7,5-ročné dievča nevie plávať, korčuľovať a ani lyžovať
Ahojte je prosím vás divné keď 7.5 ročne dievča nevie plávať korčuľovať lyžovať ?..chceli sme ju učiť ale boji sa horko ťažko sa naučila bicyklovať a je nám ľúto keď v našom okolí máme mladšie deti ktoré toto všetko už hravo zvládajú, pripadame.si s mužom ako neschopní rodičia
inštruktor inštruktor inštruktor, nespoliehať sa na to, že vy to viete, tak ju to aj naučíte, tiež som bola také dieťa, na ktoré rodičia neplatili, len inštruktor :D na korčule, popozerať či nemáte v meste alebo v okolí nemáte školu korčuľovania, nášho to nebavilo na verejnom korčuľovaní, ale keď sme začali chodiť do tej školy, tak tam boli len deti a mali aj tie bránky, tak to išlo ľahšie
podľa mna toto je živý príklad ako sa vrámci rodiny/kamaratov ludia predbiehaju a moja vie korčulovať na jednej nohe a moja vie skakať na lyziach salto a moj vie bicyklovať so zaviazanými očami...
Klud. Moja ma 5 vie bicyklovať, ladove korčule chodí už druhy rok, kolieskové tiež, lyžovať začala tento rok. Plavať nevie.. NEPOROVNAVAJ
@sara07 ja keď vidím vidím čo niekotri rodičia dorábajú so svojimi deťmi tak sa len chytám za hlavu
Deťom totálne všetko znechutia
@pribinak máme v rodine jednu rodinku ktorá malého 4x do týždna davala na korčule ako 3r. Lebo HOKEJ!! decko upištane, že ho bolia nohy, nevladal.nevadi, hlavne aby videjka boli na FB
@anonym_autor nic zle na tom nevidim, skor su vadne zeny ktorych deti uz musia v 3 rokoch vediet lyzovat korculovat boxovat atd atd. sa len pretekaju vsetky.
Ono s tym skorym zaciatkom je vyhoda, ze najprv to dieta berie ako zabavu, popri tom si zvykne na prilbu, korcule na nohach, sneh, svah, vodu v ociach - ani nevie ako, neriesi, proste ma pocit ze lyzuje a pritom prejde 2 metre a spadne, skace do vody len aby to splechlo - a ide len o to, ze pre neho v takych 5tich rokoch to prostredie nebude nezname a nebude mat z neho strach. Okolo 5-6 sa zacne hanbit, mat strach z rychlosti, padu a pod. Vtedy treba instruktora, aby ho naucil taktiku a chvalil do nekonecna. Najblizsi rok, dva "nutit", aby sa rozlyzovalo, dokazalo ako tak prejst na korculiach, naucilo sa aspon 25m preplavat. A v 8 rokoch mas vybavene- to uz bude mat ako taky vseobecny zaklad a das ho na ten sport, ktory ho bavi, nemusi byt v nom dobry, ale na vybitie energie, pre zdravie, psychiku by mal nieco vediet robit. Ja som sportove drevo a rodicia nemali cas, peniaze, nervy sa so mnou trapit - tak viem, aky outsider je clovek, ked nevie ziadny sport. Teraz sa vsetko ucim v dospelosti, aby som ako-tak mohla s detmi mat zazitky z klziska, mohli sme ist na lyzovacku, dokazala som ich postrazit v bazene. Takze zaklad (plavanie, bicyklovanie, rytmus, lyze, korcule) by mal podla mna zvladnut kazdy cim skor, velmi to ulahci a obohati zivot. A potom sa da najst aj taky specificky sport, nieco pri com nebude musiet byt talent, ale co bude moct mat ako take svoje (tanec, lukostrelba, sipky, lahka atletika,karate...) . Kolko som sa ja hanbila, ked ma nikto nechcel do tymu na telesnej, ked som ako jedina nesla na lyziarsky.... mama ma raz zobrala ako 5 rocnu na sportovu akrobatiku, tam som jej urobila scenu, ze sa bojim, isli sme domov a uz to brala tak, ze nic neviem a bojim sa. A pripominala mi to este roky, aku scenu som jej tam spravila, tak dufam, ze vy tu vasu dceru este podchytite - ak nemate nervy, zaplatte instruktora.
