icon

Život v Rusku

24. feb 2023

Ahojte.. mňa tak zaujíma, aký je život v rusku..v poslednej dobe si čítam tie komentáre, že rusi nevedia čo je splachovací záchod, že kradnú rýchlovarné kanvice bez toho spodku, nepoznajú robotický vysávač.. je to naozaj tak? Akože chápem že su oblasti a miesta kde žijú normálni ľudia, ale žeby to bolo naozaj takto, že by nepoznali takéto moderné výdobytky? Ďakujem,ak ma niekto poučí.

soraya25
24. feb 2023

Leteli sme cez Moskvu ďalej do Ázie a to čo som zažila na moskovskom letisku … najmodernejšie letisko v Moskve a vyzeralo to že kalendár nepretocili od 89 teho.. a tolko ozranom čo odmietli boarding že sme nestíhali počítať no neskutočne niečo

aaadkaaa
25. feb 2023

Zaujimava tema, ja tu nejak politicke aspekty nevidim a ani nehladam 🙂
A k teme, v Rusku som sice nebola, ale zijem na Slovensku bez plynu, kanalizacie a vodovodnej pripojky 😀 takze aj u nas su velke rozdiely. Ale viem, co je kanvica, roboticky vysavac a spol😅aj ich vlastnim 😂 no namiesto semaforov a smogu z aut mi tu po dvore behaju srnky, bazanty a lisky 🙂

terezka1947
25. feb 2023

Trošku sa divím,že niekto Slovensko nepovažuje za civilizovanú krajinu.
Pretože hocijaký odľahlý kút,majú všetko,čo vo veľkých mestách,kt.sa považujú za vrchol vzdelanosti,či civilizácie.
No a rôzne getá sú či na Slovensku,či v Anglicku,či Amerike. Ale to je o tých ľuďoch,nie o štáte,v ktorom žijú.
Toto je naozaj trošku zvláštna téma,kedy v období počítačov,telky a prístupu na internet sa niekto toto opýta.
Rozmýšľam,čo o 10-20r.bude s našou intelektuálnu úrovňou.
Teraz to píšem smutné,nie ironicky.

oliva276
25. feb 2023

Na margo vyššie spomenutej nejestvujúcej kanalizácie u nás v niektorých obciach - podľa tohtotýždňových správ na jojke niekde ju i vybudovanú majú , avšak málo funkčnú, v Belej nad Cirochou im už roky plávajú po daždi pod oknami výkaly. V našom okrese poznám tiež dve dediny s podobným problémom.

terezka1947
25. feb 2023

Napr.mat doma vlastnú studňu a piť z nej kvalitnú vodu je luxus,oproti vodovodu.

autor
25. feb 2023

@zuz246 waaau ďakujem za úžasný komentár 🙏

autor
25. feb 2023

@terezka1947 tak išlo mi najmä o vlastnú skúsenosť, ale otázka bola zodpovedaná 🤷🏽‍♀️ je tu milión iných tém, ktoré sú iného charakteru a tie nikomu nevadia.. človek sa pekne spýta bez osočovania a je primitív ktorý si nevie dohľadať.. hľadala som ešte predtým, ako som sem pisala, prvé tri články spoplatnené ..tak asi tak

terezka1947
25. feb 2023

Nejde o osočovanie,mne je normálne smutno.
Lebo sme tak spohodlneli,že fakt veríme všetkému,bez toho,aby sme si niečo naštudovali.
Fakt mi príde divné,keď niekto napíše,či naozaj v Rusku nepoznajú rýchlovarná kanvica,či splachovaci záchod.
Ok,ak ti išlo o osobnú skúsenosť.

bmolko
25. feb 2023

priemerny plat v Rusku 623, dochodok 184, invalidny dochodok 115. Priemerna dlzka života u muzov tam klesla kvoli alkoholizmu na 58 rokov, t.j vacsina z nich sa nedozije ani dochodku..........a ine pikošky

autor
25. feb 2023

@terezka1947 dobre, niekto mi tu pekne odpovedal a niekto potreboval rypnut.. aj takí su ľudia.

terezka1947
25. feb 2023

Ale veď som nerypala. Písala som,že som smutná nad situáciou,kt.je na Slovensku.

