icon

5,5 ročný prváčik. Nejaká mamička, ktorej dieťa šlo do školy skôr než dovŕšil 6 rokov?

zuzka_puska
31. aug 2018

Prosim vas, ako nastup mladsieho dietatka prebieha, co vsetko je k tomu potrebne? Mame dieta ktore bude mat o rok v decembri 6. Vsetci kamarati zo skolky odidu do skoly, aby neodstal v skolke sam s cudzimi detmi, premyslame o skorsom nastupe do skoly. Myslite ze je to ok,?? a co vsetko je v tom pripade potrebne vybavit? Pytam sa mamiciek, ktorym slo do skoly mladsie dietatko. dakujem

olifcek
Autor odpoveď zmazal
stastna
31. aug 2018

Ahoj, na kamaratov - čo sa týka prechodu zo školky do školy vôbec nehľaď. Tie roky sú opodstatnené a december zas neni september žeby ťa tých pár dní mohlo mrzieť. Každopádne je to na tebe ale môj názor je že tých mínusov je omnoho viac ako plusov. Samoška ak nemate doma nejaké super nadané dieťa. Moja dcérka je oktobrová a ani by ma nenapadlo dať ju do školy skôr.

savmebej
31. aug 2018

@zuzka_puska moja dcera sa narodila v septembri a dala som ju do skoly ako 7rocnu.Nelutujem.Ked Vam dieta nastupi do skoly,uvidite,ake naroky su kladene na dnesne deti,nie je to sranda,ucivo sa prebera zavratnym tempom,je toho vela,maju co robit aj sikovne deti,hlavne teda druhy stupen.V druhom rocniku na prvom stupni sa prebera kombinatorika,ktora sa uci na strednych skolach!!Radsej si pockajte s nastupom do skoly.

sebastian2009
31. aug 2018

@zuzka_puska ak môžem odporučiť nedavat do školy ešte je skoro je to ešte hravé dieťatko moje deti jeden sa narodil V januári A druhý V decembri A obaja išli V 7 A pol roku A nič nestratili práve naopak ide im to škole super A určite ti psychológicka neodporúča lebo ti ho škola môže vrátiť spet do školy Z dôvodu že je ešte hravý A na deti nepozeraj každé dieťa sa rýchlo aklimuje na nový kolektív kamarátov ak ti môžem poradiť určite ešte nieje čas ho dať do skoly

lubina
31. aug 2018

@zuzka_puska ahoj, mala som podobnu situaciu pred par rokmi. Dcerka je tiez decembrova, skoro koniec decembra. Velmi sikovna, boli sme s nou na testoch, ci ma ist skor do skoly. Vsetko vyslo, ze to v pohode rozumovo zvladne....ale....ano ale, nakoniec som sa rozhodla, ze ju do tej skoly predsa len skor nedam. U nas to bolo a zrejme asi aj je, ze vela deti ma skor odklad, lenze potom je v triede vela deti, co pridu do skoly skoro uz 7 rocne, a toto ma odradzalo, ze nasa mala bude mat 5 a niektore deti uz skoro 7, alebo uz aj 7 rokov. V tomto veku je to velmi viditelne, ze to dieta je mensie a nasa bola ozaj drobec. Preto som ju nedala do skoly. Potom nastupila ako 6 rocna, ale skola bola hrozna, uz vedela pisat, pocitat, proste sa nudila...nastastie sme sa stahovali a teraz chodi do Montesorri skoly, kde je stastna, ide si svojim tempom....co chcem tymto povedat, ze ak to tak citis, ze dieta je rozumovo na skolu pripravene, treba to skusit, lebo ja som ozaj v tej prvej triede lutovala, ze sme ju nedali skor. ALebo mozno ak je to dieta ozaj velmi mudre, tak dat do triedy pre nadane deti, inak dieta trpi, ze musi vyckavat na deti, co sa este len zacinaju ucit a tvoje dieta uz bude niekde inde a bude sa chciet ucit...ako pisem u nas sme sa trapili,dcerka si nemohla zvyknut,ze musi stale cakat, kym ostatne deti skoncia svoje ulohy, ked ona uz bola hotova...preto ak by som sa rozhodovala znovu, tak by som dala sikovne a nadane dieta do skoly skor, napriek tomu, ze by bolo asi najmladsie v triede

