icon

Zrieknutie sa nároku na dieťa

ssuzzyx
19. okt 2022

Ahojte, mám 21 rokov a som v 6 mesiaci.. otec dieťaťa o nás nemá záujem. Vo vzťahu s ním to tiež nebolo celkom ideálne kontroloval ma, zakazoval mi kamarátov, chodiť von, psychicky aj fyzicky ma týral,.. boli sme spolu vyše 5 rokov, ale poznáme sa prakticky odmala.. Keď som mu oznámila, že som tehotná, tak ma nútil ísť na potrat.. Potom mi vykričal, že to nieje jeho decko, že to je pankhart, že s ním nechce mať nič spoločné, platiť vraj nebude a pod.. Ja jeho peniaze nepotrebujem ani nechcem.. Chcem sa spýtať, že či sa dá nejako zariadiť aby v budúcnosti nemal na malého právo, aby sa s ním nemohol stretávať, že sa ho zrieka alebo dačo také .. dá sa to nejak u právnika spísať? Lebo nechcem aby prišiel po roku, dvoch,.. a začal si dačo nárokovať po tom ako sa k nám zachoval.. Poprípade keď mi to podpíše bude to môcť v budúcnosti nejako napadnúť?
Nechcem mať s ním už nič spoločné a určite nám bude lepšie bez neho..
Ďakujem za každú radu.

Strana
z2
tanyan
19. okt 2022

Na začiatok stačí, aby si ho nenapísala do rodného listu. Technicky teda nebude otcom a nebude mať žiadne práva ani povinnosti.

panelacikova
19. okt 2022

máš len 2 možnosti:
1. nájdeš si "iného otca" dieťaťa, ktorý bude zapísaný v RL dieťaťa ako jeho otec (v tvojom prípade blbosť, ale po právnej stránke je to reálne)
2. ak aj nemáš iného otca, tak toho skutočného jednoducho nedáš zapísať do RL ako otca. ostaneš tak slobodnou matkou, strácaš nárok na alimenty, výživné.

- v týchto prípadoch je tiež možné, žeby to v budúcnosti mohol napadnúť a dožadovať sa testov otcovstva a priznania sa k dieťaťu, ale podľa tvojich slov nepredpokladám, že sa o to bude usilovať, naopak, bude rád, že je z toho von. v tej prvej možnosti by s tým bol asi omnoho väčší problém z jeho strany, ale zase je to nereálne len tak narýchlo nájsť človeka, ktorý by dieťa prijal za svoje 😉

- v každom prípade nezapisovať do RL, v pôrodnici (na matrike) povedať-uviesť: otec neznámy.

ssuzzyx
autor
19. okt 2022

@tanyan samozrejme, že tam napísaný nebude, len sa bojím, že by v budúcnosti mohol požadovať testy otcovstva.. :/

pribinak
19. okt 2022

@ssuzzyx no len žiaľ ma nárok na dieta, ak by riešil cez súd otcovstvo a DNA testy a potvrdí sa, že je otcom tak súd mu určí styk

cocolino234
19. okt 2022

@ssuzzyx jednoducho ho nezapíš do rodného listu a nebude mať žiadne práva ale ani povinnosti. Samozrejme nemôžeš ho odstrániť úplne, narodením dieťaťa sa s daným človekom zviažeš už navždy. Síce nemusí byť v rodnom liste lenže to môže jednoducho napadnúť súdnou cestou, kde budú vykonané testy otcovstva a na základe toho mu bude určený styk s dieťaťom. Takže pokoj budeš mať len dovtedy, kým sa nenapadne podať žiadosť na súd.

panelacikova
19. okt 2022

@ssuzzyx ešte máš možnosť ako slobodná matka ho dať na adopciu, ale podľa toho, čo čítam, tak si chceš dieťa ponechať. musíš tým počítať s tým, že áno, môže sa do budúcna domáhať testov a určenia otcovstva. v každom prípade, ak je taký hulvát a posielal ťa na potrat, vôbec nepredpokladám, žeby to urobil. jedine, žeby bol taký psychopat, že by ťa chcel psychicky týrať skrz dieťa celý život.
- mimochodom, neexistuje taká možnosť, a akú sa pýtaš v úvode, že teraz sa niekde on pred právnikom zriekne dieťaťa. bohužiaľ :( teda, ja som o tom v živote nepočula a to som toho načítala už dosť...

