7 ročné veľmi živé dieťa
Ahojte. Poprosím vás o radu. Bola som v utorok na rodičovskom združení a učiteľka mi oznámila, že aby som zašla so 7-ročným synom ku detskému psychiatrovi, aby mu predpísal nejaké lieky, lebo že on je veľmi nekľudné, rozhádzané dieťa, ktoré musí stále niečo robiť - kýve nohami, má bordel na lavici, krúti sa celý, má strašne veľa energie atď. Ešte teraz som z toho mierne povedané v šoku. Môj syn je ako živé striebro, je ho všade veľa, odvráva, ale myslím si, že nie je sám, že to ide s vekom. Nikdy predtým by ma ani len nenapadlo to, čo mi ona rozprávala! So spánkom nemá problémy, zaspí o 20,30 a spí bez zobudenia až do rána cca 7-8 hodiny. Takisto vydrží aj pri hre napr. s legom aj hodku-dve...To, že je živší a že nevydrží sedieť celých 45 minút v lavici bez pohnutia, že hopsá keď idú niekde, že nejde krokom, že má bordel na lavici ešte predsa nie je dôvod nato, aby išiel k psychiatrovi a bral oblbováky! Mne to skôr príde tak, že sa ho chce zbaviť, aby mala od neho na tej hodine pokoj, aby ju nevyrušoval, tak ho treba nadopovať liekmi. Keď si predstavím, že toto budem zažívať ešte ďalšie 4 roky, nakoľko syn je prvák, tak mi je zle. Učiteľka ho pozná 3 mesiace a už si dokázala vytvoriť takýto úsudok. Viete mi prosím poradiť, ako ďalej, čo s tým...lebo ja už som v koncoch...
@demo
@irriss
@majborka5
@vefi89
@ichbinich
@dai Ďakujem za názory. S manželom sme sa dohodli, že počkáme do druhého ročníka a potom by sme to až riešili. Možno je to moc neskoro, neviem, ale muž o psychologovi a tobôž o psychiatrovi nechce ani počuť. Neviem, či je to správny krok-riešenie, ale musím rešpektovať a vziať do úvahy aj jeho názor. A zase na druhej strany, veľakrát sa mi osvedčilo skôr počkať-ako mi on radil, ako sa hneď ponáhľať. Vnútorne som vôbec neni s tým stotožnená, žeby som so synom mala chodiť po vyšetreniach. Pokiaľ by to ale malo vyústiť do nejakých vážnych konfliktov zo strany učiteľky, tak to vyšetrenie budem musieť s ním absolvovať. Inak, od utorka na nič iného nemyslím, dávno ma nič tak nevykoľajilo. Možno, keby mi to ináč povedala, keby mala iný prístup, tak by som to ináč brala. Ale jej skôr vyhovuje ho stále napomínať, hrešiť, kričať po ňom ako by sa mu mala viac venovať. Malý je šikovný, čo aj potvrdila, škola mu ide, ale to jeho správanie...Toto sú jej slová :(Tri mesiace sa mi zdajú byť veľmi krátky čas na vyvodzovanie nejakých záverov-hlavne krajných riešení-ísť ku psychiatrovi, ako mi to ona navrhovala. Takže počkám, uvidím ako to pôjde ďalej. Ale som z toho veľmi nešťastná a sklamaná, pretože na školu sme sa tešili, prvý dojem som mala z učiteľky pozitívny a absolútne by som takýto prístup od nej nečakala.
@jarkapa Kazdopadne pockej ..nam bylo doslova receno, ze NENI NIC poznat v prvni tride minimalne az ve druhe tride je moznost "nejakeho zaveru" 😉 a tim padem "volba reseni".