lacibo
31. aug 2018

@zuzka_puska ahoj, v prvom rade, nerozhodujete o tom vy rodičia a ani samotné dieťa, vyšetrenie ušobí psychológ a ten dá aj záver: či odporučiť predčasné zaškoľenie alebo nie. Moje osobné skúsenosti, dcéra bola novembrová, tiež sme dali vyšetriť, psychológ povedal, že môže ísť kľudne, ale načo? ..mala v tom čase už toľko záujmov, ktorým sa venovala po škôlke, že načo by išla skôr?..dnes má už 20 rokov a veľa veľa krát to už sama hodnotila, že to bolo to najlepšie rozhodnutie, dať ju normálne, že by sa nikdy necítila dobre ako najmladšia z celej triedy.. lebo to si treba uvedomiť.. dieťa je vždy to najmladšie a v podstate sa tam môže stretnúť aj s 8 ročnými spolužiakmi ( ak majú 2 krát odklad, čo je možné) a to je potom dosť brutálne 5 ročné a 8 ročné v jednej triede. Neterka išla skôr ( septembrová), zvládala všetko, ale mala stresové bolesti bruška dlhodobo, podľa mňa sa necítila až tak vo svojej koži, bola a aj je aj fyzicky drobnejšia..ja to neodporúčam! deťom sa dá už v dnešnej dobe zmysluplne záujmami vyplniť ten priestor, ak sú šikovnejšie ako iné deti, nie iba školou.. a tiež ak ide o decembrového, tak to mám zase so synom osobné skúsenosti, išiel normálne do školy a keďže bol decembrový , bol super už zrelý, vyspelý a samostatný. Nikdy sme sa s deťmi nejako nepripravovali a neučili sa s nimi ako rodičia, to si tiež treba zvážiť..ide o celkovú zrelosť - musí si vedieť aj odniesť tašku😉, zvládať aj emócie v styku s ostatnými, presadiť sa v kolektíve, komunikovať na urovni s dospelými a samostatne sa vedieť pripraviť do školy, nie ho doma potom naháňať, že má úlohy..a taký argument, že mu odídu spolužiaci zo škôlky, je veĺmi slabý z môjho hľadiska..predovšetkým ide tu o neho, nie o iné okolnosti. dúfam, že som trošku pomohla🙂

kika831
31. aug 2018

@zuzka_puska moj dyn teraz nastupuje ako 5 rocny do skoly, sice o par dni bude mat 6, ale aj tak treba aby zvladol testy u psychologicky ( v skolke sa robia tuv. despitacie- skusky zrelosti) a na zaklade toho potom idete na zapis a uz je len na skole ci vam dieta - predcasne zaskolene- zoberie alebo nie. Vobec nie je pravda, ze taketo deti v skole trpia. Kazde dieta je ine, rodic si to svoje dieta pozna najlepsie a po konzultacii s psychologickou pri testoch zvazite ci ano alebo nie. Poznam aprilove deti co maju problemy so skolou a poznam oktobrove deti co nemaju v skole ziadne problemy. 😉

misiatko81
31. aug 2018

Napr moj syn ma teraz 5 rokov a 9 mes, vie pisat, citat, ale do skoly by som ho este urcite nedala. Pekne este rok skolky, este sa nevydrzi sustredit 45 min

janulka2811
31. aug 2018

Nerob to,pre dobro a spravny psychicky vyvin tvojho dietata,bude trpiet!
Mozno mu to pojde 2,3 mesiace no potom sa moze otocit a nepojde mu vobec nic.
Nasa mala je majova,je sikovna na ucenie dvojkarka,plus na kruzky kde prospieva z vyznamenanim,no to co je v jej triede o rok a pol starsich deti je 3/4 triedy a ked spoja taketo deti mladsie a starsie vysledok je hrozny.Mladsi su zo zaciatku pomalsi viac sa vysvetluje,co ti starsi su niekde dalej,ved su starsi a maly by byt o rocnik vyssie ...
Nech sa hraje este ten rok v skolke,nic mu neutece.

deti95060810
31. aug 2018

poznám niekoľko prípadov keď sa ukázalo že to nie je dobré....
dôvod ktorý uvádzaš je hlúposť... a pol roka skôr je veľa....

deti95060810
31. aug 2018

moja dcéra je narod. na konci júna a má spolužiakov ktorý sú od nej starší o celý rok....vieš aký je to rozdiel? pri tak malých deťoch je to veĺa....

