icon

Doprava školákov zo Senca do dedín

lady511
29. dec 2021

Ahojte,chcela by som sa opytat ak máte školáka ktorý chodí na školu Tajovského a ide zo školy sam/a ako to zvládli vaše deti keď boli piataci?je ďaleko zastavka od tejto školy?a zvlášť v tejto situácii vynechal vašom deťom aj spoj?ďakujem za vaše skúsenosti

marci77
29. dec 2021

@lady511 stale je problem s Arrivou a spoje nechodia nacas v okrese Senec .....s tym treba pocitat, zatial sa to velmi nezlepsilo

lady511
autor
29. dec 2021

@marci77 ach toto je otrasne neviem si predstaviť ze tam bude čakať 10rocne dieťa a nebude vedieť vo a ako

marci77
29. dec 2021

@lady511 ved to....no ktovie, co bude ....mozno daju distancne
napriklad viem, ze zo Zalesia do Ivanky sa nemali deti ako dostat do skoly......jeden spoj im isiel rano o piatej, dalsi az o desiatej
velmi mamicky penili a Droba iba, ze maju byt trpezlive
konkretne na Tajovskeho neviem ako .....iba co som citala na FB, najnovsie zacali chodit nejake dodavky namiesto autobusu ....a teda dcera jednej mamicky ze teda volala mame, ci si tam moze sadnut alebo co ma robit
no strasne tato Arriva

lady511
autor
29. dec 2021

@marci77 rak to je naozaj horšie ako som čakala toto

lady511
autor
29. dec 2021

@lady511 síce ja toto riešim dopredu ešte mam 4tacku u nás v Hrubom Suri ale od 5tej spadá do Senca no a teda vôbec neviem co budem robiť keď o jednej v robote nemôžem končiť,ale zase ju nenechám štát na zastávke chudá a ani nebude vedieť ci jej príde spoj alebo nie,toto je hrozna fraška

lady511
autor
29. dec 2021

@marci77 nevieš prosím ta ci je č Ivanke aj družina?ci to sa týka asi len prvého stupňa ze

marci77
Autor odpoveď zmazal
lady511
autor
29. dec 2021

@marci77 práveže nemám nikoho kto ma tam dieťa,všetci čo poznám chodia bud do Kralovej aj to po známosti alebo Nová dedinka tam tiež neprimaju,,tak neviem naozaj

zmokito
29. dec 2021

@lady511 v septembri bude podla mna situacia s dopravou vyriesena. Moj sice chodi na Mlynsku, ale busom chodieva sam uz od stvrtej triedy poobede a od piatej triedy chodil uz aj rano. Ja som s nim sla ten prvy raz busom, aby som mu ukazala, akou cestou ma ist, kde je zastavka, ako si vypytat listok, kde vystupit a ako sa zo zastavky dostat domov. Ked siel sam prvy raz, bol trocha v strese, ale zvladol to na jednotku, treba tym detom trochu verit a dovolit im byt samostatne a oni vedia prijemne prekvapit

eridani
30. dec 2021

@lady511 My sme toto tiez riesili pred par rokmi a znovu budeme zas o par rokov. Jeden syn siestak, druhy druhak. Prvy stupen v malotriedke a od druheho spadaju na Tajovskeho. Arrivu by som zatial neriesila, tam sa ta situacia do septembra verim, ze zlepsi. My zatial ani nemame skusenost, lebo odkedy to prebrala Arriva, tak boli deti bud v karantene alebo na distancnom.
Na com by som sa vo vasom pripade snazila popracovat, je co najvacsia samozstatnost dcerky. Teda, neviem ako na tom je, nas syn mal s tym na zaciatku trochu problemy. Treba pocitat s tym, ze druhy stupen teraz byva kvoli pandemickym nariadeniam podstatne viac na distancnom ako prvy stupen. Co v takom pripade? Bude dcera doma sama alebo bude niekto s nou? Ak bude sama, zvladne si poradit? Ohriat jedlo, vediet co robit, ak niekto zvoni, sama sa pripojit na online vyuku, samostatne pofotit doma vypracovane zadania a poslat cez Edupage, opravit pripadne problemy s pocitacom.
Co sa cestovania tyka, tak potom neskor, staci tyzden-dva v lete by som s nou pobehala po Senci. Nech sa trochu vyzna a nezabludi. Nemusi poznat vsetko, staci okolie skoly a prilahle ulice. Vediet sa zo skoly dostat na blizke zastavky autobusu. Idealne viacere, nie len jednu jedinu moznost. Naucit ju precitat cestovny poriadok, ked pride na zastavku nech si vie presne pozriet kedy by mal ist autobus. A potom skusat ju nechat ist samu. My sme to tak v auguste skusali a naucit sa syn rychlo. Najprv sme si spolu presli viacere trasy, potom sme spolu isli ku skole a odtial mal sam prist domov busom, potom mal za ulohu ist uplne sam z domu ku skole, tam sa odfotit, poslat mi fotku a vratit sa. Zvladol to rychlo, deti su sikovne, treba im verit.

