne s mojim prijmom. A to momentalne platim priatelovi nejake ucty a stravu. Vzdy sa budeme snazit ako to len pojde. Takze nema nikto pravo nas odsudzovat za to ked na tom blbom papiery nebude130. V skutocnosti to moze byt jeden mesiac menej jeden viac. Hlupu temu som dala aj tak si urobime po svojom lebo aj tak len my vieme najlepsie.
@andrejuska83 hlavne myslite na svoje budúce dieťatko, nech je zdravé a šťastné.. Ako som písala, nechcela som nikoho uraziť a i to vykanie nikomu neprikazujem.. Je to len o povahe a za tú ja nemožem.. A ani vy.. Nehnevajte sa, keď si myslím, že partner može byť akokoľvek vynikaúci, mal v minulosti myslieť na možné riziko a šiel do toho dobrovolne, dieťa nemože za rodičov.. Nech sa vám darí a presne ako píšete, možete si názor prečítať, ale robte, ako uznáte vy, že je to správne.. Keď to bude pre obe deti najlepšie riešenie, prečo nie..🙂
@tristanianz velmi sa tesime. A vlastne toto ak mam pravdu povedat riesim len tu. Ked sa odhlasim od tialto. V hlave mam uplne ine myslienky. Len pekne myslienky. A ine starosti. Ale aj ked velke tak mile starosti. A dnes mame s priatelom vyrocie. Tak rozmyslam cim ho prekvapim, velmi tazke 😉 h
@andrejuska83 to je dobre, nie je nić krajšie, ako radosť z budúceho potomka.. 🙂
@tristanianz na verejnych forach je nepisanym pravdilom, ze vsetci si tykaju...ak sa rozhodnes vykat, je to tvoja vec, my ostatni nie sme povinni...a nie je to o nejakej neucte ci vychove...tiez vykam ludom v pripadoch, ktore si to vyzaduju - ale teda verejne mamickovske forum za to nepovazujem..
vela veci si prekrutila - napr. som sa nikde nevyjadrila, ze ak sa mi narodi dalsie dieta, tak mu dam viac ako prvemu - napisala som, ze peniaze, ktore boli doteraz urcene pre jedno dieta, sa narodenim druheho automaticky rozdelia medzi dve...cize sa to prve vzhladom k doterajsiemu zivotu musi uskromnit - no obe budu dostavat rpvnako..cize najprv sa naucim citat tak, aby som rozumela, potom komentujem...
@barbora01 bolo by fajn, keby si mi nepriradila nazory a hlasky, ktore som nenapisala...v ziadnom pripade som sa nevyjadrila, ze ex su chamtive potvory (aj tebe radim, aby si sa naucila citat s porozumenim) - napisala som o tejto jednej, vyjadrujem sa len k tomuto prikladu - ze zaraba nadstandardne, preto jej tych 30 eur nebude chybat - no tej druhej rodine to pomoze...
a vy uz obaja deti mate, ale v tomto pripade andrejka deti nema...
vzdavam to - vy vsetky ste dokonale matky, ktore svoje deti nadovsetko miluju, ale nikdy by neurobili nic na ukor ineho dietata, zboznuju deti svojich ex, takisto zboznuju ex svojich partnerov bla bla bla...snazite sa o tom presvedcit seba alebo mna??? pretoze mna nemusite
@blondiee83 Neberiem vám to, vy to vidíte takto a podľa vás je to aj správne.. Možno však zmeníte názor, keď budete tiež matkou... Vy ste ale, prepáčte prekrútili moje slová, kde tvrdím to, že prečo by sa malo zobrať dieťati, ktoré nežije s otcom koli tomu, že si otec založil, alebo chce založiť novú rodinu.. A hlavne keď 8 ročné dieťa má omnoho vyššie nároky, ako drobček, ktorý sa práve narodil.. Taký malý anjelik potrebuje plienky, mliečko a hlavne náruč svojej mamičky, kde to už 8 ročné dieťa chodí do školy, stravuje sa inak, oblieka sa, má svojich rovesníkov a má svoje aktivity.. A ak sa ma znova opýtate, prečo vám píšem, ušetrím vám čas, nedalo mi to okomentovať..
necitala som celu diskusiu, ale jednoznacne dzim palce @andrejuska83
nechapem preco sa do teba ludia navazaju, chcela si vediet kedy poziadat a nie sudy nad tebou, ze preco to chcete urobit. ked raz niekto zaraba napriklad 600 eur, 300 ma splatku hypoteky a ostava mu 300, tazko bude platit, na jedno dieta 120 ked ma druhe na ceste, lebo aj jest treba a dieta ma pravo spoludpodielat sa na zivotnej urovni oboch rodicov a to nielen ked je oteckovi dobre, ale aj zle. ja ta uplne chapem a drzim ti palce, nech ste vsetci spokojni.
@kvetka_ 😉 🤐 Dakujeme krasne. Vsetko dobre prajem aj tebe.