pragmaticka
31. aug 2018

Presne ta chapem!!mam v podstate ten isty problem...mam 3-jazycnu decembrovu dcerku a tiez neviem co mam robit.mala je velmi socialne kompetentna a vyspela,vie sa dlho krasne sustredit,zaujima sa...nevie citat ani pisat neucim ju to...niekotre pismena a cisla pozna.tu v rakusku su skolky miesane. Jej siesti najlepsi kamarati odchadzaju od septembra 2019 do skoly. Jej ako jedinej padaju zle roky!Najblizsie dieta ku nej v jej skupine v skolke je od nej o 7mes mladsie a tym ze je velmi specialna(pozadu) ta mala tak vyzera ze s nou ani do skoly nenastupi.To zn. ze realita buduceho roka v skolke by vyzerala tak ze bude moja dcera uplne najatarsia smutna ze vsetci jej rovesnici odsili do skoly a ona tam zostane sama v skupine s tymto detmi:
5rocne 1x
4rocne 6x
3rocne 7x
2,5rocne 6x (nastupia za vsetkych jej rovesnikov)
V rakusku sa predskolskym detom vobec nevenuju. Najradsej by som ju z cisto praktickeho hladiska nechala este rok tam, ale na strane druhej uz teraz viem ze sa tam bude len max nudit s tymi malymi detmi! Jej ucitelka ma plne podporuje,ze na to dcera ma a je sikovna..

arasidka123
31. aug 2018

@kvetinka75 veď toto lebo potom aj rodič nervózny že to dieťa nezvláda a aj dieťa nervózne lebo sa od neho očakáva niečo a ono to nevie dať až tak ako by malo..

zuzuliennka1
31. aug 2018

@arasidka123 no to je ešte stresujucejsie pre dieta, akokeby malo ist skor. radsej pockat, nic mu neujde, ale detstvo uz nevrati

benit
31. aug 2018

@natalka13 bohuzial ano. Mala som dievcatko ktore ooradna neodporucila ale matka trvala na zaskoleni a nastupila 5 rocna do 1.triedy. chuda dieta. Bolo to babatecko oproti inym detom.

arasidka123
31. aug 2018

@zuzuliennka1 škola tu bola,je a vždy bude..nikde neutecie..

lacibo
31. aug 2018

@pragmaticka ako som už písala aj vyššie, skús jej pridať záujmové alebo športové aktivity popoludní..nelen zaškolenie rozvíja osobnosť..moja dcéra napríklad od piatich rokov hrávala vo veľkom divadle ( muzikáloch ), tancovala, robila aj dabing.. a toto nie je vtip😉

hettinka
31. aug 2018

@zuzka_puska kamarátstva v tomto veku nie sú ešte veľmi pevne. Dávať do školy skôr kvôli kamarátom by som neodporúčala. Ak je mimoriadne nadaný a v škôlke sa nudi, potom je predčasne zaškolenie niekedy vhodne, ale v zom prípade treba veľmi starostlivo vybrať školu, kde sa mu budú vedieť venovať.

luliu
31. aug 2018

@zuzka_puska necitala som diskusiu. Podla mna je chyba davat tak male dieta do.skoly kvoli kamaratom. Nespravila.by som to. Prvy rocnik je náročný aj.pre vyspelé dieta. A len tak mimochodom ono to nie.je ani možné štýlom s muzom sme sa rozprávali. Musela by si.mat psychologické posudky aby ho skor vzali do skoly

laura0
31. aug 2018

moja dcerka je julova a ma odklad ,ja by som v zivote nedala 5,5 rocne dieta do skoly,ved dnes su take naroky v skole,ucivo z vyssich rocnikov sa presuva do nizsich,uz v prvej triede sa vraj pisu diktaty....pockajte rok a urcite nebudete lutovat ,bude aspon sikovnejsi a pojde mu skola dobre...

