dievcience,po 12tich rokoch som sa odhodlala zaziadat o zvysenie vyzivneho. syn mi zacal chodit na strednu skolu. o bývalom nič neviem, za celu dobu sme ho nevideli. Do návrhu som spísala všetky výdavky strava,oblecenie,skola,kurzy,kruzky,zubny strojcek, celkove naklady 350 eur. Kolko ziadam som neuviedla, lebo neviem jeho prijem a tak som napisala, ze ziadam zvysit podla jeho moznosti a schopnosti. Tento navrh mu sud preposlal (alebo sa o nom dozvedel iným zahadnym sposobom) a vyjadril sa,že nevie ci suhlasi so zvysenim,lebo nevie kolko ziadam. V lehote 14 dni sa mam vyjadrit kolko ziadam. Myslela som si,že sa to určuje podľa jeho príjmu. Tak čo mám uviest? Polovicu nakladov?Len 175 eur? Alebo aku sumu?Kolko mate vyzivne vy na 16 rocne dieta?
Tak napíš, že keďže nepoznáš jeho príjem, nevieš napísať koľko môžeš žiadať. Súd rozhodne. Podľa jeho majetkových pomerov. Menej ako 100€ ti nedajú.
Ja mám za sebou súd o zvýšenie výživného, zhruba pred týždňom. Mala som 150 Eur, žiadala som 240 a zvýšili mi na 200. Dcéra má 14, 5 a je deviatačka. Sudkyňa hovorila, že výživné by malo byť minimálne 20% z platu otca. 175 sa mi zdá málo na dieťa na strednej škole. Žiadala by som viac; aspoň 250 a keď sa to súdu bude zdať veľa, znížia to. Môžeš argumentovať tým, že otec sa o dieťa nestará vôbec a tým nemá žiadne iné výdavky. U nás zohľadnili, že otec platí dcére poistku, niekedy mobil a sem tam jej dá hotovosť akolo 20 Eur. Inak by schválená suma bola vyššia.
@zafir01 dentalnu hygienu som pocitala,60 eur za rok
1. riadna tvoja blbosť že si ešte nikdy nežiadala o zvýšenie, hoc si zo zákona na to mala nárok.... ukrátila si akurát tak seba a dieťa
2. manž. známy platí 200e na jedno 1,5 ročné bábo ...*2 lebo sú to dvojičky, takže dokopy 400e/mesiac. a to je obyč. robotník v automob.
takže nechápem prečo by si nemohla žiadať 400e/mesiac...
ešte si mohla uviesť či dáva dieťaťu niečo pomimo - Vianoce, meniny....
ja som dostávala 500e/mesiac pred už veľa rokmi... ale už nič pomimo - žiadne Vianoce, meniny...
@victoriab presne, my s mužom mame harmonický vzťah. Ale švagor mal kopec opletaciek, a to nás inšpirovalo si dopodrobna zrátať koľko máš stoja naše tri deti... Pri troch deťoch vo veku 1 r. 5r.a 12 r sme ostali na sume +- 900 eur.
Nepočítali sme tam dovolenky,
Strava, drogéria, lieky ci vitamíny, platby u lekára ci zubára, oblečenie, energie (lebo ved vuac periem, varím, svietim...) , kultúra(občasné vstupné na podujatie, či hrad, múzeum kino...) , vzdelanie knihy, krúžky, cestovné náklady všeobecne (benzín, MHD),
Hračky ci iné "doplnky" pre deti .
Plus sporenie, resp investovanie pre každé dieťa, príp. Poistku ( tobôž, ak by som bola jednorodic, by som chcela aby dieťa malo nejakú rezervu urobenu)
@tosomja kuratela? no ja neviem , u nás sa vyjadrovali len raz vo veku syna cca 1,5 r. a viac sa nikdy neozvali... nechodili na súd, nemali nikdy žiadne pripomienky za tie roky, ani sa k ničomu nevyjadrovali...
@deti95060810 u nás boli 😁
a ako ste da dostali k ciastke 900 eur?Ja som pocitala vsetko,energie,vodu,elektriku,internet (pomernu ciastku),mobil,oblecenie,stravu,skolu aj som kurzy zahrnula,doucovanie,aj smeti,dentalku. tak mi povedal pravnik. Lieky syn neberie a najom neplatime.Vyslo to na 350 priemerne za mesiac.
oni majú 3 deti, k tomu malé, tam rátaš plienky, mlieko, to je iné počítanie trochu...