Ja zvolila najit reseni v ucitelce a prostrednictvim ji resit syna..t.j. ona se musela prizpusobit jemu....jak? maji to v popisu prace...maji ruzne metody..ale rychlejsi je pro ne poslat deti k psychiatrovi 😖
No ale pozor na ucitelky, nechci strasit, nekdy se stava, ze privedou dospelaka "k psychiatrovi"☹
Z neprofesionalniho reseni tzv, profesionala 😠 muze RODIC onemocnet.. 😎
Muze se Ti stat, ze bude trvat na papiru a nebo te dozene ke zmene skoly 🤐
@jarkapa skus za ucitelkou poslat muza. nech jej vysvetli vas postoj. jasne, vecne a bez emocii - to muzi vedia. na mnohe ucitelky to strasne funguje, hned sa roztopia a su sama ustretovost.
este nieco, nas ucitelka v MS tiez posielala k psychologovi. tiez taka pedagogicka-diagnosticka. vysvetlila som jej, ze ziadny psycholog a este som jej poskrabkala brucho: Apelovala som na jej bohate mnohorocne skusenosti pedagogicke s tym, ze takyto problemik ucitelka s jej skusenostami musi zvladnut. a zvladla 🙂. oni strasne prahnu po uznani. decentne jej ho dozicte a bude mozno spokojna
@irriss No veď toto sú tie krajné riešenia, kvôli ktorým by som to vyšetrenie zvážila. A povedala som si, že už na žiadne rodičovské združenie ja nepôjdem. On vie omnoho lepšie zvládať takéto vypäté situácie, nerobí si zo všetkého takú ťažkú hlavu a pozerá sa na veci viac s nadhľadom. Mne to rodičko prinieslo len stresy, nekľud a to ja nepotrebujem. Takže uvidíme čo bude ďalej. Ale neuveriteľné ako jedna učiteľka svojim prístupom dokáže znechutiť školu dieťaťu a rodičom 😒
@jarkapa 😀 😀 😀 😀 😀 😀 promin..ale ja bych o tom mohla psat za temer 20ti letou zkusenost "s profesionalkama"romany
a dodnes se trapim 😎 😎 😎 😎
ve zdejsich skolach maji 5 ucitelu na zakladce 😉
a dam ti priklad jednoho ucitele na TV..devcata uz v jeho tride (osmicka) maji vetsinou menses.on je jediny prof. na Tv, co si potrpi na ubor...
tak jsem prosila reditele skoly, aby to nejak vyresil s nim, ze je tvrdohlavy..ze prosim o zmenu, aspon o moznost teplaku.. ..on (reditel) , ze profesor TV je take otec, ze pochopi sam..
(ma 2 male deti-syny ve veku: 3 a pul roku)
poradil mi, at si dcera dava pod TV ubor leginy, kdyz ma menses.. 😀 😀
Tak jsem mu podekovala, ze jako matka jsem neschopna, ze mi toto musel poradit zrovna MUZ..a on toto podekovani bral jako chvalu a pysnil se tim...
no a vysledek? Omluvenka ci nepritomnost 😖 😖
Vsude ciha "profesionalni" idiot 🤐 🤐 🤐 a nemusi mit prsa 😀 😉
@jarkapa nás sa síce školské problémy netýkajú, ale mala som taký hodinový pokec s psychologičkou v CPPP a tá mi hneď narovinu povedala, že do prvej triedy ho integrovať nebude, ani žiadne úlavy vybavovať ani nič podobné. To sa bude až neskôr, že to by museli všetky deti integrovať, lebo to chvíľu trvá kým sa zabehnú atď. Že až na konci prvého ročníka sa to posudzuje a poprípade druhý je integrovaný, ale ona moc integráciu neuznáva, iba vo veľmi závažných prípadoch... Že treba si nájsť cestičku k dieťaťu a najmä spolupracovať s učiteľom. Ak si dieťa nesadne s učiteľom, tak radšej ho preradiť do inej triedy alebo školy....
@babul83 Preto počkáme do druhého ročníka, ako sa to bude ďalej vyvíjať. Nerada by som ho presúvala do inej triedy, resp. školy, predsa len už si našiel kamarátov a obávam sa, či by to v inej triede nebolo to isté, keďže sa učiteľky medzi sebou poznajú a povedia si. Ďalšiu školu máme dosť ďaleko. Preto pevne dúfam, že sa to nejako utrasie a bude pokoj. Ale asi ťažko... ☹
@irriss mas uplnu pravdu s tym, ze dieta zlenivie, ved mam na to papier nic nemusim, ale zase na druhu stranu, vies si predstavit, ze ma ucitelka v triede 10 takých narocnych deti? ucitelia tiez nie su stroje, ze dokazu vsetko, ako si casto rodicia predstavuju, castokrat sa stava, ze rodic pride za ucitelom, ze nevie ako dieta motivovat, ako na neho ist, aby sa ucilo, ale ucitel, aj ked je profesional to ma vediet a urobit zazrak?