caelley
31. aug 2018

@zuzka_puska ja som sla do skoly 5.5 rocna, lebo v skolke som sa nudila, citala som ostatnym detom rozpravky pred spanim, zbytocne by ma tam nechavali dalsi rok, psychologicka odporucila nasim dat ma do skoly a pamatam si, ze v prvom rocniku som sa tiez nudila a vyplnala si pracovne zosity a neviem si predstavit, ze by ma dali do skoly o rok neskor. Sla som na gymnazium ako 13-rocna a som velmi rada, ze som to vsetko mohla absolvovat skor. Samozrejme, zalezi na dietati, ci je hrave, alebo sa chce ucit, ja som sa strasne chcela ucit, bavilo ma ziskavat nove vedomosti, ale ak sa dieta radsej hra a vobec ho netahaju nejake pismenka, cisla, tak by som ani neuvazovala pchat ho do skoly skor. O rok budem riesit to iste so svojim synom, ktory ma teraz 4.5 a velmi ho zaujima ucit sa nove veci, citat, pisat, tlacenym uz pisat vie, pocita lahke priklady - scitanie, odcitanie, tesi sa z toho, nikto ho k tomu neviedol, on chce. Ale ked bude o rok este hravy a budeme vidiet, ze este asi v skolskej lavici neobsedi, ani mi nenapadne davat ho do skoly na 5.5 roka. Nech si uzije detsvo a hra sa, ked bude chciet.

mirien22
31. aug 2018

Moja sestra bola októbrová a išla ako 5-ročná do školy. Musela absolvovať testy v CPPPaP, kde mali výhrady k jej kresleniu ( mesiac na to vyhrala špeciálne ocenenie medzinárodnej súťaže v kreslení a bola v novinách 😂). Ale dovolili jej nastúpiť. Prvý stupen bol v pohode, potom išla na 8-ročný gympel a tam mala problémy s jedným predmetom, no to len kvôli lenivosti, potom sa to zlepšilo. Teraz ide mat 22, už pracuje, skončila minuly rok I.stupen VŠ. Ma cely život pred sebou, ušetrila v podstate 2 roky (vtedy sa na 8-ročne gymko chodilo z 4.triedy),ktoré môže využiť inak ako v škole. Ak to dieťa ma predpoklady, dokáže sa koncentrovať, tak prečo nie. Akurát by som si to poriadne zistila, lebo mám pocit, že sa tam legislatívne niečo menilo

zuzuliennka1
31. aug 2018

@arasidka123 ved toto... naco sa ponahlat, skola pocka, detstvo sa ale neda vratit.... aj ja mam decembroveho syna, zatial ma len 9mes, takze skola sa nas este dllho tykat nebude, ale urcite pockam a dam ho neskor

sneci
Autor odpoveď zmazal
dadulala
31. aug 2018

Mam osobny aj profesionalny pohlad.Mam syna nar.zaciatkom decembra..IQ v 4 rokoch na urovni 7 rokov, sam sa naucil citat v 5 tich, v 2 rokoch cisla do 100, skvela pamat, encykloped.vedomosti v tom co ho zaujima a ani ma nenapadlo dat ho skor do skoly.Emocne, socialne nezrely , aj napriek tomu ze odporucali tr.pre nadane deti a ist skor, jednoznacne som povedala nie.Nikdy som to neolutovala.Pracujem v CSPP a kolegyna co je skusena odbornicka rok pred dochodkom za celu prax s kludnym svedomim odporucala dve aj to oktobrove deti do skoly.S poziadavkou decembroveho dietata sa ani nestretla a ani ja.Naco je to dobre? Argument ze idu kamarati je absolutna blbost.Pri zrelosti pre skolu je dolezitych kopec inych veci , nie len tie skolske.

dadulala
31. aug 2018

Ak na tom budes trvat, dieta musi vysetrit psycholog a idealne aj spec.pedagog a oni mozu napisat odporucanie pre predcasne zaskolenie.Rec by mala byt akychkolvek naruseni.Zapis do 1 roc.je v apr., vysetrenie najlepsie mesiac pred.