@victoriab o tom jedení... 🙈 Môj si ráno dokáže 6 rožkov zjesť a o hodinu príde, že čo ké na raňajky. Hovorím mu, že veď priam do jedol. A on aj zabudol, že je opäť hladný. Ale vôbec to ma ňom nevidno.. 11,5 roka 160 cm, 40 kíl.. 2x týždenne pláva v plaveckom klube, občas cvičí crosfit. Aj ja chcem také spaľovanie 😂
Inak nikde v nákladoch nevidím sporenie. Ty dieťaťu nesporíš? To nerýpem, len či si náhodou autorka nezabudla započítať. 🙂
@kaila1 nie nesporim,kupili sme investicny byt na hypo,dostane ked bude dospely. Mne to takto pride lepsie.
ako sa dostaneš k vyššej čiastke....
záleží aký má príjem matka napr. ja som bola na rd - 3 krát za sebou, a syn už na sš, potom príjem ocinka - pozisťuj všetko, pozri kataster nehn. či niečo nemá, a veľkú úlohu hrá aj dobrý právnik...
@deti95060810 mne vydavky praveze pravnik kontroloval,este doplnoval
@deti95060810 u nás zisťovali a boli aj na súde. Zvýšenie výživného odporučili.
To som písala pri troch deťoch. Celkovo do tých 15 rokoch mi príde taky mesačný priemer na dieťa 250 - 400 eur (podla životnej úrovne)....
Avšak ty sa staráš celý život sama. Určite si to cítila aj v práci, sama si venovala energiu synovi. Nahrádzala si mu aj otca, bývalá si pri ňom ty na OCR, keď bol chorý. Ty si s ním chodila na zápis do škôlky, školy . Ty si mu nahrádza la oboch rodičov.
Je legitímne si pýtať od otca viac.
Keď napíšeš 350-400 nič sa nedeje. Napíš, že príjem ex nepoznáš, a nevieš prihliadnutím na jeho situáciu. Prebehne súd, tam si to v komunikujete, súd prizná menej, ale vždy je lepšie odraziť sa od vyššej sumy
Velmi sa s tym nestresuj, daj radsej viac, napr 300 eur. Sud upravi ak bude treba. A este sporenie do buducna, na vysoku skolu a pod. V niektorych inych diskusiavh diavcata pisali, ze rodic prispieva dietatu aj na sporenie. Pytala by som aspon 50 eur, nech sa mu za 2 roky aspon spori do 18tky (bude mat na vodicak), alebo ak bude na VŠ studovat, tak aj dlhsie.
ja sa pripnem lebo plánujem aj ja žiadať o zvýšenie výživného. V septembri keď resp. po nástupe do 1 triedy. Mám 2 deti dcéra 6 rokov platí na ňu 50€ a syn 13 rokov (momentálne 7 trieda) platí na neho 80€. Okrem tohto nedostanú deti nič navyše, len na Vianoce a narodeniny nejaké drobnosti. Bráva si ich v priemere raz za mesiac na víkend a rôzne potom cez prázdniny .Obidve aktívne športujú, pravidelne mávajú cez víkendy zápasy. Nestíham to už všetko financovať. Chcem sa opýtať všetko keď si spíšem treba aj vydokladovať bločkami, výpismi z účtu? Aj potraviny, drogériu, drobnosti, lieky? A za aké obdobie si to mám odkladať,vydokladovať? Keď povedzme budem žiadať o zvýšenie v októbri. Keď už budem vedieť koľko bude stáť družina, obedy,koľko budú po novom krúžky a tak...ďakujem za rady.
@danielaviki nie,blocky som neposielala.Mne to pisal pravnik,ja som mu poslala vydavky na dieta za posledne dva roky.K tym vydavkom vselico doplnil.Celkovo to rozpocital na 350 za mesiac.A potom to odoslal na sud.Nechapem ako sa tu zeny dostanu na 900 eur za dieta.
Tie výdavky sa aj mne zdajú málo. Mne vyšlo na dcéru akolo 500 Eur. Všetky výdavky si zapisujem do aplikácie Rýchly rozpočet, tak viem naisto, že sú reálne. Len strava na jedného mi vyšla 200 Eur. Obedy v škole 54 Eur. Podiel na bývaní cez 90 Eur. Plus obuv, vreckové, na autobus, drogéria, šport, kultúra, lieky, záľuby. Všetko si zarátala? Ja si to píšem do exceloval tabuľky a tak v tom mám prehľad. Tabuľku som vytlačila 3x a dala na súde sudkini.

Lieky neberie.. Ale čo napr dentálna hygiena, ošetrenie zubov. Ani cent ta to nestojí?
Ako píšem, s mužom sme rátali nášho 12 ročného a sme na sume 300 eur ( oblečenie kupujem často z bazára)