mircalla
25. feb 2023

Rusko je pre mna totalne pomylena krajina. V podstate vyse 100 rokov nemali na svojom cele niekoho, kto nie je tyran a despota okrem Gorbacova. Specificky narod presvedceny o vlastnej nadradenosti, dlhe roky vymyvania mozgov, diktatury a propagady. Neviedia, co je sloboda ci demokracia, prakticky ju NIKDY nezazili. Klamu im prvu ligu a su nauceni klamat prvy ligu uplne vo vsetkom od politiky az po sport. Absencia kritickeho myslenia. Je uplne jedno, ci maju splachovaci zachod. To by ma pri vsetkom uvedenom vyssie trapilo najmanej.

annm81
25. feb 2023

@zuz246 Super komentár! A trocha závidím - mala som na zozname miest, ktoré chcem navštíviť aj východ Ruska, ale najmä Petrohrad... teraz to vyzerá neuskutočniteľne :(

Poznám Rusko len z rozprávania kolegov Rusov, ale to sú všetko ľudia, čo pochádzajú z Európskej časti a majú veľmi dobré vzdelanie. Inak Rusko a bývalé sovietske republiky patria k tým s najvyššou mierou gramotnosti na svete, len to akosi nevedia potiahnuť ďalej. Keď vravíš o tej kriminalite v Moskve, tak takto je to všade- kriminalita je najmä v mestách. Čo mi ale tí kolegovia opisovali vždy ako najväčší ruský problém je alkoholizmus a obrovská arogancia - že nie je problém dostať po hube len preto, že v obchode uchmatneš presne to, čo mal v úmysle niekto iný, alebo preto, že predbehneš na ceste nejakého frajera.

viestta
25. feb 2023

@oliva276 ked prisli Americania do Kosic do zeleziarni, tak sa prenesmierne cudovali, ze mame pitnu vodu, elektrinu, kanalizaciu a ustredne kurenie. Oni si normalne doniesli tabletky na upravu vody a pasce na potkany.

annm81
25. feb 2023

@viestta Ja som z rodinných historiek počula ako sa do krajiny predkov prišli pozrieť ľudia, čo sa už narodili v Amerike. Našim chudobným deťom s veľkou slávou doniesli kufor oblečenia a dokonca farebné ceruzky - koh-i-noor vyrobené v Československu 🙂

Inak ale tieto predsudky fungujú oboma smermi. Veľa Slovákov si myslí, že Američania sú totálne nevzdelaný tupý národ. A v realite je to národ, ktorý má suverénne najlepšie vysoké školstvo na svete.

maminkadeticiek
25. feb 2023

Ja dam este jeden pohlad.Mam znameho,ktory roky pracoval na jednom projekte v Rusku v Moskve.Uz ho sice ukoncuju,lebo tam samozrejme postupne pozastavuju cinnost,ale teda je tam stale a ma pohlad na to ako tam po vojne ziju normalny bezny obcania a vraj je tam fakt mimoriadne vysoka inflacia.O dost vyssia ako u nas,Rusi na vojnu naozaj trpia.

momoqui
25. feb 2023

Toto iste si myslia o nas v inych krajinach, zial aj par km za nasimi hranicami

ckocka
25. feb 2023

Sledujem dosť ruskojazyčných kanálov na YT a objavila som Jekaterinu Schulmann, Tamaru Eidelman, Nataliu Zubarjevič, cestopisné videá, nesmierne zaujímavé komentované prechádzky po Petrohrade od Pavla Pjerca a desiatky ďalších. Mňa teda zaujíma aj ten život v glubinke na kraji sveta a rovnako aspoň virtuálna prehliadka Ermitáže, záleží na tom čo hladáte, všetko tam je. Rusi veľmi radi natáčajú videá, pre mnoho z nich to bol podstatný zdroj príjmov pokiaľ im to kvôli vojne nezatrhli.