@maminuska ano to mas pravdu, stava sa to velmi casto, ze 2. partnerky nemyslia na zavazok v zivote muza, ktory uz nikdy nezmyzne. s tym sa musi kazda 2.partnerka jednoducho zmierit.
ale nemyslim si, ze to ze riesim zaobchadzanie s financiami parterovej exmanzelky je riesenie jej sukromenho zivota. ide jednoducho o rovnocennost v postaveni. ved predsa nebude ona halabala minat, len preto, ze ma za chrbtom zdroj penazi. ale nehovorim tym, ze je zla matka, ze jej musim zobrat to dieta. ved ho miluje nadovsetko, ja fakt nevidim dovod, preco tieto dve veci spajat. a to nehovorim o situacii, ked je dieta v striedavej starostlivosti, ktoru ale neurcil sud, a napriek tomu dostava matka aj alimenty, aj je dieta vlastne zivene, satene, chovane ... aj u druheho rodica.
@sisaha o teniskach som pisala ja...a je jasne ze mamicka s malym ide do piesku...ja som nova parterka, a laskavo sa neosocuj, ze od nas musi ist ako zo skatulky...chcela som tym opisat postoj k materialnym hodnotam. ked kupim dietatu drahe tenisky, tak sa trosku staram aby mu vydrzali. ale ked viem, ze nemam v penazenke poslednych 30eur, a viem, ze ked sa tenisky znicia, niekto kupi druhe, tak je mi to jedno.
my maleho na chvilku nemame, je v striedavej starostlivosti, starame sa rovnocenne ako jeho mama so svojim parterom. ani jeden z nas nie je zly rodic, hovorime tu len o peniazoch!
@andrejuska83 aj ja ti drzim palce aby sa vam nieco podarilo vybavit. je uplne nedpostatne ako zije ex tvojho partera, ale jednoznacne kazdy ma narok na urcity zivotny standart, a ked budete mat babatko, nemozete predsa niekoho standart zvysovat na ukor seba.skoda, ze sa neda s ex dohodnut, boloby to jednoduchsie...a mozno sa vam to podari. je mi luto, ze sa do teba pustili "supermamicky"co sa nevedia vzit do situacie, a hlavne neodpovedaju na otazku ale musia moralizovat. aj my budeme mat o par tyzdnov babatko, a viem kolko to vsetko stoji strasne vela peniazkov. tak drzim palce a hlavne nech ste zdravucki 🙂
@kvetka_ bola zalozena diskusia tak diskutujeme nemyslim ze by sme sa navazali len vyjadrujeme svoj nazor 🙂
@blondiee83 keby tebe niekto vzal z penazenky kazdy mesiac 30e nechybali by ti? niesme dokonale matky aspon som si nevsimla zeby sa tu niektora z nas tak prezentovala len vychdzame s vlastnych skusenosti ..... ja som bola v podobnej situacii ako zakladatelka temy tiez som zila s chlapom ktory uz mal dieta no jeho ex som neriesila
poznammocka: nikdy som este nevidela ze ked otecko s jeho novou manzelkou zacali zarabat viac isli by na sud dat navrh na zvysenie 😀 😀 😀 😀 😀
@ceemea myslim, ze ani jedna z nas sa tu nepovazuje za supermamicku, ako si nas nazvala. Ak mate maleho v striedavke, tak si mozte aj kazda zabezpecit vlastne oblecenie pre dieta, ak ti straaasne prekaza, ze v teniskach, ktore ste kupili synovi je piesok...Pane na nebi, usetri ma od takychto dristov, co si musim precitat....
Len tak mimochodom..tie topanky ma nohach dieťa...to ma matka za nim behať a davať pozor, ani s nimi nešiel na preliezku, alebo do piesku, lebo sa ušpinia, alebo oškrú?
@miskax2 nic v zlom ale o diskusia bola zalozena na inu temu, nez sa tu diskutuje co som si vsimla. mozno som to prehliadla ale nikde som nevidela odpoved na jej otazku, na ktoru sa pyta. a to ze sa tu vyjadruje nazor na nieco, na co sa ani nepyta hovori za svoje. aj tvoja reakcia- moja odpoved vola urcena niekomu inemu a ty reagujes. s prepacenim sa tu kvaka o nicom a odpoved na otazku nikde. zbytocne reakcie podla mna.....
@sisaha skoda ta komentovat, naozaj... 😀 slo len o priklad, ale kludne ma chytaj za slovicka, ci vetne spojenia. satniky ma maly dva, jeden u mamy, jeden u nas...
jeho matka nemusi nic, je dobra mama, maly ju lubi, tak ako lubi jej priatela, ako lubi tatinka a ako lubi mna...ide len o postoj k peniazom, ale ty asi oddelit postavenie rodica a postoj k peniazom nevies.
vela stastia ti prajem 😉

@blondiee83 opakujem este raz, ak to dieta budes mat, tak pochopis...
a nehnevaj sa...ja sa teda kvoli detom obetovavam kazdy den, ale ked raz existuje nieco po čom moje srdce piští, tak si to dožičím nech by to bola akakolvek hluposť pre ineho... Tak ako sa ocinkovia odmietaju vzdať svojich aut, cigariet, hokeja, futbalu a hocijakych inych konickov, tak je tu predsa aj zena so svojimi potrebami... Ci zase sme pri tom, ze zena ma drzat hubu, sediet na riti doma okolo deti a muž moze vsetko???