Ty ju ako podcenujes.. napises, ze nevie lyzovat a o par prispevkov napises, ze vie ako tak..
Nemaj na to dieta take naroky.. ona to citi, ze ju mas za neschopnu v tomto smere. nepotrebuje to k zivotu, este plavat a bicyklovat, ale kolko nevedia ani to a su tu..
Pamätam so že sme chceli dcéru pred dvoma rokmi učiť korčullvat hneď ako prvýkrát spadla na klzisku spustila tam taky cirkus že sme odtiaľ museli s mužom doslova utiecť
@anonym_autor Nevadilo by mi, ze nevie robiť všetky tieto športy. Ale píšeš, že hneď ako prvýkrát na klzisku spadla, urobila taký cirkus, že ste odtiaľ aj s mužom utiekli.
Tak to je divné... Utiecť, lebo dieťa spadlo a zľaklo sa? Podľa mňa len kopíruje vás - rodičov. No a čo, že spadla? Poplač si, keď chceš a o chvíľu pôjdeme ďalej. Skúsime to znova, veď aj mama spadla, aha. Prípadne povedať niečo ako - keď spadneš, čupni si na kolienko a potom takto vstaň (na tých korčuliach napríklad). Aby vedela, že spadnúť je normálne a ako sa potom bezpečne vstáva.
Samozrejme, že úplne každý, aj športové talenty, keď sa učili lyžovať alebo korčuľovať, tak na začiatku veľa padali.
Fakt by ste mali k tomu vy rodičia pristupovať normálnejšie, aby to aj ona brala viac v pohode. Lebo ide o ten postoj, ktorý sa jej môže premietnuť aj do iných oblastí :/ (že raz sa niečo nepodarí a utekám a už to nikdy viac neskúšam)
@anonym_autor Moj syn korculoval, bycikloval od 3 rokov, teraz sa ako 6 rocny naucil plavat, ale jeho kreslenie je hrozne, takze je to pravda ze kazde dieta je na nieco ine.
Ale v tvojom pripade vidim problem aj vo vas. Utiect z klziska, lebo moje 5.5 rocne dieta reve po tom ako spadlo? Prvy rok bude viac padat ako korculovat. Kupte taky stojan ktory si bude tlacit pred sebou a opierat sa on.
Plavanie by som nanutila. Cim skor tym lepsie, lebo to jej moze zachranit zivot. Zapladte instruktora.
@andreatytler absolutny suhlas. Plavanie je zivot zachranujuca zrucnost. A tym nemyslim "vie preplavat bazen na sirku 10m", ale poriadne plavat (bez okuliarov, vediet si oddychnut na chrbte, techniku dychania, a pod). Nemusi kazdy vediet lyzovat ani korculovat, hoci je to uzasna aktivita. Ale plavat? To je podla mna zakladna zivotna zrucnost. Nikdy nevies - nehody typu pad, posmyknutie do hlbokej vody, brrrrrr.
Ono s tym skorym zaciatkom je vyhoda, ze najprv to dieta berie ako zabavu, popri tom si zvykne na prilbu, korcule na nohach, sneh, svah, vodu v ociach - ani nevie ako, neriesi, proste ma pocit ze lyzuje a pritom prejde 2 metre a spadne, skace do vody len aby to splechlo - a ide len o to, ze pre neho v takych 5tich rokoch to prostredie nebude nezname a nebude mat z neho strach. Okolo 5-6 sa zacne hanbit, mat strach z rychlosti, padu a pod. Vtedy treba instruktora, aby ho naucil taktiku a chvalil do nekonecna. Najblizsi rok, dva "nutit", aby sa rozlyzovalo, dokazalo ako tak prejst na korculiach, naucilo sa aspon 25m preplavat. A v 8 rokoch mas vybavene- to uz bude mat ako taky vseobecny zaklad a das ho na ten sport, ktory ho bavi, nemusi byt v nom dobry, ale na vybitie energie, pre zdravie, psychiku by mal nieco vediet robit. Ja som sportove drevo a rodicia nemali cas, peniaze, nervy sa so mnou trapit - tak viem, aky outsider je clovek, ked nevie ziadny sport. Teraz sa vsetko ucim v dospelosti, aby som ako-tak mohla s detmi mat zazitky z klziska, mohli sme ist na lyzovacku, dokazala som ich postrazit v bazene. Takze zaklad (plavanie, bicyklovanie, rytmus, lyze, korcule) by mal podla mna zvladnut kazdy cim skor, velmi to ulahci a obohati zivot. A potom sa da najst aj taky specificky sport, nieco pri com nebude musiet byt talent, ale co bude moct mat ako take svoje (tanec, lukostrelba, sipky, lahka atletika,karate...) . Kolko som sa ja hanbila, ked ma nikto nechcel do tymu na telesnej, ked som ako jedina nesla na lyziarsky.... mama ma raz zobrala ako 5 rocnu na sportovu akrobatiku, tam som jej urobila scenu, ze sa bojim, isli sme domov a uz to brala tak, ze nic neviem a bojim sa. A pripominala mi to este roky, aku scenu som jej tam spravila, tak dufam, ze vy tu vasu dceru este podchytite - ak nemate nervy, zaplatte instruktora.