niekolkokrat som zazila ziakov, ktorí to amli proste na haku a ani po vymene ucitela nenastalo zlepsenie a vlieklo sa to s nimi 8 rokov, proste naprava nenastala, v nicom, myslis, ze na vine su ucitelia, ze mali z toho dietata nieco vykresat? obetovat napríklad svoj zivot, rodinu, len aby sa venovali na plnej ciare cudziemu dietatu? to je len otazka, nesuvisi s tymto pripadom @irris kde je ta hranica neschopnosti ucitela ci dietata? ako ucitelku ma to fakt zaujima, ja sa venujem ziakom maximalne, stava sa mi casto, ze sa na hodinu jednu vyucovaciu pripravujem aj 2 hodiny, na niektoru len 20 minut, podla obtiaznosti, nastastie ucim len 14 hodin
@zuzana76 ucitel prochazi psychologickymi testy (beco jako pilot) a mel by byt neustale obohacovan s novinkami "na trhu"... 😉 ..jednoduse se zdokonalovat a kdyz je v praci , nechat sve domaci problemy doma.. 😉
10 deti problemovych v jedne tride? to bych uz videla jako problem a dusledek spatneho "chovani uctele" a ne tridy... 😉
Neco jako 10 propadajicich deti..problem je v uciteli..neni schopen naucit a vysvetlit latku..neni gan duraz na vysledek UCITELE..zak je az "produktem jeho snazeni" 😉
Existuji "dyslekticke" pomucky VSECH DRUHU (od pastelky az po PC) i personalni ucitele, kteri pomahaji ve tride temto ucitelum... 😉
nejsou penize? stat nema penize? zakony a stanovy jsou...to, ze si je neumime prposadit je druha vec, to, ze se LEHKO smirime s tim, ze mame doma "nemocne dite" a nehledame "nemoc" v neschopnosti ucitele, je take nase chyba.. ☹
Ucitel neni stroj, a prave prpoto je schopny si VYMYSLET proc nezvlada..
Cest vyjimkam a neni jich tu malo na MK 🙂 🙂 🙂
mluvim ze zkusenosti osobni ..nemyslim tim globalni pohromu.. 😉
@zuzana76 ja si myslím, že je dôležité, aby spolupracovali rodič-učiteľ, ak je problém. Keď učiteľ vidí, že rodič má ochotu spolupracovať, tak sa snaží aj on. Teda mal by sa. 😉 Poprípade mať pomoc psychologičky, nemusí to byť hneď integrácia. My sme to zatiaľ len v škôlke mali. Ja som sa snažila učiteľkám vyjsť v ústrety, spolupracovať a oni zase mne. Bola za nimi aj psychologička porozprávali sa a dohodli. Dala im nejaké rady, takisto ako mne.
@jarkapa mozno to bude zniet vychcane a blbo 😝 ale ja by som sla k tomu psychlogovi a s vysledkom by som oboznamila ucitelku len ak by bolo vsetko OK,alebo ak tam bol ozaj velky,velky problem.
Ak by vysledky neboli uplne OK,ale ani by to nebola daka katastrofa,tak by som cakala ako sa to bude vyvíjať,sla mozno aj inemu psychologovi......a riesila to az pri ozaj vacsich problemoch,alebo az v 2 rocniku.
Inak mozno mas dieta s vysokym IQ-aj to je mozna pricina takychto problemov-dieta sa nudi....pre tvoj vlastny klud by som na pohovor k psychologovi ozaj sla.
Tym nic nepokazis-on nedava lieky ale rady. Skole nemusi nic posuvat-ak je to na tvoju ziadost.