detskytovar
25. feb 2023

Pozerala som video zo života jednej rodiny v Jakutsku na Sibíri a bola som milo prekvapená, ako tam žijú 👍
Posielam link na video:

https://www.youtube.com/watch?v=wcz1zvrsrP4

Alebo napr. aj tu:

https://www.youtube.com/watch?v=lj5GXZaE7qs

Je toho veľa 🙂

elementissa
25. feb 2023

@annm81 ale to vysoké školstvo si vie dovoliť iba malé percento obyvateľov. Takže áno, v Amerike sú vedci, ktorí sú špička sveta. A tých je tak 0,1 promile z celkovej populácie. Extrémne veľké percento ľudí je tam úplne tupých a o svete za hranicou svojho federálneho štátu nemajú ani bledý šajn. Keď to porovnáš so severskými krajinami v Európe, tak je vidno ten rozdiel- viac závaží veľké percento všeobecne vzdelanej a inteligentnej populácie ako mini promile najväčších brainiakov sveta a zvyšok populácie vzdelanej priemerne až podpriemerne

elementissa
25. feb 2023

@momoqui úplne mimo tému, ale kedysi dávno som mala známeho z Argentíny žijúceho v Španielsku. A keď sme sa zoznámili, povedala som mu , že som zo Slovenska, on na mňa tak pochybovacne pozrel a zahlásil "a máte tam autá, či jazdíte iba na snežných záprahoch?" 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 To bol najväčší bizar čo som počula od cudzinca 😅 hlavne my tu v BA, čo sme túto zimu videli sneh z rýchlika 2 dni a posledných 10 rokov ani toľko nie, tak hlavne my jazdíme na tých snežných záprahoch 🤣

lavinis
25. feb 2023

@bilberryday osobnú skúsenosť To iste,, z jednej dovolenky?😅 akurát sa tu vyrojí dezolé

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
vla_dan
Odpoveď bola odstránená
dankanka
25. feb 2023

No ale ze nepoznaju roboticky vysavac :D to je aky priklad.

yoxinka
25. feb 2023

Pozri na youtube kanál 1420. Chalan robí rozhovory s Rusmi v mestách, ale má tam aj videá z ruského vidiek (rural Russia) a teda dediny bez ciest a verejného osvetlenia, ľudia chodia s čelovkami po vodu do studne, lebo o vodovodoch a kanalizácii nechyrovali, kúria drevom v pieckach. A najviac sranda je, že tie bábušky, teperiace sa s vedrami vody ti do kamier povedia, že Rusko je najlepšia krajina na svete, lebo všetko majú a nič im nechýba a zlé sa majú v Európe, lebo ona má piecku a vie si zakútiť, na západe ľudia mrznú. Brainwash odpaľujúci dekel do stratosféry. V neskutočnej chudobe tam ľudia žijú.

gabrielkaa
25. feb 2023

@yoxinka tvoje porovnanie je akokeby niekto hodnotil životnú úroveň na SK podľa Luníka 9

annm81
25. feb 2023

@elementissa Ako vravím, predsudky postavené na vode. V mape sa dá pekne vyklikať US aj Slovensko. Nevyzeráme oproti tým tupým Američanom práve slávne, že?

https://worldpopulationreview.com/country-ranki...

yoxinka
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
25. feb 2023

@gabrielkaa
Nemyslím si. Pracovala som s pani, ktorá milovala Moskvu. Pravidelne chodili do Ruska s manželom. Celé dni mi v práci rozprávala len o Rusku 🤦‍♀️. Moskva bola podľa nej najkrajšie mesto aké kedy videla. Niečo aj po Rusku pocestovali, ale že teda, Moskva a ostatné Rusko, to sa nedá ani porovnávať, lebo to sú opačné strany škály. Všade kde boli bola chudoba, bieda, najmä starí ľudia, žijú z minimálnych dôchodkov okolo 250-300€, dediny sú totálne bez infraštruktúry, že to bolo strašné sa na to aj pozerať. Známi, ktorí svojho času cestovali Transibírskou magistrálou a pobehali kade tade hovorili presne to isté. Rusko je mimo väčších miest totálna zaostalá diera. Na youtube máš aj videá chalanov z Ruska, kde natáčajú ako reálne vyzerajú ruské mestá. Stačí si dať vyhľadať. Žiadne chodníky, ľudia sa bežne brodia blatom, okolie panelákov úplne neudržiavané, fotky z ruských nemocnís v menších mestách vyzerajú tiež dosť strašidelne… a áno, keď som to tak pozerala, hovorím si, to je ako u nás na Luníku 9.