jaskolka
19. okt 2022

Neuviest ho do RL. Nebude oficiálne otec, čiže nebude mať nijake nároky.
Áno, môže neskôr požiadať o testy DNA, ale to nemôžeš nijako.vopred ovplyvniť.
Aj keby existovalo niečo také, že zrieknutie sa dieťaťa pred právnikom (co neviem ci vôbec je možne) tak.stale zrejme moze neskôr požiadať súd o určenie otcovstva testami. Jednoducho biologicky otcom je, to nezmeníš.

samkolea
19. okt 2022

Ano pre zaciatok ho nedaj ma RL, usetris si vela a zbytocnych opletaciek aspon na par rokov pokym jemu nedopnu veci a nebude sa chciet s dietatom stretavat. Ak nebude mat vobec zaujem aj za par rokov ver, ze naozaj sa Ti bude lepsie dychat 🙂. Zakony su postavene nie “ludsky” ale … a v tomto ohlade uz vobec nie spravodlivo.

ssuzzyx
autor
19. okt 2022

@panelacikova Iného otca zatiaľ hľadať neplánujem a vyše kebyže tam napíšem iného otca, tak by to určite použil proti mne, že som ho podvádzala a pod.. samozrejme, že ako otec nikde zapísaný nebude..
Práveže kamarátka nedávno riešila podobný problém “otec” jej dieťaťa sa oňho začal zaujímať po 2 rokoch, že sa chce s malým stretávať.. dovtedy sa oňho nezaujímal, nevedel ani ako vyzerá, ani alimenty neplatil aj keď ich mal nariadené.. samozrejme, že súd nakoniec rozhodol v jeho prospech.. a tomuto by som sa chcela vyhnúť..

panelacikova
19. okt 2022

@ssuzzyx áno, rozumiem ti, bola to len možnosť. ale keby si aj takého mala, čo by "priznal" otcovstvo, tak tvoj ex - skutočný otec, by si tak mohol akurát trhnúť nohou a nie skákať. nikto nerieši pri zápise otca to, kto koho a či vôbec podviedol, to nikoho nezaujíma.
no ale pozor, ak otec dieťaťa tvojej kamarátky mal nariadené alimenty, tak musel byť zapísaný v RL. neexistuje, že tam zapísaný nebol a súd mu nariadil alimenty. čiže určite nezapisuje do RL. a áno, aj tvoj, ak nebude v RL, má stále právo požiadať o testy DNA a určenie otcovstva. aj dodatočne. ale teda nepredpokladám, že to urobí.... nezápisom do RL urobíš prvé opatrenie k tomu, aby sa dieťaťa nemohol domáhať. jedine súdom, cez určenie otcovstva DNA testami, pričom mu potom automaticky bude určené aj to výživné..

ssuzzyx
autor
19. okt 2022

@panelacikova určite na adopciu nie, na malého sa strašne teším 🙂 práveže s tým rátam, len chcela by som sa tomu vyhnúť.. vôbec neviem, že čo mám odneho čakať..
Práveže ani ja, ale to by bola najlepšia možnosť, mali by sme odneho už pokoj :/

ssuzzyx
autor
19. okt 2022

@jaskolka určite nebude nikde uvedený ako otec.. nemyslím, lebo keby sa ho oficiálne zriekol, tak by mu už ani tie testy otcovstva nepomohli

malinda141920
19. okt 2022

@ssuzzyx pozri si, alebo opýtaj sa právnika na zapretie otcovstva.

sissy27
19. okt 2022

@ssuzzyx nie, nedá sa. Tak ako píšu baby - nezapísať do rodného listu. Oficiálne teda otcom nebude, nebude mať žiadne práva a ani povinnosti. Ak sa ale rozhodne po čase dať to na súd a bojovať o otcovstvo, tak samozrejme mu bude priznané aj so všetkým, čo k tomu patrí...
A samozrejme sa priprav na to, že aj keď nebude oficiálne otec dieťaťa, tak peklo zo života ti vie robiť aj tak... Teraz už asi nemá zmysel zamýšľať sa nad tým, prečo si s takým človekom strávila 5 rokov a splodila dieťa, už sa stalo... A nič také ako oficiálne sa zrieknutie otcovstva neexistuje. Môžeš to vyriešiť tým, že si nájdeš nového partnera a ten si dieťa osvojí, ale tu by som bola veeeeľmi opatrná a hlavne iniciatíva by mala vyjsť od toho partnera, nie od teba. Pretože aj po prípadnom rozchode / rozvode jemu zostanú všetky práva a povinnosti k biologicky cudziemu dieťaťu a to nemusí byť príjemné. A nie, nedá sa to zrušiť.