@babul83 Je uzakonena POVINNOST lealni spoluprace skoly s rodici..ale neni tomu vzdy tak..
napr. ja uz rok resim falesne!!!!!!!!!! vysvedceni 😒
advokati to vzit nechteji, protoze nemuzou jit proti institucim..kdyz v nich maji deti ci vnoucata..
instituce kontroly skolstvi se boji skandalu..takze maskuji podvody jak se da...a resi to tichem.. 😅
a tak se to tutla a tutla, nez to dam novinarum ci TV..a pak to bouchne.. 😠 😠 😠
@jarkapa ja ze to o mojom synovi pises 😀
my mame tiez takyto problem ale velmi zalezi aj od pristupu pani ucitelky..moj je tiez velmi zivy a pri citani slabikaru stihne este milion veci s rukami a nohami,o bordeli na lavici ani nehovorim..ale...nasi stale neico robia,tam nie je ze 10 minut by sedeli len tak a a stihali nieco robit,stale kmitaju po triede,sedia v kruhu,vyberaju listky a citaju,potom sups k magnetickej tabuli,tak robia,alebo k tabuli,postavia sa do radu,maju nieco napisat,kto ma dobre,dostane medailu, deti to velmi motivuje,stale na niecom pracuju,proste hlavne aby to bolo zazivne a vesele pre deti a nie ze pol dna s podopretymi hlavami tam sedia a vymyslaju...a ked uz je celkom zle,tak da aj hocikedy cez hodinu 5 minut prestavku,sa vybiju a pokracuju zas...ale to velmi zalezi od ucitela,nasa je velmi v tomto pripravena,ma povytlacane vselijake mozne aj nemozne prace na A4 ,vsetko z vlastnej iniciativy...takze tie deti sa fakt nestihaju nudit....a tiez mi povedal ze uz sa ta pozornost trocha zlepsila🙂 tak tomu som mega rada...aj ked verim ze je to pre ucitela asi "nadlimit"a nie kazdy ma na to nervy,cas a celkovo to chcenie no....ja to aj chapem zas...urcite pockaj do druheho rocnika,ako si pisala,ved su este mali a zvykaju si na vsetko to nove....
Ahojte dievčatá, nedá mi nezapojiť sa...sama mám dieťa z ktorého pani učiteľka "šalela" a neťažilo sa jej dokonca za mnou utekať až na parkovisko, keď ma zbadala, aby mi oznámila novinky. Boli sme aj u psychologičky. Sama psychologička mi povedala, že je tam mierna forma hyperaktivity - ADHD, ale ona by to nechala tak, lebo mu aj tak nepomôžem, skôr naopak. A že mozog sa vyvíja až do 21 roku a pravdepodobne z toho vyrastie. Takže nemáme papier, lieky, ani nie sme integrovaní, ale máme doma chlapa, čo vie robiť dve veci naraz 🙂. Potom dostali po 1,5 roku inú pani učiteľku a zrazu som prestala mať problematické dieťa. Vedela ho zamestnať, vhodne presadiť, vyvolať,... Všetko je len o ľuďoch. Aj keby si ho zobrala k psychológovi a dostala papier, že potrebuje iný prístup, u tejto konkrétnej učiteľky by ti aj tak zrejme nepomohol. Budeš sa s tým musieť asi na chvíľu zmieriť a nepripúšťať si to príliš k srdcu. Poslať manžela na rodičko je dobrý nápad.
@sakura77 Môj sa volá tiež Kristián 🙂 Je to zrejme o tom, že ho učiteľka nedokáže poriadne motivovať, nechá ho nudiť sa a potom sa čuduje, že kope nohami, vrtí sa a nedáva pozor. Mrzí ma, že nemá taký istý prístup ako si ty popísala. Ona by bola najradšej keby všetky deti tichúčko a poslušne sedeli, ale to bohužiaľ nejde. Preto ho chce radšej "odpratať" - nadopovať liekmi od psychiatra, aby jej tam nezavadzal. Každopádne počkám, možno aj ona si postupne na neho zvykne, je to určite veľa aj na učiteľa, zvykať si na nový kolektív detí, atď. No a posledná alternatíva, keď sa ani v druhom ročníku situácia nezlepší, pôjdeme do psychologickej poradne.