@anonym_978dfd nemam dovod naucit moje dieta lyzovat. ked bude chciet nauci sa neskor. zbytocne kratenie Vasho casu. ale dakujem.
@andreatytler absolutny suhlas. Plavanie je zivot zachranujuca zrucnost. A tym nemyslim "vie preplavat bazen na sirku 10m", ale poriadne plavat (bez okuliarov, vediet si oddychnut na chrbte, techniku dychania, a pod). Nemusi kazdy vediet lyzovat ani korculovat, hoci je to uzasna aktivita. Ale plavat? To je podla mna zakladna zivotna zrucnost. Nikdy nevies - nehody typu pad, posmyknutie do hlbokej vody, brrrrrr.
@katka0123 ano plavanie je nieco, co je uplne ine ako lyzovanie. a kedze ludia sa chodia cez leto bezne mocit do vody, pokladam sport ako plavanie za nutnu zrucnost.
ja som na plavani u deti trvala. obe chodili do plaveckej pripravky. ostatne ako chceli sa postupne ucili.
ten co lyzoval az od 10r lyzuje rad, ten co od 4r a lepsie ako ten starsi , jeho to nebavi.
kazdeho vec, ale plavat musia vediet 100%.
Hlavne prestaň porovnávať. Nie všetci musia všetko vedieť. Ja napríklad neznášam lyžovanie. Takže aj keď sa ma snažili naučiť lyžovať, nikdy som k tomu nemala vzťah a nikto ma teraz na lyže nedostane. A to moja mama vyrástla doslova na lyžiach a určite ju mrzelo, že ja k tomu nemám vzťah. Moje decko je tiež totálny antisportovec. Aj napriek našej maximálnej snahe viesť ho k športu, tak nám na to kašlal. Jedine bicykel bol chvíľu kamarát a vďaka uzasnemu trénerovi chodil pár rokov na tenis, ale pochybujem, že teraz v dospelosti sa len tak sám od seba vyberie zahrať si.
Hlavne prestaň porovnávať. Nie všetci musia všetko vedieť. Ja napríklad neznášam lyžovanie. Takže aj keď sa ma snažili naučiť lyžovať, nikdy som k tomu nemala vzťah a nikto ma teraz na lyže nedostane. A to moja mama vyrástla doslova na lyžiach a určite ju mrzelo, že ja k tomu nemám vzťah. Moje decko je tiež totálny antisportovec. Aj napriek našej maximálnej snahe viesť ho k športu, tak nám na to kašlal. Jedine bicykel bol chvíľu kamarát a vďaka uzasnemu trénerovi chodil pár rokov na tenis, ale pochybujem, že teraz v dospelosti sa len tak sám od seba vyberie zahrať si.
@akvi uplne suhlasim.