mimka2019
19. okt 2022

@ssuzzyx myslím, že je zbytočne sa teraz stresovať, keďže ste tehotná. Ako vám už radili,nezapísať do RL. Ak by sa po čase "rozhodol", že chce byť "otcom"...nespravíte nič bez súdu...na súde požiadať o zverenie dieťaťa VÝLUČNE do vašej starostlivosti a dôvody určiť JASNE A ZROZUMITEĽNE....týranie psychické aj fyzické...nezáujem o nenarodené dieťa...nezáujem finančne prispievať...nezáujem o výchovu a vzťah atď. a. aj keď súd určí styk...tak VÝLUČNE len vo vašej prítomnosti...na tom treba trvať...ale ako som spomínala...momentálne sa tešte na malého...a nemyslíte čo bude ak bude...Ešte taká malá poznámka...pokiaľ nebude otec v rodnom liste - nemôže sa dieťaťa zrieknúť...lebo vlastne žiadne dieťa nemá....akonáhle bude v rodnom liste a nejakým zázrakom sa spíše dohoda o zrieknutí (toto by tiež malo byť súdnou cestou) ...tak tam si to kedykoľvek môže rozmyslieť, lebo je zapísaný v rodnom liste ako OTEC.

salome123
Autor odpoveď zmazal
basska_b
19. okt 2022

Jedine riesenie by bolo asi napisat tam ineho otca, nemusis teraz, mozes aj casom... najst mu noveho otca, ktory si ho adoptuje. Ci moze ex aj potom pozadovat testy otcovstva, to uz neviem 100%. Ale by som povedala, ze sa prihliadne na zaujem dietata, ktore uz noveho otca bude mat a ten sa bude aj o neho starat aj vsetko. To sa lahsie povie ako spravi, viem... :(

sissy27
Autor odpoveď zmazal
loginexistuje
19. okt 2022

@ssuzzyx pozri zatial ho nezapisuj ak si najdes v buducnosti noveho partnera a on bude chciet mozes ho do RL tvojho maleho zapisat (staci suhlasne vyhlasenie na matrike) a potom uz biootec nebude mat narok aj keby mal desat testov o otcovstve

sissy27
19. okt 2022

@salome123 to nie je pravda, nebude doplácať alimenty spätne ku dňu narodenia dieťaťa, to neviem kde poniektoré beriete tieto bludy. Výživné sa dopláca spätne ku dňu podania návrhu na výživné, vo výnimočných prípadoch spätne max 3 roky a vtedy je potrebné vysvetliť, prečo nebola podaná žiadosť skôr a ten dôvod musí byť fakt opodstatnený.

jaskolka
19. okt 2022

@ssuzzyx no oficiálne zrieknutie sa otcovstva ako také neexistuje. Ak on sa aj o 10 rokov rozhodne, že "idem ti dat na súd" tak to podať môže a dokazovať otcovstvo môže. Teda teoreticky ti môže zasahovať do života aj o dlhé roky, ale aj o pol roka.
Tam už bude to o tom, že tiež budeš môcť argumentovat, že nechcel dieťa, že ťa posielal na potrat, neprispieval, nezaujímal sa a podobne.
Ale bohužiaľ nijako oficiálne mu podpisom u právnika dieta "odobrať" nevieš. Teda v zmysle ze tam pôjdete a on podpise, že do smrti sa vzdáva dieťaťa.
Skutočne iné by bolo, keby ze máš už partnera, a ten by si oficiálne malého osvojil. Tam uz by súd veľmi na to prihliadol, že dieťa ma komplet rodinu a otca, aký ho vychováva. Ale jasne ze teraz nebudeš naháňať niekoho len kvôli tomu.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
sissy27
19. okt 2022