eridani
30. dec 2021

@lady511 Napadla mi dalsia vec, ktoru by som mozno riesila. Pojde do tej skoly z terajsieho kolektivu jedina? Alebo pojde spolu s nejakymi spoluziakmi, kamaratmi? Od nas isli styria a rozhodili ich do troch tried. Takze syn prisiel uplne sam, novy do zabehnuteho kolektivu . Vsetci sa tam poznali, len on bol mimo a tym, ze boli viac doma ako fyzicky v skole, tak mal problem spoznat novych spoluziakov a zaradit sa do kolektivu. V dalsom rocniku sme riesili prestup do vedlajsej triedy aby bol aspon s byvalou spoluziackou, ktoru pozna roky. Ak pojde dcera do novej skoly s niekym znamym, tak by som trvala na zaradeni do jednej triedy. Nebude tam taka stratena, ked ich bude viac novych a pokial byvaju v jednej dedine, tak mozu aj cestovat spolu.

lady511
autor
30. dec 2021

@eridani ahoj,ďakujem pekne za príspevok,veľa z toho co si písala reálne už uvádzame do praxe,teda ako pôjde od školy k zastávke,už sme si prešli spolu trasu a keď sa umudri počasie niekoľkokrát pôjdeme spolu a teda pôjde aj sama,o tomto sa už rozprávame asi pol roka nebojí sa,dokonca prvý týždeň bude takto aj s ocinom chodiť, čo sa týka byť sama doma to už máme asi 2mesiace za sebou,keďže inak sa nedá nemám tu nikoho a na ocr sa nedá stále existovať,vie si oprieť jedlo deň dopredu navarim,vie co sme co nie,muž robí v dedine chodí na obed domov ju pozrieť,sme stále v kontakte cez whats Apple čiže môžem ju vidieť kedykoľvek je veľmi disciplinovana,čo sa týka učenia edupage je pre nás ešte veľká neznáme lebo žijeme ako v dobe kamennej kedy nám učiteľka zadáva úlohy cez sms,lebo ona vraj nemá nejaké hesla ci co k edupage(malotriedka)na počítači ,a internete je veľmi zbehlo vie ho reštartovať keď bude treba,myslim si ze toto nebude problém,čo sa týka deti ani jedno nejde do Senca sú teraz len dve stvrtacky a ta druhá nejde do Senca čiže ani nepoznám nikoho koho dieťa tam chodí...výhoda je ze ráno ju budem voziť mam to cestou do práce a časom aj sama...a keď už nastúpi...mame rovno pri dome zastávku čiže to je super

eridani
30. dec 2021

@lady511 Super, ze to takto zvlada. Nas syn prave nebol zvyknuty byt sam, kedze ja som doma na rodicovskej s najmladsim. Rano ho tiez manzel vozil ked sa dalo a po vyucovani chodil uz sam. Co sa cestovania tyka, tak mate fakt cas. Staci cez leto, uvidis, ze to zvladne rychlo.
Edupage bola tiez pre nas velka neznama, vybavovali sme na zaciatku roka pristup a ucili sa s tym robit, lebo veru ani v nasej malotriedke nic take nemaju.

lady511
autor
30. dec 2021

@eridani ale myslím si ze edupage pre 10 ročne dieťa nebude až taky problém.. naša už sama byvavala aj ako 8rocna ale len tak keď som išla do obchodu..co trvalo pol hodinku potom na dlhšie a na dlhšie.. ako niesom za telefóny deťom ale č tomto prípade nám krásne pomaha telefón aj whats Apple to ze ju môžem vidieť ,,