Tiež nič z toho neviem, ani ma to nezaujíma, ani to nechcem vedieť a moje dieťa detto, manžel takisto, baví nás turistika a iné druhy pohybu a sme s tým úplne v pohode a myslím že celý svet tiež 😄
@anonym_autor a nechodia sa korculovat so skolou? Nase obe deti mali korculovanie od prvej triedy, vzdy cez zimu sa chodili na zimny stadion korculovat v ramci telesnej vychovy. Plavat sa este nauci, ved aj v skole budu mat hadam plavecky kurz. Ale plavanie je dobre aj na drzanie tela. Mozno by ste ju mali vy nejako motivovat, pripadne ist plavat s nou. Ak sa nevie lyzovat, to je asi najmensia tragedia. Ak nebyvate v horach, mozno sa nikdy ani lyzovat nebude...
@anonym_autor Jeemineny, ja len ze Ti uplne uplne rozumiem. Presne do bodky to mame takto s najmladsim synom. Nic nechce, vsetko je akoze nuda (nevie, lebo nechce ani skusit, repsp. nevie to dobre), on to ani nechce vediet, je mu to na nic...no uplny hejt na vsetky aktivity. Pritom jeho starsi surodenci davno skusali vsetko mozne, kolieskove korcule od 4r., obaja starsi chodili na plavanie od 6r., dcera zacala s krasokorculovanim od 6r., proste nemali problem hybat sa, ucit sa, skusat a tento najmladsi...ani tuk. Nic nic nic. Je mi to tiez velmi luto ze je taky.
ja som na plavani u deti trvala. obe chodili do plaveckej pripravky. ostatne ako chceli sa postupne ucili.
ten co lyzoval az od 10r lyzuje rad, ten co od 4r a lepsie ako ten starsi , jeho to nebavi.
kazdeho vec, ale plavat musia vediet 100%.
@natalka13 Ja som presne toho nazoru, ze plavanie je povinna vybava deti. Starsi nemali problem, chodili na plavanie naucili sa perfektne plavat. Ale ako donutit najmladsieho, ked nechce ani za nic ? A zas uplne nasili ho rvat do auta, s revom ist na plavaren...to sa mi velmi nechce az do takych drám ist.
Ja viem lyžovať, a nelyžujem. Viem korčuľovať, a nekorculujem. Ani jedno, už viac ako 20 rokov. Píšeš, že ma iné záujmy, koníčky, tak prečo pripadate ako neschopní? Prečo musia deti všetko vedieť a musí ich všetko baviť?
Mám syna, ktory je bojko. Veľmi. Dokonca ešte aj tvoj popis sedí na môjho, lebo bicykluje a celkom rad. Keď ho totiž postrčíme a zistí, že ho to baví, tak už je fajn, ale je to tiež strachopud. Odmalička bol taký, ja neviem, či to sú gény, alebo preto, lebo celkovo mal slabši trup, cvičili sme s ním ako bábätkom, ale vždy som hovorila, že to decko nevie padať 🤦 iné boli na preliezkach, on kvôli mne sa raz šmykol na šmýkačke a pokračoval v pokoji vo svojej činnosti v piesku. Pieskovisko ho bavilo. Tak sme sa hrali v piesku.
Minulý rok mali v škôlke kurz korčuľovania, no natrápil sa. Zvládol to, ale trápil sa. Všímam si na ňom, že ho veľmi štve, keď iní sú v niečom lepší ako on, demotivuje ho to. Najmä ak aj skúša, ale proste mu to nejde. Kúpila som mu korčule, povedala som, že to skúsime spolu, tak uvidíme. Vysvetlila som, že každý je dobrý v niečom inom. Že treba skúsiť, nevzdávať sa hneď, ale nemusí nás baviť všetko. Treba si nájsť to, v čom sme dobrý a venovať sa tomu, aby nás to napĺňalo. Detto plávanie. On má vodu rád, ale proste sa hlbokej vody bojí. Boli na plaveckom, hneď ich zobrali do najhlbšej vody. Mal čo chudák so sebou robiť, ale potom sa už aj rozclapkal. Tam sme si všimli, že nebolo jedno, ktorý tréner s nimi bol. Trénerka na nich vrieskala, tréner bol úplne super, motivoval, chválil (videli sme videá) a v tie dni, keď bol on, tak bol celý nadšený aj syn. Áno, išiel stále opatrne, ale s úsmevom. Skúsime tento rok znova, ja som z plaveckej rodiny a je to užitočné, aby sa naučil,.len proste musíme zistiť, ako na neho, aby nemal blok.