inull5
31. aug 2018

@benit pobavila ma veta "ak psycholog zhodnotí že dieťa nie je zrelé,ďalej by som neriešila.."
Tak ja mam krásny zážitok s takým psychológom..dcéra je narodená koncom februára..v škôlke oznámili že príde psychologička a bude hodnotiť.deti rozdelili do 2 skupín..bohužiaľ prvý termín dcéra zmeskala lebo ju chytil slepak tak ju preložili do druhej skupiny kde boli deti mladšie od nej.prišla som na obed pre malú a učiteľka mi hovorí že psychologička chce so mnou hovoriť..nechápala som čo môže chcieť ale tak išla som za ňou do triedy..vytiahla papiere a spustila že dcéra výrazne zaostáva,slabá motorika,nevie kresliť,nesamostatna,žiadne sebavedomie,že najslabšie dieťa v skupine,bojazliva...pozerala som s otvorenými ústami a dokonca som sa opýtala za či má správny papier..ze áno,má a teda že ona napíse posudok kde dcére odporúča ešte rok v škôlke..medzitým nastala jedna nepríjemná okolnosť s mladším synom ktorý dobehol za mnou.pani psychologicke prekážal tak som sa po incidente ktorý tam predviedla postavila s tým že ja som skončila..videla ma asi minútu a zhodnotila že deti autoritativnych matiek ako ja majú veľké problémy v škole..zobrala som deti a adios.pritom už v tom čase malá spájala slabiky,jej fantázia nemala hraníc,od 3,5 roka chodila na gymnastiku a plávať...v žiadnom prípade som ju v škôlke ďalší rok nenechala a v prvej triede patrila k najsikovnejsim deťom..takze najbližšie keď budú hodnotiť deti v škôlke psychológovia môj syn sa nezúčastní..

lacibo
1. sep 2018

@inull5 to je zvláštny postup😒, lebo dieťa sa vyšetruje so súhlasom a v prítomnosti ( nemusí byť celý čas )rodiča.. je to vyšetrenie ako každé iné..prekvapilo ma to.😉

inull5
1. sep 2018

@lacibo pytala som sa tu na fóre že či je to ok..prekvapilo to aj mňa,že rodič nebude pritom keď nám povedali ze príde psychologička.ale vôbec som to neriešila lebo som si bola istá že s dcérou nebude problém.vyšetrovala všetky deti,resp celú skupinu spoločne v jednej triede.s mojou dcérou tam boli deti ktoré už podľa rozdelenia učiteľkou by mali byť v škôlke dlhšie,pretože mali napr.slabú slovnú zásobu,príliš sa hanbili,ani sa na človeka nepozreli keď sa ich niečo spýtal..proste diametrálne odlišné od mojej dcéry ktorá nemá žiadny problém s cudzími ľudmi,s komunikáciou už vôbec,bola absolútne samostatná a ona mi povie ze jednoznačne najslabšie dieťa v skupine..zacala mi splietat o dysgrafii,dyslexii a špeciálnej škole lebo mi dieťa b klasickej nebude stíhať..ako som písala,povedala som jej že som skončila.nech ide do kelu..keby dám na ňu tak malá zostane v škôlke.
A to nehovorím o incidente ktorý sa tam stal.syn mal v tom čase 3,5 roka.ja som s ňou sedela v triede a dobehol syn že by chcel ísť už domov,odpovedala som ze o chvíľu.na to ona naňho skrikla že chce aby bol ticho,postavila sa,chytila ho za ruku a vyhodila za dvere..malý tam samozrejme začal vrieskat,ja som sa medzitým postavila a povedala jej že som s ňou skončila a ona ze ona ešte nie..vonku už malého ratovala riaditeľka ktorá nechápala čo sa tam deje a dávala mu koláč aby sa ukludnil.keďže ja už som bola vytocena tak ako som obliekala decká som riaditeľke povedala ze nech mu nedáva koláč lebo mi zasa nebude kakat(syn mal vývod z hrubého čreva,má za sebou 3 ťažké operácie bruška).pani psychologička bez toho aby poznala situáciu mi dávala prednášku o tom ze som mäkká na deti(minútu pred tým mi povedala ze som ptil

inull5
1. sep 2018

Blbne mi mobil..minútu pred rým mi povedala ze som príliš autotitativna) a že malému tancujem ako on píska a preto mi nekaka a nie kvôli kolacu a že som nevdacna keď niekto malemu niečo dáva..malý v tom čase mal stravu presne nastavenú a koláč do stravy nepatril..zabuchla som dvere,prišla domov,nasla číslo na riaditeľku centra psych.poradenstva a zavolala,vyputala som si meno kto bol v škôlke a napísala sťažnosť..o pár dní prišlo ospravedlnenie..ako sorry alebo niekto robiť s deťmi nevie nech to nerobí.som dr a vo svojej praxi som stretla veľa klinických psychológov ale s takouto p...u ešte nie.