@bilberryday ten rodný list a výživné sú dvojsečná zbraň - zároveň bude mať právo sa s dieťaťom stretávať (právo, nie povinnosť), bude zákonným zástupcom presne tak ako matka, jeho súhlas môže byť vyžadovaný pri zápise do škôlky, školy, zmenu školy, zmeny bydliska, lekára, atď.

cocolino234
19. okt 2022

@bilberryday a bude si nárokovať na striedavú starostlivosť alebo víkendy na základe toho, že platí. Autorka hlavne nechce, aby sa vôbec kontaktovali a takto to nedocieli, radšej bude bez tých peňazí. A čo by dostala 100€.. aj to preháňam, to radšej ani cent a žiadny kontakt a bude mať pokoj až kým mu nestrihne a nedá to na súd. Práveže jej sa možno naskytne príležitosť odísť do zahraničia a nebude môcť kvôli nemu. Nezapísať ho bude v autorkinej situácií určite lepšie.

cajomila
19. okt 2022

Neuved ho proste ako otca a basta. Na teraz je problém zažehnaný.
A strachy tipy...čo ak sa raz bude dožadovať svojich rodičovských práv???
Možno bude a možno ani nie .
Zbytočne sa tým teraz trápiť.
Poznám prípad kedy sa otec nikdy nedozadival ani jediného kontakty s so svojím dieťaťom.
Ďalší otec sa vyhrážal únosom deti do zahraničia, výživné posielal pod názvom " výpalné"...a od kedy sú deti zverené matke ani jediný raz sa s nimi nechcel stretnúť.

mimka2019
19. okt 2022

@cocolino234 presne tak, nezapísať...lebo akonáhle je zapísaný...potrebný je súd...ja som podávala na súd o zverenie dieťaťa do mojej opateri, otec je cudzinec (anglický občan), uviedla som, že o ňom nič neviem, neviem kde sa nachádza atď. samozrejme adresu kde býva/býval som musela uviesť...výživne som odmietala, že proste nechcem nič, a ani s ním nechcem žiaden kontakt..a čo na súde spravili? poslali mu predvolanie do UK, so všetkými môjmi údajmi, s adresou, tel.číslom na mňa atď. bola som hrozne nahnevaná...sudca sa vyjadril, že KEĎŽE JE ZAPÍSANÝ V RODNOM LISTE, má rovnaké práva a povinnosti ako matka a musí sa k tomu vyjadriť, odkladali súd pokiaľ sa on neozval, trvalo to dosť dlho, vraj ho mám ísť do UK hľadať 🤷‍♀️ no ale nakoniec to vyriešila Ambasáda SR v Londýne,kde oni osobne za nim išli. Nerobil problémy - so všetkým súhlasil, výživne určili aj keď som nechcela, tak platí podstivo. Ja len, že NEZAPISOVAŤ DO RODNÉHO LISTU!!! to by sa vám len skomplikovalo

judar
19. okt 2022

Ked ta nutil ist ns potrat mala si ho bud oklamat ze si sla a zmiznut proste z oci alebo mu to uz v zaklade nepovedat a uz vtedy prehodnotit situaciu a vyparit sa, automaticky ho neuviest do rodneho listu a takto by si mala svaty pokoj dosliva v buducnosti ze on by nevedel ze ma dieta a potom by sa nemohol sudit o dieta

mariejenka
19. okt 2022

Tiež mi napadlo,sa odsťahovať tak,aby nevedel kde si, nepridávat nič na soc.siete. to sa samozrejme ľahšie napíše,ako urobí. Ked sa poznáte o mala,ste z rovnakého mesta/obce a tvoje zázemie je v jeho blízkosti, žiaľ nepríjemné velmi.
To co si on myslí, uz teba nemusí trápit aleze vôbec,a kto mu je ochotný uveriť,ze si ho podvádzala,a dieťa nieje jeho,o to lepšie. Do tváre by som mu povedala,ze hej! dieťa nieje tvoje! V rodnom liste nebudes,bude taklm uvedený pravý otec, skrátka ho oklam a nemusís mu nič viac na to povedať. Do rl dat."otec neznámy" a finito.

bororka
19. okt 2022

@mariejenka rovnako by som to spravila. Presvedčila by som ho o tom, že mám iného a ten je jeho otec. To je jediná cesta, ako by dal dlhodobo pokoj.

panelacikova
19. okt 2022

@ssuzzyx autorka a vy ste sa vlastne oficiálne aj rozišli?

Strana
z2