A keby si videla, ako sa sánkuje, ja normálne nechápem, ako sa nedá nevediet sánkovať, ale dá sa 🤦😀 Máme pri dome malý kopček, teraz nasnežilo, tak sme sfukli prach z tých lopatkovych, viete, čo da decko medzi nohy, chytí taký držiak a ide. Sadne si do snehu a nič. Vysvetľujeme s mužom, dvíhaj nohy, nepúšťaj ten držiak, trošku sa nakloň dozadu 🙈 no, tak dajak mu to ide, hlavne!!! že bol nadšený a smial sa. Že sa skoro z miesta nepohol nevadí 😅 nech je spokojný.
Ale veľmi rád maľuje. Miluje hudbu, keď si myslí, že ho nevidíme, tak tancuje do rytmu a ide mu to dobre. Možno sa bojí výšok, ale nebojí sa konfrontácie. Na svoj vek ma veľmi šikovné argumentačne schopnosti, milujem chvíľu, keď sme len dvaja, a môžeme sa v kľude rozprávať, lebo kladie dobre otázky a má už teraz taký zdravý nadhľad. Vždy ho bavilo knihy, encyklopédie, aj teraz sa potešil najmä knihám pod stromčekom. Tak kašlem na nejaké lyže a korčule.
Veďte dcéru k tomu, v čom je dobra a najmä: podporujte ju v tom.
Lyžovanie a korčuľovanie je absolútne zbytočne, ak nežijete na lazoch nikdy to potrebovať nebude. Akurát plávanie je nevyhnutnosť, ma však svoj čas - dôležité je naučiť ju že voda nie je nepriateľ a časom sa plávať naučí.
Budem oponovať k niektorým názorom tu, že je plávanie také podstatné, pokiaľ nežijem v nejakej ostrovnej oblasti, tak mi ani v štyridsiatke to že plávať absolútne neviem vôbec nevadí, na kúpalisku, ani pri mori.
Budem oponovať k niektorým názorom tu, že je plávanie také podstatné, pokiaľ nežijem v nejakej ostrovnej oblasti, tak mi ani v štyridsiatke to že plávať absolútne neviem vôbec nevadí, na kúpalisku, ani pri mori.
@anonym_e9e0b0 ale tínedžerovi, ktorý chce ísť s kamošmi v lete na kúpalisko, k jazeru, by mohlo zachrániť život, už keď nie pri topení, ale aspoň ten "sociálny", keď nebude musieť hľadať výhovorky prečo neísť, hlavne keď je ako autorkina dcéra, že sa všetkého bojí
@anonym_e9e0b0 s tymto nesuhlasim. utopit sa da ak na kupalisku, v jezere alebo v mori. Staci nestastna nahoda. Posmyknutie, pad, alebo nehoda na lodi. Nevediet plavat je obmedzenie na cely zivot - dovolenky pri mori, akekolvek aktivity pri vode.... s kamosmi, s kolegami...vela obmedzeni a vela zbytocnych umrti. Ano da sa prezit bez plavania, ale s obmedzeniami. Pritom staci investovat cas a penize na dobreho trenera. Plavat sa da naucit kazdy. Ale je to o postoji rodicov a odhodlani.
ešte ma tak napadlo je nejaky zvyk, tradicia alebo pokyn že lyžovat, korčulovat plavat sa musíš naučit ako dieta ??? ked bude chciet tak sa nauči aj ako dospelák alebo nebude vediet ...
ak plače k čomu je to dobre to dieta tlačit do toho , nerozumiem
lebo je divne to dieta akože že to nevie no AAA , na tomto svet nepada
@anonym_autor 7,5 rocne dieta by malo vediet plavat a jazdit na bicykli. Su to dnes uz zakladne zrucnosti, ako napriklad vodicak v 18-ke. Lyzovanie je za mna individualne, korculovanie sezonne. Ale je pre mna uz len z bezpecnostneho hladiska dolezite, aby dieta do 6-tich rokov najneskor vedelo plavat. Rovnako bicykel, kedze v dospelosti sa to tazko uci.