@jarkapa no ved to..nasi fakt nemaju sancu sa nudit...videli sme to aj na den otvorenych dveri,ked sme mohli byt na celych hodinach a vidiet ako pracuju...uprimne som bola v soku,ked som si porovnala ako sme my ako deti sedeli jak pravitka pol dna dobreze nie bez pohnutia 😀 no ale v tom pozitivnom slova zmysle teda🙂
a inak,aj synovec (adhd,nadpriemerne inteligentny) nosil nonstop rozne poznamky domov..tento rok sa stahovali,takze zmenil skolu a ? zatial ani jedna poznamka...takze je to aj o ucitelovi veru....ved urcite sa za jedny prazdniny zazracne nezmenil,ze ano 🙂
@jarkapa Ahoj, viem si uplne predstavit ako si sa citila...nasa starsia je tiez take zive striebro a tiez prvacka. Absolutne si neviem predstavit, ako by sa zaradila do vyucovacieho procesu v klasickej triede. Ma diagnostikovane adhd, nastastie chodi do triedy, kde maju "volnejsi" rezim a pochopenie a hlavne skusenosti s detmi s touto diagnozou. Inak, sla by som tiez k psychologicke a neurologicke. Ak by vam aj potvrdili nejaku diagnozu, aspon budes vediet ako k tomu pristupovat. A snad bude mat ucitelka viac pochopenia. A nasa ziadne oblbovaky nebrala a ani nemala predpisane. Davala som jej len preparat z ginka...a k tej ucitelke...viem pochopit, ak by mala takych zivsich deti viac v triede, je to naozaj tazke. No na druhej strane aj ona by mala mat viac pochopenia pre "neposedne" dieta. Ved len teraz prisli zo skolky a su to hrave a hlavne male deti. Niekto sa skor a niekto neskor prisposobi. Drzim palce, aby si na neho nejako "nezasadla" 😒
Ale však on ešte len dozrieva na školu....Veď ktorý prvák obsedí v lavici 45 min? Šikovné učiteľky s tým rátajú vopred a rozvrhnú si vyučovaciu hodinu tak, aby nemuseli prváčikovia celých 45 min sedieť. Myslím, že sa to časom zmení. Možno tento prvý rok bude taký rušnejší a náročnejší, ale ono to naozaj sa časom bude jeho pozornosť meniť. Ešte by som počkala. Však ešte len začal chodiť do školy. Kým si dieťa len zvykne na školu a na to, čo sa od neho v škole vyžaduje...to chce čas.
@jarkapa myslim,ze je to dobre riesenie,pockat,vravi sa predsa,ze cas najlepsie ukaze,tie tri mesiace su naozaj malo na to,aby ucitelka vedela spravne posudit,ake dieta skutocne je. Je velkou pravdou,ze mnohim ucitelom sa nechce pracovat s detmi,ktore nie su presne podla pravidiel. Preto ich to mi rodicia musime pracne ucit a dufat,ze sa to aj naucia a nebudu zbytocne zdeptavat ani nas,ani nase deti. Lebo skoda,ze najviac trpia deti,ktore za nic nemozu. Verim,ze to u vas dobre dopadne a uz vam nikdy viac nenavrhnu to co teraz. Drzim vam palce a netrapte sa zbytocne.
@jarkapa no.. zatial som si precitala iba tvoj uvodny prispevok a silne mi to pripomina syna jednej mojej znamej... strasne problemovy ziak, v tomto istom zmysle ako popisala ucitelka tvojho syna... bordel na lavici, ignoracia pisania do zosita, proste fakt pruser.... tak sa otec tohto dietata nahneval, a dal na radu ucitelky - siel so synom k psychologicke. Vysledok - dieta nadpriemerne inteligentne, IQ 140, a aktualne navstevuje skolu pre mimoriadne nadane deti, poznamky si nepise, ved naco... Tam su ine kriteria na tejto skole 🙂
takze - ja ti naozaj odporucim ale nie psychiatra, ale psychologa - konkretne centrum poradensko psychologickych sluzieb vo vasom okrese 🙂 vysetria tvojmu synovi IQ a uvidis 🙂
@kaktusik007 On práveže nemá problém robiť si ani domáce úlohy ani práce zadané v škole. Zo všetkého má jednotky, len mám ten pocit, že učivo pochopí skôr a potom sa na hodine nudí, preto sa vrtí, kýve nohami a pod. Učiteľka povie, že je nesústredený, ale keby bol taký nesústredený, tak nenosí jednotky a nevie doma vysypať zo šlabikára presne čo preberali. Je to také dvojzmyselné. Na jednej strane povie jedno, na druhej druhé. Ešte počkám, uvidím ako to bude ďalej prebiehať a až potom by som zašla za psychológom. Ďakujem 🙂

@irriss vĎaka ti za to čo si napísala, o ADHD. Aspoň vidím, čím ďalej tým viac, kde robím chyby.