Zverenie dieťaťa a výživné

9. jan 2023

Musím mať dieťa zverene do mojej starostlivosti po rozchode, ak chcem žiadať výživné, alebo to spolu vôbec nesúvisí?

alenah31
9. jan 2023

samozrejme, že musíš mať dieťa zverené. Rieši sa to jednou žiadosťou - "Žiadosť o zverenie mal. dieťaťa do starostlivosti a určenie vyživovacej povinnosti"

stannkas
11. jan 2023

Vo Vašom príspevku hovoríte o rozchode, predpokladám teda, že ste so svojím partnerom neboli manželmi. V prípade, ak sa neviete so svojím bývalým priateľom dohodnúť na starostlivosti o maloleté dieťa, odporúčam Vám obrátiť sa na súd s Návrhom na úpravu rodičovských práv a povinností, kde budete požadovať, aby bolo maloleté dieťa zverené Vám do osobnej starostlivosti a zároveň budete požadovať, aby súd uložil otcovi maloletého dieťaťa platiť výživné. V tejto veci však odporúčam kontaktovať advokáta.

autor
11. jan 2023

@stannkas no dajme tomu, že na stretávaní sa dohodnúť vieme, ale keďže ide o striedavu starostlivosť, ex si myslí, že výživné nemá dôvod platiť.

stannkas
11. jan 2023

V prípade výživného pri striedavej osobnej starostlivosti súd v praxi rozhoduje tak, že buď výživné určuje prihliadnuc na dĺžku striedavej osobnej starostlivosti každého rodiča alebo výživné neurčí. Toto závisí od mnohých faktorov. Môže sa však stať, že hoci rodičia majú maloleté dieťa v striedavej osobnej starostlivosti v rovnakom rozsahu (teda napr. po týždni), súd výživné určí, napr. nakoľko majetkové pomery otca sú podstatne vyššie ako matkine a deti majú právo sa na takejto životnej úrovni podieľať.

stannkas
11. jan 2023

Teda určovanie výživného pri striedavej osobnej starostlivosti je veľmi individuálne, vzhľadom na špecifiká jednotlivých prípadov a samozrejme s ohľadom na najlepší záujem detí.