@anonym_autor dcera (teraz uz 14r) nevedela tiez. S tym bicyklom to bolo tiez take vselijake, ako mensia zazila vacsi pad rovno na hlavu (mala prilbu) a velmi sa bála. Casom sa osmelila. Taktiez s plávanim az dakedy v 8-9r zacala. Teraz nema problem. Korculovanie na lade sa osmelila az v skole ked chodili na vycvik tiez dakedy od 8-9r, teraz vie, nie uplne dobre, ale ustojí, pokorculuje. Kolieskove korcule vyskusala, neoslovilo ju to, tak to nerobí. Na lyziarskom bola prvykrat ako 13 rocna. Na lyze inak nechodime a tam za ten tyzden s intruktorom uplne super zvladla . Mala som obavy ci sa vobec aspon raz odvezie na pome. Na treti den uz jazdila z kopca. Pomalicky, ale isla. Nesilte a neporovnavajte s inymi detmi.
Su rodicia a rodicia, pre mna su to dolezite zrucnosti, a vsetko co sa nauci takto male dieta, pojde mu to lahsie, cim su starsie, tym viac sa boja.
Moj muz, ktory nie je sportovec, to za dolezite nepovazuje. Preto bsetko ucim dieta ja
Lebo sestra má 6 ročnú dcéru tá vie všetko rovnako aj švagrinej deti tá má 10 ročného a 8 ročného syna a všetci vedia všetko..vramci lyžovania už chodia na vleky pre dospelých dokonca
@anonym_autor naše deti bicyklujú, korčuľujú, lyžujú, plávajú od 3 rokov. Od 4 jazdili s nami na červených zjazdovkách. Nepovažujem ich preto za lepších🤷♀️Nevedia maľovať, a to sú už v adolescentnom veku. Píšu ako mudr😂 Nebavia ich knižky (čo ma vytáča do biela😎). Proste čo kus, to originál. Hlavne neporovnávaj. Podporuj dieťa v tom, čo mu ide. To je to najlepšie, čo pre neho môžeš urobiť. To ostatné buď príde, alebo nie😉 Tak, ako ja dúfam, že tí naši raz dorastú do kníh a budú ich milovať tak, ako ja😉
My chodime niekolko rodin spolu na lyzovacky.Vsetky deti lyzuju od cca 4 rokov.Jedno dievcatko ani za svet.Rodicia ale stale lyze v aute a ked mala 7-8 rokov zrazu chcela skusit a lyzuje doteraz.Ma 11.Tie ostatne deti ju potiahli,ze chcela aj ona.Mozno take nieco by pomohlo.
Lebo sestra má 6 ročnú dcéru tá vie všetko rovnako aj švagrinej deti tá má 10 ročného a 8 ročného syna a všetci vedia všetko..vramci lyžovania už chodia na vleky pre dospelých dokonca
@anonym_autor dobre aj nasa 5r vie z toho vsetko (resp v lyzovanie sa uci tento rok a ide jej to) ale ona zas ma rada sporty a chce vyskusat vsetko od tanca az po lezenie atd. tak to nadsenie a radost z pohybu podporujeme. Ty mas dieta, kt tieto veci nebavia a nechce ich skusat, to ale naznamena ze si ty alebo manzel zly rodic. Podporujte ju v tom co jej ide a neporovnavajte s inymi detmi. Jedine co, tak plavat by som ju naozaj naucila, lebo to mi pride taky zaklad aj ked pojdu napr zo skoly niekam na vylet/kupalisko…
@anonym_autor tak minimálne plávať by mala už dávno vedieť v tomto veku, ostatné nie je nutné, keď nemá k tomu vzťah

@anonym_autor Moj syn korculoval, bycikloval od 3 rokov, teraz sa ako 6 rocny naucil plavat, ale jeho kreslenie je hrozne, takze je to pravda ze kazde dieta je na nieco ine.
Ale v tvojom pripade vidim problem aj vo vas. Utiect z klziska, lebo moje 5.5 rocne dieta reve po tom ako spadlo? Prvy rok bude viac padat ako korculovat. Kupte taky stojan ktory si bude tlacit pred sebou a opierat sa on.
Plavanie by som nanutila. Cim skor tym lepsie, lebo to jej moze zachranit zivot. Zapladte instruktora.